Η χιονοστιβάδα της καταστροφής (υπαιτιότητι της Τουρκίας και των ανέραστων συμμάχων μας) μόλις ξεκίνησε…

Δυστυχώς ο κύβος ερρίφθη, την πολιτισμική, θρησκευτική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική παρακμή κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει. Η μια παράβαση του ηθικού νόμου ακολουθείται από μια δεύτερη, κι εκείνη από μια τρίτη, κι αυτή από μια τέταρτη, πρόκειται για μια αλυσίδα εγκλημάτων με θύματα δεκάδες, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες στρατιώτες, αλλά και παράπλευρες απώλειες.

Τα παραδείγματα άφθονα, οδηγούν σε φαύλο κύκλο βίας ολοένα επιδεινούμενο χωρίς να φρονηματίζεται κανείς εκ των εμπλεκομένων. Μπορεί ο διάβολος να βγάλει τον διάβολο από τους συμβαλλομένους που αλληλοεξοντώνονται;

Οι ΗΠΑ για παράδειγμα οδήγησαν αφού εξόπλισαν τον Σαντάμ Χουσείν να στραφεί εναντίον του Ιρανικού Σιιτικού καθεστώτος. Ποιος κέρδισε από την πολεμική σύρραξη; Κανείς μόνο εκατοντάδες στρατιώτες αλληλοσφάχτηκαν. Στη συνέχεια ο Σαντάμ κατέλαβε το Κουβέιτ το οποίο πάντοτε οι Ιρακινοί το θεωρούσαν μέρος του Ιράκ διασπασθέν βίαια από την κυρίως χώρα. Αυτό οδήγησε τον πατέρα Μπους να εισβάλλει στο Ιράκ με την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”. Απελευθέρωσαν το Κουβέιτ και έδωσαν ένα καλό μάθημα αποτροπής αλλά και οργής -ντροπής στους ηττημένους ιρακινούς και προσωπικά στον Σαντάμ. Ακολούθησε η κατάρρευση των Διδύμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το κυνήγι του Μπιν Λάντεν και όσων Σαουδαράβων τρομοκρατών που οργάνωσαν την επίθεση, κατέφυγαν στο Αφγανιστάν έως το  Ιράκ.  Ο γιος Μπους μαζί με τον Άγγλο πρωθυπουργό ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο Σαντάμ έκρυβε  όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου εισέβαλλαν στο Ιράκ το διέλυσαν, καταδίωξαν τον Σαντάμ Χουσείν ώσπου τον ανακάλυψαν κρυμμένο σε μια τρύπα, τον έδωσαν στους Σιίτες ορκισμένους εχθρούς του, κι αυτοί τον κρέμασαν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι δυο νικητές, (εγκληματίες πολέμου war criminals) και οι ίδιοι, Μπους Τζούνιορ και Μπλαιρ,  ουδέποτε παραδέχθηκαν  τα ψέματα και τα λάθη τους και σαν νικητές ουδέποτε δικάστηκαν από ανθρώπινο δικαστήριο για τα εκατομμύρια θανάτων ιρακινών παιδιών που δεν είχαν φάρμακα λόγω εμπάργκο, πολιτών και στρατιωτών οι οποίοι έσβησαν αθόρυβα από το μάταιο τούτο κόσμο, για τη σύληση του μουσείου της Βαγδάτης που το έγδυσαν οι αγιογδύτες δυτικοί ιερόσυλοι, για τα ψυχολογικά μαρτύρια και τον σωματικό βασανισμό των κρατουμένων στις φυλακές   Ιρακινών και τέλος το κύμα βίας και τρομοκρατίας δυνάμεων που ακόμη ξεσχίζει το διαλυμένο Ιράκ.

Επακολούθησαν οι πορτοκαλί επαναστάσεις, ο ανασκολοπισμός του Μουαμάρ Καντάφι και το περίφημο σαρκαστικό σχόλιο της Χίλαρι Κλίντον “we came, we saw, he died chocho!”για να καταλήξουμε στη διάλυση της Λιβύης και τον χωρισμό της σε δύο στρατόπεδα που το ένα μάχεται μέχρι θανάτου το άλλο.

Όλα τα πιο πάνω δεν ήταν παρά η αρχή της χιονοστιβάδας πριν εμπλακούν οι δύο μεγάλοι με την ανάμιξη της Τουρκίας που το παίζει σε δυο ταμπλό και κερδίζει χάρις στη στρατηγική της θέση, στην πολλαπλασιαστική δύναμη των ορδών  της (μέγα καταναλωτικό κοινό και φθηνή αγορά), αλλά και στο σκληρό χωρίς ηθικές αναστολές, πολιτικό παζάρεμα το οποίο πάντοτε έκανε και κάνει.

Έτσι φθάνουμε δω που φθάσαμε, τόσο στην εκδίκηση του Ιράν για το θάνατο του Σουλεϊμανί όσο και στην αναμενόμενη κατάληψη της Τρίπολης στη Λιβύη από τον στρατηγό Σαχτάρ. Το μέλλον όχι απλώς απρόβλεπτο αλλά δεν υπόσχεται ίχνος ελπίδας.

Τι θα φέρει η κάθοδος της χιονοστιβάδας στη βάση του βουνού;

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ μπήκαν στην Τρίπολη – Απέχουν λίγα χλμ. από το κέντρο της πόλης – «Καμία εκεχειρία μέχρι τελικής πτώσεις της Κυβέρνησης Σάρατζ»

Κι ο εμφύλιος στη Λιβύη καλά μαίνεται

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν εισέλθει στην Τρίπολη και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικός απεσταλμένος του LNA, μιλώντας στο Sputnik, επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα της Λιβύη, απέχοντας λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός του Χαφτάρ προελαύνει και προς την πόλη Μισράτα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.

«Η εκτίναξη της λαϊκής στήριξης προς τον LNΑ, από την στιγμή της υπογραφής της παράνομης συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ (σ.σ. επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης – GNA), έχει οδηγήσει στην προέλαση του LNA στη Σύρτη και στην Τρίπολη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρέφ Αλί Ναγιέζ.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας, η οποία και αποτέλεσε κοινή θέση μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής:

«Προτού η Τουρκία προσποιηθεί ότι απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τα πλοία του θανάτου και θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του λιβυκού λαού, αναγνωρίζοντας το εκλεγμένο Κοινοβούλιο».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις ρωσικές εκκλήσεις για εκεχειρία, αυτές μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες, εφόσον περιλαμβάνουν και την ειρηνική διαχείριση των εναπομεινάντων περιοχών της Τρίπολης υπό το εκλεγμένο Κοινοβούλιο και τον LNA».

Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει τη διατήρηση του οπλισμού των αντίπαλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο ηγέτες να εκδίδουν κοινό ανακοινωθέν και να ζητούν την προσωρινή κατάπαυση του πυρούς.

Η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς έκτοτε διοικείται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση LNA, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την κυβέρνηση GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη.

Η κατάσταση έγινε κρίσιμη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την κυβέρνηση GNA, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας που κατήγγειλε την παράνομη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/836162_livyi-oi-dynameis-toy-haftar-mpikan-stin-tripoli-apehoyn 9/1/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.