Αμαρτίες Αυτοκρατόρων

«Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου. Ιστορικά παράδοξα»

Πίνακας του Ραφαήλ, το όραμα του σταυρού “ἑν τούτω νίκα”

Μολονότι έρμαιο των άγριων και αβυσσαλέων συναισθημάτων του, υποχείριος των ενστίκτων του (τρεις σύζυγοι) Μινερβίνη, Φαύστα και Ελένη η μετέπειτα Αγία Ελένη. Από τις αλληλοσυγκρουόμενες αντιδράσεις του δείχνει ότι είχε στοιχεία ανθρωπιάς, ευαισθησίες και κρίσεις οργής, θυμού όπως και μεταμέλειας λόγω τύψεων, οίκτου προς τις θρηνούσες μητέρες των παιδιών που επρόκειτο να σφαγούν για να θεραπευτεί ο Αυτοκράτορας. Όλα αυτά και πολλά άλλα δείχνουν ότι ήταν άνθρωπος με αναπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης, με  καλωσυνάτη διάθεση και ανθρωπιά. Γι’ αυτό και φορώντας ένα απλό ράσο, όταν είδε το επερχόμενο τέλος του, ζήτησε να βαπτισθεί εκλιπαρώντας  τον Θεό της αγάπης να δείξει οίκτο για των αμαρτἠμων του το πλήθος και συγχώρεση για τα εγκλήματα που διέπραξε. Εν τούτοις κάμνει αντύπωση ότι παρ’ όλα τα οράματα, τα θαύματα συντελούσης της επίδρασης της μητέρας του Ελλένης η οποπία βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, τη νίκη επί του Μαξεντίου, ο αδίστακτος πολεμικός χαρακτήρας του δεν μαλάκωσε παρά με την προσέγγιση του δρεπανοφόρου θανάτου…

Τούτο και μόνο αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ο άνθρωπος όλων των εποχών, ιδιαίτερα όταν είναι υγιής, έχει χρήμα, δόξα και απολαμβάνει της γενικής αποδοχής από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Ο Ιδρυτής της Νέας Ρώμης

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε από την πρώτη γυναίκα, τη Μινερβίνη, έναν γιο, τον Κρίσπο και από τη δεύτερη, τη Φαύστα, δύο άλλους γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Κώνστα.

Η Φαύστα εκτελέστηκε με απάνθρωπο τρόπο. Τούτο διότι η Φαύστα κατηγόρησε τον Κρίσπο ότι την ενοχλούσε ερωτικά και ο πατέρας του οργισμένος διέταξε να τον εκτελέσουν. Λίγο αργότερα έφτασε από την Ανατολή, όπου διέμενε η μητέρα του Κωνσταντίνου, Αγία Ελένη, και γεμάτη θλίψη για τον άδικο χαμό του εγγονού της, υποστήριξε ότι η Φαύστα ψευδώς τον είχε κατηγορήσει. Τον ισχυρισμό της επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι η Φαύστα «πιάστηκε στα πράσα» με έναν δούλο.

Ο Κωνσταντίνος γεμάτος τύψεις δεν δίστασε να σκοτώσει τη γυναίκα του με απάνθρωπο τρόπο. Λέγεται ότι την έριξε σε βραστό νερό ή λάδι.

Η παραλίγο σφαγή των νηπίων.

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχε από κάποια ασθένεια που είχε τα συμπτώματα της λέπρας και οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι για να θεραπευτεί έπρεπε να λουστεί με αχνιστό αίμα νηπίων! Πράγματι, ορίστηκε η μέρα της σφαγής και συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο τα νήπια που επρόκειτο να σφαγιαστούν.

Όταν ο Κωνσταντίνος άκουσε τους θρήνους των μητέρων των άτυχων παιδιών, λένε ότι, σαν να συνήλθε από ένα μεθύσι, αρνήθηκε να δεχτεί ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα. Διέταξε να δοθούν στις μητέρες τους τα νήπια και επιπλέον να αποζημιωθούν με ένα χρηματικό ποσό για να νιώσουν έτσι διπλή χαρά.

Γιατί δεν έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου η Τροία

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, πριν αποφασίσει να ιδρύσει τη νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου, είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στην Τροία. Πήγε, λοιπόν, εκεί ο ίδιος και χάραξε τα όρια της πόλης που θα έχτιζε. Είχαν ήδη κατασκευαστεί οι πύλες, όταν παρουσιάστηκε ένα βράδυ στον ύπνο του ο Θεός και τον προέτρεψε να επιλέξει άλλη τοποθεσία. Έτσι, ο Κωνσταντίνος επέλεξε το Βυζάντιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, έναν αιώνα αργότερα, όσοι ταξίδευαν στην περιοχή της Τροίας μπορούσαν να δουν τα εγκαταλελειμμένα έργα του αυτοκράτορα.

Ο Μ. Κωνσταντίνος επέλεξε το Βυζάντιο για πρωτεύουσα.

Η χάραξη των ορίων της Κωνσταντινούπολης Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος επέλεξε το σημείο όπου θα ίδρυε τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, πήρε στο χέρι του ένα ακόντιο και με αυτό χάραζε τα όρια της νέας πόλης, ακολουθούμενος από τους αυλικούς του. Εκείνοι, βλέποντας τη μεγάλη έκταση της πόλης που επρόκειτο να χτιστεί τον αυτοκράτορα να συνεχίζει τη χάραξη των ορίων της, τον ρώτησαν πόσο ακόμα θα προχωρούσε. Ο Κωνσταντίνος τότε τους έδωσε την εξής απροσδόκητη απάντηση: «Θα συνεχίσω μέχρι εκεί όπου θα σταματήσει αυτός που βαδίζει μπροστά μου». Υπονοούσε προφανώς ότι τον καθοδηγούσε, αόρατος βέβαια στους ακολούθους του, ο ίδιος ο Θεός.

Πηγή: «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου. Ιστορικά παράδοξα», Ιωάννης Γρυντάκης, Γεώργιος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης. Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Μέγας Κωνσταντίνος. Ο αιματηρός εμφύλιος για να ανέβει στην εξουσία. Ο μετέπειτα άγιος ήταν ένας αδίστακτος στρατιωτικός. Eπισημοποίησε την ανεξιθρησκία αλλά και σκότωσε τη σύζυγο και τον πρωτότοκο γιο του …

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-megas-konstantinos-etoimazotan-na-kanei-mpanio-me-aima-nipion-gia-na-therapeytei-giati-den-ekane-proteyoysa-tis-vyzantinis-aytokratorias-tin-troia/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.