Σταγόνες αισιοδοξίας στο μαύρο τοπίο της Παγκοσμιοποίησης. Μέρος 5ο

Ίσως να ωριμάζει το έδαφος για την υπερίσχυση των αντιμνημονιακών και τη διάλυση της Ε.Ε. των αγορών, των τραπεζιτών, των τεκτόνων και των κάθε λογής απάτριδων, διεθνιστών, φασιστών και οικονομικών απατεώνων.

Διαβάστε την πιο κάτω έρευνα:

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Ο αντιαμερικανισμός ξεθωριάζει, το μέλλον τρομάζει. Όσο για την παραμονή μας στην Ε.Ε. πολύ θολό το τοπίο.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. Τσίπρα και Κούλη μην ανησυχείτε αυτοί σχεδιάζουν για σας και για μας! Αλί και τρις αλί!

Οι Έλληνες γοητεύτηκαν από τον Ομπάμα μα δεν περιμένουν κάτι θετικό από την επίσκεψή του στη χώρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  20/11/2016 05:45

Ο Μπαράκ Ομπάμα γοήτευσε τους Έλληνες κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Οι παλιές αγάπες, όμως, πεθαίνουν δύσκολα. Όσο κι αν έχει καμφθεί ο αντιαμερικανισμός, οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν μπίζνες με τους Ρώσους και τους Κινέζους. Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Κάπα Research, δείχνουν ότι το εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας είναι απόλυτα συντονισμένο με τις ανησυχητικές διεργασίες που αναδεύουν τον βυθό του δυτικού κόσμου. Φόβος για το μέλλον, εσωστρέφεια, καχυποψία για τον έξω κόσμο.

Η δημοφιλέστερη χώρα εκτός συναγωνισμού είναι η Γαλλία, αντιθέτως η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί Έλληνες όχι μόνο δεν τη βλέπουν ως σύμμαχο χώρα αλλά έχουν αναπτύξει και εχθρικά αισθήματα.  

Αλλάζουν οι εποχές

Το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», το οποίο έχει συνδεθεί με μαύρες μνήμες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, έχει ξεθωριάσει στην ελληνική κοινωνία. Το 2010, ποσοστό 32% των πολιτών έτεινε προς τον αντιαμερικανισμό, ενώ το 2016 το 56% των Ελλήνων δηλώνουν φιλοαμερικανοί. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα (80%) πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η έρευνα δείχνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ εντάχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου σε πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η προεδρία Ομπάμα ούτε ωφέλησε ούτε ζημίωσε τη χώρα μας. Κυρίως, δεν πείστηκαν από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πίεζε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν στάση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι το 75,5% εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 60,5% δηλώνει δυσαρεστημένο από την εκλογή Τραμπ, υπάρχει ωστόσο και ένα 20,5% που είναι ικανοποιημένο και ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει αιτία βαθύτερου προβληματισμού για τα υπόγεια ρεύματα του εκλογικού σώματος, ιδίως στον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Πάντως το 68,5% εκτιμά ότι η προεδρία Τραμπ θα έχει αρνητική επίδραση για την Ελλάδα.

Ρωσία και Κίνα

Η πλειονότητα, 41,5%, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα. Πρόκειται για μια όψιμη συνειδητοποίηση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και έγερση ενός νέου πατριωτισμού ή για ένα ψυχολογικό κλείσιμο των συνόρων στους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας και μετάδοση ενός παρωχημένου και επικίνδυνου εθνικισμού;

Θαυμάστε τους! Μοιάζουν να τα έχουν κάνει πάνω τους. Ασφαλώς και θα βρουν μιμητές μέσα στην ναζιστικής προέλευσης Ε.Ε.

Τα σημάδια δεν είναι καθησυχαστικά. Μόνο το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείγμα έντονου ευρωσκεπτικισμού, και μόλις το 19,5% συμφωνεί με μια πιο στενή πολιτική σχέση με τις ΗΠΑ. Από τη άλλη πλευρά, το 47,5% θεωρεί οικονομικά πιο συμφέρουσα τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία, το 39,5% με την Κίνα, και ένα 36,5% δεν αποκλείει τις στενές εμπορικές σχέσεις με την Αμερική.   

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ, ΑΡ. ΜΗΤΡΟΥ: 5

Επωνυμία/όνομα εντολέα: «Διαχρονική έρευνα»

Σκοπός δημοσκόπησης:
Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις


Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος:
Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011


Μέγεθος δείγματος/γεωγραφική κάλυψη:
805 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας


Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:
11-12 Νοεμβρίου 2016

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων:
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,5% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%

Η Κάπα Research είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.