2o
ΑΘΗΝΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΘΕΜΑ: ΕΝΣΤΑΣΗ- ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Σε συνέχεια της επιστολής που σας εστάλη,με το ως ανω θέμα,την 2α Σεπτεμβρίου 2015 (εκ παραδρομής εγράφη η 2/8/2015) και προς απάντηση,του με αριθμ.πρωτ:29801 της 28/8/2015 ηλεκτρονικού σας μηνύματος,μέσω του οποίου επιχειρήσατε να αποποιηθείτε των ευθυνών σας,παραθέτω τα κάτωθι:
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011
Το θέμα της απογραφής άπτεται άμεσα των εκλογών και μάλιστα,με τον πλέον ζωτικό και νευραλγικό τρόπο,αφού η αρτιότητα αλλά και οι παράμετροι εντός της απογραφής, επηρεάζουν τόσο τον εκλογικό χάρτη όσο και την εφαρμογή του εκάστοτε εκλογικού νόμου καιαποτελέσματος.
Δηλαδή τα στοιχεία της απογραφής,είναι ο ακρογωνιαίος λίθος εξασφάλισης της λειτουργίας της Δημοκρατίας και εφαρμογής των εξασφαλίσεων του Συντάγματος για Λαϊκή Κυριαρχία ( άρθρο 1 παρ. 2 & 3 Σ ).
Τα στοιχεία των Γενικών Απογραφών που συγκεντρώνονται,είναι απαραίτητα-εκτός των άλλων- και για τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων,αλλά και τη ρύθμιση εκλογικών θεμάτων.
Η Απογραφή Πληθυσμού του 2011,απέτυχε οικτρά,παταγωδώς και “μαγειρεύτηκε” παντοιοτρόπως,απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ),ώστε να κρυφτεί αυτή
η τραγική αλήθεια.
Κάποιοι έχουν ευθύνες γι ́αυτό και πρέπει να λογοδοτήσουν,για
α) Την Παράβαση καθήκοντος [ άρθρο 259 Π.Κ. ]
β) Της ψευδούς βεβαιώσεως, νόθευσης,κλπ. [ άρθρο 242 Π.Κ ]
γ) Της απιστίας [ άρθρο 390 Π.Κ ]
Πρόκειται για την ίδια υπηρεσία,που με κυβερνητικές εντολές «μαγείρεψε» το δημόσιο έλλειμμα,για να οδηγηθεί η χώρα σιδηροδέσμια στο μνημόνιο και να παραδοθεί ο λαός στους δημίους του.
Τα επίσημα αποτελέσματα,τα οποία δόθηκαν στην επικαιρότητα,παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις,σε σχέση με αυτά που εδόθησαν ως προσωρινά. Το μέγεθος αυτό “αλλοιώνει”
στην κυριολεξία τα πραγματικά στοιχεία του πληθυσμού,όπως υποστήριξε και η κ.Βάσω Παπανδρέου,ως πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων,όταν την 5η Ιουλίου 2011 η Επιτροπή εξέταζε την απίστευτη απαίτηση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, να επικυρωθεί εκ των υστέρων η μεθοδολογία του,για τη θλιβερά αποτυχημένη απογραφή που είχε ήδη διεξαγάγει.
21 Σεπτεμβρίου 2011
«Πυρά» κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, από τα μέλη
Κ.ΣΚΟΡΔΑΣ:Αναξιόπιστη,η απογραφή πληθυσμού
Κατήγγειλε δε ότι η τελευταία απογραφή του πληθυσμού ήταν αναξιόπιστη. Μάλιστα είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «άλλαξε την μεθοδολογία για να καλύψει την αποτυχία της απογραφής καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται ο πληθυσμός μικρότερος από ό,τι υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα να μας χλευάζουν οι δημογράφοι». Πρόσθεσε δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί οι απογραφείς.
http://vloutis.blogspot.gr/2011/09/blog-post_21.html
ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» [ 32]
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΣΤ ́
Πέμπτη 14 Ιουλίου
ΘΕΜΑΤΑ
Γ.ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση επι της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:«Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου « Διενέργεια Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας)
Μόνη συζήτηση επι της αρχής,των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:«Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Διενέργεια Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικών».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της,της 7-7-2011,τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μια συνεδρίαση.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ.Σπυροπάνος Μαργέλης
ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ:
Θα πρέπει εδω να σημειωθεί οτι η διενέργεια της γενικής απογραφής κατοικιών και πληθυσμού δεν πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα απο 30-3-2011 έως 13-4- 2011,όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί,για τους λόγους που αναφέρονται στην υπ ́αριθμόν 9/2011 πράξη του Ζ ́ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Υπήρχε ενα πρόβλημα με την έγκριση του διαγωνισμού που έγινε για την προμήθεια των εντύπων και τη διακίνησή της. Αυτό είναι το θέμα.
Για να αντιμετωπισθεί,λοιπόν,αυτή η καθυστέρηση,για να καλυφθεί η ανάγκη διενέργειας της γενικής απογραφής σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διενέργεια απογραφής των κτηρίων που έγινε απο 1-2-2011 έως 28-2-2011 προκειμένου τα στοιχεία τς απογραφής κτηρίων να είναι αξιοποιήσιμα ως συγκρίσιμα απογραφικά δεδομένα στην απογραφή
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ«ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ-ΑΔΑ:4ΑΘΛ6ΔΛ-Ω [ 31]
πληθυσμού και κατοικιών και για να λάβουμε τέλος,υπ ́ όψιν μας την απόφαση 52/5-5- 2011 της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,προχωρήσαμε στην έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που κυρώνουμε με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα.
Στο πέμπτο τώρα και τελευταίο άρθρο της πράξης,όπως και στο δεύτεροκαι τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου που κουβεντιάζουμε σήμερα,ορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος της πράξης και του νομοσχεδίου,που είναι η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας,Βουλευτής Νομού Αττικής,κ.Αθανάσιος Μπούρας,έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:
Αφού σημειώνει την αξία της απογραφής ,θέτει το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας:Αν και η ΕΛΣΤΑΤ ,μετά τη θεσμοθέτησή της,τελεί υπο την εποπτεία της Βουλής,εν τούτοις η Βουλή ακόμη δεν ξέρει,αν συνεδρίασε η ΕΛΣΤΑΤ και αν έχουμε κάτι να πληροφορηθεί η Βουλή.Και πρέπει να ξέρετε και να ξέρουμε όλοι οτι η ΕΛΣΤΑΤ για να λειτουργεί νόμιμα πρέπει να παρίστανται τα πέντε απο τα επτά μέλη.Βέβαια,σας είπα και την προηγούμενη φορά οτι υπάρχει μέγα θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ. Εγω θα καταθέσω κάποια έγγραφα.
[Κατάθεση επιστολής του κ.Σκορδά,μέλους της ΕΛΣΤΑΤ ,κατάθεση επιστολής προς τον Πρόεδρο της Βουλής,απο το Διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων των υπαλλήλων,κατάθεσηεπιστολής της καθηγήτριας Πανεπιστημίου κ.Γεωργαντά.Ζωής,που εστάλη σε όλους τους εισηγητές και σε όσους μίλησαν στην επιτροπή,που λέει οτι η ΕΛΣΤΑΤ δεν λειτουργεί,υπάρχει ενα πρόβλημα δυσλειτουργίας.Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάτι απλό,έχει να κάνει με πολύ σοβαρό θέμα,όπως είναι η απογραφή.[ Τα Πρακτικά των προαναφερθέντων εγγράφων βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής ]Είπατε κύριε εισηγητά της Πλειοψηφίας,οτι όλο το εμπόδιο για να φτάσουμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Απλά,για ενημέρωσή σας να πω οτι η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνει πράσινο φώς έχει εκδοθεί στις 3 Μαρτίου και επομένως απο τις 3 Μαρτίου θα μπορούσε να γίνει κάποια διαδικασία,η οποία να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα.
Να πληροφορηθείτε όμως και κάτι άλλο και να το πληροφορηθεί και το Κοινοβούλιο.Τι αφορούσε αυτή η απόφα-ση του Ζ ́ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
Το διαγωνισμό για την εκτύπωση των εντύπων.Ξέρετε ποιός εξέδωσε τα έντυπα;Δεν το ξέρετε.Θα σας το πω εγω.Τα εξέδωσε η εκτυπωτική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛΣΤΑΤ.
Για να καταλαβαίνουμε οτι αυτό ούτε καν χρησιμοποιήθηκε,ούτε καν υπήρξε πρόβλημα όσον αφορά το θέμα αυτό.Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον,για το θέμα της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Πάντα υπήρχε και πάντα υπάρχει πρόβλημα. Όμως πρέπει να το καταγράψω ως γεγονός.Δεν είναι δυνατόν για τόσο σοβαρό θέμα, για το οποίο κινητοποιείται το κράτος ολόκληρο,για το οποίο υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος να γίνει αυτή η κινητοποίηση.να στέλνουμε ένα εγγραφο να μην ανησυχούμε για την απάντηση και να φτάνουμε στις 5 Μαϊου,όπως μου είπατε-δεν θυμάμαι καλά-να παίρνουμε την απάντηση από την ανεξάρτητη αρχή.
Κάποιος έπρεπε να ανησυχήσει νωρίτερα,να ανησυχήσει γιατί δεν εδόθη αυτή η απάντηση η και να την επιδιώξει.Ολα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.Εδω έχουμε ενα γεγονός σήμερα,να έχουμε το κάρο μπροστά και το άλογο να ακολουθεί.Δηλαδή,αυτήν τη στιγμή εμείς δεν πειστήκαμε,ούτε και στην επιτροπή ούτε και τώρα οτι καλύπτεται το άρθρο 44 παρ.1.Δεν βλέπουμε ούτε επείγον ούτε έκτακτο γεγονός.Και πραγματικά δηλαδή ολα όσα μπορεί να ισχυριστείτε για επείγοντα και έκτακτα μπορούσαν να μην είναι καθόλου επείγοντακαι καθόλου έκτακτα.
Και υπάρχει φοβερή ευθύνη του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ,ο οποίος μεταχειρίζεται αυτήν την ανεξάρτητη αρχή σαν να είναι μόνος του.
Βεβαίως, μετά τις παρεμβάσεις και των εργαζομένων και τις παρεμβάσεις των ίδιων των μελών του διοικητικού συμβουλίου,πιστεύω τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής,όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων θα καλέσουν το συντομότερο δυνατόν την ΕΛΣΤΑΤ,οχι τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ,όπως ειπώθηκε πριν απο μια βδομάδα,αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ,για να δούμε εν πάση περιπτώσει σαν Βουλή που έχουμε και την αρμοδιότητα τι γίνεται με όλο αυτό το θέμα.Αν και η ΕΛΣΤΑΤ μετά τη θεσμοθέτησή της,τελεί υπο την εποπτεία της Βουλής,εντούτοις η Βουλή ακόμη δεν ξέρει αν συνεδρίασε και αν υπάρχει κάτι που να πληροφορηθεί η Βουλή.Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2010 και ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας και η διαχείριση της ΕΛΣΤΑΤ που συνιστά μάλιστα την κανονιστική πράξη,εκδιδόμενη από την ίδια,που είναι απαραίτητη για την άσκηση της βασικής της αρμοδιότητας,που είναι το πολύ σημαντικό γεγονός της απογραφής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ ενω θα έπρεπε να είναι σε πολεμική-όπως προείπα- ετοιμότητα όλη την περίοδο της απογραφής,ο πρόεδρός του το αδρανοποίησε απειλώντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανεξαρτησία της υπηρεσίας.
Συγκέντρωσε στο πρόσωπό του όλες τις εξουσίες του συλλογικού οργάνου,μεταρέποντας αυτήν την αρχή απο ανεξάρτητη σε αρχή ενός ανδρός.Παρ ́ όλο που η διενέργεια της απογραφής θα έπρεπε να έχει εγκριθεί απο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.3832/2010,δεν έγινε ποτέ αυτό.
Μάλιστα-σας το είπα και στην επιτροπή-,στα έχοντα υπ ́όψιν,που προτάσσονται της πράξης νομοθετικού περιεχομένου,θα έπρεπε υποχρεωτικά-και εδω υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη- να αναφέρεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Ουσιαστικά δεν έγινε αξιοποίηση προς όφελος πάντα του ελληνικού κράτους,της συσσωρευμένης εμπειρίας των αξιόλογων στελεχών που συνθέτουν το διοικητικό συμβούλιο,αλλά και των εργαζομένων. ενώ το έργο της απογραφής αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα και όλες οι απογραφές έδιναν ενα πρώτο αποτέλεσμα σε πολύ λίγες μέρες μετά τη λήξη απογραφής, εδώ τίθεται και ένα άλλο ερώτημα,που μας βάζει σε μεγάλες αμφιβολίες. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τη λήξη της απογραφής και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη-αναζητήστε τι έγινε τις προηγούμενες απογραφές-ο προσωρινός πληθυσμός της Ελλάδος.
Επίσης, εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τον καθορισμό αμοιβής των οργάνων της απογραφής, εκτός έδρας, μετακινήσεις,κλπ.Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου,ο νόμος- γιατί τελικά νόμος θα είναι-θα έπρεπε να έχει γίνει τον Ιανουάριο,τον Φεβρουάριο.Φέρνετε τώρα δύο μήνες μετά τη λήξη της απογραφής,τον σχετικό νόμο.
Σήμερα ψηφίζουμε το νόμο για την απογραφή, που ήδη έχει ολοκληρωθεί και για την οποία γνωρίζαμε οτι θα γίνει το 2011.
Ξέρετε τι λένε οι έμπειροι εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ; Πως από την επόμενη της απογραφής αρχίζει η προετοιμασία για την άλλη απογραφή. Εδώ τώρα έχουμε όλο αυτό το μεγάλο κενό. Εμείς-το είπα και στην επιτροπή-θα ψηφίσουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γιατί δεν είμαστε αυτοί που θέλουμε να ανατρέψουμε τη διαδικασία, η οποία αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη χώρα.
Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε όλες αυτές τις αταξίες-την ελαφρότερη λέξη που μπορώ να χρησιμοποιήσω-οι οποίες έγιναν και οι οποίες φέρνουν πιστεύω και εσάς σε δύσκολη θέση, αλλά και εμάς ως Βουλευτές. Και μπροστά σ ́αυτές τις αδυναμίες, παρ ́όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Με την ευθύνη που έχει η Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσει αυτήν την πράξη αφού λάβετε υπ ́όψιν όλες τις επισημάνσεις και κυρίως την κακή λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ,η οποία πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διορθωθεί.
Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος,Βουλευτής Β ́ Αθηνών,κ.Νικόλαος Παπακωνσταντίνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Έστω και με περιορισμένο τρόπο να αναφέρω ότι από τη χρονική περίοδο που ψηφίστηκε ο ν.3832,κύλησε αρκετός χρόνος.Είναι αρκετά σημαντικό το χρονικό διάστημα για να πούμε συνοπτικά ότι στέκουν οι διαπιστώσεις που λέγονται για το ρόλο,το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Επιπρόσθετα,κατά την εκτίμησή μας-και ισχυροποιήθηκε και απο τα διαμειφθέντα κατά τη συζήτηση στην επι-τροπή, αλλά και σήμερα ισχυροποιείται η εκτίμησή μας ότι δεν συντρέχουν λόγοι ούτε επείγοντος ούτε απρόβλεπτου και επιτακτικού και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δεν συντρέχουν λόγοι κατά
την άποψή μας τέτοιοι που να τεκμηριώνουν ή να δικαιολογούν την παράκαμψη της κανονικής νομοθετικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας.Κορυφώνουμε την αντίθεσή μας στην έγκριση της κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και με τις πρόνοιες του άρθρου 3.Εμείς και στην επιτροπή εκφράσαμε τη βαθιά μας ανησυχία σ’ ένα τέτοιο βαρύνον και ζωτικό πρόβλημα.Εκφράζουμε λοιπόν την αντίθεσή μας στη δημιουργία βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων με εξατομικευμένη ονομαστικοποίηση των απογραφικών στοιχείων.
Ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και Βουλευτής Μαγνησίας,κ.Παύλος Μαρκάκης.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
Κατορθώνει η Κυβέρνηση να κάνει περίπλοκα πολύ απλά πράγματα,πολύ σοβαρά θέματα,προγραμματισμένες διαδικασίες όπως είναι η απογραφή του πληθυσμού και των κατοίκων της χώρας μας που γίνεται κάθε δέκα χρόνια.Κατορθώνει λοιπόν,η Κυβέρνηση αυτά τα προγραμματισμένα πράγματα και αυτές τις σοβαρές υποθέσεις να τις εξευτελίζει,να τις κάνει περίπλοκες και τελικά να τις φέρνει σαν εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες. Εδω έχουμε μια σύγκρουση δύο ανεξάρτητων αρχών.Εσείς αναγκάζεστε να φέρετε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου,για την οποία την ευθύνη της υλοποίησης της απογραφής είχε μια ανεξάρτητη αρχή,που λέγεται ΕΛΣΤΑΤ και η τυχόν δικαιολογία για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι οτι υπεύθυνη είναι
άλλη ανεξάρτητη αρχή,η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.Δύο αρχές δηλαδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο αναγκάζονται να συνεδριάζουν εδω πέρα για να βρούν άκρη.Εχουμε μεταφέρει δηλαδή,όλη την αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου στις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.Ποιός ευθύνεται γι ́αυτό;Ολα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη αμφισβήτηση για το τελικό αποτέλεσμα και την εγκυρότητα ενός σοβαρού γεγονότος όπως είναι η απογραφή του πληθυσμού.Αισθάνομαι οτι σ ́αυτήν την διαδικασία η Κυβέρνηση έκανε μια αγγαρεία.Ξέρω την εργατικότητά σας και έρχομαι σε δύσκολη θέση να σας βλέπω να προσπαθείτε να παρουσιάσετε ενα γεγονός σαν να είναι επείγον και απρόβλεπτο,ενω δεν είναι.Απρόβλεπτη και επείγουσα είναι μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία,η οποία ξέρουμε ότι γίνεται κάθε δέκα χρόνια;Δεύτερον,δεν μπορούσατε κι εσείς να δικαιολογήσετε γιατί δεν μας προσκομίστηκαν τα ουσιαστικά έγγραφα. Απο τη δική σας επιμέλεια,μπορέσαμε και πήραμε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη μία ΚΥΑ,όμως τη δεύτερη ΚΥΑ,η οποία υπογράφηκε στις 9/5 δεν
την έχουμε πάρει ακόμα. Όλοι ψάχναμε στην επιτροπή να βρούμε τον αρμόδιο Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,για να μας εξηγήσει τι έγινε με την απογραφή.Ετσι λοιπόν,συμφωνώ με την εισήγηση του συναδέλφουτης Νέας Δημοκρατίας οτι αυτή η ανεξάρτητη αρχή ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι μόνο ανεξέλεγκτη απο τη Βουλή των Ελλήνων,αλλά έχει μετατραπεί και σε μία ανεξάρτητη αρχή ενός ανδρός.Εδω λοιπόν,πρώτα-πρώτα το μείζον και το απαραίτητο ήταν να αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ποιος είναι ο λόγος, ποια είναι η επείγουσα,η απρόβλεπτη και η επιτακτική ανάγκη.Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην αιτιολογική έκθεση και εν πάση περιπτώσει αν αναφέρεστε στη δικαιολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που έδωσε τη γνωμάτευσή της στις αρχές Μαϊου, αυτό δεν είναι απρόβλεπτη ανάγκη. Επομένως εισάγετε το νομοσχέδιο αναιτιολόγητα και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να καταψηφιστεί. Η διαδικασία με την οποία έρχεται αυτό το νομοσχέδιο προσβάλλει για δεύτερη φορά τη Βουλή,διότι τώρα η Βουλή που κουβεντιάζει το νομοθέτημα,δεν μπορεί να επέμβει,δεν μπορεί να συμβουλέψε, δεν μπορεί να επεξεργαστεί πως ένα κορυφαίο γεγονός για την πατρίδα μας,μπορεί να γίνει υπό καλύτερες συνθήκες. Έρχεται λοιπόν,σε τελευταία ανάλυση η Βουλή να νομιμοποιήσει κάτι εκ των υστέρων. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα έγγραφα που δεν μας δόθηκαν σήμερα ή στην Επιτροπή Οικονομικών αποκρύβονται απο αμέλεια.Διάβασα τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι δύο αποφάσεις, οι οποίες απαγόρευσαν στην ουσία την κατακύρωση ενός διαγωνισμού για τα ερωτηματολόγια και ενώ η πρώτη συνεδρίαση δεν άφησε να υπογραφεί η σύμβαση,η δεύτερη επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης. Όταν όμως η απογραφή των κτηρίων έγινε από 1η έως 28 Φεβρουαρίου,πλανάται το ερώτημα:Με ποια έντυπα έγινε η απογραφή των οικοδομών και των κτηρίων; Εκείνα τα έντυπα ποια εταιρεία και ποιος φορέας τα τύπωσε; Μήπως λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ σε συνθήκες πανικού και αδυναμίας χρησιμοποιεί μορφές εντύπων που αλλάζουν συνεχώς.Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι όλες τις αποφάσεις της επιτροπής διαγωνισμού τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει μόνο ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και όχι το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.Σαν να λέτε δηλαδή,ότι πάει μια επιτροπή,κάνει ένα διαγωνισμό,κάνει μια εισήγηση και δεν πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο,στο δήμαρχο.Πηγαίνει ο δήμαρχος μόνος του και αποφασίζει ναι ή όχι.Αυτό δημιουργεί κατά την άποψή μου,αιτία ακυρότητας.Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός από τον Αύγουστο που έχει συσταθεί το συμβούλιο απο συνδιάσκεψη των προέδρων,ακόμα δενέχει εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας,ούτε ο κανονισμός διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι μια πράξη κανονιστική που είναι απαραίτητη.Θα έλεγα ότι είναι απαιτητή από την Ευρωπαϊκή ́Ενωση και στον Κανονισμό αυτό σαν απαραίτητη αρμοδιότητα και βασική,φυσικό ήταν να υπάρχει και το σημαντικό γεγονός της απογραφής.Θα αναφερθώ στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην απογραφή και σε τελευταία ανάλυση στην αξιοπιστία της απογραφής.Εμείς το λέμε ευθέως:αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία της απογραφής.Φαίνεται απ ́όσα είπαμε προηγουμένως ότι η απογραφή έγινε βεβιασμένα και μετά απο μια αναβολή.Είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και στο τέλος έγινε το Μάϊο, χωρίς καμμιά προετοιμασία.Οι προετοιμασίες για τις απογραφές γίνονται απο τα προηγούμενα χρόνια-για να μην πω από το 2010-απο την επομένη μέρα της προηγούμενης απογραφής.Οι προμετρήσεις έπρεπε να προηγηθούν των πραγματικών μετρήσεων.Πως θα γίνουν όλα αυτά,όταν η κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στις 17-3-2011;Το σημαντικότερο φαινόμενο που παρατηρήθηκε-έχει σαν συνέπεια και την ποιότητα της απογραφής είναι ότι τα σεμινάρια,που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το 2010 για ενημέρωση των απογραφέων,έγιναν τόσο βιαστικά λίγες μέρες πριν την απογραφή.Να πάμε και σε άλλο θέμα της απογραφής:τους μετανάστες.Σήμερα στην πατρίδα μας το κυριότερο στοιχείο της απογραφής έπρεπε να είναι η καταγραφή των μεταναστών είτε κατοικούν νόμιμα,είτε κατοικούν παράνομα στη χώρα μας.Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες αν έγινε ακριβής καταγραφή,ιδίως των παράνομων μεταναστών,καθώς αυτοί δεν έχουν ούτε καν νόμιμη κατοικία.Ειδικά για τους λαθρομετανάστες ο αριθμός που θα παρουσιαστεί θα είναι ουσιαστικά πλασματικός και πολύ μικρότερος του πραγματικού αριθμού.Όσον αφορά στα παραμορφωτικά φαινόμενα είναι γνωστό ότι η απογραφή του πληθυσμού και ο συνολικός αριθμός που έχει κάθε δήμος συνδέεται με κρατικές επιχορηγήσεις και κονδύλια.Αυτά που λαμβάνει κάθε δήμος ανάλογα με τον πληθυσμό του.Αυτό όμως δημιουργεί παραμορφωτικά φαινόμενα.Δηλαδή,υπάρχει μεταφορά απογραφέων απο τη μια πόλη στην άλλη για να απογραφούν οι ετεροδημότες ή ακόμα υπάρχουν φαινόμενα άρνησης των κατοίκων να απογραφούν,για να μπορέσουν να απογραφούν στο δήμο που γεννήθηκαν ή που ψήφισαν.Πιστεύω σήμερα που μιλάμε ότι θα έπρεπε να έχουμε μερικά στοιχεία της απογραφής.Να είχαμε τα πρώτα συμπεράσματα.Υπάρχουν όμως,πληροφορίες ανησυχητικές και στο σημείο αυτό θα ήθελα,αν έχετε γνώση να κάνετε και μια δήλωση.Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο καταγεγραμμένος αριθμός στην απογραφή πληθυσμού,μαζί με τους μετανάστες, δεν είναι πάνω από 6,5 εκατομμύρια.Και προσπαθεί τώρα η Στατιστική Υπηρεσία με αναλογισμούς και συμβούλους να διορθώσει την κατάσταση.Δεν διορθώνεται.Αν αυτό το γεγονός είναι πραγματικό καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια τραγική αποτυχία της απογραφής.Όταν ήμασταν 10,6 εκατομμύρια το 2001,μπορεί να είμαστε σήμερα 6,5 εκατομμύρια με τους μετανάστες;Αυτό το γεγονός είναι κοντά στην πραγματικότητα.Και επιβάλλεται γι ́αυτό το λόγο και μόνο μαζί με εμάς και τα άλλα κόμματα,να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για να γίνει η απογραφή απο την αρχή.Οχι μόνο για να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση,όπως ισχυριστήκαμε στην επιτροπή.Αλλά όπως είπε και η κ.Παπανδρέου στην επιτροπή,< αν επαναλαμβανόταν η απογραφή,πιθανόν θα ήταν και ολοκληρωμένη >.Επομένως, κάτι ξέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων.Τελειώνοντας,θα αναφερθώ στην ΕΛΣΤΑΤ και θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο, κ.Μπούρα.Ολοι ζητήσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών να υπάρξει μια συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ. Και όταν λέμε με την ηγεσία,δεν εννοούμε με τον πρόεδρο,εννοούμε με το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου,που έχει εναπομείνει. Και θεωρώ την πρόσκληση αυτή σήμερα επιβεβλημένη γιατί ανεξάρτητα από το αν ψηφιστεί ή όχι το νομοσχέδιο,η ανεξάρτητη αρχή λογοδοτεί τώρα στη Βουλή και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών. Επειδή,έχει μετατραπεί σε ενός ανδρός αρχή,έχουν παραιτηθεί ή έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση τα τρία από τα επτά μέλη του διοικητκού συμβουλίου,το διοικητικό συμβούλιο έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβριο του 2010 και δεν υπάρχει- όπως είπαμε-κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης.Η Βουλή είναι αναγκαίο να επέμβει,πριν συμβούν ανεπανόρθωτα γεγονότα για την αξιοπιστία όχι μόνο της ανεξάρτητης αρχής έναντι της Ευρωπαϊκής ́Ενωσης,αλλά και για τα στοιχεία και την αξιοπιστία των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους.Τότε η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την απογραφή,θα ωχριά μπροστά στις συνέπειες για την αποτυχία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,κ.Δημήτριος Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Έρχομαι τώρα στη συζητούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ένσταση πρώτη.Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου,είναι ένα εργαλείο,το οποίο πρέπει η εκτελεστική εξουσία,να το χρησιμοποιεί με εξαιρετική φειδώ υπό εκτάκτους περιστάσεις,για εξαιρετικές ανάγκες,που έπρεπε να κάνει κάτι και μετά να το καλύψει και με νομοθετική ισχύ.Είναι η απογραφή του 2011,τέτοια περίπτωση,που ήταν γνωστό απο το 2001,ότι το 2011 έχουμε απογραφή;Δεν είναι.Εδώ έχουμε κατάχρηση ενός δικαιώματοςτης εκτελεστικής εξουσίας.Εμπλεξαν τα πράγματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.Το γνωρίζω.Μετά ξέμπλεξαν,κλπ.Δεν αρκεί,όμως αυτό για να μας φέρνετε εκ των υστέρων πράξη νομοθετικού περιεχομένου.Αν πούμε <ΝΑΙ> σ ́αυτό,είναι σαν να συμπράττουμε σε μια κατάχρηση δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας και σε μια υποβάθμιση του ρόλου της Βουλής.Δεν μπορούμε να το κάνουμε.Δεύτερον.Ποιος την οργάνωσε αυτήν;Η ΕΛΣΤΑΤ. Εδω πέρα από πολλές ενστάσεις για το πόσο πρόχειρα,ανοργάνωτα,αποσπασματικά,οργανώθηκε η απογραφή απο την ΕΛΣΤΑΤ, έχω καταγγελίες για το ότι σ ́αυτό το σχήμα, σ ́αυτό το μαγαζί,σ ́αυτήν την ανεξάρτητη αρχή,πολλά πράγματα πηγαίνουν στραβά.Πρώτα απ ́όλα έχει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο από τον Αύγουστο-έτσι ενημερώνομαι-και ότι είναι ενός ανδρός αρχή.Υπάρχει πληθώρα ενδείξεων και στοιχείων ότι η απογραφή έγινε πρόχειρα.Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, για τους λόγους που είπα.Πρώτον,διότι δεν θέλουμε να δώσουμε πράσινο φως σε μια κατάχρηση της αξιοποίησης της έννοιας της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.Αυτό δεν στέκει με τίποτα.Δεύτερον,διότι η ΕΛΣΤΑΤ και στο θέμα της απογραφής δεν δούλεψε σωστά και οφείλει να λογοδοτήσει,έστω και εκ των υστέρων,για διάφορα πράγματα, στην Βουλή που την ορίζει.Τρίτον,διότι έχουμε πάρα πολλές αμφιβολίες και ενστάσεις για τον τρόπο μετον οποίο οργανώθηκε η απογραφή και επομένως και για τα αποτελέσματα,τα οποία παρήγαγε.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,κ.Κωνσταντίνος Γείτονας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ
Υπενθυμίζω στους συναδέλφους ότι με την ψήφιση του ν.3832/2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή,λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και υπό την εποπτεία της Βουλής.Αναφέρθηκα στα προβλήματα,διότι έχουμε και επώνυμες πληροφορίες-θα έφτασαν και σε σας-από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής,ότι υπάρχουν ζητήματα στη λειτουργία της.Επί παραδείγματι,έχω εδω γραπτό κείμενο,όπου αναφέρεται,ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ο κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης,δεν έχει γίνει ολομέλεια επί επτά μήνες,κλπ. Έγινε κριτική από την Αντιπολίτευση και στην επιτροπή και στην Ολομέλεια,γιατί προσέφυγε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου η Κυβέρνηση για μια δράση,όπως είναι η απογραφή,η οποία ήταν προ-καθορισμένη με το π.δ. 168/2008 και προβλεπόταν από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση,να γίνει τον Απρίλιο.Εκ πρώτης όψεως,θα έλεγε κανείς ότι είναι δικαιολογημένη η κριτική,αλλά υπάρχει και η εύλογη αιτία.Προέκυψε καθυστέρηση,η οποία οφείλεται σε δυο διαδοχικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου,η πρώτη του Ζ ́ Τμήματος και η δεύτερη της Ολομέλειας.Η Ολομέλεια αναίρεσε την απόφαση του
Ζ ́ Τμήματος,όπου το Ζ ́ Τμήμα έβαλε κώλυμα για την υπογραφή μιας σύμβασης ανάθεσης εργασιών,οπότε δεν μπορούσε να προχωρήσει η Κυβέρνηση και έπρεπε να περιμένει την Ολομέλεια,η οποία πράγματι ήρε το κώλυμα.Έτσι υπεγράφη η σύμβαση,αλλά είχε χαθεί χρόνος και ήταν αναγκαία η προσφυγή σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,κ.Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
Κύριε Υπουργέ,είστε εδω προφανώς,γιατί την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την υπέγραψε,ο κ.Παπακωνσταντίνου,άρα σ ́αυτήν την συζήτηση εκπροσωπείτε εσείς το Υπουργείο Οικονομικών.Ωστόσο,θα ήθελα να μου εξηγήσετε για ποιό λόγο δεν είναι εδω και ο Υπουργός Εσωτερικών.Το ρωτώ αυτό για τον εξής λόγο.Την 1η Μαρτίου 2011 είχα καταθέσει μια ερώτηση,σχετικά με την προετοιμασία της απογραφής του 2011,νομίζοντας ότι το θέμα αφορούσε αποκλειστικά την ΕΛΣΤΑΤ. Στις 20 Μαρτίου μου απαντήσατε- καταθέτω το έγγραφο, για τα Πρακτικά-ότι αρμόδιο να μου απαντήσει είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.Και πράγματι μου απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών,ο κ.Ντόλιος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,όλα εξελίσσονται κανονικά.Και ρωτώ:Ποιος είχε τελικά την ευθύνη της απογραφής;Οι συνάδελφοι αναφέρθηκαν ήδη στα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ στον τρόπο που έχει οργανωθεί ως ανεξάρτητη αρχή,στο ότι δεν συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο,στην παραίτηση του αντιπροέδρου,κ.ο.κ.
Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,κ.Μαυρουδής Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
Ειδικώς τώρα για το συζητούμενο.Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου,είναι μια εξαιρετική νομοθετική διαδικασία.Γιατί έρχεται ως τέτοια;Τι το κατεπείγον υπήρχε;Γιατί ζητείται απο τη Βουλή,να εγκρίνει κάτι το οποίο καταρχάς δεν φαίνεται κανονικό;Σέβομαι ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός,δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα,στην επιτροπή.Έγινε μια απόπειρα απαντήσεως σήμερα.Ποια είναι η απάντηση,η οποία εδόθη;Η ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε την ευθύνη για την απογραφή,Νοέμβριο και Δεκέμβριο απηύθυνε ερωτήματα-αυτή είναι η ενημέρωση, από την πλευρά της Κυβερνήσεως-προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,ως προς το σύννομο-στο κομμάτι ευθύνης της Αρχής-της διαδικασίας της απογραφής.Στις 5 Μαΐου 2011 ήρθε η απάντηση της Αρχής,η οποία ήταν ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομος και πλέον δεν υπήρχε χρόνος,προκειμένου να προσαρμοστεί η διαδικασία της απογραφής,στις απαιτήσεις της Αρχής Προστασίας. Δεν υπήρχε λοιπόν,χρόνος,εξ ́ου και το κατεπείγον της ανάγκης να νομοθετήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η Κυβέρνηση,γιατί δεν μπορούσε να φέρει τον νόμο.Αυτό αποτελεί ενδεχομένως μια εξήγηση,αλλά ταυτοχρόνως ανοίγει και μια μεγάλη συζήτηση. Ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση διότι πλέον-κατά τη γνώμη μου-έχει έρθει η ώρα να αξιολογήσουμε το έργο των ανεξάρτητων αρχών,διότι προσέξτε τις εμπλοκές που δημιουργούνται:Η ΕΛΣΤΑΤ έχει την ευθύνη,ως ανεξάρτητη αρχή,για την οργάνωση της απογραφής.Μια άλλη ανεξάρτητη αρχή,έχει την ευθύνη για να δεί το σύννομο της λειτουργίας.Αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι προηγουμένως σε δυσλειτουργίες της ΕΛΣΤΑΤ,για τις οποίες δεν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση,αλλά η ΕΛΣΤΑΤ εποπτεύεται και ελέγχεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο.Έρχεται μια άλλη ανεξάρτητη αρχή και απαντάει έξη μήνες,μετά το ερώτημα,στο οποίο της κάνει η ΕΛΣΤΑΤ. Και πλέον η Κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη στην ουσία μιας παραβάσεως της,κατ ́αρχήν,νομοθετικής αρμοδιότητος της Βουλής και μεταφέρεται το πρόβλημα στη Βουλή,ζητώντας πια απο εμάς να κυρώσουμε αυτή την υφαρπαγή της νομοθετι-κής εξουσίας,που κανονικά δεν έπρεπε να γίνει.Ποιός τώρα φέρει την ευθύνη;Απο ποιόν θα ζητήσουμε την ευθύνη,γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του σε ένα τόσο κεντρικό ζήτημα;
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,κ.Νικόλαος Λέγκας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ
Όπως τόνισε και ο εισηγητής μας,με το υπο συζήτηση σχέδιο νόμου,κυρώνουμε σήμερα την απο 9.5.2011 πράξη νομοθετικού περιεχομένου,η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα μας,θα πρέπει να κυρωθεί εντός σαράντα ημερών, απο την κατάθεσή της.Νομίζω πως όλοι σ ́αυτή την Αίθουσα,συμφωνούμε οτι η απογραφή έχει τη σημασία της,καθώς αποτελεί την ακτινογραφία της χώρας,τη βασικότερη πηγή για την άντληση όλων εκείνων των σημαντικών πληροφοριών για τα δημογραφικά,για το μορφωτικό επίπεδο,τη σύνθεση τωννοικοκυριών,τον αριθμό των μεταναστών,αλλά και για όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα,για την χάραξη των πολιτικών,δεδομένα.Αλλά σήμερα δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε,αυτά που έπρεπε να συζητάμε.Δεν είμαστε να συζητήσουμε, ούτε για την ουσία της απογραφής,ούτε για τις διαδικασίες,ούτε για τα ερωτηματολόγια,ούτε για τα υπόλοιπα ζητήματα που ακουμπούν την ουσία της απογραφής,όπως για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα.Αυτό δεν μας το επέτρεψε δυστυχώς η Κυβέρνηση,ούτε οι σχεδιασμοί της.Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε,κάποια βασικά ερωτήματα,που προκύπτουν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μια κοινοβουλευτική,μια νομοθετική ανακολουθία.Γιατί μόνο ως ανακολουθία θα μπορούσα να χαρακτηριστεί το γεγονός οτι η Βουλή έρχεται και συζητά ενα θέμα όταν οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί,όταν οι ρυθμίσεις έχουν ισχύσει,όταν τα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί.Αλήθεια τι εντύπωση δίνουμε στους πολίτες όταν μας ακούνε να συζητάμε ετεροχρονισμένα,εκ των υστέρων για ενα απολύτως προγραμματισμένο γεγονός,όπως η απογραφή;Τι εντύπωση δίνουμε στους πολίτες όταν ερχόμαστε να συζητήσουμε για την απογραφή δυο μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον πληθυσμό και σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τα κτίρια;Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει απόλυτα αυτό που είπε ο εισηγητής μας κ.Μπούρας,ότι η Κυβέρνηση < έβαλε το κάρο πιο μπροστά απο το άλογο >.Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι για ποιο λόγο να φτάσουμε σ ́αυτή τη διαδικασία,στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου,όταν
στο Σύνταγμα της χώρας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 του άρθρου44 ορίζεται με μεγάλη ευκρίνεια ότι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορεί να εκδίδει,ύστερα απο πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε <έκτακτες περιπτώσεις > < εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης >;Στην περίπτωση της φετινής απογραφής,αλήθεια,ποιά είναι η < έκτακτη περίπτωση >;Ποιά είναι η <εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη >; Όλα όσα περιγράφονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι τα προβλεπόμενα,είναι τα άκρως προγραμματισμένα.Είναι αυτά που ξέραμε από καιρό ότι θα γίνουν,γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η απογραφή γίνεται το πρώτο μόνο έτος της κάθε δεκαετίας,γιατί είναι πλέον η πιο προγραμματισμένη διαδικασία,γιατί ήδη από σήμερα ξέρουμε ότι το 2021 θα έχουμε την επόμενη απογραφή. Που έγκειται λοιπόν το επείγον του χαρακτήρα αυτής της απόφασης; Ποιος είναι αλήθεια ο λόγος που για ένα απολύτως προγραμματισμένο γεγονός η Βουλή υποκαθίσταται στο νομοθετικό της έργο από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση;Ποιος ο λόγος που αφαιρείται η νομοθετική εξουσία από τη Βουλή; Μ ́ άλλα λόγια,γιατί να γίνει αυτό το νομοθετικό άλμα;Πέρα όμως απ ́αυτό που είναι το μείζον,προκύπτουν και άλλα ζητήματα,τα οποία αναζητούν εξηγήσεις. Κατ ́αρχάς,γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εκκίνηση της απογραφής;Θυμίζω ότι η απογραφή είχε οριστεί για το χρονικό διάστημα 30/3 έως 13/4.Αλήθεια,ποιοι ήταν οι λόγοι που μετακύλησαν-θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά-ένα απολύτως προγραμματισμένο γεγονός; Δεύτερον, η Κυβέρνηση τόσο στην αιτιολογική έκθεση όσο και στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων ισχυρίζεται ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ήταν απόρροια της εμπλοκής που σημειώθηκε σε μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ποια εταιρεία θα έκανε το ερωτηματολόγιο.Δεν θα πω ότι θα έπρεπε να ληφθεί πρόνοια,ώστε να υπήρχε χρόνος ασφαλείας για την αντιμετώπιση τυχόν εμπλοκών. Τα δέκα χρόνια που έχει χρόνο για να προετοιμαστεί μια τέτοια απογραφή, δεν δικαιολογούν ούτε την επίκληση των ασφυκτικών ούτε των καταληκτικών προθεσμιών.Θα πω ότι υπήρξε απεμπλοκή από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου 2011.Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 9 Μαΐου,όταν υπήρχε διάστημα δυο μηνών για να έλθει με την κανονική διαδικασία,το σχετικό νομοσχέδιο;Επίσης ερωτήματα προκύπτουν για τη σύσταση ενός νέου οργανισμού,για τη σύσταση μιας ομάδας έργου,η οποία προστέθηκε για να είναι δίπλα στις ομάδες εργασίας που λειτούργησαν.Η απόφαση για τη σύσταση αυτών των οργάνων,ήταν του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ,στις 14/12/2010.Ωστόσο η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς να υπάρχει σχετική εξουσιοδότηση.Πότε αποκτήθηκε η εξουσιοδότηση; Εκ των υστέρων.Μάλιστα δεν συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ της 17ης Μαρτίου,αλλά στην ΚΥΑ της 9ης Μαϊου,η οποία βεβαίως εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Εν κατακλείδι,για ένα προγραμματισμένο γεγονός με περίοδο προγραμματισμού τα δέκα χρόνια αναβάλαμε την προγραμματισμένη περίοδο απογραφής και φτάσαμε να ρυθμίζουμε τα ζητήματα της απογραφής,με πράξη νομοθετικού περιεχομένου,ερήμην της Βουλής για να μπορεί να υπάρξει μια κοινή υπουργική απόφαση,η οποία προσέξτε τι προσθέτει:Τη σύσταση Ομάδας Έργου, η οποία μάλιστα έχει συσταθεί στο τέλος του 2010,τη δυνατότητα να εργάζονται στην απογραφή κι ́άλλοι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ-φαίνεται πως ξεχάστηκαν κάποιοι-τη δυνατότητα να εργάζονται και προφανώς να αμείβονται και υπάλληλοι άλλων δημόσιων υπηρεσιών,όπως υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου και του τυπογραφείου του Υπουργείου Οικονομικών και τέλος τη σύσταση μιας ακόμη ομάδας εργασίας,για το Άγιο Όρος.Αυτά είναι τα θέματα που αντιμετωπίζονται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και βεβαίως δεν μπορεί να επικαλείται ούτε η αιτιολογική έκθεση,ούτε η έκθεση των συνεπειών των ρυθμίσεων το κενό στην εθνική νομοθεσία,σχετικά με την προστασία του απορρήτου,γιατί απο πουθενά δεν προκύπτει στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κάλυψη αυτών των κενών,πέραν μιας γενικόλογης αναφοράς ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων εφόσον δεν αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας πράξης νομοθετικού περιεχομένου.Τέλος,θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποιές είναι αυτές οι κοινωνικές και ατομικές πράξεις που κυρώνονται και θεωρούνται έγκυρες και που είναι σχετικές με την απογραφή που έπρεπε να διεξαχθεί το χρονικό διάστημα απο 30/3 έως 13/4 του 2011.Δυστυχώς η Βουλή σήμερα στερείται της δυνατότητας να συζητήσει εξίσου σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη διαδικασία και την ουσία,αν θέλετε,της απογραφής.Μιλάω για την ενημέρωση του κόσμου,μιλάω για τις κλειστές πόρτες και τις επιπτώσεις στην ποιότητα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν.Μιλάω για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων,μιλάω και για τη δημογραφική πολιτική της χώρας. Μιλάω γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γνωστοποιηθεί- και εδώ είναι ένα ερωτήματα προσωρινά στοιχεία.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,κ.Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
Τώρα έρχομαι στο νομοσχέδιο που εξετάζουμε περί απογραφής.Εχουμε ουσιαστικές ενστάσεις,τις οποίες θεωρώ ότι ο παριστάμενος Υπουργός ο κ.Σαχινίδης, τις δέχεται και ο ίδιος.Πρώτον έχουμε μια μεγάλη ένσταση όσον αφορά την απογραφή του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα.Ουσιαστικά δεν θα μάθουμε πόσοι είναι οι μετανάστες,νόμιμοι ή παράνομοι,που κατοικούν αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας.Και δεν θα μάθουμε γιατί,οι ίδιοι οι μετανάστες έκλειναν την πόρτα στους απογραφείς.Αυτό είναι δεδομένο.Βλέπω ότι σε αυτό συναινεί και ο αξιότιμος Υπουργός,ο κ.Σαχινίδης.Και το ερώτημα είναι:Πως η ελληνική Κυβέρνηση,η κάθε Κυβέρνηση,θα δομήσει μια δημογραφική και μια μεταναστευτική πολιτική,αλλά θα κάνει και μια σωστή οικονομική διαχείριση όταν υπάρχει αυτή η μαύρη τρύπα,όταν υπάρχει αυτός ο άγνωστος < Χ >;Και αυτός ο άγνωστος < Χ > είναι ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας.Πως θα τα κάνετε όλα αυτά,όταν δεν θα γνωρίζετε τον αριθμό των ανθρώπων; Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε-και σας ευχαριστώ προκαταβολικά,για την ανοχή σας-απευθύνοντας μια παρότρυνση. Ο κ.Ανδρέας Γεωργίου ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, καλά θα κάνει να τα μαζέψει και να φύγει.Αν έχει ευθιξία πρέπει να παραιτηθεί. Εδώ δεν είναι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εδω είναι Ελλάδα.Όταν λοιπόν,ο κύριος αυτός,ο πολύς κ.Γεωργίου,υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,άλλως κατά το παρελθόν,αδυνατεί να κάνει μια έγκυρη,μια φερέγγυα,μια αποτελεσματική,μια αξιόπιστη απογραφή-αυτό είναι το μείζον έργο της ΕΛΣΤΑΤ-τότε θα πρέπει να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να φύγει.Επανέρχομαι σ ́ενα θέμα που μετ ́ επιτάσεως εθίγη από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και αφορά το ζήτημα των μεταναστών που ουσιαστικά δεν έχουν απογραφεί.Και το κάνουμε αυτό,γιατί είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα,μολονότι δεν υπήρχε απογραφή μεταναστών,θα δούμε κάποια στοιχεία,θα δούμε κάποιους αριθμούς για τον όγκο του μεταναστευτικού πληθυσμού που διαβιοί στη χώρα.Από την πλευρά λοιπόν,του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,θέλω να καταθέσω κάποια στοιχεία για να παραμείνουν στα Πρακτικά της Βουλής προκειμένου να ξέρουν κάποιοι ότι δεν θα δεχθούμε κατά τρόπο αβασάνιστο τα όποια “επίσημα” στοιχεία μας προσκομίσουν στη συνέχεια ως αποτέλεσμα της απογραφής,που ουσιαστικά δεν έχει γίνει.Αρθρο λοιπόν,εμπεριστατωμένο της <ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ > το καλοκαίρι του 2009 έδινε ένα καταπληκτικό στοιχείο.Εγραφε ότι το άνεργο εργατικό δυναμικό των μεταναστών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009 αριθμούσε εκατόν σαράντα οκτώ χιλιάδες τριακόσια είκοσι τρία άτομα,τουτ ́έστιν το 6,3% του συνολικού αλλοδαπού εργατικού δυναμικού.Αν κάνουμε τώρα αναγωγή του αριθμού με την απλή μέθοδο των τριών στο 100% του συνολικού εργατικού δυναμικού,θα δούμε ότι αυτό ανέρχεται περίπου σε δυο εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες.Και μιλάω μόνο για το εργατικό δυναμικό.Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός πληθυσμός,υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια.Και μιλάω με στοιχεία της < ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ > του καλοκαιριού του 2009.Τον αριθμό αυτό,θα πρέπει να τον αυξήσουμε τουλάχιστον κατά εκατό χιλιάδες άτομα,γιατί από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι σήμερα,είχαμε και μια ακατάσχετη ροή λαθρομεταναστών στη χώρα,την οποία νομίζω όλοι γνωρίζουμε και όλοι κατανοούμε.Άρα λοιπόν,να ξέρουν κάποιοι-και να είναι πολύ προσεκτικοί,γι ́αυτό το λέμε-ότι δεν θα δεχθούμε αβασάνιστα τους αριθμούς και τα στοιχεία τα < δήθεν έγκυρα > που στο μέλλον θα μας πλασάρουν,ως αποτέλεσμα της απογραφής που ουδέποτε συνέβη.Ενα άλλο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι το εξής:Υπήρξε μια διελκυστίνδα κατά τη διάρκεια της απογραφής, μεταξύ δημάρχων για το ότι κάποιοι δημότες έφευγαν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και πήγαιναν είτε εκεί που είχαν την παραθεριστική τους κατοικία είτε εκεί που ήταν το πατρικό τους σπίτι.Και βεβαίως,διαμαρτύρονταν κάποιοι δήμαρχοι-ίσως σωστά-γιατί οι δήμοι έχαναν από την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Φανταστείτε λοιπόν,ένας δήμος που είχε εκατό χιλιάδες κατοίκους,να επιχορηγείται για πενήντα πέντε χιλιάδες κατοίκους.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαργέλης
ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ
Πρώτα-πρώτα θα ήθελα για το νομοσχέδιο που κουβεντιάζουμε να κάνω,δυο παρατηρήσεις.Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι πράγματι-και ελέχθη κατά κόρον απο τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης-υπήρχαν καθυστερήσεις,κακή λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ- είναι γεγονός-κακή λειτουργία και καθυστέρηση και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.Αυτό είναι μια πραγματικότητα.Θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί και να μην βρεθούμε όλοι μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.Ομως,εγω θα ήθελα περισσότερο να δούμε την ουσία,να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της απογραφής.Να καθίσουμε και ως Βουλή και ως επιτροπή να δούμε τα αποτελέσματ α της απογραφής,να δούμε αν έγινε σωστή δουλειά,γιατί ακόμα δεν ξέρουμε και να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα,πως θα οργανώ-σουμε πολιτικές και πως θα εφαρμόσουμε δημόσιες πολιτικές με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής που θα ωφελήσουν τους Ελληνες πολίτες.
Ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ.Νικόλαος Παπακωνσταντίνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Για τα ζητήματα ειδικά του νομοσχεδίου,που εμείς επιμείναμε,τα άλλα πολιτικά κόμματα σιωπούν εκκωφαντικά για το γεγονός ότι με το άρθρο 3 κατοχυρώνεται η εξατομίκευση και η ονομαστικοποίηση των απογραφικών στοιχείων,με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τρία τουλάχιστον χρόνια.Κι ́αυτό σημαίνει πάρα πολλά.Το θέσαμε δυο και τρείς φορές και τα άλλα πολιτικά κόμματα < ποιούνται την νήσσαν >γι ́αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ.Παύλος Μαρκάκης
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
Να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά το νομοσχέδιο.Εκανα μια σοβαρή επισήμανση για τη λανθασμένη απογραφή και για τα λανθασμένα στοιχεία,που έχουν προκύψει.Εμείς θα επιμείνουμε,ενδεχομένως και με άλλους τρόπους-με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο-για να εκμαιεύσουμε απο την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έστω ένα νούμερο:πόσος είναι ο πληθυσμός κατά την πρόσφατη απογραφή μαζί με τους μετανάστες.Αν το νούμερο είναι χαμηλότερο,πρέπει να το επισημάνουμε και να βρούμε τώρα τι θα κάνουμε.Και ενδεχομένως να είναι καλύτερο να επαναληφθεί η απογραφή και να φύγει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το να γίνουμε ρεζίλι.Διότι αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη της περιφέρειας και των νομών,αλλά και πόσες έδρες θα βγάζει κάθε νομός,ανάλογα μ ́αυτά τα παραμυθένια στατιστικά στοιχεία.Μη δούμε ξαφνικά νομούς να βγάζουν Βουλευτές και άλλους νομούς,λόγω της απογραφής,να μην βγάζουν κανένα Βουλευτή.Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: < Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου < Διενέργεια Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών > έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου απο τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απο 9 Μαϊου 2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου < Διενέργεια Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών >,που δημοσιεύτηκε στο με αριθμό 106 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
( τεύχος Α ́ ),που έχει ως εξής:
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος,
- την εξαιρετικά επείγουσα,απρόβλεπτη και επιτακτική ανάγκη να διενεργηθεί η Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011,η οποία δεν πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα απο 30.3.2011 έως 13.4.2011,όπως είχε οριστεί με την 1524/Γ5-473/14.2.2011 κοινή υπουργική απόφαση (Β ́425),εξαιτίας των αναφερόμενων στην 9/2011 Πράξη του Ζ ́ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγων,
- το γεγονός ότι η πιο πάνω Πράξη του Ζ ́ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανακλήθηκε με την 584/2011 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,που δημοσιεύτηκε στις 11.3.2011,
4. την ανάγκη διενέργειας της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διενέργεια της Απογραφής Κτιρίων ( απο 1.2.2011 έως 28.2.2011 ),προκειμένου τα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων να είναι αξιοποιήσιμα ως συγκρίσιμα απογραφικά δεδομένα στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, - την 52/2011 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 6. τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου
Αποφασίζουμε:
Αρθρο 1 - Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να διεξαχθεί απο 10.5.2011 έως 24.5.2011,με ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων την 9η Μαϊου 2011. [ 33 ]
Πηγή: Βουλή
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, αναφορικά με τις καταγγελίες για λάθος απογραφή πληθυσμού στο Δήμο Σαρωνικού.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 1117
Ημερομ. Κατάθεσης
29.08.12
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:Υπουργό Εσωτερικών
Κύριε Υπουργέ,
Ομόνιμος πληθυσμός του Δήμου Σαρωνικού την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά όπως και στους περισσότερους Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Η αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα δεν αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά αντίθετα και ειδικά στις ραγδαία αναπτυσσόμενες δημοτικές κοινότητες των Καλυβίων και της Αναβύσσου, αποτυπώνεται μείωση του μόνιμου πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να εμφανίζονται λιγότεροι ακόμα και από τους εγγεγραμμένους πολίτες στα δημοτολόγια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο μόνιμος πληθυσμός έχει μειωθεί αισθητά. Η δημοτική αρχή καταγγέλλει ότι ολόκληρες περιοχές του Δήμου δεν απογράφηκαν, γεγονός που αν αληθεύει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν. Καθώς οι περιοδικές απογραφές του μονίμου πληθυσμού αποτελούν σημαντικό στοιχείο για πολλές από τις λειτουργίες του ελληνικού κράτους και των Δήμων της χώρας μας,οι καταγγελίες αυτές πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και αν ευσταθούν πρέπει άμεσα να αποτυπωθεί ο πραγματικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός,
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποτυπωθεί ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Σαρωνικού;
- Υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες και για άλλες περιοχές της χώρας και αν ναι ποιες είναι αυτές;
3. Ευσταθούν οι καταγγελίες της δημοτικής αρχής του Δήμου Σαρωνικού και αν ναι ποιος ευθύνεται για αυτή την πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα; - Ποιος είναι ο επίσημος αριθμός μόνιμων κατοίκων στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού;
-Ο- ΕΡΩΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ http://vasilisoikonomou.blogspot.gr/2012/08/2011.html
4 Απριλίου 2013
Τον επανέλεγχο των αποτελεσμάτων απογραφής για το Δήμο Ιεράπετρας ζητά ο Αναστασάκης
Τον επανέλεγχο των αποτελεσμάτων απογραφής για το Δήμο Ιεράπετρας ζητά με επιστολή του προς τη Στατιστική Αρχή ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, επισημαίνοντας στοιχεία που γεννούν έντονο προβληματισμό.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Ύστερα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2011 και τη μείωση του πραγματικού πληθυσμού του Δήμου μας, σε σχέση με την απογραφή του 2001, σας ενημερώνουμε ότι είμαστε βέβαιοι ότι η απογραφή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή στην περιοχή μας ζουν και εργάζονται πολλοί οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι, με δεδομένη τη συνεχή και αυξανόμενη απασχόλησή τους σε θερμοκήπια, σε καμία περίπτωση δεν έχουν μειωθεί.
Συγκεκριμένα αναφέρουμε, ότι στην ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής (πραγματικού) πληθυσμού τα στοιχεία ήταν για το Δήμο Ιεράπετρας 28270 έναντι 27450 του οριστικού πίνακα (μείωση 820 άτομα που δεν δικαιολογείται, εκτός εάν έχει γίνει κάποιο λάθος), ενώ για το Δήμο Αγ. Νικολάου 26430, έναντι 28033 του οριστικού πίνακα (αύξηση 1603). Επί πλέον στην Ιεράπετρα ο μόνιμος πληθυσμός είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 27602 έναντι 27450 του πραγματικού, αποτέλεσμα που δεν μπορεί να είναι σωστό για οποιονδήποτε γνωρίζει την πραγματικότητα στην Ιεράπετρα. Γιαυτό το λόγο ζητάμε να γίνει επανέλεγχος των απογραφικών δελτίων που αφορούν το Δήμο μας και να διορθωθούν τα αποτελέσματα.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί με τα λανθασμένα αποτελέσματα της απογραφής σας ο Δήμος μας θα υστερεί σε χρηματοδοτήσεις και στην κατανομή πόρων διάφορων προγραμμάτων ενώ θα ωφελούνται άλλοι Δήμοι από την, τουλάχιστον, περίεργη διαφορά του τρόπου της απογραφής.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας
Σήφης Αναστασάκης» http://www.radiolasithi.gr/lasithi/epikairotita/item/13803-%CF%84%CE%BF%CE%BD- %CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF- %CF%84%CF%89%CE%BD- %CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF% 84%CF%89%CE%BD- %CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF- %CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82- %CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CE%BF- %CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF% 82
24 Ιουλίου 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2011
33.800 κατοίκους το 2011 αντί 27.500 το 2001 έχει ο ενιαίος δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος Τα ενδεχόμενα είναι τρία:
Είτε και στις δύο πόλεις μαζί, Αρτέμιδος και Σπάτων ο πλυθησμός αυξήθηκε κατά 6.300 κατοίκους τα τελευταία 10 χρόνια,
είτε τότε δεν τους είχαμε μετρήσει σωστά,
είτε τώρα δεν τους μετρήσαμε σωστά.
Βάση της απογραφής του 2011, το άθροισμα των μόνιμων κατοίκων που θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΛ Β Μεσογείων είναι 207.230.
Δηλαδή έχουμε ήδη πιάσει το όριο του σχεδιασμού.
Ο Δήμος Παλλήνης κατάφερε να απογράψει 54390 κατοίκους και ο Δήμος Μαραθώνα 33560
Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.
Σύνολο 33.800 – Άρρενες 16.750 – Θήλεις 17.050 http://spata-artemida.blogspot.gr/2011/07/2011_23.html
19.5.13
Λάθος… 10.000 κατοίκων στην απογραφή για την Κέρκυρα!…
Φαίνεται πως, τελικά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι επιρρεπής στα λάθη: δεν είναι μόνο τα «τραγικά» όπως αυτά που απ ́ ό,τι φαίνεται μας έμπασαν στο μνημόνιο, αλλά και τα πιο ανώδυνα, όπως η απογραφή πληθυσμού.
Ανώδυνο μεν σχετικά με αυτό που…προκάλεσε το πρώτο μνημόνιο, επώδυνο δε για την Αυτοδιοίκηση η οποία, όσον αφορά στην Κέρκυρα, είχε μικρότερη κρατική επιχορήγηση.
Η Στατιστική, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής κατά την διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου της ΠΙΝ, ενημέρωσε ότι είχε κάνει λάθος στην επεξεργασία των στοιχείων του πληθυσμού της Κέρκυρας από την απογραφή του 2011 και πως, στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός είναι κατά 10.000 περίπου άτομα μεγαλύτερος.
Αυτό σημαίνει πρακτικά, όσον αφορά το Δήμο, ότι η κρατική επιχορήγηση από τους Κ.Α.Π. θα είναι και αυτή μεγαλύτερη κατά 200.000 ευρώ το μήνα, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα από τον επόμενο κιόλας μήνα!
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφης, ο Δήμος Κέρκυρας φέρεται να έχει πληθυσμο 98.754 κατοίκων (και 2.359 ο Δήμος Παξών). Με τα νέα στοιχεία, ξεπερνά το όριο των 100.000 ευρώ και ανεβαίνει σε κλίμακα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών….
corfupress.com
http://nonews-news.blogspot.gr/2013/05/10000_19.html
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ́ ́ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ ́ ́ Πατησίων 5, 10431, Αθήνα Αριθμ. Πρωτ.: 1
Αθήνα 6/01/2013
Προς τον Δ/ντή
Της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε)
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ξηρομέρου κον Πυθαγόρα Σαμαρά
ΘΕΜΑ: Έλεγχος αποτελέσματος απογραφής πληθυσμού 2011 κοινότητας Χρυσοβίτσας Δήμου Ξηρομέρου Νομού Αιτωλ/νίας.
Κ.Διευθυντή,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι το αποτέλεσμα της απογραφής πληθυσμού το 2011 για το χωριό μας, την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου ήταν 287 κάτοικοι. Και λέμε ότι αισθανθήκαμε έκπληξη γιατί συμμετείχαμε στην παραπάνω απογραφή και μάλιστα διοργανώσαμε εκδρομή στο χωριό μας γι’ αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξηρομέρου, αλλά και γιατί οι πληροφορίες μας τις οποίες ανακοινώσαμε και στο φύλλο της εφημερίδας μας ̈ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ ήταν ότι το αποτέλεσμα της απογραφής ήταν 330 κάτοικοι(βλ.φύλλο υπ’ αρ.170 σελ.1 και υπ’αρ.171 σελ.4).
Η ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον μας ξεκινούσε απ’ το γεγονός ότι οι οικονομικές και οι λοιπές κρατικές ενισχύσεις προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις δίνονται με βάση την πληθυσμιακή κατάσταση των κοινοτήτων και του Δήμου αλλά και ότι για πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων δεν εκλέγεται πλέον τριμελές τοπικό συμβούλιο για την κοινότητα στον αντίστοιχο Δήμο.
Για τους παραπάνω λόγους δραστηριοποιηθήκαμε , και μάλιστα διοργανώσαμε εκδρομή και φύγαμε με την βεβαιότητα ότι πετύχαμε το στόχο μας,που είχαμε βάλει για την απογραφή, ανακοινώνοντας και τον σχετικό αριθμό (330 κάτοικοι).
Το λάθος της υπηρεσίας σας είναι προφανές διότι το χωριό μας παρα την συνεχή μείωση του πληθυσμού του συνεχίζει να κρατά αρκετούς αλλοδαπούς, όπως 5 οικογένειες Αλβανών, 5 Πακιστανούς βοσκούς, 4 Βουλγάρες οικιακές βοηθούς και επιπλέον 3 οικογένειες παραχειμαζόντων κτηνοτρόφων καθώς και τους εκδρομείς απόδημους Χρυσοβιτσάνους, που με την παραπάνω εκδρομή τους προτίμησαν να απογραφούν στο χωριό τους κι όχι στην Αθήνα.
Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι στον ίδιο Δήμο Ξηρομέρου έγιναν λάθη και σ’ άλλες κοινότητες καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού ζητάμε αφού ελέγξετε και διαπιστώσετε το ορθό αποτέλεσμα, να το διορθώσετε το λανθασμένο εγκαίρως, ώστε ν’ αποφευχθούν τα παραπάνω δυσμενή αποτελέσματα για την κοινότητά μας.
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΕΛΕΝΗ ΒΑΣ. ΣΑΒΒΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΠΥΡ.ΖΟΡΜΠΑΣ http://xiromeritis.blogspot.gr/2013/02/2011.html
Εκτός των ανωτέρω, υπήρξαν και άλλοι Δήμοι που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού 2011.
Η δικηγόρος Γαζή Φρύνη
Πρόσφατα Σχόλια