Κύριοι λοιμωξιολόγοι και στατιστικολόγοι συμφωνείστε πρώτα με ποιον τρόπο θα καταμετρείτε τους νεκρούς και μετά συζητάμε για πανδημία πανώλης ή συνηθισμένη γριπώδη συνδρομή με επιπλοκές

Covid-19: Η μεγάλη σύγχυση στην καταμέτρηση νεκρών

Ένα από τα βασικά προβλήματα για τις κρατικές υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας είναι να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να υπολογιστεί ο πραγματικός αριθμός νεκρών.

Σε αυτό υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Ορισμένες χώρες πραγματοποιούν περισσότερα τεστ από άλλες, και ε μεγάλη πληθυσμιακή έκταση, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικό τρόπο συλλογής στοιχείων κάτι που καθιστά τις διακρατικές συγκρίσεις στοιχείων μη αξιόπιστες.

«Πλεονάζοντες θάνατοι» ο νέος όρος

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει και θεωρούν τον όρο «πλεονάζοντες θάνατοι»[1] ως πιο αξιόπιστο για να τους δώσει περαιτέρω στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας.

Η ιδέα είναι να συγκρίνουν τους νεκρούς προηγούμενων ετών με την φετινή και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να υπολογίσουν τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.

Σύμφωνα με το politico, ένα σημαντικό επιχείρημα για τη συγκεκριμένη προσέγγιση ότι το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση στην καταμέτρηση των θανάτων σε κάθε χώρα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι αποκρύπτουν θανάτους για να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.Αλλά και ότι αρκετά θύματα άλλων νόσων πιστοποιούνται σαν θάνατοι εκ κορωνοϊού προερχόμενοι. Στον αντίποδα οι «πλεονάζοντες θάνατοι» μπορούν, θεωρητικά, να παρακάμψουν αυτή την αβεβαιότητα και να προφέρουν πιο αξιόπιστα νούμερα.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες που χρησιμοποιούν πιο αυστηρούς κανόνες  καταμέτρησης (και άρα είναι πιο πιθανό να ανακοινώνουν λιγότερους θανάτους) έχουν μεγαλύτερη διαφορά. Η Αυστρία μετρά μόνο όσους έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό και όσους μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι ο θάνατος προήλθε από Covid-19. Η Ολλανδία καταμετρά μόνο ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί και πέθαναν στα νοσοκομεία, με τον αριθμό να είναι μόλις το 48% των «πλεοναζόντων θανάτων».[2]

Οι χώρες που έχουν πιο χαλαρή προσέγγιση, μετρούν θανάτους εντός και εκτός νοσοκομείων. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα υπολογίζονταν μόνο οι ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, όμως από τις 29 Απριλίου έχουν αρχίσει να καταμετρούνται θάνατοι και εκτός νοσοκομείων.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, καταγράφει όλους τους θανάτους που συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με τον Covid-19, τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε οίκους ευγηρίας. Το κενό ανάμεσα στους «επίσημους» και τους «πλεονάζοντες» θανάτους μειώνεται αισθητά σε αυτή την περίπτωση, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι στο 86% των επιπλέον θανάτων.

Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία κρατών που μετρούν με πιο ευρύ τρόπο τους θανάτους. Το Βέλγιο είναι η χώρα με το πιο ευρύ φάσμα, καθώς υπολογίζει τους θανάτους σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, αλλά και τους θανάτους που μπορεί οι γιατροί να εκτιμούν ότι οφείλονται στον κορωνοϊό ή τους θανάτους που το θύμα είχε συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα του κορωνοϊού. Στη χώρα αυτή οι «επίσημοι» θάνατοι είναι στ 93% των «πλεοναζόντων».

Και οι ατέλειες

Όλα αυτά, όμως, έρχονται και με συγκεκριμένες προειδοποιήσεις. Οι προδιαγραφές με τις οποίες μετρούνται οι θάνατοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι και, όπως στην περίπτωση της Βρετανία, μπορούν να διαφοροποιούνται. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι «πλεονάζοντες θάνατοι» προερχόμενοι από τον κορωνοϊό, αλλά προέρχονται και από τις αρνητικές συνέπειες της καραντίνας και από την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας.[3]

[1]Καλλίτερα να μας ονομάζουν παράπλευρες απώλειες βιολογικού πολέμου μια και μας υπολογίζουν σαν μηδενικά που σβήνουν από ατυχία.

[2[]τα υπόλοιπα 52% από τι πέθαναν; Φυσικά από άλλες αιτίες θανάτου. Γι’ αυτό καλόν, αντικειμενικότερον και πλέον αξιόπιστον είναι όταν ο κος Τσιόδρας αναφέρει αριθμό θανάτων να ονοματίζει πόσοι ασθενείς απέθαναν από άλλες αιτίες (δυστυχήματα, εμφράγματα, διαβήτη, εκ καρκίνου, από ΧΑΠ. κ.ά. ημερησίως χωρίς να είναι θετικοί στον Covid-19, για να υπάρχει πιο σωστή ενημέρωση.

[3]Δηλαδή τις αυτοκτονίες, τα οικογενειακά εγκλήματα λόγω αύξησης της επιθετικότητας μεταξύ των συμβιούντων εις την ίδια στέγη, οι εξάρσεις σχιζοφρενικών εκδηλώσεων,  οι θάνατοι λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κι η επιβάρυνση των ήδη νοσούντων εκ του ιού ενώ έχουν εισαχθεί και τέλος οι θάνατοι όταν οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι κατά πολύ λιγότερες των εισαχθέντων πασχόντων κυρίως με πνευμονία εκ του κορωνοϊού.
Τα σχόλια έγιναν από τον ιατρό Ευαγγελάτο Γεώργιο επάνω σε ένα άρθρο της ιστοσελίδας https://www.efsyn.gr/node/241437

Leave a Reply

Your email address will not be published.