Να δούμε θα το τσιμεντώσουν όπως κάνουμε εμείς στα προγόνια μας!

Στη διαστεύρωση Δημητρίου Υψηλάντου και Βενιζέλου Ρούφου στην Πάτρα, θα ήταν γύρω στα 2007, ανακαλύφθηκε νεολιθικής εποχής, αν θυμάμαι καλά, νεκροταφείο. Μόλις το είδα γιατί βρίσκεται στη γειτονιά μου, έτρεξα να το βγάλω φωτογραφία. Μόλις πήγα ήταν αργά.

Οι μηχανικοί, στα κρυφά και μουλωχτά, είχαν ρίξει τσιμέντο και το κάλυψαν για να ανεγείρουν μια κακότεχνη πολυκατοικία, ένα συνηθισμένο ντουβάρι.

Επιστρεφοντας με την κάμερα έτοιμη και με λαχτάρα να φωτογραφίσω τα οστά μέσα σε πήλινα φέρετρα δεν βρήκα, προς απογοήτευσή μου, τίποτα άλλο παρά μπάζα χωμάτινα και τσιμέντα που έριχναν εκείνη την ώρα. 

Σημειοτέον ότι στα γρήγορα και καλύπτοντας τα ευρήματα η αρχαιολογική υπηρεσία, μιλημένη και προφανώς ειδοποιημένη να κάνει τα στραβά μάτια, για δυο-τρεις ημέρες είχε καλύψει το νεκροταφείο με πλαστικά φύλλα για να μην φαίνεται τι θησαυρός αρχαιολογικός υπήρχε στην περιοχή. Μόλις αφαίρεσαν τα πλαστικά, είδα το νεκροταφείο κι έτρεξα να πάρω τις φωτογραφίες, αλλά έτρεξαν και τα ασεβή, λιμάρια οι μηχανικοί με τους εργάτες και για χάρη, τι άλλο; του κέρδους, ανέγειραν εκείνο το ντουβαροειδές άτεχνο, πολυόροφο μόρφωμα.

Να δούμε οι Τούρκοι θα σεβαστούν το ξένο προς αυτούς και την Ιστορία τους εύρημα, ή θα το τσιμεντώσουν σαν τα δικά μας καλόπαιδα; Τα δικά μας δήθεν έξυπνα παιδάκια που στον καιρό των παχέων αγελάδων Θεό τους έχουν το χρήμα και μοναδικό τους συνεταίρο το κέρδος, γι’ αυτό και τώρα οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κοιτάνε τα άστρα μήπως βρουν κανένα πελάτη…

ΕΠΑΘΑΝ…ΣΟΚ! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ στο Κέντρο της Κωνσταντινούπολης!!

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΣΚΑΒΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΑΘΑΝ…ΣΟΚ!

Κυριολεκτικά δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Τούρκοι όταν αντίκρισαν τα πρώτα σκηνώματα ενός βυζαντινού ελληνορθόδοξου νεκροταφείου, που αναδύθηκε τελείως αναπάντεχα σε ένα από τους ποιο κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Καλοδιατηρημένα ταφικά ευρήματα στην Κωνσταντινούπολη

Όπως αναφέρεται, κατά την διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης ενός ιστορικού κτιρίου της Κωνσταντινούπολης συγκεκριμένα το κτίριο Casa Garibaldı που βρίσκεται στον κεντρικό δόμο İstiklal Caddesi, άρχισαν να αναδύονται κάτω από το έδαφος τάφοι από τον τέταρτο μ. Χ. αιώνα και σκηνώματα 1600-1800 ετών σε καλή κατάσταση από ένα όπως φαίνεται κεντρικό ελληνορθόδοξο χριστιανικό νεκροταφείο που βρίσκονταν επί αιώνες θαμμένο κάτω από τα θεμέλια αυτού του κτιρίου.

Το ιστορικό αυτό ελληνορθόδοξο χριστιανικό νεκροταφείο, ανακαλύφθηκε σε βάθος οχτώ μέτρων στα θεμέλια του κτηρίου σε ένα σημείο που από πάνω κυκλοφορούν καθημερινά σχεδόν 400.000 άτομα, δηλαδή σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Πόλης.

Ο διευθύνων τις ανασκαφές καθηγητής Sedat Bornovali, αμέσως μετά τα πρώτα ευρήματα κάλεσε την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης, Zeynep Kızıltan, η οποία επιβεβαίωσε την μεγάλη ιστορική άξια του αναδυθέντος νεκροταφείου καθώς και των σκελετών που ανευρεθήκαν στο μέρος εκείνο.

Εντυπωσιακό είναι, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ότι στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάτω από εκείνο το τόσο πολυσύχναστο μέρος βρίσκονταν αυτό το νεκροταφείο και οι άθικτοι σωροί που βρέθηκαν. Να σημειωθεί ότι το κτίριο αυτό έχει ιστορική αξία και είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό λόγω των σημαδιών κατάρρευσης που είχε παρουσιάσει να ανακαινιστεί. Με την ανακίνηση του ανακαλύφθηκε αυτό το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο.

Να σημειωθεί επίσης ότι εκεί κοντά βρίσκεται και η ελληνορθόδοξη εκκλησιά της Αγίας Τριάδας, καθώς και πολλά ιστορικά κτίρια όπως το Κέντρο Γαλλικού Πολιτισμού, το Çiçek Pasajı, και άλλα. Όλα αυτά συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος αυτός ήταν ένας σημαντικός δρόμος της πρώτης περιόδου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Σημεία των καιρών!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

8/8/2017

Hellasforce 08/08/2017

https://hellasforce.com/2017/08/08/%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7/

Για την αντιγραφή Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.