«

»

Απρ 12

Μάθετε να ψυχολογείτε αν ο συνομιλητής σας σας φέρεται ειλικρινά ή ψεύδεται

Υπάρχουν κάποιες ψυχολογικές τεχνικές που σας βοηθούν να αποτρέπετε τους ψεύτες, να τους αποκαλύπτετε αν ψεύδονται και να μαθαίνετε όλα αυτά που θέλουν να σας κρύψουν ψευδόμενοι.

Αρχικά να ξέρετε ότι από τα μικροψέματα μέχρι την ενσυνείδητη εξαπάτηση με τρανταχτές ψευδολογίες[1], η ανθρώπινη φύση,με το ένστκτο της αυτοσυντήρησης, συχνά υπαγορεύει στον άνθρωπο να λέει ψέματα και να εξαπατάει ους γύρω του, ώστε να επιβιώσει κοινωνικά.

Τι Λένε οι Ψυχαναλυτικές Θεωρίες

Σύμφωνα με τις ψυχαναλυτικές θεωρίες, ο ανθρώπινος νους είναι η έκφραση συγκρουόμενων δυνάμεων, συνειδητών και μη. Οι συγκρούσεις αυτές αποτελούν βασική διάσταση της ανθρώπινης φύσης και αντανακλούν την εγγενή ανθρώπινη αντίφαση ανάμεσα στη βιολογική και κοινωνική υπόσταση. Πρόκειται αντιδράσεις του νοός που εκδηλώνονται κάτω από την πίεση του ενστίκτου της επιβίωσης. Αυτές οι εσωτερικές συγκρούσεις ωθούν τον άνθρωπο στο να λέει ψέματα για λόγους που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες του.

Κάποιες από τις πολυάριθμες αιτίες που αναγκάζουν τον άνθρωπο να λέει ψέματα

-Για να φανεί καλύτερος και πιο αρεστός, ικανός, δυνατός, θαρραλέος
-Για να κρύψει τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές του χρησιμοποιώντας μηχανισμούς άμυνας
-Για να τον κρίνουν οι άλλοι ως σημαντικό, θελτικό κι ελκυστικό
-Για να αποφύγει να μειωθεί ή να πληγωθεί.

-Για να αποκρύψει τους φόβους του, την αμηχανία του, κάτι που θα γκρεμίσει την αυτοεκτίμησή του

Κλασικά Ψέματα
Ένα κλασικό ψέμα των ερωτευμένων στην αρχή της σχέσης τους είναι η σφοδρή άρνηση της έντασης των συναισθημάτων τους, για όλους τους παραπάνω λόγους. Ένα άλλο κλασικό ψέμα, σε όλες τις ηλικίες που ξεκινά από τα μικρά παιδιά των 4-6 ετών, είναι το «δεν το έκανα εγώ!», ενώ είναι φανερό ότι το άτομο έχει διαπράξει αυτό για το οποίο κατηγορείται, αλλά δεν το παραδέχεται από τον φόβο της τιμωρίας της αποκάλυψης σε τρίτους.

Το ψέμα μπορεί να είναι μια κραυγή που παρακαλάει «δώσε μου σημασία!». Τα ψέματα ως μηχανισμός άμυνας και άρνησης γίνονται οι παρωπίδες που εμποδίζουν το άτομο να έρθει αντιμέτωπο με πικρές αλήθειες, όπως όταν ο σύζυγος αρνείται να πιστέψει τις αποδείξεις ότι η γυναίκα του τον απατάει ή η μητέρα εθελοτυφλεί στο πρόβλημα ουσιοεξάρτησης της κόρης της. Έτσι, το ψέμα, έστω και πρόσκαιρα εξυψώνει το άτομο στον εαυτό του και στους άλλους και γίνεται η ασφαλιστική του δικλείδα.

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε..Ψεύτες;
Το ψέμα είναι μια επίκτητη κοινωνική ικανότητα που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Δε γεννιόμαστε με την ικανότητα να ψευδόμαστε, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, κοινωνικοποιούμαστε και πρέπει να συνεργαστούμε με τους γύρω μας μαθαίνουμε λοιπόν την έννοια της εξαπάτησης ώστε να επιβιώσουμε κοινωνικά. Τα άτομα με αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση δε μπορούν να πουν ψέματα ή να καταλάβουν την εξαπάτηση και ζουν στο δικό τους απομονωμένο και αθώο κόσμο.

Η ικανότητα του να λέμε ψέματα είναι τεράστιας σημασίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό, γιατί η ικανότητα της εξαπάτησης των άλλων έχει εξελιχθεί σε μια από τις δυνατότερες διανοητικές μας ικανότητες που μας βοηθάει να κερδίσουμε στον πόλεμο, π.χ.θυμηθείτε τον Χίτλερ μίλαγε για δικαιοσύνη και ειρήνη, ενώ εφάρμοζε το «ανσλουγκ» κι ετοιμαζόταν για ένα δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, στην αγάπη και στο εμπόριο. Στην Ελλάδα οι δανειστές με δόλιους τρόπους και αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία επέβαλαν τα μνημόνια κι έδεσαν τη χώρα και τον λαό της.

Το ψέμα αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο στο χώρο της εργασίας: μήπως ο συνομιλητής, πελάτης ή υποψήφιος συνεργάτης ψεύδεται για να κερδίσει μια αγορά/πώληση, ή θέση εργασίας που θα την στερηθείς εσύ; Παρόλο που είναι δυσδιάκριτο πότε κάποιος λέει ψέματα και πότε κάνει μικροπαρεμβάσεις στην αλήθεια παραποιώντας την προς όφελός του, οι παρακάτω στρατηγικές σας βοηθούν να διαπιστώσετε αν κάποιος λέει ψέματα και πώς να τα αποφύγετε.

Πώς να μη σας λένε ψέματα!

-Καθίστε σε μια πιο ψηλή καρέκλα ώστε να βλέπετε τον συνομιλητής σς από καθέδρας. Αυτό σας δίνει γόητρο και δύναμη.

-Μη σταυρώσετε τα πόδια σας αλλά πατήστε σταθερά στο πάτωμα, χωρίς να ακουμπάν τα γόνατα μεταξύ τους. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και τα χέρια σας ανοιχτά από το ύψος των ώμων. Καθήστε πίσω χαλαρά

-Ρωτήστε για τις παραμικρές λεπτομέρειες (πρόκληση για τον ψεύτη) τότε  αυτός θα πέσει σε αντιφάσεις[2].

-Ποτέ μην πείτε τι ξέρετε για το θέμα που συζητιέται, ακόμα κι αν θέλετε να επιδείξετε τις γνώσεις σας γιατί ο άλλος θα παίρνει επιχειρήματα από τα λόγια σας να τα μπερδεύει με ψέματα.

-Εισβάλετε στον προσωπικό χώρο (10 εκατοστά απόσταση, του άλλου ατόμου (που δε θέλετε να σας πει ψέματα), καθήστε κοντά του, βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο, θα νιώσει άβολα

-Μιμηθείτε τη στάση του σώματος του συνομιλητή σας και τις κινήσεις του (χωρίς να υπερβάλετε). Αυτό θα τον κάνει να νιώσει άβολα χωρίς να ξέρει γιατί.

-Υιοθετείστε το στυλ του λόγου του συνομιλητή σας. Προσέξτε πως σκέφτεται. Αν ο συνομιλητής σας λέει συχνά «αυτό ακούγεται καλό» αυτό υποδεικνύει ακουστικό στυλ σκέψης, (είναι δηλαδή ακουστικός τύπος) ενώ αν λέει «δε βλέπω πως θα γίνει αυτό» ή παρόμοιες εκφράσεις αυτό υποδεικνύει οπτικό στυλ σκέψης, (είναι οπτικός τύπος και θέλει να δει για να πεισθεί και να συμφωνήσει μαζί σας) ενώ αν χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου «πάγωσα από το φόβο μου» είναι περισσότερο κιναισθητικός τύπος (χρησιμοποιεί κινήσεις, το σώμα και τις αισθήσεις του για να σκεφτεί).

-Μιλήστε στο συνομιλητή σας με τον ίδιο τρόπο. Αν βρείτε ποιος είναι ο τρόπος σκέψης του συνομιλητή σας, όπως φαίνεται στην κουβέντα, και τον εκφράσετε στην δική σας ομιλία, αμέσως δημιουργείται μια βαθύτερη επαφή που τον εμποδίζει να σας πει ψέματα φοβάται λιγότερο, εξοικειώνεται γρηγορότερα μαζί σας και τον αναγκάζεται να παραμείνει νειλικρινής.

-Παραμείνετε ψύχραιμοι και μη δείχνετε έκπληξη ή σοκ.

-Πάρτε τις πληροφορίες που θέλετε και κάντε τις ερωτήσεις σας με απόμακρο τρόπο, χωρίς συναισθηματική ανάμιξη.

[1Δείτε το βιβλίο μου, Γεωργίου Ευαγγελάτου:»Πανέξυπνοι Απατεώνες, Καλοστημένες Απάτες. Υπότιτλος:Πως να προστατεύσετε όχι μόνο το πορτοφόλι σας αλλά και τη Ζωή σας», Εκδόσεις ΑΠΑΝΤΑ ΚΟΙΝΑ`

[2]Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται η προσπάθεια εξαπάτησης από έναν δικηγόρο προς γιατρό, ο οποίος ζήτησε 20 χιλιάδες ευρώ από τον γιατρό διότι θα έκανε επέμβαση στο μάτι ο γιός του στη Ρωσία. Ο γιατρός εντυπωσιάστηκε και σκεφτόταν πόση ανάγκη θα είχε ο δικηγόρος, εντελώς άγνωστός του, για να ζητάει ένα τέτοιο ποσό εδώ και τώρα. Για να βεβαιωθεί όμως για του λόγου το αληθές άρχισε να ερωτά τον δικηγόρο τι διάγνωση είχε ο γιος του, σε ποιο κέντρο θα πήγαινε για την επέμβαση και άλλες ερωτήσεις σαν ιατρός όπου τελικά ο δικηγόρος τα έμπλεξε και δεν μπορούσε να απαντήσει. Έτσι εξιχνιάστηκε η απάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>