Σε ατμόσφαιρα βλοσυρότητας και αμοιβαίας δυσπιστίας έληξε η συνάντηση Ρετζίπ-Κυριάκου και ΣΙΑ

Τυπικές χειραψίες χωρίς ουσία για τα μάτια του κόσμου. Το βλέμμα του Ερντογάν βλοσυρό, σοβαρό τα έδειχνε όλα. Το δικό του θα κάνει, ό,τι κι αν λέει, ό,τι κι αν συμφωνήσει με τις λέξεις.

Λίγες ώρες πριν ολοκληρώθηκε  η πολυσυζητημένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη συμπλήρωση 70 χρόνων του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που διήρκεσε 100 λεπτά, τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την Τουρκία να αρνείται κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας πως «θα προχωρήσει κανονικά στα όσα έχει συμφωνήσει, με τη Λιβύη».

Η Άγκυρα όπως άλλωστε περιμέναμε και το είχαμε δημοσιεύσει, δεν έκανε «ούτε βήμα πίσω», μιλώντας όμως για ανάγκη “διαλόγου” προκειμένου να μοιράσουν την «πίτα» που όμως ανήκει στην Ελλάδα!

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ (σ.γ.: Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μην τα περιμένετε) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. Σ.γ.: Μην το περιμένετε εκ μέρους της Τουρκίας. Όπως έλεγε ο μακαρίτης Νεοκλής Σαρρής η Τουρκία παίζει το ρόλο του επιθετικού ομοφυλόφιλου και η Ελλάδα του παθητικοιύ δέκτη ο οποίος προσπαθεί πάντα να εξευμενίσει τον θηριώδη γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με καλή διάθεση εκ μέρους μας(!!!) με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάση της Τουρκίας, καθώς η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Σ.γ.: Είναι δυνατόν να ανταποκριθεί η Τουρκία σ’ αυτό; Ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Καλλίτερα θα ήταν να του ανέφερε κοφτά ότι «όσους μας στέλνετε εμείς θα σας τους επιστρέφουμε από δω και στο εξής». Με αποφασιστικότητα ώστε να καταλάβει ότι εξάντλησε την υπομονή του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ (σχόλιο του pronews: φαντασθείτε να είχε ανακηρύξει και ΑΟΖ η Αγκυρα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Θα έκανε απεργία πείνας ο Κ.Μητσοτάκης για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ!)

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. (Σ.γ.: Σιγά βρε Κυριάκο λες να μην το ξέραμε: Πάλι κομίζεις γλαύκα στην Αθήνα). Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν». Σ.γ.: ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.

Οι K.Μητσοτάκης και Ρ.Τ.Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Nα σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών.

Καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον σε ένα παραλληλόγραμμο ξύλινο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν πλαισιωμένοι από υπουργούς και συνεργάτες τους, όπως ζήτησε η τουρκική πλευρά για να δοθεί σαφής εικόνα διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/826697_synantisi-kmitsotaki-me-rterntogan-vary-klima-kai-pagomena μέρος του άρθρου το τροποποιήσαμε εκφράζοντας δια σχολίων τις προσωπικές μας απόψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.