΄Ξεπουλήσαμε σήμερα την Ψωροκώσταινα με τον ίδιο τρόπο που ξεπούλησε ο γραικοζητιάνος το φάντασμα της Ρωμαίικης αυτοκρατορίας

Η αγορά έγινε διαμέσου του Φλωρεντινού εμπόρου Pietro Torrigiani και άλλων Βενετών και αφορούσε έναν αριθμό εγκολπίων με σπουδαία χριστολογικά κειμήλια.

Ο πλειστηριασμός έγινε από τον Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγο (1332 – 1391), ο οποίος έχοντας να πληρώνει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά ως φόρο υποτέλειας στους Τούρκους, ο τραγικός βασιλεύς των Ρωμαίων έφτασε στο σημείο να πλειστηριάζει λείψανα για να συγκεντρώνει τα απαιτούμενα ποσά.

Βρισκόμαστε στην εποχή της εξευτελιστικής και παραλυτικής παρακμής που χαρακτηρίζει την βασιλεία του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου (1354-1391), του ανθρώπου που το 1341 σε ηλικία οκτώ ετών στέφθηκε βασιλεύς Ρωμαίων και, μετά το 1354, σταδιακά εξευτέλισε τον τίτλο του, όταν εξελίχθηκε σε γραικοζητιάνο (άφραγκος επαίτης που εγκαινίασε τα ταξίδια στη Δύση για «δέηση επικουρίας», όπως γράφει και ο Χαλκοκονδύλης) και σε υποτελή ηγεμονίσκο του Οθωμανού σουλτάνου. Χαρακτηριστικά γράφει ο Χαλκοκονδύλης: …ὃς ὀλίγου δεῖν πάντα ἀνατέτραφε καὶ διέφθαρκε, καὶ τὴν εὐδαίμονα καὶ μεγάλην τῶν Ῥωμαίων βασιλείαν ἀσθενεστάτην καὶ ὥσπερ εἴδωλον ἀπέδειξε τῆς προτέρας…

Τα βυζαντινά αυτά κειμήλια είναι πολύ μικρά, το μεγαλύτερο από αυτά δεν ξεπερνά τα 10 εκ, και πρόκειται κυρίως για εγκόλπια προορισμένα να φοριούνται από τον λαιμό και περιέχουν μικρολείψανα, ανάμεσα στα οποία και: αίμα Χριστού, τμήμα από τα σπάργανα και τον χιτώνα του Χριστού, τμήμα από καρφί της Σταύρωσης, τίμιο ξύλο, τμήμα από την εσθήτα, μαφόριο και ζώνη της Παναγίας, λείψανα αγίων, ανάμεσα στα οποία και των Παύλου, Πέτρου, Βαρθολομαίου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τα εγκόλπια φέρουν επιγραφές στο πίσω μέρος τους με τα λείψανα που περιέχουν, ενώ μερικά από αυτά είναι σπάνια από τεχνοτροπικής άποψης και άλλα έχουν σχεδόν ”υπνωτική” ομορφιά.

Τα εγκόλπια συνοδεύονται από φύλλα περγαμηνής που γράφτηκαν μάλλον από την Ελένη Καντακουζηνή, σύζυγο του Ιωάννη Ε´ Παλαιολόγου, που επιβεβαιώνει και αυθεντικοποιεί τα λείψανα.

Σήμερα τα βυζαντινά κειμήλια με τα λείψανα βρίσκονται στο Μουσείο της Σιένας Santa Maria della Scala που είναι εκείνο το ίδιο, το ”Νοσοκομείο” δηλαδή της Σιένας, που αγόρασε τον 14ο αιώνα τα λείψανα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ένα μικρό γυάλινο φιαλίδιο που περιέχει αίμα Χριστού με το γυάλινο αυτό φιαλίδιο να θεωρείται ότι τεχνοτροπικά προέρχεται από τον 8ο αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση που το συνοδεύει πρόκειται για λ ύ θ ρ ο με αίμα Χριστού, δηλαδή για χώμα του Γολγοθά πάνω στο οποίο έρευσε το αίμα του Χριστού από τον σταυρό και το λύθρο αυτό μάζεψε ο εκατόνταρχος Λογγίνος συγκλονισμένος από τα γεγονότα της Σταύρωσης του Χριστού, της οποίας μάρτυρας υπήρξε.
Νίκος Τσαντίρης ανάρτησε στις 6/7/2019 https://www.ekklisiaonline.gr/nea/ekklisia-online-ema-christou-se-vyzantino-paleologio-fialidio/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.