Ο Ψευδάργυρος άνω των 50mcg/dl (μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο) μειώνει το θάνατο ασθενών από Covid-19

Κορωνοϊός: Τι λείπει από τον οργανισμό των ασθενών υψηλού ρίσκου

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID για την ασθένεια του κορωνοϊού αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι το χαμηλότερο επίπεδο ψευδάργυρου στο αίμα σχετίζεται με ένα φτωχότερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με COVID-19. Η μελέτη έγινε από τον Δρ Roberto Güerri-Fernández, το Νοσοκομείο Del Mar, τη Βαρκελώνη, την Ισπανία και τους συναδέλφους του

Για καλλίτερη προστασία συμβουλεύεστε το διαδίκτυο κι όχι τα πληρωμένα μεγαλοκανάλια

Με χειρότερη πρόγνωση και συγκεκριμένα κατά 2,3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19 συνδέονται οι χαμηλότερες τιμές ψευδαργύρου στο αίμα κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, βάσει αναδρομικής μελέτης που διενεργήθηκε υπό τον Δρ Roberto Güerri-Fernández του νοσοκομείου Del Mar της Βαρκελώνης.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCVID) που έλαβαν χώρα φέτος διαδικτυακά έχοντας ως αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι αυξημένες ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου μειώνουν αποτελεσματικά την αναπαραγωγή μίας σειράς ιών. Ωστόσο, η επίδραση των επιπέδων ψευδαργύρου στο πλάσμα σε ό,τι αφορά τον ιό SARS-COV-2 δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο σχετίζονται με την έκβαση της νόσου.

Η αναδρομική ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης το διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020.

Συγκεντρώθηκαν δημογραφικά δεδομένα, ιστορικό προϋπάρχοντων χρόνιων νοσημάτων και εργαστηριακά αποτελέσματα και θεραπεία. Η κλινική σοβαρότητα της COVID-19 αξιολογήθηκε κατά την εισαγωγή. Τα επίπεδα ψευδαργύρου μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της νοσηλείας.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και στατιστική ανάλυση για να εκτιμήσουν την επίδραση του ψευδαργύρου στη θνητότητα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εισήχθησαν για νοσηλεία 611 ασθενείς. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 και 332 ασθενείς ήταν άνδρες (55%). Στο σύνολο αυτής της περιόδου κατέληξαν 87 ασθενείς (14%).

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 249 ασθενείς, εκ των οποίων 21 (8%) κατέληξαν. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός είναι αντιπροσωπευτικός ολόκληρης της ομάδας των 611 ασθενών. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τους υπόλοιπους ασθενείς βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η συνέχιση της μελέτης κατέστη δύσκολη με την άφιξη του δεύτερου κύματος του ιού SARS- CoV-2 στην Ισπανία.

Τα μέσα επίπεδα ψευδαργύρου μεταξύ των 249 ασθενών ήταν 61 mcg/dl. Μεταξύ εκείνων που κατέληξαν, τα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 43mcg/dl έναντι 63,1 mcg/dl στους επιβιώσαντες. Υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου συσχετίστηκαν με χαμηλότερα μέγιστα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (πρωτεΐνης που υποδηλώνει φλεγμονή) κατά την περίοδο της ενεργούς λοίμωξης.

Κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων για ηλικία, φύλο, σοβαρότητα και χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, η στατιστική ανάλυση κατέδειξε ότι κάθε μονάδα αύξησης του ψευδαργύρου πλάσματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνητότητας κατά 7%.

Επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα χαμηλότερα από 50mcg/dl κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκαν με 2,3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα (50 mcg/dl και άνω).

Συμπερασματικά, κατά τους συγγραφείς της μελέτης τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίζονται με σοβαρότερη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και χειρότερη έκβαση.

Τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα κατά την εισαγωγή προκύπτει ότι σχετίζονται με τη θνησιμότητα στη νόσο COVID-19, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου αυτής της συσχέτισης.

πηγή: medicalxpress.com 

Η σημασία του ψευδάργυρου στη διατροφή μας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες, γι αυτό και ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο.

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων.

Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο που είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Σχετικά με τις καλές διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου, αυτές είναι τα υψηλά σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς και το αρνί. Τα ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες ψαυδαργύρου, ενώ τα πουλερικά έχουν ικανοποιητική συγκέντρωση ψευδαργύρου, με τη συγκέντρωση να είναι υψηλότερη στις σκουρόχρωμες περιοχές σε σύγκριση με τις πιο ανοιχτόχρωμες.

Ψευδάργυρος περιέχεται επίσης στα φυστίκια, το φυστικοβούτυρο και σε μικρές ποσότητες στα όσπρια. Παρότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ψευδάργυρο, η βιοδιαθεσιμότητά του δεν είναι υψηλή, δηλαδή δεν απορροφάται και δεν χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μια δίαιτα μπορεί να είναι ανεπαρκής σε πρόσληψη ψευδαργύρου όταν είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη, και ειδικά σε κόκκινο κρέας και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Βάσει ερευνητικών δεδομένων, περίπου το 90% των ανδρών και το 81% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πρόσληψη ψευδαργύρου κατώτερη από την προτεινόμενη ημερήσια, ωστόσο η επίδραση αυτής της χαμηλής πρόσληψης είναι δύσκολο να μετρηθεί στα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα έλλειψη ψευδαργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό παρουσιάζεται σπάνια και φέρει τα παρακάτω συμπτώματα.

Συμπτώματα έλλειψης Ψευδαργύρου

  • Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης
  • Απώλεια όρεξης
  • Αδυναμία γρήγορης επούλωσης τραυμάτων
  • Απώλεια μαλλιών
  • Διαταραχές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
  • Υπογοναδισμός στους άνδρες
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Δερματικά προβλήματα
  • Αδυναμία όρασης στο σκοτάδι

Συμπτώματα υπάρχουν όμως και σε περιπτώσεις πολύ αυξημένης πρόσληψης ψευδαργύρου (μέσω συμπληρώματος διατροφής) και περιλαμβάνουν κυρίως γαστρεντερικές ενοχλήσεις με διάρροια και έμετο.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ψάρι, με κατανάλωση κόκκινου κρέατος 2 φορές την εβδομάδα και πουλερικών 2 φορές την εβδομάδα, αρκεί συνήθως για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ψευδάργυρο.

Οι συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης ποικίλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία και έχουν ως εξής:

Νεογνά

0-6 μηνών: 2 mg/ημ
7-12 μηνών: 3 mg/ημ

Παιδιά και Έφηβοι

1-3 ετών: 3 mg/ημ
4-8 ετών: 5 mg/ημ
9-13 ετών: 8 mg/ημ

Άνδρες

14 ετών και πάνω: 11 mg/ημ

Γυναίκες

14-18 ετών: 9 mg/ημ
19 ετών και πάνω: 8 mg/ημ

πηγή: iatronet.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.