Η αδηφαγία και η πλεονεξία μας, ο θάνατός μας. Επίκειται η εξαφάνιση των εντόμων πλανητικά

Πριν από 60 περίπου χρόνια στον περίφημο θερινό κινηματογράφο της Πάτρας ο Τσάρλτον Ήστον όπως τον αποκαλούσαν τότε, ήταν πρωταγωνιστής σε ένα κινηματογραφικό έργο του οποίου τον τίτλο δεν τον θυμόμαστε, θυμόμαστε όμως το ουσιώδες περιεχόμενο της ταινίας. Η γη ήταν μια απέραντη ξεραμένη, ανιαρή, Σαχάρα, οι άνθρωποι τρέφονταν μόνο με κονσέρβες κι όταν ένας περίεργος τύπος, ο πρωταγωνιστής προσπάθησε να διαλευκάνει τι είδους τροφή έτρωγαν τα ανθρώπινα ρομπότ της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ τρόμαξε από την ανακάλυψη του επτασφράγιστου μυστικού.

Ποιο ήταν το μυστικό;

Όσοι άνθρωποι ήταν ετοιμοθάνατοι με την άδειά τους, (η μόνη ελευθερία που είχαν ήταν να επιλέγουν πως ήθελαν να πεθάνουν. Όλα τα άλλα τα κανόνιζε η εξουσία), αποσύρονταν σε μια κινηματογραφική τελετουργικά διακοσμημένη αίθουσα. Εκεί λοιπόν την ώρα που τους θανάτωναν με ένεση ευθανασίας, προβάλλονταν στο πανί υπό τους ήχους κλασική μουσικής (αν ενθυμούμαστε καλά, υπό τους ήχους της ποιμενικής ή έκτης Συμφωνίας του Μπετόβεν) εικόνες της εξαφανισμένης πανάδας και χλωρίδας της γης. Η περιέργεια του ανδρός δεν σταμάτησε μέχρι εκεί, ήταν περίεργος να δει που κατέληγαν τα πτώματα, και τι ανακάλυψε; Ότι τα ανακύκλωναν πακετάροντάς τα σε πρωτεϊνικά παρασκευάσματα τα οποία διένειμαν στους ζώντες οι οποίοι εν αγνοία τους είχαν μετατραπεί από το ανελέητο σύστημα, σε ανθρωποφάγους.

Διαβάζοντας το πιο κάτω άρθρο της Καθημερινής αναρωτηθήκαμε τι άλλο περιμένει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας; Και τότε θυμηθήκαμε την προφητική ταινία με τον Τσάρλς Ήστον. Αλλά ας δούμε το άρθρο:

Έρευνα: To ένα τρίτο των εντόμων απειλείται με εξαφάνιση

Ο θάνατος των εντόμων σημαίνει τον θάνατό μας

Σχεδόν τα μισά είδη εντόμων, που είναι απαραίτητα τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για την οικονομία, μειώνονται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μια έρευνα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας «καταστροφικής κατάρρευσης» των φυσικών οικοσυστημάτων.

«Το συμπέρασμα είναι σαφές: εκτός κι αν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα τρόφιμά μας, τα έντομα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της εξαφάνισης σε μερικές δεκαετίες», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς αυτού του «τρομακτικού» απολογισμού, που αποτελεί σύνθεση 73 ερευνών, και επισημαίνει ιδιαίτερα την ευθύνη της εντατικής γεωργίας.

Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο των ειδών απειλούνται με εξαφάνιση «και κάθε χρόνο, περίπου 1% επιπλέον προστίθεται στον κατάλογο», υπολόγισαν ο Φρανθίσκο Σάντσεθ-Μπάγιο και ο Κρις Ουίκουις των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ και του Κουίνσλαντ.

Κάτι που ισοδυναμεί, σημειώνουν, «με το πιο μαζικό επεισόδιο εξαφάνισης» μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

«Το ποσοστό των ειδών των εντόμων που σημειώνει μείωση (41%) είναι δυο φορές μεγαλύτερο από εκείνο των σπονδυλωτών και ο ρυθμός εξαφάνισης τοπικών ειδών (10%) οκτώ φορές μεγαλύτερος», υπογραμμίζουν.

Όταν μιλάμε για απώλεια της βιοποικιλότητας, συχνά την προσοχή μας τραβάει η τύχη των μεγάλων ζώων. Κι όμως, τα έντομα είναι «ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα του πλανήτη»: «ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να ωθήσει σε δράση προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση που θα ήταν καταστροφική για τα φυσικά οικοσυστήματα», επιμένουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους που θα παρουσιαστούν στην επιθεώρηση Biological Conservation.

Μέλισσα εδώ μέλισσα παρακάτω, σε λίγο θα εξαφανιστούν κι αυτές και το πολύτιμο μέλι τους

Ένα παράδειγμα των ζωτικών λειτουργιών που επιτελούν τα έντομα είναι η γονιμοποίηση των καλλιεργειών.

Παράδειγμα της επίπτωσης της εξαφάνισής τους: η «ιλιγγιώδης»μείωση των πουλιών της εξοχής που αποκαλύφθηκε στη Γαλλία το 2018. «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έντομα, αυτό είναι το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα», εξηγούσε ένας από τους ερευνητές, ο Βενσάν Μπρετανιόλ: επειδή ακόμα και τα πτηνά που τρέφονται με σπόρους χρειάζονται τα έντομα κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο για τους νεοσσούς τους…

Οι Αυστραλιανοί ερευνητές εντοπίζουν τη ρίζα της απώλειας των εντόμων στην καταστροφή των βιοτόπων τους και την καταφυγή σε συνθετικά φυτοφάρμακα, που βρίσκονται στο κέντρο της εντατικοποίησης της γεωργίας παγκοσμίως τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η μελέτη βασίζεται κυρίως στις περιπτώσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών όπου η παρακολούθηση είναι πιο τακτική. «Όμως δεδομένου ότι οι παράγοντες αυτοί ισχύουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, η κατάσταση δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τα έντομα στις τροπικές και υπό ανάπτυξη χώρες».

Στις αιτίες αυτές προστίθενται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, τα επεμβατικά είδη και τελικά η κλιματική αλλαγή, κυρίως όμως στις τροπικές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.kathimerini.gr/1009480/article/epikairothta/perivallon/ereyna-to-ena-trito-twn-entomwn-apeileitai-me-e3afanish11.02.2019 Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία, η αδελφοποίηση των λαών, οι ΑΝΑΤΡΟΠΗ του φιλελεύθερου αστικού οικονομικού συστήματος και η αντικατάστασή του από το ίσο κατά κεφαλήν εισόδημα, και το κοινό ταμείο, όπου όλοι θα είναι μέτοχοι ισότιμοι και ισόμοιροι, κάτι το οποίο μόνο ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ μπορεί να το πετύχει, τον οποίο οι άνθρωποι και οι λαοί ακόμη και η Διοικούσα Εκκλησία, έχουν μεσάνυχτα, ή τους βολεύει να τον αγνοούν.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.