Η δυτική επιστήμη θα οδηγήσει τον άνθρωπο σε υποταγή στα ρομπότ ή ΑΙ (Artificial Intelligence)

Ο κορυφαίος Ρουμάνος θεολόγος π. Δημήτριος Στανιλοάε είχε προβλέψει : ”Η Δύση αν δεν σταματήσει οδηγείται ‘ ένα τεράστιο fiasco.” Είναι αυτό της covid-o-εποχής. Και ο π.Jean Boboc Δρ. Ιατρικής είχε προειδοποιήσει: με την ιδεολογία transhumaniste ο άνθρωπος θα υποταχθεί σ΄ένα ολοκληρωτικό σύστημα.

 

Ο κορυφαίος Ρουμάνος θεολόγος π. Δημήτριος Στανιλοάε είχε προβλέψει : Η Δύση θα κατορθώσει ένα τεράστιο fiasco αν δεν σταματήσει. Ίσως να οδηγηθούμε στο τέλος του κόσμου μ’ αυτόν τον τεχνολογικό πολιτισμό….Πάντως ήδη βιώνουμε το Τέλος του Ανθρώπου….

Είχε προβλέψει ότι η δυτική επιστήμη θα οδηγηθεί σ΄ένα τεράστιο φιάσκο και έγινε. Η επιστήμη οδήγησε τον άνθρωπο στην προ-Δημιουργίας εποχή. Του στέρησε την ανάσα την εμφύσηση της ζωής που είναι η απόλυτη πράξη της Δημιουργίας. Η στέρηση της πνοής οδηγεί τον άνθρωπο πολύ πίσω στο πιο απώτερο παρελθόν που είναι το προ-Δημιουργικό στάδιο.… Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο εμφυσώντας σε αυτόν πνοή και οι σύγχρονες καταστροφικές δυνάμεις που είναι ακριβώς στον αντίποδα του Θεού του στερούν αυτή την πνοή.. Δεν είναι δημιουργικές δυνάμεις αλλά οι απόλυτα καταστροφικές,,, αναχρονιστικές οδηγούν τον άνθρωπο στο στάδιο της προ-Δημιουργίας. Δεν είναι μια μάχη κυρίως πολιτική μια μάχη επιστημονική είναι πρωτίστως μια μάχη πνευματική, υπαρξιακή διακυβεύεται η οντολογική υπόσταση του ανθρώπινου είναι ,ο μετριασμός της πνοής δεν είναι παρά η κατάλυση του ανθρώπινου είδους ο άνθρωπος επιστρέφει στο προ-Δημιουργικό στάδιο….η απόλυτη οπισθοδρόμηση…..

Στο πόνημα του Ρουμάνου π. Jean Boboc που ήταν και Δρ. Ιατρικής το ”La connaissance noétique.Approche eucharistique et doxologique” (ciret-transdisciplinarity) αναφέρονται μεταξύ άλλων:
Πριν λίγο καιρό ο καθηγητής Hugo Tristram Ingelhardt αυτός ο μεγάλος βιο-ηθικός Αμερικανός που έγινε Ορθόδοξος κατάλαβε ότι θα έχουμε πάντα 2 είδη γνώσης
όπως δύο είδη βιοηθικής πρακτικά ασυμφιλίωτων-ασυμβίβαστων: αυτή του κόσμου ,η Λουσιφεριανή και από την άλλη η νοητική. Η δεύτερη όντας ανώτερη από την πρώτη καθώς υπάρχει αβυσσαλέα διαφορά μεταξύ του Απόλυτου και του παροδικού, ανάμεσα στο Θεό και στο ενδεχόμενο …

Καθώς ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ακριβώς για να έχει έναν« partenaire στο διάλογο(ένα συνομιλητή) », λέει ακόμη ο π. Dumitru, αυτό που είναι ένα από τα θεμέλια της θεολογίας του η Έρευνα όσο αυτή διαδραματίζεται επίσης υπό την αιγίδα της νοητικής γνώσης εγγράφεται επίσης μέσα σε αυτό το διάλογο με το Δημιουργό.

Πηγαίνοντας πιο μακριά το όλο ζήτημα ο συγγραφέας, αυτή η μνημειώδους θεολογικής κορυφής εκφράζεται κατ΄αυτόν τον τρόπο : « …Τι κατόρθωσε αυτή επιστήμη της Δύσης ; που έφθασε; σε μια πρακτική τoυ αυτοαποκαλούμενου τεχνολογικού πολιτισμού : ανέπτυξαν υλιστικά πράγματα, …”
Ο π.Stăniloae δεν είχε προφανώς ακόμη βρεθεί αντιμέτωπος με την ιδεολογία την transhumaniste, που υπό το επιστημονικό πρόσχημα της βελτίωσης και της αύξησης (ενίσχυσης) των ανθρώπινων φυσικών,βιολογικών, γενετικών και διανοητικών ικανοτήτων -δεξιοτήτων διασφαλίζει από κάθε άποψη την καθυπόταξη του από την αλλοτρίωσή του σ΄ένα ολοκληρωτικό σύστημα.
« Η επιστήμη δεν λέει τίποτα πάνω στη ρίζα-καταγωγή του κόσμου:είναι πολύ περιορισμένη . Η πίστη βλέπει την πραγματικότητα αυτή βλέπει τον κόσμο ,βλέπει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να είναι παρά αυτός που είναι. Πρέπει ν υπήρχε κάτι τέλειο κι άναρχο. Αυτή είναι η επιστήμη η πιο ασφαλής. Η πίστη είναι η αληθινή επιστήμη. […] Πιστεύω ότι η Δύση θα κατορθώσει ένα τεράστιο fiasco αν δεν σταματήσει. Ίσως να οδηγηθούμε στο τέλος του κόσμου με αυτόν τον τεχνολογικό πολιτισμό, που δεν λαμβάνει υπόψιν το πρόβλημα του μυστηρίου.
Ακόμη περισσότερο ο θεολόγος προσθέτει :
Αυτή η άθεη επιστήμη, χωρίς Θεό, δεν μου εξηγεί τίποτα […] Δεν θέλει ν΄αναγνωρίσει ότι όλα είναι ένα μυστήριο…..
Η πίστη είναι η αληθινή επιστήμη και η αληθινή επιστήμη είναι η επιστήμη του μυστηρίου που από την άλλη πλευρά ανταποκρίνεται στην επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει το ατέλειωτο
»…….

Père Jean Boboc

Ο π. Jean Boboc (1943-2019) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο διάλογο μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στη Γαλλία.
Διδάκτωρ Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Παρισιού, ειδικευμένος στην κλινική φαρμακολογία και τοξικολογία, κάτοχος MBA (Master of Business Administration), μοίρασε την επαγγελματική του ζωή μεταξύ της πρακτικής ιατρικής και της εφαρμοσμένης έρευνας. Υπηρέτησε ως πρόεδρος φαρμακευτικών εταιρειών στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, κάτι που τον εξοικείωσε με ηθικά ζητήματα στην ιατρική έρευνα.
Υπό την επιρροή του έργου του Mircea Eliade, σπούδασε στο Ινστιτούτο Επιστημών και Θεολογίας των Θρησκευμάτων του Καθολικού Ινστιτούτου του Παρισιού (1968-1969) και αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάντα για να γίνει ιερέας.
Επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χειροτονήθηκε Ορθόδοξος ιερέας το 2009 από τον μητροπολίτη Ιωσήφ στην ιστορική Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Παρίσι.Θεολόγος Βιοθικός κι αποκτά ένα Διδακτορικό στην Ορθόδοξη Θεολογία το 2013. Συγγραφέας βιβλίων κριτικής στον transhumanisme και μεταφραστής έργων όπως του π.Dumitru Stăniloae,” La Théologie ascétique et mystique de l’Église Orthodoxe”,ed. Cerf, 2011.

dimpenews.com

https://dimpenews.com/2020/10/10/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%80-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.