«

»

Αυγ 13

Ο καρκίνος μπορεί να μεταδίδεται και από είδος σε είδος, μπορεί και με τα μπάνια του λαού!

Αντίσωμα (πράσινο) προσβάλλει καρκινικό κύτταρο (μωβ)

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο καρκίνος, που προηγουμένως θεωρείται μη μεταδοτικός, μπορεί στην πραγματικότητα να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά από μια ενοχλητική νέα μελέτη.

Τα μεταδοτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ διαφορετικών ζώων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές βρήκαν μύδια, άρρωστα μύδια ανάμεσα στα υγιή μύδια, που συλλέχθηκαν από τις ακτές του Καναδά και της Ισπανίας, που είχαν μολυνθεί από όγκους που προέρχονταν από άλλο είδος θαλασσινών εμβίων όντων.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μετάδοση μεταδοτικών καρκινικών κυττάρων είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στο θαλάσσιο περιβάλλον, με πολλαπλές ανεξάρτητες γενεές που αναπτύσσονται σε πολλαπλά είδη», ανέφερε η εφημερίδα. «Οι περιπτώσεις μεταδοτικού καρκίνου φαίνεται να ξεπερνούν την αυθόρμητη ενδογενή νόσο, τουλάχιστον στα είδη που έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής.»

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι καρκίνοι συνήθως εξαπλώθηκαν μεταξύ ζώων του ίδιου είδους, αλλά είχαν βρει «ένα παράδειγμα διασταυρούμενης μετάδοσης». «Αυτοί οι μεταδοτικοί καρκίνοι αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία μολυσματικών παραγόντων και δείχνουν την αξιοσημείωτη ικανότητα των όγκων να αποκτήσουν νέους φαινοτύπους [γενετικούς τύπους] που προωθούν τη δική τους επιβίωση και διάδοση», ανέφερε η εφημερίδα.

Κανονικά οι όγκοι αποτελούνται από τον ιστό του σώματος, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να αντιδρά αποτελεσματικά. Οι όγκοι ενός άλλου οργανισμού πρέπει να αποτελούν μικρή απειλή επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα θα επιτεθεί κατά τον συνήθη τρόπο αν λειτουργεί σωστά. Τα μαλάκια όμως πιστεύεται ότι έχουν ένα πρωτόγονο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να τα καταστήσει ιδιαίτερα επιρρεπή σε μια καρκινική λοίμωξη από άλλο θαλάσσιο είδος.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Stephen Goff του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, δήλωσε ότι τα συμπεράσματά τους τον ώθησαν να κοιτάξει τον θαλάσσιο κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

«Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο ωκεανός είναι μια θάλασσα διαφόρων βακτηρίων και τώρα [καρκινικών] κυττάρων που είναι ικανά να είναι παθογόνα», δήλωσε στην εφημερίδα The Independent. «Υποθέτω ότι είναι ένα είδος αλλαγής σκέψης, ότι υπάρχουν μεταδοτικά κύτταρα που επιπλέουν στη θάλασσα που μπορούν να αποικίσουν έναν ευαίσθητο οικοδεσπότη.»

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν τις γενετικές διαδικασίες που επιτρέπουν στους όγκους από ένα πλάσμα να μολύνουν ένα άλλο, το οποίο θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος εξαπλώνεται μέσα στους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Goff τόνισε την έρευνά τους, χωρίς να υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να κολυμπάμε στη θάλασσα ή να τρώμε οστρακοειδή. «Είναι μόνο ένα πρόβλημα αν είσαι μαλάκιο. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία ότι οι όγκοι μαλακίων έχουν εξαπλωθεί έξω από τα μαλάκια. Δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα επειδή έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί », είπε.(Σ.γ.:Τι γίνεται όμως αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καταπονημένο; Όπως στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου, της νόσου του Crohn, ή της ΚΠΣ (κατά πλάκας Σκλήρυνσης;) Δεν μας το λέει ο κος καθηγητής.

Σε άρθρο στο Nature που σχολιάζει την έρευνα, η Dr Elizabeth Murchison, αναγνώστης της συγκριτικής ογκολογίας και της γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η ύπαρξη καρκίνου «μπορεί να εισβάλει σε νέα είδη ξενιστών» ήταν σημαντική. «Η πιθανότητα τα καρκινικά κύτταρα να γίνουν ελεύθερα μολυσματικά μέσα και να μεταδώσουν καρκίνο σε άλλα είδη εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες για τη μετάδοση του καρκίνου στους ανθρώπους», έγραφε.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν τα μεταδοτικά καρκινικά κύτταρα βρίσκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια ή είναι ένα νέο φαινόμενο. Και, αν είναι καινούργια, τι τα προκάλεσε να αναπτυχθούν σε μολυσματικά;

«Είναι πιθανό, όπως ο καρκίνος που μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο, οι καρκίνοι αυτοί να είναι αρχαίοι κυτταρικοί γενεαλογικοί οργανισμοί που έχουν εξελιχθεί με τους ξενιστές τους μέσα στις χιλιετίες. Ή ίσως η εμφάνισή τους είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, ενδεχομένως διεγερμένο από μολυσματικούς παράγοντες, περιβαλλοντικές αλλαγές, υδατοκαλλιέργειες ή άλλες ανθρωπογενείς [ανθρώπινες] δραστηριότητες «, πρόσθεσε ο Δρ Murchison.

Ο καθηγητής Mel Greaves, διευθυντής του Κέντρου Εξέλιξης και Καρκίνου στο Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «δεν προκαλούν ανησυχία» για τους ανθρώπους ότι μπορούν να προσβληθούν από τον καρκίνο κολυμπώντας στη θάλασσα.

Η ασθένεια είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται σε ανθρώπους από μητέρα σε μωρό στη μήτρα, ανάμεσα σε δίδυμα στη μήτρα ή μετά από μεταμόσχευση οργάνου».

Και στις τρεις περιπτώσεις, η μετάδοση ήταν δυνατή επειδή υπήρχε μια διαδρομή αίματος, (μέσω της αιματίνης οδού από το έναν στον άλλο) για καρκινικά κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα διακυβεύτηκε. Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ, πολύ μικρός πράγματι, «είπε ο Καθηγητής Greaves σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Όσον αφορά αυτά τα νέα αποτελέσματα στα οστρακοειδή, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου, καθώς οι διεργασίες είναι διαφορετικές από εκείνες των ανθρώπων.

«Η βιολογία είναι, ωστόσο, πολύ ενδιαφέρουσα με επιπτώσεις στην εξέλιξη τόσο των κλώνων των καρκινικών κυττάρων όσο και της ανοσολογικής αναγνώρισης ανάμεσα στα ίδια είδη καθώς και μεταξύ διαφορετικών ειδών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>