Βίος και μαρτύριο της Αγίας Φωτεινής και των συν αυτή Αγίων. Μέρος 5ο

Ο Νέρωνας πολύ καλό παιδί, δηλητηρίαζε και εξόντωνε όποιον η καχυποψία και η αρχομανία του τον βεβαίωνε ότι θα τον αντικαταστήσει.

Ο ασεβής όμως Νέρων βλέποντας τα γενόμενα, πρόσταξε εξαγριωμένος να μείνουν οι άγιοι μέσα στη φυλακή τρία χρόνια, ώστε μέσα από δυσβάκτατες ταλαιπωρίες να βρουν φρικτό θάνατο. Μετά την έλευση των τριών ετών έστειλε ο βασιλιάς ανθρώπους στη φυλακή για να αποφυλακίσουν έναν υπηρέτη. Μπαίνοντας όμως στη φυλακή είδαν την Αγία Φωτεινή και τους συνακολούθους της να χαίρουν άκρας υγείας και να έχουν επανακτήσει την όρασή τους. Αλλά και ο χώρος της φυλακής είχε πλημμυρίσει άπλετο φως και άρρητη ευωδία, αφού είχε καταστεί οίκος, στον οποίο δοξολογείτο το όνομα του Θεού και πολλοί άνθρωποι που προσέτρεχαν, κατηχήθηκαν στην πίστη και βαπτίσθηκαν χριστιανοί από τους έγκλειστους αγίους. Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο Νέρων έγινε έξω φρενών. Μάλιστα κατ’ εντολήν του οδηγήθηκαν οι άγιοι ενώπιόν του και αφού τους επέπληξε για το ότι κηρύττουν μέσα στη φυλακή το όνομα του Χριστού, τους απείλησε ότι θα τους υποβάλλει σε νέα φρικτά βασανιστήρια. Εκείνοι όμως του δήλωσαν με παρρησία: «Ἐκεῖνο ὅπερ θέλεις ποίησον, διότι ἡμεῖς δέν θέλομεν παύσει κηρύττοντες τόν Χριστόν, ὅστις εἶναι Θεός ἀληθινός καί ποιητής τοῦ παντός». Μόλις άκουσε αυτά ο παρανοϊκός βασιλιάς, πρόσταξε να σταυρώσουν τους αγίους κατακέφαλα και να ξύσουν τις σάρκες τους επί τρεις ημέρες μέχρι να διαλυθούν. Τους άφησαν μάλιστα κρεμασμένους και άλλες τέσσερις ημέρες. Όταν όμως οι δήμιοι πήγαν να δουν, εάν ζούσαν ακόμη, αμέσως τυφλώθηκαν, μόλις τους είδαν κρεμασμένους. Εκείνη τη στιγμή Άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τους ουρανούς και αφού έλυσε τους μάρτυρες, θεράπευσε όλες τις πληγές τους. Τότε η Αγία Φωτεινή αισθανόμενη λύπη για την τύφλωση των δημίων, προσευχήθηκε στον Θεό για τη σωτηρία τους. Αμέσως επανέκτησαν το φως τους, γεγονός που τους έκανε να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό και να βαπτισθούν χριστιανοί. 

Όταν όμως πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό ο Νέρων, διέταξε εξοργισμένος να γδάρουν το δέρμα της Αγίας Φωτεινής, το οποίο έριξαν στο ποτάμι, ενώ την ίδια την έριξαν σ’ ένα πηγάδι. Αλλά και ο Σεβαστιανός, ο Φωτεινός και ο Ιωσής είχαν την ίδια τύχη, αφού και οι τρεις εγδάρησαν, ενώ τους έκοψαν ακόμα και τα γεννητικά τους όργανα, τα οποία έριξαν στα σκυλιά. Στις πέντε αδελφές της Αγίας Φωτεινής έκοψαν πρώτα τους μαστούς τους και κατόπιν έγδαραν το δέρμα τους. Αξιοθαύμαστη υπήρξε η γενναιότητα της Αγίας Φωτίδος που ήταν μία από τις πέντε αδελφές της πολυάθλου Αγίας Φωτεινής, η οποία όταν πήγαν να την γδάρουν, δεν ήθελε να κρατηθεί από κανέναν, αλλά μόνη της και με ανδρείο φρόνημα υπέμεινε το μαρτύριό της. Η μεγαλοψυχία και η γενναιότητα όμως που επέδειξε η Αγία Φωτίδα εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τον Νέρωνα, ο οποίος διέταξε να την δέσουν στις λυγισμένες κορυφές δύο δένδρων που είχαν ενώσει με τη βία και κατόπιν να τις αφήσουν να έρθουν στην πρότερή τους θέση. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμελισθεί η ένδοξος μάρτυς σε δύο μέρη και να παραδώσει την αγία της ψυχή στον Θεό. Κατόπιν κατ’ εντολήν του Νέρωνα αποκεφαλίσθηκαν δια ξίφους οι υπόλοιποι μάρτυρες εκτός της Αγίας Φωτεινής, την οποία ανέσυραν από το πηγάδι και την έκλεισαν στη φυλακή. Όμως η πολύαθλος Αγία αισθανόταν πολύ μεγάλη λύπη, διότι δεν είχε αξιωθεί ακόμη του στεφάνου του μαρτυρίου, όπως οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό και άρχισε να προσεύχεται στον Θεό, ο Οποίος της παρουσιάσθηκε και αφού την σφράγισε τρεις φορές με το σημείο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, θεράπευσε όλες τις πληγές της. Μετά από πολλές ημέρες και αφού δόξασε το όνομα του Θεού, παρέδωσε στα χέρια Του την πάναγνη ψυχή της. 

3 Σχόλια

  1. Μπραβο στην Αγια Φωτεινη και στις αδερφες της που μαρτυρησαν και θυσιαστηκαν για τον Χριστο! Μονο που τοτε ηταν αλλη εποχη, τελειως διαφορετικη απο την δικη μας. Οι εποχες αλλαζουν, οι κοινωνιες μεταβαλλονται, τα στερεοτυπα σιγα σιγα διαλυονται, και οπως ελεγε και ο Ηρακλειτος, τα «παντα ρει» …., δηλαδη τα παντα αλλαζουν, ακομα και το ιδιο το Συμπαν με το περασμα των καιρων.

  2. Και δεν σημαινει αυτο αυτοματα ότι οι ακραιες αλλαγες στον τροπο ζωης ότι ειναι διαολικες και αντιχριστες. Για παραδειγμα, η δημιουργια οικογενειας απο ομοφυλοφιλα ζευγαρια δεν ειναι κατι το ανωμαλο ή το σατανικο, αρκει να ειναι καλοι ανθρωποι οι ομοφυλοφιλοι γονεις, αυτο ειναι που μετραει πανω απ’ολα κι εχει σημασια. Εγω καποια στιγμη στο μελλον που θα προχωρησω σε αλλαγη φυλου, θα γινω μελος της κοινοτητας LGBT, διοτι αυτη η κοινοτητα εκπροσωπει απολυτα τα πιστευω μου και τις ιδεες μου. Το να επιβαλλουν οι γονεις στα παιδια τους να μεινουν για παντα εγκλωβισμενα σ’ενα φυλο που ποτε δεν ηθελαν να εχουν και που τα ιδια σε καμια περιπτωση δεν ευθυνονται γι’αυτο, αυτο αποτελει κατα τη γνωμη μου θεοκρατικο σκοταδισμο, παρανοια, θρησκοληψια και πανω απ’ολα καταφωρη παραβιαση ανθρωπινων δικαιωματων. Μου θυμιζει το συστημα με τις καστες στην ινδια, οπου ενα ατομο που ειχε την ατυχια να γεννηθει απο γονεις αμορφωτους και φτωχους, του απαγορευοταν αυστηροτατα να μορφωθει και ν’ανελθει κοινωνικα σε ανωτερη κοινωνικη ταξη, με το προσχημα ότι αυτο αποτελουσε υβρη απεναντι στους θεους.

    1. Μην συγχέεις την ομοφυλοφιλία με την διασεξουαλικότητα. Πρόκειται για τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Για να τα ξεκαθαρίσεις τα δύο αυτά χρειάζεται επαφή με ειδικό που έχει εμπειρίες επάνω σε σεξουαλικά θέματα, προβλήματα και συγκρούσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.