Κι αν δεν το έλεγε ο Καζάκης και ο Στάλιας η κοινή λογική το λέει. Μην ακούτε το ρεύμα της Μάντρας ΝΟΥ ΔΟΥ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΚΛΠ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ


Το EΠΑΜ εγγυάται τις Συντάξεις

(Γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25, ΚΚΕ, ΧΑ, και τα άλλα κόμματα του ευρωτόξου δεν μπορούν να εγγυηθούν τις συντάξεις)

Σπύρος Στάλιας Οικονομολόγος Ph.D
Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας
ΕΠΑΜ-ΔΗΚΚΙ-ΑΚΚΕΛ

Μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα, που ελεύθερα διακυμαίνεται στις αγορές, ποτέ δεν πτωχεύει και ποτέ δεν έχει την ανάγκη να αποταμιεύει χρήματα με σκοπό να τα δαπανήσει στο μέλλον.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε θέλει από την αγορά, υπηρεσία ή αγαθά, που είναι προς πώληση αφού εκδίδει νόμισμα.

Η δημοσιονομική πολιτική (δαπάνες και φορολογία), συνεπικουρούμενη από την νομισματική πολιτική (έκδοση χρήματος και ύψος επιτοκίων), δεν έχει ως στόχο να έχει πλεόνασμα ή έλλειμμα ή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ο δημόσιος τομέας, αλλά να επιδιώκει την πλήρη απασχόληση, την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών για το συνόλου του πληθυσμού, την σταθερότητα της αξίας του νομίσματος, και την σταθερότητα των τιμών, δεδομένης της επιθυμίας του λαού (ιδιωτικού τομέα) να δαπανά και να αποταμιεύει, ασχέτως δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με άλλα λόγια, αν ο ιδιωτικός τομέας επιθυμεί να μειώσει τις δαπάνες του και να αποταμιεύσει πιο πολύ, και αν οι εξαγωγές δεν αυξηθούν, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει, για να διατηρήσει την πλήρη απασχόληση, να δαπανήσει και να καλύψει το έλλειμμα δαπανών του ιδιωτικού τομέα, ασχέτως αν αυτό δημιουργήσει ‘ελλείμματα’ στον δημόσιο τομέα.

Άρα, σε μια χώρα εκείνο που έχει σημασία είναι η δαπάνη (ζήτηση) να είναι επαρκής στην οικονομία για να διατηρηθεί η πλήρης απασχόληση και η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού.

Ας υποθέσουμε ότι σε μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στην σύνταξη, ποτέ δεν έχουν καταβάλει εισφορές για συντάξεις. Τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα ελλιπούς ζήτησης. Με άλλα λόγια, θα μειωθεί η ζήτηση από αυτούς που μέχρι χθες εργαζόντουσαν και τώρα δεν εργάζονται για να δαπανήσουν. Κατά συνέπεια η χώρα, με μειωμένη ζήτηση θα οδηγηθεί σε μείωση της παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας.

Εν τούτοις το κράτος, αφού εκδίδει το δικό του νόμισμα, κάλλιστα μπορεί να βγει στην αγορά και να αγοράσει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι και να τους τα διανείμει, και έτσι να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ανεργίας ή μείωσης της παραγωγής στην οικονομία.

Με άλλα λόγια ο περιορισμός δεν είναι το χρήμα, αφού το χρήμα το εκδίδει το ίδιο το Κράτος, άλλα η δυνατότητα της οικονομίας να παράγει σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης. Το πρόβλημα είναι οι πραγματικοί πόροι της οικονομίας και αν αυτούς μπορεί η οικονομία να τους βάλει στην παραγωγική διαδικασία.
Κατά συνέπεια δεδομένων αυτών, οι συντάξεις είναι πάντα εγγυημένες σε ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα ασχέτως εισφορών.

Όπως θα έγινε αντιληπτό το παράδειγμα είχε σαν στόχο να αποδείξει ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες σε ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα όσο φτωχό και αν είναι. Βέβαια, σε όλες τις χώρες, που εκδίδουν το δικό τους νόμισμα, φυσικά καταβάλλονται εισφορές, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του παραδείγματος, γιατί οι εισφορές καταβάλλονται για λόγους δικαιοσύνης, γιατί με βάση αυτές γίνεται η κατανομή του ΑΕΠ, που προορίζεται για τους συνταξιούχους και όχι για να υπάρχει το χρήμα στο μέλλον.

Το μέρος του ΑΕΠ που προορίζεται για τους συνταξιούχους, δηλαδή πόση υγεία θα τους δώσουμε, πόσα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, πόση διασκέδαση κτλ, αποτελούν το πραγματικό κόστος της οικονομίας και όχι το χρήμα.
Συνοψίζοντας, μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα, που διακυμαίνεται ελεύθερα στις αγορές, κάθε μήνα θα μπορεί εγγυημένα να καταβάλει αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους και να παρέχει την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οτιδήποτε άλλο εχουν ανάγκη.

Οποίος σας πει ότι αυτό δεν είναι σωστό ή ανόητος είναι, ή δεν γνωρίζει το θέμα ή κάτι άλλο ιδιοτελές εξυπηρετεί.

Τι γίνεται τώρα με τα κομματα του ευρώ; Εδώ η λογική με το ευρώ είναι συνώνυμη της παράνοιας. Οι Θεσμοί και τα Μνημόνια κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Επιβάλουν στο κράτος να αυξήσει την φορολογία του για να αποταμιεύει για τις συντάξεις, επίσης οι εργαζόμενοι να κάνουν το ίδιο όπως και οι επιχειρήσεις, δηλαδή συνταγή καταστροφής.

Οι αποταμιεύσεις με την ταυτόχρονη μείωση των κρατικών δαπανών μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν την ανεργία. Μετα βεβαίως κανουν νέες μελέτες για το πόσο θα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, για να έχουμε πιο πολύ χρήμα στο μέλλον, με λιγότερες απολαβές, για πιο πολλούς συνταξιούχους και ο φαύλος κύκλος αενάως συνεχίζεται.

Εντελώς παρανοϊκή κατάσταση, την οποία μόλις προχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης την εξήγγειλε ως φυσιολογική. Τα άλλα κόμματα στο θεμα των συντάξεων τηρούν σιγή ιχθύος.

Δυστυχώς οι Έλληνες έχουν κολλήσει με το ευρώ και δεν έχουν κατανοήσει ότι όσο η χώρα είναι στο ευρώ, καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, ποτέ μα ποτέ, να εγγυηθεί τις συντάξεις και ποιότητα ζωής στους συνταξιούχος με πραγματικούς όρους και σε βάθος χρόνου και ας κάνει όσες θέλει σοφές αναλογιστικές μελέτες.

Οι Έλληνες σοβαρά πρέπει να αποφασίσουν πια τι θέλουν.
Ευρώ και φτώχεια χωρις συνταξεις ή ΕΠΑΜ-ΔΗΚΚΙ-ΑΚΚΕΛ Εθνικό Νόμισμα Πρόοδο και Συντάξεις για όλους!

spyridonstalias@hotmail.com
(παρακαλώ κοινοποιήστετο)

Leave a Reply

Your email address will not be published.