Όσον αφορά την υπερκαπνία και τις συνέπειές της η επίδραση του διοξειδίου (CO2) είναι περίπλοκη, Το CO2 προκαλεί μέσω των αγγειοκινητικών κέντρων, αγγειοδιαστολή και αύξηση της πίεσης του αίματος. Η αυξημένη όμως πίεση επιδρά επί των καρδιακών κέντρων αντανακλαστικώς, μέσω των τασεοϋποδοχέων (δηλαδή του καρωτιδικού βολβού και του αορτικού τόξου) επιφέρουσα βραδυκαρδία.
Εν συνόψει το CO2 δρα α) μόνο τοπικά επί του προμήκους και επιφέρει βραδυκαρδία. β) Μικρή γενική υπερκαπνία αντανακλαστικά επιφέρει ταχυκαρδία εξ υπερισχύσεως του συμπαθητικού. γ) Επί μεγάλης γενικής υπερκαπνίας υπερισχύει η τοπική δράση επί του προμήκους επερχομένης βραδυκαρδίας. Αυτή ενισχύεται εκ του ότι η αύξηση του CO2 επιφέρει αύξηση της πιέσεως του αίματος λόγω αγγειοσυσπάσεως μέσω των ταεοϋποδοχέων του καρωτιδικού βολβού (νευρούται από το παρασυμπαθητικό) προκαλεί περαιτέρω διέγερση του ανασταλτικού κέντρου και εξ αντανακλάσεως αγγειοσύσπαση από το συμπαθητικό νευροφυτικό.
Οιαδήποτε αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης προκαλεί αύξηση του τόνου του αντανακλαστικού πίεσης κέντρου με επακόλουθο τη βραδυκαρδία. Η αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης επέρχεται επί υδροκεφάλου, μηνιγγίτιδος, εγκεφαλικής διασείσεως λόγω οιδήματος του εγκεφάλου, ενδοκρανιακής αιμορραγίας κ.λπ. οπότε αυξάνεται η πίεση του εγκεφαλωνωτιαίου υγρού. Δεν γνωρίζουμε αν η αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης είναι άμεση επί των κυττάρων του ανασταλτικού κέντρου (στον προμήκη). Γίνεται παραδεκτό ότι υπάρχουν πιεσοϋποδοχείς στην σκληρά μήνιγγα η οποίοι ενεργοποιούνται δια της αυξημένης πιέσεως και προκαλούν δια νευρικών ώσεων την διέγερση του κέντρου με αποτέλεσμα τη βραδυκαρδία.[1]
Επίσης υπερκαπνία έχουμε όταν ο αερισμός των πνευμόνων για κάποιο λόγο π.χ. από την πολύωρη χρήση μάσκας ή άλλες παθολογικές περιπτώσεις, άσθμα, ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) κ.ά. είναι μειωμένος. Σε άλλο άρθρο μας αναρτήσαμε βίντεο όπου το μηχάνημα μέτρησης του εξερχομένου από την εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα μετά από δυόμισι λεπτά με τη χρήση χειρουργικής μάσκας έφτασε στο maximum 3000ppm και σταμάτησε (κράσαρε) χωρίς να κάνει το υποκείμενο καμία άσκηση ή δραστηριότητα που να απαιτεί μεγάλες ανάγκες σε οξυγόνο και αυξημένη εκπνοή διοξειδίου.
Δείτε το πιο κάτω επεξηγηματικό βίντεο.
Από την ιστοσελίδα “ΣΦΑΓΗ” του Δεμερτζή Ιωάννη εμπεριέχεται η μέτρηση του CO2 στο μέσο του βίντεο
Σε τέτοιες περιπτώσεις κακού αερισμού έχουμε στο κέντρο υπερκαπνίας στον προμήκη ισχαιμία λόγω συστολής των αγγείων ώστε να μην διαχέεται μεγάλη ποσότητα διοξειδίου στο σώμα (αγγεία, ενδοκυττάριο υγρό κ.λπ.) και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα νοητική σύγχυση, θόλωση συνειδήσεως, λιποθυμία, βραδυκαρδία που σε ένα βεβαρημένο άτομο μπορεί να καταστεί μοιραία.
Τα ανωτέρω τα γράφουμε προσπαθώντας και χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα της νεκροψίας, να εξηγήσουμε πως μια εργαζόμενη στην Πάτρα απεβίωσε ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από πολύωρη χρήση μάσκας στην εργασία της η οποία ήταν εκ της ΠΝΠ επιβεβλημένη.
[1]Χατζημηνάς Ιωάννης:Φυσιολογία, τεύχος Β΄ Αθήνα 1964, σελ.56.
Για ό,τι νεώτερο θα επανέλθουμε.
Ευαγγελάτος Γεώργιος
Πρόσφατα Σχόλια