Αυτό υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη η οποία εξηγεί τους λόγους που οι Έλληνες ένας «εξωστρεφής», αλλά και «συναισθηματικός» λαός τήρησαν με «ευλάβεια» τα μέτρα περιορισμού.

«Η απάντηση είναι εύκολο να δοθεί, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική κοινωνία, που πιστεύει στην ιεραρχία και στο σεβασμό προς το «μεγαλύτερο», αναφέρει η κ. Βεργούλη. Θεωρεί επίσης, μεγάλη την επιρροή που δεχόμαστε από άλλους ανθρώπους, έστω και αν δεν είναι παρόντες, μέσω των νοητικών μας αναπαραστάσεων γι’ αυτούς ή των σχέσεων μας μαζί τους – πρόκειται για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως συμβολική κοινωνική επιρροή. «Για να δούμε την επίδραση της συλλογικής εγγραφής, ας φέρουμε στο νου μας πως λειτουργούμε εμείς απέναντι στους ηλικιωμένους και πως λειτούργησαν οι γείτονες Γάλλοι πριν μερικά χρόνια (Αύγουστος 2003, απώλεια 15.000 ηλικιωμένων από καύσωνα)».

Σύμφωνα με την κ. Βεργούλη, ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή αν είναι ατομοκεντρική ή συλλογική κοινωνία, παίζει καθοριστικό ρόλο. Η τάση για συμμόρφωση είναι μικρότερη στις κουλτούρες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα παρά σε εκείνες που δίνουν έμφαση στο σύνολο. Στην Ελλάδα από τη γέννηση μας, εντασσόμαστε σε ισχυρές οικογενειακές ομάδες, τα γνωστά «σόγια», πολυάριθμες οικογένειες από θείες, θείους, ξαδέλφια, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Επιπλέον «το ποσοστό κοινωνικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό επιδοκιμασίας που δόθηκε στην κυβέρνηση, ότι πήρε τα απαιτούμενα μέτρα την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να ληφθεί και ως βελτίωση της εικόνας του κράτους απέναντι στον πολίτη που την τοποθετεί ξανά στον ρόλο του «καλοήθη γονιού», που έλεγε και ο John Bowlby και ως μια ακόμη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αρχετυπικές φιγούρες και εξουσία. «Το Κράτος γονιός με τους πολίτες παιδιά».

Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι ερευνητές όπως ο G.Gorer έκαναν λόγο για την επίδραση στην υιοθέτηση συμπεριφοράς, υποτακτικής ή επαναστατικής ανάλογα με τον τρόπο που κάποιος έχει μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Βεργούλη , «από το Κράτος, στη περίπτωση της πανδημίας, αποφασίσθηκε να υιοθετηθεί, προστακτική νόρμα, για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και όχι περιγραφική νόρμα που υποδεικνύει τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια δεδομένη κατάσταση».

Άλλη μια τεχνική ενίσχυσης της ενδοτικότητας στα μέτρα, που φαίνεται ότι έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «είναι εκείνη του ποδιού στην πόρτα», όπου αρχικά οι περιορισμοί είναι μικροί και στη συνέχεια αυξάνονται, αυτό που εξαρχής επιθυμούσε η Πολιτεία και στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν σωτήριο».

Ο βαθμός ανοχής στην αβεβαιότητα

Επίσης, άλλος παράγοντας που εξηγεί το υψηλό ποσοστό, είναι «ο βαθμός ανοχής στην αβεβαιότητα, που φαίνεται ότι ως λαός το έχουμε σχετικά χαμηλά. H Ελλάδα ως έθνος, εμφανίζει αυξημένο άγχος απέναντι σε κάτι διφορούμενο και ως λαός πιο συναισθηματικός, έχουμε ανάγκη κανόνων και νόμων, που δύσκολα αποχωριζόμαστε έστω και αν είναι αναχρονιστικοί, γιατί δημιουργούν ασφάλεια. Έχοντας πολλές φορές ως λαός ξεγελαστεί από ψιλά γράμματα συμφωνιών, είμαστε συλλογικά επιφυλακτικοί, απέναντι σε κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο».

Επομένως, καταλήγει η ψυχολόγος Αρετή Βεργούλη, «η κοινωνική συμμόρφωση που δείξαμε συνδέεται άρρηκτα με τις βαθιές συλλογικές εγγραφές που έχουμε ως λαός και που ως άλλο νόμισμα, ανάλογα με την “τύχη”, άλλοτε μας οδηγούν μπροστά και άλλοτε είμαστε δέσμιοι αυτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και https://www.reader.gr/news/koinonia/326999/koronoios-giati-oi-ellines-tirisan-ta-metra-stin-syntriptiki-toys-pleiopsifia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις απόψεις της κας Αθηνάς Βεργούλη

Θεωρούμε πολύ κοντόφθαλμη την άποψη της κας Βεργούλη, επηρεασμένη από τις σπουδές της, την εμπειρία της σαν ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει υπόψη της το ρόλο της τηλεοπτικής προπαγάνδας, πολιτικά, κοινωνικά, ψυχοτεχνολογικά,  ακόμη και θρησκευτικής φύσης, δεδομένα.

Η δομή της ελληνικής οικογένειας με έναν padre familia έχει παρέλθει οριστικά ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Πάτρα, αλλά και στην επαρχία. Ο μπαμπάς με το πιστόλι στο τραπέζι είναι μια καρικατούρα του 1920. Αυτό αποδεικνύεται και από τις στατιστικές όπου στο σεξ τα ελληνόπουλα αγόρια-κορίτσια μυούνται από τα 14 με 12 χρόνια τους όπως και στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Αν λοιπόν ίσχυε το πατριαρχικό πρότυπο οι ανθρώπινες σχέσεις θα παρέμεναν στο 1920. Αλλού θα πρέπει να αποδοθεί η δουλική -κατά μας- υποταγή του Έλληνα στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ότι ο Έλληνας σαν Μεσογειακός λαός είναι εξωστρεφής και συναισθηματικός δεν σημαίνει ότι είναι υπάκουος και πειθαρχημένος, αλλά μάλλον απρόβλεπτος, έχει μεταπτώσεις, είναι παρορμητικός και και δεν υπακούει στη λογική. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι δεν έχει ατομική συνείδηση, αυτοσυνειδητοποιημένο ΕΓΩ. Δυστυχώς έχει ακόμη συλλογικό ΕΓΩ. Η αντίδρασή του σε κορυφαίες στιγμές όπως την 21 Απρίλη του 1967, στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, (από τον Νοέμβρη του 73 που οι φοιτητές άρχισαν να αντιδρούν στη χούντα, μόνο τις τελευταίες ημέρες του Νοέμβρη του 74 συμμετείχε ο λαός στις τρεις πιο πάνω πόλεις που ανέφερα. Ομοίως ο πανικός που παρατηρήθηκε την 20η Ιουλίου του 1974, στην εισβολή, ο τρελός ενθουσιασμός που επακολούθησε στην υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σαν σωτήρα(!), η αποδοχή του “βρισκόμαστε μακράν” αποδεικνύουν ότι εφησυχασμό και καλοπέραση ζητά ο καλομαθημένος υπερκαταναλωτικός Έλληνας.  

Έτσι και στην περίπτωση του Κορωνοϊού φάνηκε πρόθυμος ο φιλήδονος, κακομαθημένος λαός μας να χάσει τις ελάχιστες ελευθερίες που του απέμειναν (την οικονομική ελευθερία την έχει χάσει προ πολλού με τα μνημόνια) για χάριν μια αμφίβολης ασφάλειας που η κυβερνητική προπαγάνδα του επέβαλλε με τη συνεχή προπαγάνδα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.

Η συλλογική εγγραφή του λαού μας δεν είναι ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους αλλά η δουλική υποταγή στην εξουσία χωρίς αντίδραση που έχει εγγραφεί στα γονίδιά μας από τον καιρό της τουρκοκρατίας. Εξ ού και η μη αντίδραση λαού, στρατιωτικών και πολιτικών στην καταπάτηση του εναερίου χώρου, των θαλασσίων συνόρων μας πλην του Έβρου πρόσφατα με τη δικαιολογία πως “τα σύνορά μας είναι τα ακροτελεύτια σύνορα της Ευρώπης”. Γιατί νομίζετε ότι δίνει η κυβέρνηση αυτή την δικαιολογία. ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ. Στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, όπως και ολόκληρος ο λαός. Έχει χάσει κάθε αίσθημα φιλοπατρίας ακόμη και την πίστη της/του στα ελληνορθόδοξα ιδανικά. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε αντίδραση στην κατάργηση της μεγαλύτερης εορτής της χριστιανοσύνης του ΠΑΣΧΑ και της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

Στη μαζική αυτή παρακμή, ηθική κατάπτωση και κατάργηση των ιδανικών και στόχων (πλην της καλοπέρασης και της φιληδονίας λαού και πολιτικών γι’ αυτό οι τηλεοπτικοί φονιάδες μόνο εκπομπές για  φαγητά και λουκούλλεια γεύματα διαφημίζανε) του ορισμού της ζωής, συμμετείχε η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Ιεραρχών, της ΔΙΣ, η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά τη δουλική της υποταγή στην πολιτική εξουσία, την μετριότητα αν όχι και την ανυπαρξία ουσιαστικής πίστης, σεβασμού στα θεία, μια άνευρη, αστοχριστιανική παρουσία πνευματικών φαντασμάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολυαμφισβητούμενη απειλή του κορωνοϊού, η αυταρχική παρουσία του “κράτους γονιού  που ισοπεδώνει τους πολίτες παιδιά του” κόβοντας κλήσεις στα αχαμνά βαλάντιά τους ύψους 150, 300 έως και 5 χιλιάδων ευρώ με την ευλογία της ανέκαθεν υπηρετριούλας του καίσαρα της δικαιοσύνης;, (όλα αυτά για το καλό μας)  κάθε άλλο παρά το ρόλο του καλοήθους γονέα παίζει. Πρόκειται για ΚΑΚΟΗΘΗ ΓΟΝΕΑ, για ένα διεστραμμένο κράτος τοτέμ,  το οποίο είναι ταυτόχρονα αδιαμφισβήτητο τιμωρό ταμπού για όποιον το αποδοκιμάζει, το απορρίπτει και διαφωνεί μαζί του. «Πονάει χέρι κόβει χέρι, πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι».

Είναι να αναρωτιόμαστε με ένα τέτοιο συλλογικό ασυνείδητο 400 ετών ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ, όπου το αρχέτυπο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΓΙΑΣ  βασίλευε για την ενστικτώδικη ανάγκη επιβίωσης, γιατί υιοθετήσαμε την υποτακτική αντί της επαναστατικής συμπεριφοράς, των Αμερικάνων πχ.; Εκεί η πρώτη αντίδραση στον εγκλεισμό ήταν η αγορά όπλων και η δεύτερη, η απόρριψη των επιστημονικών συμβουλών ΠΟΥ και ιατρικού κατεστημένου από τον πρόεδρό τους ΤΡΑΜΠ για εγκλωβισμό που θα οδηγούσε 160 εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και την οικονομική καταστροφή με συνέπειες ψυχώσεις, κατάθλιψη, αυτοκτονίες ακόμη και homicidal behavior (ετεροφονία); Ορθή αντιμετώπιση πατριώτη προέδρου που δεν έχει καμία σχέση με τα γλοιώδη ερπετά της Ευρωπαϊκής μαφιόζικης συμμορίας.

Υπό αυτή την έννοια η προστακτική νόρμα προσωρινά απέδωσε μακρόχρονα όμως; Ας μην ξεχνούμε ότι οι περικοπές στην υγεία, σε ιατρικό υλικό, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές είναι από το 2010 τεράστιες και μη αντικαταστήσιμες.

Όσο για την άλλη μια τεχνική ενίσχυσης της ενδοτικότητας και δουλικής υποταγής στα πρωτοφανή για μια επιδημία γρίπης μέτρα, που φαίνεται ότι έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία αναφέρει ότι «είναι εκείνη «του ποδιού στην πόρτα», όπου αρχικά οι περιορισμοί είναι μικροί και στη συνέχεια αυξάνονται, αυτό που εξαρχής επιθυμούσε η Πολιτεία (η οποία εντελώς ξαφνικά άρχισε να ενδιαφέρεται για τους επί δεκαετίαν λιμοκτονούντες συνταξιούχους «τα περήφανα γερατειά») που στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν σωτήριο» αποδεικνύει ότι η κα Αρετή Βεργούλη δεν είναι ενήμερη για το παράθυρο του Overton ή αλλιώς πως «να επιβάλλεις το απίθανο και απαράδεκτο, σε πιθανό και άμεσα αναγκαίο».

Τα έξι στάδια του παραθύρου του Overton.

1ο Στάδιο: Το προτεινόμενο προς συζήτηση σχέδιο φαίνεται είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί

2ο Στάδιο: Το προτεινόμενο σχέδιο είναι ριζοσπαστικό και απραγματοποίητο

3ο Στάδιο: Το προτεινόμενο σχέδιο lockdown γίνεται όλο και πιο αποδεκτό

4ο Στάδιο:  Το lockdown φαίνεται να στέκει στη λογική των ειδικών (!!!) επί του θέματος καθηγητών, επιστημόνων, (ειδικά επιλεγμένων από την εξουσία)  οι οποίοι παρασύρουν μέσα από την τηλεόραση και τα λοιπά αφειδώς χρηματοδοτούμενα  (στην προκείμενη περίπτωση με 11 εκατομμύρια ευρώ) Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης (media) το μαζολαό που δεν έχει στοιχειώδη μόρφωση και αυτοσυνειδησία να αντισταθεί.

5ο Στάδιο: Μη υπαρχόντων αντίθετων απόψεων που έχουν σκοπίμως αποκλεισθεί ή υποτονίζονται και τυποβαθμίζονται, το προτεινόμενο σχέδιο καθίσταται δημοφιλές και αναγκαίο

6ο Στάδιο: Το προτεινόμενο σχέδιο εγκλωβισμού των πολιτών ασχέτως ηλικίας, ασχέτως υπαρχόντων και μη υποκείμενων ασθενειών επιβάλλεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αντίθετα προς τις αξιόπιστες διεθνείς στατιστικές αξιολογήσεις, αντίθετα προς τις εκτιμήσεις των αντικειμενικώς σκεπτόμενων επιστημόνων (πχ. Γιάννης Ιωαννίδης, Φαίδων Βοβολης και πολλών άλλων διεθνώς γνωστών επιστημόνων, εντελώς παράνομα προς τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών ο οποίος σκεπτόμενος την υγεία του και τον εαυτούλη του θυσιάζει την ελευθερία του για την ασφάλεια ενώ στην κυριολεξία τα χάνει και τα δυο.

Ως προς το βαθμό ανοχής των Ελλήνων στην αβεβαιότητα, σ’ έναν ανυπόμονο λαό που δεν ξέρει τι θα πει ματαίωση, που θέλει άμεση ικανοποίηση, ποντάρει πάντα στο ΕΔΩ & ΤΩΡΑ. Για παράδειγμα οι εκλογές κάθε τρις και λίγο, οι συνεχείς αναθεωρήσεις του Συντάγματος, ο μαστός της μάνας που κυνηγάει από πίσω το καλομαθημένο της παιδί να το θηλάσει, να το ικανοποιήσει πριν καν αυτό το ζητήσει.

Αποτελεί  ουτοπία να του εξηγήσουμε την ανάγκη του «σπεύδε βραδέως». Δεν είναι μόνο ότι δεν αντέχει τα διφορούμενα, διακατέχεται από άγχος και ανασφάλεια για ό,τι αργεί, ό,τι θέλει πολύ προσπάθεια και μόχθο, μακροχρόνιο σχεδιασμό και προοπτική. Επιπόλαιος, καχύποπτος, αποφασίζει γρήγορα παθαίνει τη μια γκάφα πίσω από την άλλη, την μια ψυχρολουσία ύστερα από την άλλη, χωρίς να διδάσκεται από τα παθήματά του. Ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για 2η φορά το Σεπτέμβρη του 2015 ενώ του ανέτρεψε το δημοψήφισμα και τον εξαπάτησε τον Ιούλη του 2015.  Σιχάθηκε τη ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Σαμαρά  που τον έχωσε γερά στην φτώχεια  με τα μνημόνια για να την ξαναψηφίσει το 2019 με πρωθυπουργό πρώην υπουργό του Σαμαρά και γιο ενός απαράδεκτου Κώστα Μητσοτάκη που έπαιξε σημαντικό έργο στο να γκρεμίσει την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και να έρθει η χούντα Παπαδόπουλου. Το σόι του “αποστάτη” δεν έχασε και πολλά από αυτό. Όπως και το παπανδρέϊκο εξακολουθεί να ταλανίζει την Ελλάδα και με τις γκλομπαλιστικές πομφόλυγες του Γιωργάκη όλη την ανθρωπότητα.

Δεν έχει ο ελληνικός λαός αμνησία, έχει απερισκεψία και επιπόλαιη κρίση, που τη φτιάχνει στα καφενεία με βάση τι βάζει στην τσέπη του. 

Η κοινωνική συμμόρφωση του λαού μας ασφαλώς και εξαρτάται από τη βαθιά συλλογική εγγραφή του αρχέτυπου του ΡΑΓΙΑ αλλά δεν είναι νόμισμα να το παίζεις κορώνα γράμματα και να το αποδίδεις στην τύχη. Είναι αποκύημα των πιο πάνω αναφερόμενων χαρακτηριστικών του και όσο δεν συνειδητοποιεί τα λάθη του, αρνείται να δει την αλήθεια, δεν έχει αίσθηση του πραγματικού, άθλιου εαυτού του και ζει με την παραίσθηση του ιδεατού εγώ του θα εξακολουθεί να είναι δέσμιος των φαντασιώσεων και των υποσχέσεων των καιροσκόπων πολιτικών του, πληρώνοντας πάντα με αίμα και οδύνη τα λάθη του. Βλέπε Ματζικέρτ, 4οι αιώνες τούρκικης δουλείας, καταστροφή της Μικράς Ασίας, διωγμός των Ελλήνων το 1955, κατάληψη της Κύπρου το 1974,  οικονομία βασισμένη στον εξωτερικό δανεισμό και χρεοκοπία το 2010, μνημόνια και αποδιάλυση της οικονομίας με τον επιβαλλόμενο εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού το 2020.

Το μέλλον θα δείξει του λόγου το αληθές! Όταν θα πέσει πείνα και δυστυχία, ένας πολύ μεγαλύτερος  λιμός από τον λοιμό!

Ευαγγελάτος Γεώργιος

 

.