Όχι άλλο κάρβουνο στην κατάμαυρη ψυχή του Έλληνα!

Γράφει ο καθ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος*

Όχι άλλο κάρβουνο!

Καρβουνιασμένα όλα σαν την ψυχή του Έλληνα που ζει χωρίς πίστη κι ελπίδα ούτε στο Θεό, ούτε στους ανθρώπους-συνανθρώπους

Όταν γνωρίζουμε τη μαύρη αλήθεια υπάρχει ελπίδα να βγούμε απ’ το ζοφερό σκότος!.

Σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους έως το 2032, το ΔΝΤ έθεσε με καθαρό τρόπο ότι  θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις το νωρίτερο δυνατόν, αφού η ελληνική οικονομία είναι εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο του υψηλού δημόσιου χρέους με αναιμική ανάπτυξη (βλ. 120% όταν πρωτομπήκε σε μνημόνιο  και 194% όταν «βγαίνει» από το γ’ μνημόνιο).

Έτσι  θα χρειαστούν από τώρα πρόνοιες και πρόσθετα μέτρα και όχι αναστολή των κρίσιμων αντιλαϊκών μέτρων, όπως τονίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η ΕΚΤ απέκλεισε την Ελλάδα από το πρόγραμμα αποδοχής ομολόγων της, ενώ όλοι οι μηχανισμοί όπως είναι ο ESM, EKT, ΔΝΤ και Eurogroup, ευθυγραμμίζονται απόλυτα σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. 

Κατά συνέπεια τούτο σημαίνει ευθέως μείωση των συντάξεων για το 2018, καθώς και μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020. Από τη μείωση των εισοδημάτων περί τα 3,356 δισ. ευρώ το 2018 και την υπερφορολόγηση για το στόχο των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε συσχέτιση και με τη συρρίκνωση του ποσοστού παραγωγής, ήδη 5% κάτω από το ποσοστό του 2010, που δείχνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως τονίζαμε τον Ιανουάριο του 2018, είναι ματωμένα καθότι σημαίνουν συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για κοινωνικά αγαθά και περικοπές συντάξεων με ανυπολόγιστες συνέπειες και στο πολιτικό πεδίο, που αποτελούν ένα ακόμη  λόγο για ύφεση και όχι ανάπτυξη, η οποία  παραμένει μια ευγενής ουτοπία. 

Διόλου δεν αποκλείεται δε, ένεκα ελλείψεως ρευστότητας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να χρειαστεί και εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση. Παρ’ ότι θα ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες για γενικευμένους πλειστηριασμούς με ό,τι τούτο συνεπάγεται. 

Μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί κατά κόρον από τις ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες για άμεσα αποτελέσματα. Ήδη οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την πώληση κόκκινων δανείων συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 4,7 δισ. ευρώ με στόχο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώνεται επομένως πλήρως η θέση μας σε προηγούμενο άρθρο ότι «βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει ταυτόχρονα μη βιώσιμη ελληνική οικονομία» . 

Στάχτες παντού στάχτες, αποκαΐδια γίναμε της Ε.Ε.

Μετά τα παραπάνω μπορεί  άνετα  να κατανοήσει κανείς τι σημαίνουν  τα μέτρα για πλεονάσματα  μέχρι 3,5% μέχρι τα τέλη του 2022 και προνομοθετημένα  μέτρα για πλεονάσματα μέχρι και 2, 9% μέχρι το 2060, με το χρέος δήθεν βιώσιμο ως το 2032. 

Τονίζεται βέβαια, ότι για να μπορεί να αποπληρώνεται το «βιώσιμο χρέος» αφενός και να υπάρχουν και οικονομικά μέσα για δημόσιες δαπάνες και στοιχειώδη κοινωνική πολιτική, θα πρέπει τουλάχιστο να υπάρχει ένα απόλυτα θετικό ισοζύγιο τρεχουσών εξωτερικών συναλλαγών, τουλάχιστο μέχρι 4,5-5% του ΑΕΠ , συσχετιζόμενου και με την παράμετρο, διεθνές περιβάλλον και γεωπολιτική θέση της χώρας  που μπορεί να καταστούν  αρνητικοί παράγοντες μέχρι και καταστροφικοί. 

Έτσι, είναι απορίας άξιο, πως το ΔΝΤ ένα εργαλείο της παγκόσμιας ολιγαρχίας, συστήνει σε μια κατά τα άλλα « Αριστερή Κυβέρνηση «να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να στηριχθεί το ΑΕΠ».

Η  Ελλάδα, ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων και μετά την ψευδαίσθηση της δήθεν φύλαξης των συνόρων από την ΕΕ το οποίο σημαίνει  αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, αφού  ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ έχουν καμία υποχρέωση στη διαφύλαξη των συνόρων της, και σε προκληθεισόμενες διενέξεις χωρών μελών τους δεν ανακατώνονται!  

Μετά την «καθαρή» δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, κατανοεί κανείς πλέον, ότι  η Ελλάδα παρά το πρόσκαιρο μαξιλαράκι, δια των υπερπλεονασμάτων, το οποίο  ανέβασε και το χρέος κατά 20 δις περίπου στα 343 δις Ευρώ, θα πρέπει να βρει τρόπους δανεισμού  για τις υποχρεώσεις της, λαμβανομένου υπόψη του δυσθεώρητου χρέους και της διάλυσης του παραγωγικού της ιστού, των αυξημένων οικονομικών αναγκών. 

Ο δανεισμός όμως γίνεται, είτε μέσα από πρόγραμμα, όπως μέχρι τώρα, είτε μέσα από τις λεγόμενες αγορές, οι οποίες όμως πέρα από το ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι αρκούντως υψηλότερα, θα πρέπει να έχουν και την θετική διαβάθμιση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, εργαλεία τα οποία υπακούουν στα κελεύσματα και τις εκθέσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ΕΣΜ.

Οι μηχανισμοί αυτοί  θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικόν της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όπως κατανοεί κανείς δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνεται!!! .

Κατά συνέπεια, Όχι λοιπόν άλλο κάρβουνο, ήλθε η ώρα για ένα  μεγάλο Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα που θα θέσει τέλος στο καθεστώς κατοχής και της αιώνιας σκλαβιάς των Ελλήνων. 

Εθνική ανεξαρτησία (δική μας σημαία αλλά και νόμισμα) τώρα, με θεσμούς παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και της Πολιτείας των Ελλήνων, αποτελούν το μοναδικό  Αίτημα του Ελληνικού Λαού .

*Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος Παρ ́Αρείω Πάγω και ΣτΕ

https://teleytaiaexodos.blogspot.com/2018/08/blo87684648ost12.html

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.