Εμβόλια COVID-19: Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν έξαρση στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα;

Εμβόλια COVID-19: Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν έξαρση στους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα;

Αρκετοί ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ των οποίων ρευματολογικές και νευροφλεγμονώδεις νόσοι, ανησυχούν ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 μπορεί να προκαλέσει έξαρση των νόσων και επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του American College of Rheumatology (ACR), ωστόσο, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους από το ενδεχόμενο μίας έξαρσης, καθώς οι ασθενείς με χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν ευπαθή ομάδα για διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Ο παραπάνω οργανισμός δημοσίευσε προσφάτως οδηγίες για τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Στις οδηγίες αυτές εξηγεί ότι ορισμένοι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να τον ρωτήσουν αν θα πρέπει να τροποποιήσουν το πρόγραμμα λήψης των φαρμάκων τους με σκοπό να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν υψηλότερη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο.

Πώς επηρεάζει το εμβόλιο τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα;

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ασθενούς και την αντίδραση του τελευταίου στο εμβόλιο.

Τα εμβόλια δεν έχουν εξεταστεί σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι τα εμβόλια δεν έχουν εξεταστεί ειδικά σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, επομένως τα δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους σε αυτό τον πληθυσμό είναι περιορισμένα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως για παράδειγμα αυτοί που έχουν κάνει χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη απόκριση στο εμβόλιο συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, ωστόσο το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική προστασία”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospistal, προσθέτοντας:

Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους κινδύνους για τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς οι τελευταίοι διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19″.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα

Προφανώς, όλοι οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια απόκριση στα εμβόλια.

Επιπλέον, τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά συνέπεια, σε ορισμένους ασθενείς το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχουν μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανοσία που αναπτύσσεται μετά το εμβόλιο, ενώ σε άλλους αρνητικά.

Μπορούν τα εμβόλια να προκαλέσουν έξαρση;

Αρκετοί ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα φοβούνται ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν έξαρση των αυτοανόσων νοσημάτων μετά το εμβόλιο, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό.

Βέβαια, αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει σε καμία περίπτωση, καθώς τα οφέλη από τον εμβολιασμό, όπως προαναφέρθηκε, υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αν και τα δεδομένα για τα εμβόλια της COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι πολύ περιορισμένα, προηγούμενες έρευνες για άλλα εμβόλια είχαν δείξει ότι ο εμβολιασμός σπάνια προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές νόσους.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Rheumatology έδειξε ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ενδεχόμενο μίας έξαρσης δεν θα πρέπει να αποτρέψει τους ασθενείς από τον εμβολιασμό, καθώς αποτελούν ευπαθή ομάδα για τη σοβαρή νόσηση από την COVID-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς ρευματολόγους, οι ασθενείς θα πρέπει να εμβολιάζονται, ακόμα κι αν η νόσος τους βρίσκεται σε έξαρση.

Καθώς τα στεροειδή μπορεί να καταστείλουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη τους 2 εβδομάδες πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Προφανώς, κάθε απόφαση για τη διακοπή ενός φαρμάκου θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με την έγκριση του γιατρού σας”, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, όπως για παράδειγμα:

-ο πυρετός,

-οι μυαλγίες και,

-το αίσθημα κόπωσης,

μπορεί να ομοιάζουν συμπτώματα αυτοάνοσων νοσημάτων, επομένως αρκετοί ασθενείς μπορεί να νομίζουν ότι η νόσος έχει παρουσιάσει έξαρση, ενώ στην πραγματικότητα τα συμπτώματα αποδίδονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε 48 ώρες και επομένως δεν πρέπει να μας προκαλέσουν ανησυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.