Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη και οι μύχιες σκέψεις μας

Ήδη από το 2009 οι Ιάπωνες επιστήμονες είχαν προηγηθεί με την  ανεύερεη προγράμματος που μπορούσε να μεταφράσει σε αληορίθμους και ψηφιακά σήματα την ανθρώπινη σκέψη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες απλώς με το πρόγραμμα Alter Ego συστηματοποίησαν την ιαπωνική εφεύρεση. Έτσι σε λίγο θα είναι δυνατόν να εμπλουτιστεί σε βαθμό τέτοιο ώστε όλες οι ανθρώπινες σκέψεις τις οποίες κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η σωματική-κινητική έκφραση και οι κινήσεις των ματιών και των χειλέων, να αρκούν ώστε να αποκαλύπτονται οι σκέψεις που κάνει ο καθένας μας. Εκούσια ή ακούσια το ίδιο θα είναι.

Φανταστείτε τι πολύτιμο tool  θα έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές υπηρεσίες τύπου NSA, CIA, ΜΙ6, MIT και MOSADO. Θα μπορούν στον συλλαμβανόμενο ύποπτο φορώντας του αυτό το κολλάρο να καταγράφουν στην ανάκριση τις μύχιες σκέψεις του. Δεν θα απαιτούνται καν βασανιστήρια και ηλεκτροσόκ για να του αποσπάσουν πληροφορίες. Ούτε ουσίες τύπου LSD, Mushrooms, Peyote. Heroine. Opium, Morphine, Codeine. Methadone,Ecstacy. Ή Barbiturates: Amytal, Luminol,. Seconal, Nemputal, downers. Anti-Anxiety Agents: Valium,. Librium, Ativan. Antipsychotic Agents: Mellaril,. Risperidol,  Abilify κ.λπ. για να προκαλούν ύπνωση και να επιβάλλουν την ναρκοανάλυση στους ανακρινόμενους.

Πολλοί από σας να μην αντιλαμβάνονται περί τίνος ομιλούμε γι’ αυτό σας προσφέρουμε το παρακάτω άρθρο από τα ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ και το συναφές Βίντεο και θα ήταν χαρ’α μας να αρχίσει μια συζήτηση με τα σχόλιά σας πάνω στο θέμα:

Φτιάχτηκε συσκευή που διαβάζει την εσωτερική φωνή του ανθρώπου και απαντάει

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη συσκευή που μπορεί να «ακούσει» την εσωτερική φωνή στο μυαλό ενός ανθρώπου και να την καταγράψει σε υπολογιστή.

Φτιάχτηκε συσκευή που διαβάζει την εσωτερική φωνή του ανθρώπου και απαντάει (vid)

 

Η λευκή πλαστική συσκευή με την ονομασία AlterEgo, που φοριέται στο κεφάλι, χρησιμοποιεί τέσσερα ηλεκτρόδια εφαρμοσμένα στο δέρμα, για να «διαβάσει» το νου και την εσωτερική φωνή που όλοι οι άνθρωποι έχουν, ακόμη κι όταν εξωτερικά φαίνονται σιωπηλοί. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να «πιάσουν» τα αμυδρά νευρομυικά σήματα που δημιουργούνται στο πρόσωπο και στο σαγόνι, όταν ένας άνθρωπος μιλάει στον εαυτό του.

Καθώς οι λέξεις κυκλοφορούν μέσα στο νου του, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής μπορεί να συσχετίσει τα ελαφρώς διαφορετικά νευρομυικά σήματα με τις διαφορετικές λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτά. Οι λέξεις στέλνονται μετά σε έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε φράσεις.

Μάλιστα η μυοηλεκτρική προσθετική συσκευή βρίσκεται σε διάλογο με τον άνθρωπο, αφού μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που κάνει κάποιος από μέσα του. Σιωπηλά σκέφτεται μια ερώτηση και η AlterEgo την απαντά – ή τέλος πάντων φιλοδοξεί να την απαντήσει, καθώς το σύστημα θέλει ακόμη βελτίωση.

Με τον τρόπο αυτό, ένας άνθρωπος στο μέλλον θα μπορούσε να «γκουγκλάρει» απλώς με τις σκέψεις του, θέτοντας ερωτήματα και αναμένοντας απαντήσεις πάντα μέσα στο μυαλό του. Ακούγεται μαγικό, αλλά αυτή είναι η υπόσχεση της AlterEgo, σύμφωνα με το «New Scientist» και την «Γκάρντιαν».

Η συσκευή είναι ένα ακόμη βήμα προς ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τις μηχανές μόνο με τη σκέψη τους. Οι δημιουργοί της AlterEgo οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο δεν θα χρειάζεται κανείς να πληκτρολογήσει κάτι στη μηχανή αναζήτησης της Google, ούτε καν να θέσει το ερώτημα με τη φωνητική εντολή «OK Google», αλλά θα το κάνει πια καθαρά νοητικά.

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής Αρνάβ Καπούρ του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, «η ιδέα μας ήταν: μπορούμε να έχουμε μια υπολογιστική πλατφόρμα που να είναι πιο εσωτερική, που να αναμιγνύει τον άνθρωπο και την μηχανή με κάποιο τρόπο και η οποία να μοιάζει με εσωτερική επέκταση της δικής μας νόησης;».

Οι ερευνητές, που χαρακτηρίζουν την AlterEgo «συσκευή επαυξημένης νοημοσύνης», την παρουσίασαν για πρώτη φορά σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Τόκιο. Μέχρι στιγμής, όπως έδειξαν οι δοκιμές με δέκα εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να πουν στο μυαλό τους φράσεις με έως 20 λέξεις και αριθμούς, η συσκευή έχει μέση ακρίβεια 92% στη μεταγραφή της εσωτερικής φωνής. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, όπως και το εύρος του εσωτερικού λεξιλογίου που είναι δυνατό να «διαβασθεί».

Ο τελικός στόχος είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον χρήστη να επικοινωνεί άνετα με τους προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri κα) με σιωπηλό τρόπο, κάτι που ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά φαίνεται πως δεν είναι.

Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες θα πρέπει να φοράνε τη συσκευή στο κεφάλι τους, κάτι που ίσως εμποδίσει τη συσκευή να γίνει δημοφιλής. Από την άλλη, οι ερευνητές διαβλέπουν πρακτικές εφαρμογές αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας σε άλλα πεδία όπως ο στρατός και η βιομηχανία, όπου οι άνθρωποι υποχρεώνονται να βρίσκονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα και είναι καλύτερα να επικοινωνούν σιωπηλά παρά με τη φωνή τους.

Και τώρα το σχετικό βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.