ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Θα ξεκινούσα με ένα πολύ ρεαλιστικό ερώτημα. Έχετε να προτείνετε κάτι σε κάποιον που έχασε τη δουλειά του και η τράπεζα του παίρνει το σπίτι;

Το μαύρο συμπέρασμα, η σύγκριση με το παρελθόν, το αδιέξοδο, η κατάθλιψη

800.000 Έλληνες κι Ελληνίδες μέσα στο 2010, πάσχουν από  κατάθλιψη. Εξ αυτών 10-15% αυτοκτονούν. Μέσα στο 2011 η αύξηση των αυτοκτονιών στους 5 πρώτους μήνες έφτασε στο 40%. Κάθε 90 δευτερόλεπτα ένα άτομο οδηγείται στην αυτοκτονία ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός αυτών που δεν καταλήγουν σε θάνατο. Τελευταία στατιστική ανακοίνωση για τα άτομα που αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στην Ελλάδα κατά τα έτη 2010 με 2011 αναφέρει 1760 θανάτους και απόπειρες.

 

Προδιαθετικοί παράγοντες στην Κατάθλιψη

1)Γενετικοί παράγοντες

2)Εμπειρίες παιδικής ηλικίας

3)Η προσωπικότητα του ασθενούς

4)Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες

5)Σωματικοί παράγοντες

 

Η φτώχια φέρνει κατάθλιψη και η κατάθλιψη φέρνει φτώχια. Η δε ανέχεια είναι ο καλλίτερος πυροδότης της κατάθλιψης.

Η οικονομική κρίση επιβαρύνει ατομικά και συλλογικά την κατάθλιψη. Η εργασιακή κατάσταση (ανεργία), η ανασφάλεια (μείωση του εισοδήματος, εφεδρεία, φόβος απόλυσης), η υποκειμενική αίσθηση της φτώχιας οδηγεί στη δημιουργία άγχους, κρίσεων πανικού, φόβου, κατάθλιψης ακόμη και ενδοοικογενειακής βίας.

Κι όπως συνήθως, όταν οι πολίτες πνίγονται η κατάθλιψη τους περιμένει

Διεθνή δεδομένα

Η είδηση της γενικευμένης οικονομικής κρίσης μέλλει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις που οδηγούν σε κρίσεις πανικού. Η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει όλη την οικογένεια με αποτέλεσμα η ανεργία να διπλασιάζει τη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που εμφανίζουν αύξηση κατά 34%. Οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν μέτριο αντίκτυπο στη βελτίωση των σχετικών συμπτωμάτων, το ίδιο και τα συσίτια και οι φιλανθρωπική προσφορά της εκκλησίας γιατί η φτώχια ανακουφίζεται μεν αλλά δεν μειώνεται, δεν υπάρχει καν η προοπτική ανεύρεσης δουλειάς.                                                                                                                          

Ισχύει εδώ αυτό που ο απόστολος Ιάκωβος λέγει στο δεύτερο κεφάλαιο της επιστολής του χωρία 14-16. Τι το όφελος αδελφοί μου εάν λέγει κάποιος από σας ότι έχει πίστη δεν την αποδεικνύει όμως με έργα; «Μήπως μπορεί μόνη της η πίστη να τον σώσει; Ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος αδερφός ή αδερφή δεν έχουν ρούχα να ντυθούν και στερούνται το καθημερινό τους φαγητό. Αν κάποιος από σας τους πει: Ο Θεός μαζί σας. Πηγαίνετε εν ειρήνη, θερμαίνεσθε και χορτάζεσθε, τι το όφελος αν δεν τους δώσει τα απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του σώματος, ( στην περίπτωσή μας π.χ. να τους βρει εργασία, ή να τους δώσει τη δυνατότητα να παράγουν τα αναγκαία ώστε να επιβιώσουν;)  έτσι και η πίστη αν δεν συνοδεύεται με έργα είναι  ουσιαστικά νεκρή». 

Η ανεργία διπλο-τριπλασιάζει το ποσοστό αυτοκτονιών. Το 3% της ανεργίας αυξάνει κατά 4% τις αυτοκτονίες, το 18% τις ανεργίας το αυξάνει κατά 24%. Στην Ιρλανδία η ανεργία παρατηρήθηκε ότι αύξησε τον κίνδυνο της αυτοκτονίας κατά 70% ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου. Στις ΗΠΑ το 2008 με τη χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers και το χάσιμο των σπιτιών τους από αδυναμία να πληρώσουν τα δάνεια που συνήψαν οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 28% σε σύγκριση με το 2007. Στο Χονγκ Κονγκ το 24% των αυτοκτονιών κατά το 2002 αφορούσαν άτομα που είχαν χρέη. Στην Ελλάδα το 2008 είχαμε   29% εμφάνιση μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου και το αντίστοιχο 2009, εμφάνιση 39% μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

Πως αντιμετωπίζεται;

Το 82% νομίζει πως μπορεί να το ξεπεράσει μόνο του το ίδιο το άτομο

Το 60% το θεωρεί προσωπική αδυναμία

Το 27% δεν το θεωρεί καν νόσο για να πάει σε ψυχίατρο

Το22% Θα καταφύγει σε ψυχίατρο μόνος ή με κάποιο συγγενή

Το 40% πάει σε ψυχολόγο

Το 20% σε συγγενείς του

Το 6% σε φίλο

Το 1,7% σε ιερέα

Ο ρόλος του ψυχιάτρου

Ανίχνευση συμπτωμάτωνàΔιάγνωσηàΑντιμετώπισηà τελικά θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική, υποστηρικτική ψυχοθεραπεία).

Περιορισμοί

Το κοινωνικό στίγμα

Ανισότητα στην προσβασιμότηυτα σε υπηρεσίες

Είναι πιο εφικτό να θεραπεύεις την κατάθλιψη από να την προλαμβάνεις διορθώνοντας τη φτώχια (παράλογο).

Πέφτοντας στην παγίδα ενός απαισιόδοξου συλλογισμού «Η παντοδύναμη κοινωνία επιβάλλει στο άτομο αυτό που παθαίνει και όχι η στάση ζωής που το άτομο δείχνει. Η τραγική πραγματικότητα που σου επιβάλλεται χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι όπως στον πόλεμο.

Η θεραπεία της κρίσης ξεφεύγει από τα χέρια του ψυχιάτρου ενώ η θεραπεία της κατάθλίψης περνάει από τα χέρια του.

Νίτσε: «Ό,τι δεν μπορεί να σε καταβάλλει σε κάνει δυνατότερο».

 

Υπάρχει λύση εκτός της θεραπείας της κατάθλιψης;

Ανασύσταση της γειτονιάς με την ουσιαστική της έννοια

Αναδιοργάνωση της ενορίας.

Επικοινωνία του ενός με τον άλλο σε κάθε χώρο και όπου βρισκόμαστε, μοίρασμα των προβλημάτων και των προβληματισμών

 Ανταλλακτήριο προϊόντων

Κοινωνικά ιατρεία

Συμμετοχή σε κινήσεις, μέτωπα, οργανώσεις που δίνουν μια άλλη προοπτική και χαρίζουν ελπίδα. Υπάρχουν τέτοιες κινήσεις που αν εμείς τις συντρέξουμε μπορούν να μετεξελιχθούν σε πολιτικές κινήσεις που θα αλλάξουν το κατεστημένο πολιτικό σύστημα ιδιαίτερα αν ενωθούν εφόσον έχουν κοινές θέσεις. Π.χ. ΕΠΑΜ, Χ.Δ. Εθνικός Σύνδεσμος Ενότητας, ΑΣΚΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, κ.λπ.

Τέλος καλόν είναι να ξέρουμε τη χριστιανική λύση στο οικονομικό πρόβλημα γιατί ανακουφίζει και δίνει νόημα στη ζωή μας αν την διακηρύξουμε και την μεταδώσουμε στους γύρω μας που την αγνοούν .

Ποια είναι;

Το ανθρωποκεντρικό μοντέλο οικονομίας με το ίσο κατά κεφαλή εισόδημα. Η ίση συμμετοχή στο εθνικό εισόδημα.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Για επικοινωνία μαζί μας στο e-mail: evansgrp@hol.gr

2 σχόλια

    • Μαρια Κ. στο 26 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 9:21 πμ
    • Απάντηση

    Σε κάποιον που εχασε το σπιτι του ή τη δουλεια του, εγω προσωπικά θα του ελεγα ότι υπαρχουν αρκετοι τροποι για να περναει καλα καποιος ακομη και μακροχρονια ανεργος.Εχασε το σπιτι του απο τις τραπεζες!!!???? Να παει να μεταναστευσει σ’ενα μικρο χωριο ή σ’ενα μικρο νησι να φτιαξει μια παραγκα ή μια καλυβα για να μεινει!!! Ο ψυχοπαθης τηλιωτης ηταν μακροχρονια αστεγος, εμενε σ’ενα δεντρο και ενας μεγαλος σακος με κατι ρουχα, ενα βιβλιαριο υγειας, μια ταυτοτητα και μια τραπεζικη καρτα ηταν ολη του η περιουσια!!!!

    • Μαρια Κ. στο 26 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 9:32 πμ
    • Απάντηση

    Πρεπει ο κοσμος και ιδιαιτερως οι ανεργοι να μεταναστευσουν σε μικρα νησια, χωρια και σε αγροτικες περιοχες να πιασουν εργασιες στα κτηματα και ν’απαιτησουν αμεση επιστροφη στην πρωτογενη παραγωγη. Και ν’απαιτησουν να ξεκουμπιστουν απο την πατριδα μας, οι οποιοι περα απο εγκληματικες ενεργειες μας εχουν παρει ολες τις δουλειες που σχετιζονται με την πρωτογενη παραγωγη. Εγω ειμαι με τη Χρυση Αυγη! Καλυτερα αγριοι, σκληροι, φασιστες και ρατσιστες, παρα ξεφτιλες, ευγενικοι και στρουθοκαμηλοι!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.