«

»

Δεκ 22

Ολίγα περί της Ψυχολογίας των Όχλων

O Gustave Le Bon (1841-1931) ήταν Γάλλος κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, ενώ ασχολήθηκε και με την ανθρωπολογία και την ιατρική. Ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα και πολυγραφότατος. Κατανόησε τον ρόλο που παίζει η φυλή στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς των κοινωνιών και στην εξέλιξη των πολιτισμών.

Ο Gustave Le Bon

Το πιο διάσημο έργο του είναι «Η ψυχολογία των μαζών”, στο οποίο εξετάζει την συμπεριφορά των όχλων. Εκεί επικρατεί η ανωνυμία, η δυνατότητα υποβολής και η μεταδοτικότητα των συμπεριφορών. Το μέλος του πλήθους είναι ένας κόκκος άμμου ανάμεσα σε πολλούς άλλους, που το παρασέρνει ο άνεμος. Τα αρνητικά συναισθήματα, οργή, θυμός επιθετικότητα, αγανάκτηση και τα  κτηνώδη ένστικτα τη καταστροφικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς, βγαίνουν στην επιφάνεια με τη βοήθεια της ανωνυμίας, αλλά και της καθοδήγησης των ηγετών της μάζας.

Αυτοί οι ηγέτες είναι άνθρωποι της δράσης και όχι των λόγων και η δύναμη της θέλησής τους μόνο ή η ιδιαιτερότητα των αντιδράσεών τους στην πράξη, μπορεί να παρασύρει τη μάζα προς την κατεύθυνση που θέλουν. Η μάζα καθίσταται συμπαγής όσο πιο φυλετικά ομοιογενής είναι.

Η φυλή είναι η πιο σημαντική παράμετρος της συλλογικής συμπεριφοράς των μαζών. Άλλοι παράγοντες, όπως η θρησκεία, μπορούν και αυτοί να παίξουν κάποιον βοηθητικό ρόλο. Ωστόσο, το μεγάλο σε όγκο έργο του Le Bon δεν εξαντλείται στην περίληψη του διάσημου αυτού έργο του. Όσο ο άνθρωπος λειτουργεί με προεξάρχον κίνητρο το ένστικτο της αυτοσυντήρης θα ισχύει και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν και το παρόν της Ιστορίας.

Στο έργο του «Νόμοι εξελίξεως των λαών”, μελετά την εξέλιξη των πολιτισμών. Διαπιστώνει ότι το σημαντικότερο στοιχείο στην εξέλιξή τους είναι η φυλή, της οποίας τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που είναι τόσο μόνιμα όσο και τα εξωτερικά, αποτελούν την πνευματική ιδιοσύνθεση του λαού. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να φθάσει ένας λαός στην ψυχική διάλυση, είναι να δεχθή την εισχώρηση ξένων φυλετικών στοιχείων. Φανταστείτε τον κίνδυνο που διατρέχει ο ελληνικός λαός με τη μαζική εγκατάσταση Μωαμεθανών στην Ελλάδα.

Επίσης, οι πολιτισμοί δέχονται επιδράσεις από άλλους λαούς, όμως ο θέτουν την δική τους σφραγίδα σε ότι έχουν λάβει και μπορεί να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούργιο πολιτιστικό αποτέλεσμα.

Στο έργο του «Πολιτική Ψυχολογία”, όπως σημειώνει και το εξώφυλλο, διαπιστώνει ότι ο ορθολογισμός δημιουργεί την επιστήμη, ενώ η πίστη αποτελεί φοβερό κίνητρο ικανό να διαμορφώνει την ιστορία.

Οι σημαντικότερες πολιτικές μεταβολές συντελέστηκαν όχι στο όνομα της λογικής, αλλά από την δύναμη της πίστης σε ένα ιδανικό, ασχέτως αν ήταν ψευδές, φαντασιακό ή ανεδαφικό.

Η μετανάστευση ξένων είναι διαλυτική για το έθνος και το οδηγεί προς την εξαφάνιση. Όπως σημειώνει, «οι χειρότερες εκατόμβες στα πεδία των μαχών, θα ήταν άπειρα προτιμότερες από τέτοιου είδους εισβολές”. Αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος συμβάλλει στην πρόοδο, ενώ η βεβαιότητα της ειρήνης οδηγεί σε πλήρη παρακμή και διαφθορά. Και κάθε έθνος, αν παρουσίαζε μια πτώση, αμέσως θα λεηλατούνταν από τους γειτόνους τους. Αυτό θα συμβαίνει εσαεί όσο οι άνθρωποι δέχονται και ακολουθούν το καπιταλιστικό δόγμα της ασύδοτης όσον αφορά το χρήμα και το κέρδος, ελευθερίας, της οικονομικής ανισότητας, και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με μοναδικό πρόταγμα «ο ισχυρός καταβροχθίζει τον ασθενέστερο».

Ακόμη συμπεραίνει ότι η επιβολή ισότητας είναι προσπάθεια ενάντια στη φύση και ότι «η πατρίδα αποτελεί το σύμβολο των κληροδοτημένων κατακτήσεων ολόκληρης της προγονικής μας ύπαρξης. Μην μπορώντας να ζήσουμε παρά μόνο διαμέσου αυτής, θα πρέπει να ζούμε γι’ αυτήν”. Το έργο του αυτό επέδρασε σημαντικά στην Ευρωπαϊκή σκέψη. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ επηρεάστηκε σημαντικά από τον Le Bon, τον οποίο είχε διαβάσει, ώστε να εφαρμόσει τακτικές επηρεασμού του πλήθους και να συνειδητοποιήσει την σημασία του φυλετικού παράγοντα στη κοινωνική συμπεριφορά.

Επίσης και ο Μουσολίνι είχε μελετήσει τον μεγάλο κοινωνιολόγο. Ο Gustave Le Bon είναι ο σημαντικότερος κοινωνιολόγος, ενώ το απόλυτα ρεαλιστικό έργο του δεν έχει καμία σχέση με τις αντιεπιστημονικές ασαφείς μπουρδολογίες των διάφορων διαφημισμένων «κοινωνιολόγων” και «ψυχολόγων” αν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ αξιοποίησε το έργο του για να διευκρινίσει την ψυχολογία της ομάδας πως ενεργεί το ομαδικό ασυνείδητο.

Το έργο του Gustave Le Bon σημεία του οποίου αξίζει να διαβάσει ο κάθε ¨Έλληνας πρέπει να μελετηθεί για να αντιληφθεί κάποιος με ποιο τρόπο κινητοποιείται η  μάζα, ότι δεν έχει σκέψη αλλά ακολουθεί τις εντολές του γόητα ηγέτη και κάτω από την επίδραση της γοητείας του είναι σε θέση να διαπράξει τα απεχθέστερα εγκλήματα. Αν η ανεγκέφαλη ομάδα αρχίσει να σκέπτεται και ορθώνει αντιστάσεις στο παράγγελμα και την παρότρυνση προς δράση του γόητα ηγέτη, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>