«

»

Φεβ 17

Ποιες ήσαν οι Ηράκλειες Στήλες;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι Ηράκλειες Στήλες βρίσκονταν στην Ιβηρική χερσόνησο και στο σημερινό Γιβραλτάρ. Εκεί πίστευαν ότι ήταν η άκρη του γνωστού ως τότε κόσμου.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στο στόμιο του πορθμού που βρίσκονταν οι Στήλες υπήρχε ένα μεγάλο νησί δίνοντας αρκετές πληροφορίες για αυτό, κάνοντας μερικούς ερευνητές σήμερα να πιστεύουν ότι το νησί ήταν η χαμένη (βυθισμένη) Ατλαντίδα.
Οι Στήλες του Ηρακλή, γνωστές και ως Ηράκλειες Στήλες, είναι ίσως οι παλαιότερες φρυκτωρίες. Τις στήλες αυτές τις έστησε στις δύο κωμοπόλεις που έχτισε ο ίδιος ο Ηρακλής στις δύο αντικριστές ακτές του σημερινού Γιβραλτάρ.
Η μία ήταν στη Αβύλη, στην πλευρά της Αφρικής, και η άλλη στα Γήδειρα στην πλευρά της Ευρώπης. Η επικρατέστερη άποψη δηλαδή για το τι ακριβώς ήταν οι Ηράκλειες Στήλες είναι πως πρόκειται για φάρους που ειδοποιούσαν τα πλοία για το σημείο από το οποίο έπρεπε να στρίψουν ώστε να μπουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Μεσόγειο και ακόμη ότι αυτοί οι φάροι είχαν και ρόλο φρυκτωριών. Κατά τον Όμηρο άλλωστε οι στήλες αυτές ήταν σημάδι για το τέρμα των δύο ηπείρων και τις αποκαλεί χαρακτηριστικά ως πύλες του ωκεανού.
Άρα οι Έλληνες είχαν ταξιδέψει πολύ πιο μακριά από το Γιβραλτάρ γι’ αυτό ακόμη και στη Λατινική Αμερική βρίσκουμε υπολείμματα ελληνικών νομισμάτων και αρχαία ελληνικά αντικείμενα, όπως σφραγιδόλιθους κ.λπ. Για παράδειγμα νομίσματα με ελληνικά γράμματα και σύμβολα του διπλού έψιλον βρέθηκαν στην Μογγολία…

 

Διπλό Έψιλον στη Μογγολία

αλλά και στην Κίνα…

Νόμισμα με Διπλό Εψιλον στη Σαγκάη

Σφραγιδόλιθος με το σύμβολο του διπλού έψιλον στο Τουρκμενιστάν

Παντού φαίνεται να κατακλύζεται ο πλανήτης από το ιερό σύμβολο του διπλού έψιλον.

ΕΣΕΣΘΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>