ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΕ 20 ΦΡΑΣΕΙΣ!

Με κάποια επεξεργασία και εμβάθυνση των λόγων του πατέρα της ψυχανάλυσης μετά τον Φρόιντ, Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ, από εμάς, σας προσφέρουμε τις πιο κάτω φράσεις. Στις κρίσιμες τούτες για όλο τον ελληνικό λαό ώρες, ίσως να βοηθήσουν τους σκεπτόμενους και προβληματιζόμενους, για το νόημα της ζωής:

Ο Καρλ Γκουστάβ Γιούνγκ ήταν ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος. Θεωρούσε ότι η νεύρωση και η κατάθλιψη είναι κατά βάθος μία ευκαιρία για επέκταση της συνειδητότητας. Ένα από τα πολλά μαθήματα που μας χρειάζονται για την αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία. Μας βάζει σε μια πορεία αγώνα για ωρίμανση. Γι’ αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σας τα αγαπημένα γνωμικά του! Την ευκαιρία αυτή δε μας την έδωσε μια δημοσίευση των γνωμικών του από το site τελευταία έξοδος.

1. Μην προσκολλιέσαι σε αυτό που φεύγει – μπορεί να χάσεις αυτό που έρχεται.

2.Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Σ.γ.:Αρκεί να έχουμε την πνευματική ευλυγισία και την ταπείνωση να το κάνουμε. Αν είμαστε οχυρωμένοι πίσω από εγωϊστικά τείχη και νευρωτικές πανοπλίες, ξεχάστε το

3. Αν είστε χαρισματικό άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι κερδίσατε κάτι. Σημαίνει ότι έχετε να προσφέρετε. Σ.γ.Το ταλέντο δεν σας ανήκει, το έχετε για να το αξιοποιείτε προς όφελος του συνόλου:, κι όχι προς εκμετάλλευση των συνανθρώπων σας.

4. Η συνάντηση δυο ατόμων είναι σαν την επαφή δυο χημικών ουσιών. Και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται εν μέσω της αντίδρασης.

5. Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί, είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του, σ.γ.:γιατί το φορτώνουν με τις επιθυμίες τους που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν.

6. Ό,τι δεν μας αρέσει στους άλλους, εξελίσσει την αυτογνωσία μας, αρκεί να το ψάξουμε.

7. Η όρασή μας θα είναι καθαρή μόνο όταν κοιτάξουμε μέσα στην καρδιά μας. Όποιος στρέφει το βλέμμα του έξω από τον εαυτό του ονειρεύεται. Όποιος το στρέφει μέσα του, αφυπνίζεται. Αυτό είναι το επονομαζόμενο insight, εναίσθηση, αυτοσυνειδητοποίηση.

8. Μοναξιά δεν είναι να μην έχεις ανθρώπους γύρω σου. Είναι να μην είσαι σε θέση να εκφράσεις όσα είναι σημαντικά για σένα.

9. Δείξε μου έναν άνθρωπο με σώας τας φρένας και θα τον θεραπεύσω.

10. Σκεφτόμαστε το παρελθόν αναπολώντας τους γονείς μας, και το μέλλον για τα παιδιά μας.

11. Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, θα εμφανίζεται μπροστά σου συνέχεια.Άνοιξε καινούργιους ορίζοντας και προοπτικές που θα σου δίνουν υπέρτερη ικανοποίηση από τον πειρασμό στον οποίο αντιστέκεσαι και θα το (τον) ξεπεράσεις. Ισχύει για τις φιλήδονες εξαρτήσεις, ναρκωτικά, σαρκική ηδονή, οινοποσία, φιλαργυρία, ναρκισσιστική προβολή του εαυτού, αλαζονεία κ.ά. επάρατες έξεις και γήινες επιθυμίες των ενστίκτων αυτοσυντήρησης και διαιώνισης του είδους.

12. Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί μπροστά σου, δεν πρέπει να την απομακρύνεις απότομα. Κάλεσέ την κοντά σου, πρόσφερέ της ένα κάθισμα και άκου τι έχει να σου πει. Τότε θα αντιληφθείς πολλά για σένα.

13. Πολλές φορές, τα χέρια λύνουν ένα μυστήριο που ο νους αδυνατεί να αγγίξει. Κάνε κάτι ἐμπρακτα και μην αφήνεσαι σε συλλογισμούς απαισιοδοξίας, θλίψεις, οδύνης κ.λπ. Π.χ. ένας γονιός που κάηκε το παιδί του είπε:”Τι ωφελεί να το κλαίω; Μήπως θα ξανάρθει στη ζωή;” Κι άρχισε να προσφέρει όλη του τη ζωή σαν εθελοντής, δαστηριοποιούμενος στο να μειώσει τον ανθρώπινο πόνο των άλλων.

14. Ένα όνειρο είναι μια μικρή κρυφή πόρτα στα έγκατα της ψυχής, η οποία οδηγεί σε εκείνη την πρωταρχική κοσμική νύχτα της ψυχής, η οποία υπάρχει πολύ πριν εμφανιστεί το συνειδητό εγώ. Ομιλεί για τα αρχέτυπα που δουλεύουν ασυνείδητα μέσα μας κι εκδηλώνονται τη νύκτα στα όνειρά μας.

15. Ο άνθρωπος που δεν έχει διαβεί την κόλαση των παθών του, και αρνείται την κόλαση που αυτά τον βύθισαν, δεν τα έχει ξεπεράσει. Αποτέλεσμα εξακολουθεί να ζει την Κόλαση των παθών του χωρίς ελπίδα να ξεφύγει.

16. Η αντίληψή σου θα είναι ορθή μόνο όταν καταφέρεις να αντικρίσεις γυμνή την ψυχή σου. Σ.γ.:Ξέρετε πολλούς που το άντεξαν;

17. Δεν είμαι τα βιώματά μου. Είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω, να μορφοποιήσω το εγώ μου αυθεντικά και ουσιαστικά.

18. Μπορεί να πιστεύουμε ότι έχουμε πλήρη αυτοέλεγχο. Ωστόσο, ένας στενός φίλος μας μπορεί εύκολα να εντοπίσει μια πτυχή μας, την οποία εμείς αγνοούμε. Σ.γ.:Άρα και ο πιο απλός, ο πιο ταπεινός ή ακόμη ένας άνθρωπος που μπορεί να τον υποτιμούμε, δυνατόν με την κρίση ή την κριτική του για μας, να φανεί πολύ χρήσιμος.

19. Η λέξη «μαγεία» ή έκσταση, είναι συνώνυμο της ψυχολογικής ανάτασης και της θετικής ενεργειακής φόρτισης.

20. Οι προσωπικότητες που μας περιβάλλουν αποτελούν τμήμα του κόσμου που μας περιβάλλει, και είναι εξίσου μυστηριώδεις όσο ο εαυτός μας. Σ.γ.:Άρα να μάθουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας, ό,τι κι αν είναι, ό,τι κι αν λέει ή πράττει.

 

https://teleytaiaexodos.blogspot.com/2018/06/2019272.html

Για την επεξεργασία και τον σχολιασμό ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

 

 

4 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • ΠΕΡΙΘΩΡΗΣ στο 28 Ιουλίου, 2018 στις 1:20 μμ
    • Απάντηση

    ΜΕγιστος, ΜΕΓΑΣ ο ΓΙΟΥνγκ !!
    ΚΛΑσεις ΑΝΩΤΕΡΟΣ Του ΦΡΟΙΝΤ ΣΕ ολα
    εκτος απο το Χρονο που γεννηθηκε ( ο ενας προυπηρξε)
    Ομως τη ΜΑγεια και τη Φαντασια τη ΠΡΩΤΟΤΠΙΑ και το ΒΑΘΟΣ των λογων ΓΙΟΥΝΓΚ
    δεν την ειχε ο ΕβραιοΖΙΓΚΜΠΟΥΝΤ !
    Ουτε επισης των ΑΡΙΘΜΟ των ΕΡΩΜΕΝΩΝ ( ειχε αποπλανησει το 60% Των ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ του ! )
    ΕΙΔΩΛΟ μουο ΓΙΟΥΝΓΚ !!!

    • Μαρια Κ. στο 28 Ιουλίου, 2018 στις 8:10 μμ
    • Απάντηση

    Ωραιο αυτο το αρθρο, μπραβο σας που το αναρτησατε εδω

    • ΠΕΡΙΘΩΡΗΣ στο 30 Ιουλίου, 2018 στις 9:02 πμ
    • Απάντηση

    Ωστε ετσι Κυριε Γιωργο, ε ?
    ΜΕ ειχατε , κατα δηλωσιν σας, σαν 2ο γιο σας,
    και τωρα Ουτε 1 απαντηση, για τη κατασταση μου ,Ουτε 1 μικρο ΑΝΤΙ-σχολιο σας, σε οσα
    σας γραφω
    1 βδομαδα , κανω υπομουνη …
    Αν μπορειτε ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ μου !
    Δεν ειμαι οσο καλα, θα μπορουσα
    Ευχαριστω
    ΥΓ και αναφερομαι , περα απο το Μη-Αναστρεψιμο γεγονος της ηλικιακης μου παλιο φθορας
    ΜΑΛΛΟΝ θα ΠΕΡιΜΕΝΩ αλλη 1 βδομαδα !!!

    1. Δεν εγκρίνω την υιοθεσία σου αλλά την ανεξαρτητοποίησή σου. απελευθερώσου από τους γονείς και την παλιά τάξη, συνήθεια και προστασία τους. Γίνε ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.