Αμετανόητοι οι αφεντάδες του κόσμου επαναλαμβάνουν αέναα το πάθημα του άφρονα πλουσίου

Μουσείο γεμάτο χλιδή η βίλα Τσαουσέσκου

PALKO KARASZ / THE NEW YORK TIMES

 

Τουρίστας κατεβαίνει τη σκάλα της πισίνας στην έπαυλη του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στα 24 χρόνια κυριαρχίας του Νικολάι Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η έπαυλη στην οποία κατοικούσε με τη σύζυγό του Ελενα, σε μια συνοικία στο βόρειο Βουκουρέστι, ήταν βυθισμένη στη μυστικότητα. Κανένας απλός πολίτης δεν μπορούσε να πλησιάσει το πολυτελές κτίριο, αλλά οι φήμες για τη διακόσμησή του, τα επίχρυσα μπάνια και τις ντουλάπες γεμάτες με γούνες για την Πρώτη Κυρία κατέκλυζαν τη ρουμανική κοινωνία, που αγωνιζόταν για την επιβίωση. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος και την εκτέλεση του ζεύγους Τσαουσέσκου, τον Δεκέμβριο του 1989, οι Ρουμάνοι πληροφορήθηκαν οργισμένοι για το μέγεθος του πλούτου της οικογένειας του πρώην ηγέτη της χώρας. Τον Μάρτιο, η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την έπαυλη για το κοινό ως μουσείο. Έως σήμερα έχει δεχθεί περίπου 8.000 επισκέψεις.

Γνωστή και ως «Μέγαρο της Ανοιξης» (Palatul Primaverii), η έπαυλη διαθέτει 30 δωμάτια διακοσμημένα σε αναγεννησιακό και ροκοκό στυλ και κήπους σχεδιασμένους για χειμώνα και καλοκαίρι. Οι επισκέπτες πρέπει να φορέσουν μπλε καλύμματα στα παπούτσια τους, αφού, όπως ανέφερε ο ξεναγός μας, οι Τσαουσέσκου πάντοτε έβγαζαν τα παπούτσια τους στην πόρτα για να διατηρήσουν τα χαλιά σε καλή κατάσταση. Στην αίθουσα σινεμά μαθαίνουμε ότι ο ηγέτης της κομμουνιστικής Ρουμανίας αγαπούσε ιδιαίτερα τις αμερικανικές ταινίες σε μια εποχή όπου οι πολίτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνον εγχώριες παραγωγές προπαγανδιστικού περιεχομένου στην τηλεόραση. Αν και η Βουλή είναι ανοικτή για το κοινό, «κανείς δεν πληροφορεί τους επισκέπτες ότι μια συνοικία του Βουκουρεστίου κατεδαφίστηκε για να χτισθεί και ότι κάποιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την ανέγερσή της», όπως σχολίασε ο Ράντου Πρέντα, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Διερεύνηση των Κομμουνιστικών Εγκλημάτων. Παρομοίως, στο «Μέγαρο της Άνοιξης» η ξενάγηση επικεντρώνεται στον πλούτο και όχι στις βαρβαρότητες της κομμουνιστικής δικτατορίας. Ο Πρέντα προωθεί εδώ και αρκετό διάστημα την ίδρυση ενός μουσείου για τον κομμουνισμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ξεναγήσεις θα εμπλουτισθούν στο μέλλον με περισσότερα ιστορικά στοιχεία.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/862864/article/epikairothta/kosmos/moyseio-gemato-xlidh-h-vila-tsaoyseskoy  αναρτήθηκε στις 8/6.2016

1 comment

    • Μαρία κ. on December 2, 2019 at 7:50 am
    • Reply

    Μην ασχολείστε με θέματα που δεν μας αφορούν και που δεν είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε….

Leave a Reply

Your email address will not be published.