Έκθεση του ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα έχουν συνθλίψει τη μεσαία τάξη Μέρος 1ο

Τότε η απειλή ήρθε με τα τανκς, τώρα έρχεται με την Ισλαμοποίηση και την οικονομική διάλυση του κοινωνικού ιστού την ίδια στιγμή το φασιστικό τέρας εξαπλώνεται ταχέως

Εισαγωγή

Ο τέλειος πόλεμος είναι ο οικονομικός. Δεν αφήνει νεκρούς στο οπτικό σου πεδίο αλλά νεκρούς στα ψηγεία των νοσοκομείων και των γραφείων τελετών. Δεν βλέπει κανί αίματα στους δρόμους κι έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς. Πολύ περισσότερο όταν τα εθνοπροδοτικά, αντιλαϊκά ΜΜΕ, επαναλαμβάνουν αδιαλείπτως στα δελτία των ειδήσεων τις κυβερνητικές αισιόδοξες προβλέψεις ότι από δω και στο εξής θα έχουμε ανάπτυξη και πως βγήκαμε στις αγορές και έχουμε πλεόνασμα (με τις θυσίες του λαού φυσικά ο οποίος καθημερινά καταληστεύεται και φτύνει αίμα για να τα βγάλει πέρα).

Όπως όμως συνέβαινε και παλιά στις επιδημίες φυματίωσης την πλήρωναν οι φτωχοί στα άσυλα και τα άθλια σανατόρια όπου και πέθαιναν κατά εκατοντάδες άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Χωρίς να αντιδρά κανείς για τη φτώχια των φυματικών και την αδυναμία να υποβληθούν σε μια έστω στοιχειώδη αντιφθισική θεραπεία. Είδατε ποτέ να γίνει επανάσταση λόγω εξάπλωσης της φθίσης;

Το ίδιο και τώρα οι αυτόχειρες και οι γονείς που παίρνουν απελπισμένοι στον τάφο τα παιδιά τους κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να επαναστατήσουν στον οικονομικό ιμπεριαλισμό που τους επιβάλλεται βιαίως από τα κασόνια με τα οποία τους θάβουν. Όσο για τους ζωντανούς, αυτοί αγνοούν πόσοι καθημερινά θάβονται και σε τι ηλικία, 35; 42; χρονών νέοι άνδρες και γυναίκες και μικρά παιδιά. Τα μνημόσυνα κάθε Κυριακή στις εκκλησίες αυξάνουν, αλλά ποιος πατάει στη λειτουργία; Κι αυτοί που πάνε για τα σπερνά και τις λειτουργιές πηγαίνουν να χορτάσουν την πείνα τους, όχι για τον πεθαμένο.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10.04.2019 23:50 Newsroom

Οι νέοι υφίστανται τις πιέσεις που δέχεται η μεσαία τάξη εδώ και 30 χρόνια

Οι “μιλένιαλ”, οι νέοι ηλικίας 17-35 ετών, πληρώνουν το τίμημα της πίεσης που δέχεται εδώ και τριάντα χρόνια η μεσαία τάξη και, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι θέσεις εργασίας τους είναι λιγότερο σταθερές, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

“Σήμερα, η μεσαία τάξη θυμίζει ολοένα και περισσότερο πλοίο που ταξιδεύει σε ταραγμένα νερά”, παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σε μια ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο “Υπό πίεση: οι μεσαίες τάξεις χάνουν ταχύτητα” και διαπιστώνει ότι στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, επτά στους δέκα μπέιμπι-μπούμερς (η γενιά αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) κατάφερναν να αναρριχηθούν στη μεσαία τάξη σε ηλικία 20 ετών. Για τους μιλένιαλ (ή “Γενιά Υ”) όμως αυτό ισχύει μόνο για έξι στους δέκα.

“Εκείνη η γενιά επωφελήθηκε επίσης από πιο σταθερές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου, σε σύγκριση με τη νεότερη γενιά”, συνεχίζει η έκθεση η οποία παρατηρεί “μια αποδυνάμωση της οικονομικής επιρροής της μεσαίας τάξης” από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά. “Τα εισοδήματά τους μετά βίας αυξήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ” και “το κόστος των βασικών ειδών για τις μεσαίες τάξεις αυξήθηκε περισσότερο από τον πληθωρισμό”, συνεχίζει η έκθεση.

Το ένα στα πέντε νοικοκυριά αυτής της κοινωνικής τάξης “δαπανά περισσότερα απ’ όσα κερδίζει”. Η κατάσταση αυτή θεωρείται ακόμη πιο ανησυχητική δεδομένου ότι η μεσαία τάξη είναι επίσης υπερχρεωμένη σε υψηλότερο βαθμό από την κατώτερη ή την ανώτερη.

“Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το κόστος στέγασης αυξήθηκε τρεις φορές γρηγορότερα από το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών”, εξήγησε ο ΟΟΣΑ.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε επίσης από το 64% στο 61% του συνολικού πληθυσμού, εκτιμά εξάλλου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας που εδώ και καιρό ζητά μια πιο ισόνομη κατανομή των εισοδημάτων.

Ο ΟΟΣΑ υπενθύμισε ότι η μεσαία τάξη είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία: “στηρίζει την κατανάλωση, δίνει το έναυσμα για σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και τη στέγαση και παίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας” μέσω της φορολόγησής της.

Ο Γκουρία εκτίμησε ότι, λόγω της κατάστασης αυτής, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πράξουν περισσότερα, “να ακούν τις ανησυχίες των πολιτών τους αλλά επίσης να προστατεύουν και να προωθούν το επίπεδο διαβίωσης της μεσαίας τάξης”.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/oikonomia/32142_ekthesi-toy-oosa-stin-ellada-ehoyn-synthlipsei-ti-mesaia-taxi

Leave a Reply

Your email address will not be published.