Μπράβο βραβευμένε Μπουρλά σκότωσε κι άλλους με την εταιρεία σου. Πήρες επάξιο συγχωροχάρτι από τους μασονοσιωνιστές!

Το CNN βράβευσε τον Albert Bourla της Pfizer ως CEO της Χρονιάς. Η Νότια Κορέα παρουσιάζει επίσημα την αιτιότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας

Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νοτίου Κορέας αναγνώρισαν την αιτιότητα του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας

Το CNN βράβευσε τον CEO της Pfizer ως τον CEO της Χρονιάς. Eκείνος, ο Albert Bourla, ανταποκρίθηκε ως εξής>

Σ.γ.:NOBEL δεν θα του απονείμετε; Αυτός και οι συμμορίτες συνάδελφοί του ΣΩΖΟΥΝ ΛΑΟΥΣ

«Τι αξιοσημείωτη τιμή από το CNN καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας πολυάσχολης, απαιτητικής και επιτυχημένης χρονιάς για την Pfizer. Μια χρονιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μας. Είναι ο λόγος που έχω απολαύσει κάθε λεπτό των 28 χρόνων μου εδώ».

Ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου υπήρξαν η Lisa Su της AMD, ο Jim Farley της Ford, ο Marvin Ellison της Lowe’s, ο David Solomon της Goldman Sachs, ο Sundar Pichai της Alphabet και βέβαια, ο Elon Musk των Tesla και SpaceX, ο οποίος έλαβε τον τίτλο της προσωπικότητας της χρονιάς τόσο από το περιοδικό Time όσο και από τους Financial Times.

«Όμως ο Μπουρλά ήταν η δική μας επιλογή, για όσα έχει κάνει η Pfizer σε έναν χρόνο όπου τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έγιναν mainstream (το ‘εμβόλιο’ ξεχώρισε ως η λέξη της χρονιάς από το Merriam-Webster) και βοήθησαν να σταθεροποιηθεί η αμερικανική οικονομία – και στην πραγματικότητα, η παγκόσμια», αναφέρει το CNN.

«Η Pfizer έκανε πολύ καλό για την ανθρωπότητα και είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι για αυτό», είπε ο Bourla σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Δεν μπορέσαμε μόνο να σώσουμε τόσο πολλές ζωές. Αλλά απολαμβάνουμε υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής φήμης αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι μας συμπαθούν».

Όπως εξηγεί το CNN, η Pfizer δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως αυτός ο ηγέτης του Big Pharma έχει γίνει συνώνυμο της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό, περισσότερο από την BioNTech με την οποία συνεργάστηκε ή από τη Moderna.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο Βourla είπε στο CNN ότι το εμβόλιο των  Pfizer/ BioNTech θα ελέγξει την Όμικρον «αρκετά καλά», ειδικά εάν ο κόσμος λάβει τρεις δόσεις.

Όμως παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως η εταιρεία να χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο, που να στοχεύει ειδικά στην Όμικρον ή σε τυχόν μελλοντικά στελέχη. Ήδη η εταιρεία αναπτύσσει ένα τέτοιο εμβόλιο, το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι θα τεθεί προς έγκριση έως τον Μάρτιο.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νοτίου Κορέας αναγνώρισαν την αιτιότητα του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας.  

Ο αποθανών ήταν 22χρονος νεοσύλλεκτος στρατιωτικός που έφυγε από τη ζωή 6 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιοmRNA BNT162b2 της pfizer.

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ, ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Παρουσιάζουμε τώρα τα ευρήματα αυτοψίας ενός 22χρονου άνδρα που εμφάνισε πόνο στο στήθος 5 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA BNT162b2 και πέθανε 7 ώρες αργότερα.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στη Νότια Κορέα που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας αναγνώρισαν την αιτιότητα του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας. Αυτή η μοναδική περίπτωση αποτελεί παράδειγμα σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος μετά τον εμβολιασμό με mRNA κατά του COVID-19.

Η ιστολογική εξέταση της καρδιάς αποκάλυψε μεμονωμένη κολπική μυοκαρδίτιδα, με υπεροχή ουδετερόφιλων και ιστιοκυττάρων. Η ανοσοϊστοχημική χρώση C4d αποκάλυψε διάσπαρτη μονοκυτταρική νέκρωση των μυοκυττάρων η οποία δεν συνοδεύτηκε από φλεγμονώδεις διηθήσεις. Παρατηρήθηκε εκτεταμένη νέκρωση ζώνης συστολής στους κόλπους και τις κοιλίες. Δεν υπήρχαν ενδείξεις μικροθρόμβωσης ή μόλυνσης στην καρδιά και σε άλλα όργανα. Η κύρια αιτία θανάτου προσδιορίστηκε ότι ήταν η μυοκαρδίτιδα, που σχετίζεται αιτιολογικά με το εμβόλιο BNT162b2.

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, έχει επηρεάσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ταχεία ανάπτυξη εμβολίου επέτρεψε την πρόληψη του COVID-19. Δύο εμβόλια mRNA COVID-19, BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) και mRNA-1273 (Moderna) επέδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές και τους χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 έχει αυξηθεί, έχουν υπάρξει πολλαπλές αναφορές μυοκαρδίτιδας ως ανεπιθύμητο συμβάν μετά από ανοσοποίηση, που δεν παρατηρήθηκε σε κλινικές δοκιμές.

Η μυοκαρδίτιδα χαρακτηρίζεται ιστολογικά από διάχυτες και/ή εστιακές φλεγμονώδεις διηθήσεις εντός του μυοκαρδιακού ιστού, συνοδευόμενες από βλάβη των μυοκυττάρων χωρίς ενδείξεις ισχαιμίας.

Λίγα είναι γνωστά για τα ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά της μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19, επειδή η βιοψία του ενδομυοκαρδίου δεν είναι μια διαδικασία ρουτίνας για τη μυοκαρδίτιδα και, λόγω της γενικά ευνοϊκής πρόγνωσής του, ευκαιρίες για αυτοψικές μελέτες είναι σπάνιες.

Παρατηρήσαμε πρόσφατα μια περίπτωση αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρό άνδρα έξι ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου mRNA BNT162b2 και αναφέραμε τα διακριτικά κλινικά και παθολογικά ευρήματα αυτής της περίπτωσης.

Ο αποθανών ήταν 22χρονος νεοσύλλεκτος στρατιωτικός.

Η αρτηριακή του πίεση ήταν αυξημένη κατά τη φυσική εξέταση 17 και 7 μήνες πριν από το θάνατό του (156/94 mmHg και 128/74 mmHg, αντίστοιχα), αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιής.

Στις 13 Ιουνίου 2021, 5 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού mRNA BNT162b2, παραπονέθηκε σε έναν συνάδελφό του για πόνο στο στήθος στη 1:00 π.μ., κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος  και πήγε για ύπνο. Στις 8:00 το πρωί βρέθηκε αναίσθητος καμπουριασμένος δίπλα στο κρεβάτι. Μεταφέρθηκε σε τμήμα επειγόντων περιστατικών και στο ηλεκτροκαρδιογράφημα διαπιστώθηκε κοιλιακή μαρμαρυγή. Έγινε καρδιοπνευμονική ανάνηψη για δύο ώρες, αλλά δεν μπόρεσε να αναζωογονηθεί.

Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή 24 ώρες μετά τον θάνατό του. Ο θανών ήταν καλά σιτισμένος χωρίς εμφανή τραύματα στην εξωτερική εξέταση. Η καρδιά ζύγιζε 470 g και είχε πολλαπλές πετέχειες στην επιφάνειά της. Το περικάρδιο ήταν λείο χωρίς εναπόθεση ινώδους ή εξίδρωμα. Οι στεφανιαίες αρτηρίες ήταν λανθάνουσες και οι καρδιακές βαλβίδες δεν ήταν αξιοσημείωτες. Το μυοκάρδιο ήταν φυσιολογικού πάχους και δεν υπήρχε διαστολή των κόλπων ή των κοιλιών. Το μυοκάρδιο ήταν ομοιογενώς καφέ χωρίς εμφανή νέκρωση ή ίνωση.

Στη μικροσκοπική εξέταση, διάχυτη φλεγμονώδης διήθηση, με κυριαρχία ουδετερόφιλων και ιστιοκυττάρων, παρατηρήθηκε εντός του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα, τα φλεγμονώδη διηθήματα ήταν κυρίαρχα στους κόλπους  και γύρω από τους φλεβοκομβικούς (SA) και κολποκοιλιακούς (AV) κόμβους  ενώ η κοιλιακή περιοχή εμφάνιζε ελάχιστα ή καθόλου φλεγμονώδη κύτταρα.

Περιστασιακή νέκρωση ή εκφυλισμός μυοκυττάρων βρέθηκε δίπλα στα φλεγμονώδη διηθήματα, χωρίς σχηματισμό αποστήματος ή βακτηριακό αποικισμό. Υπήρχε επίσης διάσπαρτη μονοκυτταρική νέκρωση μυοκυττάρων χωρίς συνοδό φλεγμονή. Πολλαπλές διάσπαρτες εστίες νέκρωσης ζώνης συστολής (CBN) αναγνωρίστηκαν σε όλο το μυοκάρδιο, κυρίως στην αριστερή κοιλία. Δεν βρέθηκαν άλλες συγκεκριμένες παθολογικές αλλαγές στον πνεύμονα, το ήπαρ, τα νεφρά, τον σπλήνα, το πάγκρεας ή τον εγκέφαλο σε μακροσκοπική ή μικροσκοπική εξέταση.
Αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η μυοκαρδίτιδα. Δεδομένου ότι η μυοκαρδίτιδα έδειξε μια χρονική σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου και δεν υπήρχε άλλη εξήγηση για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, στις 26 Ιουλίου 2021, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας αναγνώρισαν ότι η μυοκαρδίτιδα και ο εμβολιασμός «πιθανώς σχετίζονται» σε αυτήν την περίπτωση.

Δήλωση ηθικής

Λήφθηκε ενημερωμένη συγκατάθεση για δημοσίευση κλινικών δεδομένων από την οικογένεια του θανόντος.

>Υπήρχαν τρία κύρια ιστολογικά ευρήματα στην καρδιά: 1) μυοκαρδίτιδα που αφορούσε κυρίως το τοίχωμα των κόλπων, με υπεροχή ουδετερόφιλων και ιστιοκυττάρων.

2) μη φλεγμονώδης μονοκυτταρική νέκρωση.

και 3) διάχυση CBN σε όλο το μυοκάρδιο, κυρίως στην αριστερή κοιλία. Αυτά τα παθολογικά ευρήματα δεν ήταν εμφανή στη μακροσκοπική εξέταση. Το μόνο μη φυσιολογικό χονδρό εύρημα ήταν η καρδιακή διεύρυνση, η οποία μπορεί να ήταν δευτερογενής στην υπέρταση.

Σε αυτή την περίπτωση, η μυοκαρδίτιδα ήταν ιστολογικά διαφορετική από την ιογενή ή ανοσο-μεσολαβούμενη μυοκαρδίτιδα στο ότι τα φλεγμονώδη διηθήματα ήταν κυρίως ουδετερόφιλα και ιστιοκύτταρα, παρά λεμφοκύτταρα. Δεν παρατηρήθηκαν πολυπύρηνα γιγαντιαία κύτταρα. Η περιοχή της μυοκαρδίτιδας περιοριζόταν στο κολπικό τοίχωμα, αλλά οι κοιλίες ήταν απαλλαγμένες από κυτταρική διήθηση. Φλεγμονώδη κύτταρα υπήρχαν επίσης στους κόμβους SA και AV. Παρατηρήθηκε νέκρωση ή εκφυλισμός μυοκυττάρων δίπλα στα φλεγμονώδη διηθήματα. Η διήθηση ουδετερόφιλων του μυοκαρδίου είναι ένας ασυνήθιστος ιστολογικός τύπος μυοκαρδίτιδας και γενικά παρατηρείται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με βακτηριακή λοίμωξη.

Ο εκλιπών ήταν προηγουμένως υγιής και δεν υπήρχαν σημεία λοιμώδους μυοκαρδίτιδας. Αποκλείστηκε επίσης η διάδοση λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας και πνευμονίας. Ο υποκείμενος μηχανισμός της βλάβης του μυοκαρδίου σε αυτή την περίπτωση είναι ασαφής, αλλά μπορεί να εμπλέκεται ανοσολογική βλάβη του μυοκαρδίου που προκαλείται από κυτοκίνη ή συνδέεται με ιστιοκύτταρα. Η μεμονωμένη κολπική μυοκαρδίτιδα είναι πολύ σπάνια και επομένως είναι μια άγνωστη οντότητα ασθένειας στους παθολόγους. Από ό,τι γνωρίζουμε, μόνο δύο αναφορές περιστατικών αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που προκαλείται από μεμονωμένη κολπική μυοκαρδίτιδα έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν.

Προηγούμενες αναφορές σημείωσαν ότι η κολπική μυοκαρδίτιδα μπορεί να αγνοηθεί κατά τη μεταθανάτια εξέταση, επειδή η δειγματοληψία κόλπου δεν πραγματοποιείται τακτικά. Στην παρούσα περίπτωση, η εκτεταμένη δειγματοληψία μυοκαρδίου επέτρεψε την ακριβή διάγνωση. Συνολικά εξετάστηκαν 35 τομές (25 τμήματα κοιλιακού και κολπικού μυοκαρδίου και 10 τμήματα του συστήματος αγωγής) και 9 τομές είχαν ενδείξεις μυοκαρδίτιδας. Η μυοκαρδίτιδα συνήθως δεν είναι εμφανής κατά τη συνολική εξέταση. Ακόμα κι αν η καρδιά είναι κατάφωρα μη αξιοσημείωτη, οι παθολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν επαρκή αριθμό (≥ 10) κολπικών και κοιλιακών τομών για να μην παραβλέψουν ή να διαγνώσουν εσφαλμένα την αιτία θανάτου, ειδικά εάν ο θανών είχε συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και πρόσφατο ιστορικό εμβολιασμού mRNA.

Σημειωτέον, μονοκυτταρική νέκρωση (ή μονοκυτταρική ισχαιμία) των μυοκυττάρων χωρίς φλεγμονή παρατηρήθηκε σε πολλαπλές θέσεις σε όλους τους κόλπους. Αρκετές μελέτες αυτοψίας των καρδιαγγειακών παθολογικών ευρημάτων ατόμων που πέθαναν από COVID-19 έχουν επίσης βρει μονοκυτταρική νέκρωση και αυτό μπορεί να είναι ένα διακριτικό παθολογικό χαρακτηριστικό του COVID-19. Έτσι, τραυματισμός του μυοκαρδίου λόγω εμβολιασμού κατά του COVID-19 μπορεί ιστολογικά να παρουσιαστεί όχι μόνο ως μυοκαρδίτιδα, αλλά και ως διάσπαρτη μονοκυτταρική νέκρωση, παρόμοια με τις μυοκαρδιακές βλάβες του COVID-19

Ένα άλλο σημαντικό ιστολογικό εύρημα ήταν το άφθονο CBN σε όλο το μυοκάρδιο, ειδικά στην αριστερή κοιλία. Η CBN συνήθως παρατηρείται μετά από μη αναστρέψιμο τραυματισμό των μυοκυττάρων και σχετίζεται με ισχαιμική καρδιακή νόσο ή κατάσταση περίσσειας κατεχολαμινών.

Η CBN σε αυτή την περίπτωση ήταν εκτεταμένη σε όλο το κοιλιακό μυοκάρδιο και είμαστε προσεκτικοί ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αιτιότητα. Η συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού CBN και του COVID-19 είναι ασαφής. Το CBN μπορεί να έχει συμβεί ως αποτέλεσμα κοιλιακής μαρμαρυγής ή χορήγησης κατεχολαμίνης κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. Δεν υπήρχαν ενδείξεις αθηροσκλήρωσης ή μικροθρόμβωσης των στεφανιαίων, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την παρουσία CBN.

Μπορέσαμε να βρούμε μόνο μία προηγουμένως δημοσιευμένη αναφορά περιστατικού θανάτου λόγω μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά του COVID-19 με μια ολοκληρωμένη κλινικοπαθολογική ανάλυση. Οι Verma et al.10 ανέφεραν την περίπτωση ενός άνδρα 42 ετών, ο οποίος παρουσίασε πόνο στο στήθος και δύσπνοια 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού mRNA-1273 και πέθανε 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στη μικροσκοπική εξέταση, η βλάβη των μυοκυττάρων με μικτό φλεγμονώδες διήθημα μακροφάγων, λεμφοκυττάρων και ηωσινόφιλων παρατηρήθηκε στο μυοκάρδιο και των δύο κοιλιών, ενώ οι κόλποι δεν έδειξαν στοιχεία μυοκαρδίτιδας.

Αντίθετα, ο ασθενής της περίπτωσής μας εμφάνισε συμπτώματα 5 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA BNT162b2 και πέθανε 7 ώρες αργότερα και εμφάνισε μεμονωμένη κολπική μυοκαρδίτιδα με υπεροχή ουδετερόφιλων και ιστιοκυττάρων. Τα ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην αναφορά των Verma et al.10 δεν περιελάμβαναν CBN ή μονοκυτταρική νέκρωση των μυοκυττάρων. Αυτό υποδηλώνει ότι η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό με mRNA του COVID-19 είναι ετερογενής, τόσο κλινικά όσο και ιστολογικά.

Η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο έχει αναφερθεί κυρίως σε νεαρούς άνδρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Η μυοκαρδίτιδα διαγνώστηκε κυρίως κλινικά με βάση την αυξημένη τροπονίνη ορού και την απεικόνιση καρδιακού μαγνητικού συντονισμού και όλοι οι ασθενείς εκτός από τον δικό μας και τον ασθενή που αναφέρθηκε από τους Verma et al.10 ανάρρωσαν μετά από υποστηρικτική φροντίδα.

Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση εμφάνισε παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά, γεγονός που υποστηρίζει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και μυοκαρδίτιδας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι άλλες αναφερόμενες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ήταν γενικά ήπιες και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονταν μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, η κλινική πορεία της περίπτωσής μας (αιφνίδιος θάνατος 6 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο συμβάν. Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων του αποθανόντος ασθενούς και του αιφνίδιου θανάτου του, η άμεση αιτία θανάτου ήταν πιθανώς μια αρρυθμία και όχι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στη Νότια Κορέα που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας αναγνώρισαν την αιτιότητα του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας. Αυτή η μοναδική περίπτωση αποτελεί παράδειγμα σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος μετά τον εμβολιασμό με mRNA κατά του COVID-19. Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το κρούσμα σχετίζεται με τον τύπο του εμβολίου ή με ένα συγκεκριμένο συστατικό του εμβολίου. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η εντόπιση (κόλπος), ο τύπος της φλεγμονής (ουδετερόφιλα και ιστιοκύτταρα), η CBN και η μονοκυτταρική νέκρωση χωρίς φλεγμονή είναι ειδικά χαρακτηριστικά της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19. Απαιτείται ολοκληρωμένη κλινική και παθολογική αξιολόγηση πρόσθετων περιπτώσεων για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας.

ΠΗΓΗ:https://kourdistoportocali.com/news-desk/to-cnn-vraveyse-ton-albert-bourla-tis-pfizer-os-ceo-tis-chronias-i-notia-korea-paroysiazei-episima-tin-aitiotita-toy-emvoliasmoy-kata-tis-covid-19-kai-tis-myokarditidas/

 
2021 Oct 18; 36(40): e286.
Published online 2021 Jul 10. doi: 10.3346/jkms.2021.36.e286
PMCID: PMC8524235
PMID: 34664804

Myocarditis-induced Sudden Death after BNT162b2 mRNA COVID-19 Vaccination in Korea: Case Report Focusing on Histopathological Findings

Abstract

We present autopsy findings of a 22-year-old man who developed chest pain 5 days after the first dose of the BNT162b2 mRNA vaccine and died 7 hours later. Histological examination of the heart revealed isolated atrial myocarditis, with neutrophil and histiocyte predominance. Immunohistochemical C4d staining revealed scattered single-cell necrosis of myocytes which was not accompanied by inflammatory infiltrates. Extensive contraction band necrosis was observed in the atria and ventricles. There was no evidence of microthrombosis or infection in the heart and other organs. The primary cause of death was determined to be myocarditis, causally-associated with the BNT162b2 vaccine.

Keywords: Sudden Cardiac Death, Myocarditis, Coronavirus Disease 19, Vaccination, mRNA Vaccines, Adverse Event Following Immunization

Graphical Abstract

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is jkms-36-e286-abf001.jpg

 

INTRODUCTION

The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic, which started in January 2020 has affected people worldwide. Rapid vaccine development has enabled COVID-19 prevention. Two mRNA COVID-19 vaccines, BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) and mRNA-1273 (Moderna) demonstrated safety and efficacy in clinical trials, and were granted emergency use authorization by the US Food and Drug Administration in December 2020., As the number of people vaccinated against COVID-19 has increased, there have been multiple reports of myocarditis as an adverse event following immunization,,,,,,,,,, which was not observed in clinical trials.

Myocarditis is histologically characterized by diffuse and/or focal inflammatory infiltrates within myocardial tissue, accompanied by myocyte damage without evidence of ischemia. Little is known about the histopathological characteristics of myocarditis following COVID-19 vaccination because endomyocardial biopsy is not a routine procedure for myocarditis and, due to its generally favorable prognosis, opportunities for autopsy studies are rare.

We recently observed a case of sudden cardiac death in a young male six days after receiving the first dose of the BNT162b2 mRNA vaccine and report the distinctive clinical and pathological findings of this case.

CASE DESCRIPTION

The deceased was 22-year-old male military recruit. His blood pressure was elevated on physical examination 17 and 7 months before his death (156/94 mmHg and 128/74 mmHg, respectively), but he was otherwise healthy. On June 13, 2021, 5 days after the first dose of BNT162b2 mRNA vaccination, he complained to a colleague of chest pain at 1:00 AM, during a smoke break, and went to bed. At 8:00 AM, he was found unconscious hunched beside the bed. He was taken to an emergency department and was found to have ventricular fibrillation on electrocardiography. Cardiopulmonary resuscitation was performed for two hours, but he could not be resuscitated.

An autopsy was performed 24 hours after his death. The deceased was well-nourished with no visible injuries on external examination. The heart weighed 470 g and had multiple petechiae on its surface. The pericardium was smooth with no fibrin deposition or exudate. The coronary arteries were patent, and the heart valves were unremarkable. The myocardium was of normal thickness and there was no dilation of the atria or ventricles. The myocardium was homogeneously brown with no obvious necrosis or fibrosis. On microscopic examination, diffuse inflammatory infiltration, with neutrophil and histiocyte predominance, was observed within the myocardium (Fig. 1A). Notably, the inflammatory infiltrates were dominant in the atria (Fig. 1A and B), and around the sinoatrial (SA) and atrioventricular (AV) nodes (Fig. 1C), whereas ventricular area displayed minimal or no inflammatory cells (Fig. 1D). Occasional myocyte necrosis or degeneration was found adjacent to the inflammatory infiltrates, without abscess formation or bacterial colonization. There was also scattered single-cell necrosis of myocytes without accompanying inflammation. Multiple scattered foci of contraction band necrosis (CBN) was identified throughout the myocardium, predominantly in the left ventricle. No other specific pathological changes were found in the lung, liver, kidney, spleen, pancreas, or brain on macroscopic or microscopic examination.

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is jkms-36-e286-g001.jpg

Histopathology of the heart. (A) Hematoxylin and eosin stains of atrial septum shows massive inflammatory infiltration with neutrophil predominance. (B) The myocytes often show contraction band necrosis (yellow arrows), which were highlighted by Masson’s trichrome staining. (C) The atrioventricular node area shows extension of atrial myocarditis to the superficial layer of the node. (D) The ventricular myocardium is free of inflammatory infiltrates, but there are multiple large foci of contraction band necrosis (yellow arrows) particularly in the left ventricular wall and the ventricular septum. Bars represent 100 µm. The blue arrows in insets show where the section was taken from the low magnification views. Hematoxylin and eosin stain was used for the specimen shown in (A) and Masson’s trichrome stain was used for the specimen shown in (B-D).

RA = right atrium, LA = left atrium, RV = right ventricle, LV = left ventricle.

Masson’s trichrome staining highlighted dense eosinophilic intracellular strips of myocytes, consistent with CBN (Fig. 1B and D). CD68 and CD3 immunostaining showed a moderate number of histiocytes and sparse lymphocytes in the inflammatory infiltrates (Fig. 2A and B). Degenerated or ischemic myocytes exhibited positive C4d immunoreactivity (Fig. 2C).

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is jkms-36-e286-g002.jpg

Immunohistochemistry of the heart. (A) Immunohistochemical staining for CD68 shows that most of the inflammatory cells are histiocytes. (B) Most of the inflammatory cells are negative for CD3 staining, indicating a paucity of lymphocytes. (C) Positive staining for C4d shows scattered single-cell necrosis of atrial myocytes. Bars represent 100 µm.

The cause of death was determined to be myocarditis. Given that the myocarditis showed a temporal relationship to vaccine administration and there was no other explanation for the sudden cardiac death, on July 26, 2021, Korea Centers for Disease Control and Prevention acknowledged that myocarditis and vaccination were “possibly related” in this case.

Ethics statement

Informed consent for publication of clinical data was obtained from the deceased’s family.

DISCUSSION

There were three main histological findings in the heart: 1) myocarditis predominantly involving the atrial wall, with neutrophil and histiocyte predominance; 2) non-inflammatory single-cell necrosis; and 3) diffuse CBN throughout the myocardium, predominantly in the left ventricle. These pathological findings were not evident on macroscopic examination. The only abnormal gross finding was cardiac enlargement, which may have been secondary to hypertension.

In this case, the myocarditis was histologically different from viral or immune-mediated myocarditis in that the inflammatory infiltrates were predominantly neutrophils and histiocytes, rather than lymphocytes. Multinucleated giant cells were not observed. The area of myocarditis was confined to the atrial wall, but the ventricles were free of cellular infiltration. Inflammatory cells were also present in the SA and AV nodes. Myocyte necrosis or degeneration was observed adjacent to the inflammatory infiltrates. Neutrophil infiltration of the myocardium is an uncommon histological type of myocarditis, and is generally observed in immunocompromised patients with bacterial infection. The deceased was previously healthy and there were no signs of infective myocarditis. Dissemination of infective endocarditis and pneumonia were also excluded. The underlying mechanism of myocardial injury in this case is unclear, but it may have involved cytokine-mediated or histiocyte-linked immunologic injury to the myocardium. Isolated atrial myocarditis is very rare and thus is an unfamiliar disease entity to pathologists. To our knowledge, only two case reports of sudden cardiac death caused by isolated atrial myocarditis have been published previously., Previous reports noted that atrial myocarditis may be overlooked on postmortem examination because sampling of atrium is not routinely performed. In the present case, extensive myocardial sampling enabled accurate diagnosis. A total of 35 sections were examined (25 sections of ventricular and atrial myocardium and 10 sections of the conduction system) and 9 sections had evidence of myocarditis. Myocarditis is usually not apparent on gross examination. Even if the heart is grossly unremarkable, pathologists should examine a sufficient number (≥ 10) of atrial and ventricular sections in order not to overlook or misdiagnose the cause of death, especially if the deceased had myocarditis symptoms and a recent mRNA vaccination history.

Notably, single-cell necrosis (or single-cell ischemia) of myocytes without inflammation was observed in multiple sites throughout the atria. Several autopsy studies of the cardiovascular pathological findings of individuals who died of COVID-19 have also found single-cell necrosis, and this might be a distinctive pathological characteristic of COVID-19.,, Thus, myocardial injury due to COVID-19 vaccination may histologically present not only as myocarditis, but also as scattered single-cell necrosis, similar to myocardial lesions of COVID-19.

Another major histological finding was abundant CBN throughout the myocardium, especially in the left ventricle. CBN is usually observed after irreversible myocyte injury and is associated with ischemic heart disease or a catecholamine excess state. The CBN in this case was extensive throughout the ventricular myocardium and we are cautious about drawing a conclusion about the causality. The association between the CBN and COVID-19 vaccination is unclear. The CBN may have occurred as a result of ventricular fibrillation or catecholamine administration during resuscitation. There was no evidence of coronary atherosclerosis or microthrombosis, which could explain the presence of CBN.

We were able to find only one previously published case report of a death due to myocarditis after COVID-19 vaccination with a comprehensive clinicopathological analysis. Verma et al. reported the case of a 42-year-old man, who presented with chest pain and dyspnea 2 weeks after the second dose of mRNA-1273 vaccination, and died 3 days after symptom onset. On microscopic examination, myocyte damage with a mixed inflammatory infiltrate of macrophages, lymphocytes, and eosinophils was observed in the myocardium of both ventricles, whereas the atria showed no evidence of myocarditis. In contrast, our case patient developed symptoms 5 days after the first dose of the BNT162b2 mRNA vaccine and died 7 hours later, and showed isolated atrial myocarditis with neutrophil and histiocyte predominance. The histopathological features described in Verma et al.’s report did not include CBN or single-cell necrosis of myocytes. This suggests that myocarditis after COVID-19 mRNA vaccination is heterogenous, both clinically and histologically.

The demographic and clinical characteristics of myocarditis after mRNA vaccination in previous reports are summarized in Table 1. Vaccine-associated myocarditis has been reported predominantly in young males after the second vaccination. Myocarditis was mainly diagnosed clinically based on elevated serum troponin and cardiac magnetic resonance imaging, and all patients except our and the patient reported by Verma et al. recovered after receiving supportive care. The patient in this case showed similar clinical features, which supports a potential association between vaccination and myocarditis. However, given that other reported myocarditis cases were generally mild and the symptoms usually developed after the second vaccination, the clinical course of our case (sudden death 6 days after the first vaccination) is an extremely rare event. Considering the short time interval between the onset of the deceased patient’s symptoms and his sudden death, the immediate cause of death was possibly an arrhythmia, rather than heart failure.

Table 1

Demographic and clinical features of previously reported myocarditis following coronavirus disease 2019 vaccination
No. Reference No. of patients Sex, M:F Age, yr median (range) Sx (No. of patients) Histopathologic confirmation Outcome (No. of patients) Vaccine dose (No. of patients) Type of vaccine (No. of patients) Days from vaccination to Sx onset, median (range)
1 Montgomery et al. 23 23:0 25 (20–51) Chest pain (23/23) Not done Resolved (23/23) 1st (3/23) BNT162b2-mRNA (7/23) 50 (12–96)a
2nd (20/23) mRNA-1273 (16/23)
2 Larson et al. 8 8:0 28.5 (21–56) Chest pain (8/8) Endomyocardial biopsyb Resolved (8/8) 1st (1/8) BNT162b2-mRNA (5/8) 3 (2–4)
Fever (5/8) 2nd (7/8) mRNA-1273 (3/8)
3 Marshall et al. 7 7:0 17 (14–19) Fever (5/7) Not done Resolved (7/7) 2nd (7/7) BNT162b2-mRNA (7/7) 2 (2–4)
Chest pain (7/7)
Fatigue (3/7)
4 Rosner et al. 7 7:0 24 (19–39) Chest pain (7/7) Endomyocardial biopsyb Resolved (7/7) 1st (2/7) BNT162b2-mRNA (5/7) 3 (2–7)
Fever (2/7) 2nd (5/7) mRNA-1273 (1/7)
Ad26.CoV.S (1/7)
5 Snapiri et al. 7 7:0 16.8 (16.2–17.6) Chest pain (7/7) Not done Resolved (7/7) 1st (1/7) BNT162b2-mRNA (7/7) 2 (1–3)
Fever (1/7) 2nd (6/7)
6 Kim et al. 4 3:1 30 (23–70) Chest pain (4/4) Not done Resolved (4/4) 2nd (4/4) BNT162b2-mRNA (2/4) 2.5 (1–5)
Fatigue (3/4) mRNA-1273 (2/4)
Fever (3/4)
7 Mansour et al. 2 1:1 23 (21–25) Chest pain (2/2) Not done Resolved (2/2) 2nd (2/2) mRNA-1273 (2/2) 1.5 (1–2)
Fever (1/2)
8 Verma et al. 2 1:1 43.5 (42–45) Chest pain (2/2) Endomyocardial biopsy Resolved (1/2) 2nd (2/2) BNT162b2-mRNA (1/2) 12 (10–14)
Autopsy Died (1/2) mRNA-1273 (1/2)
9 Ammirati et al. 1 1:0 56 Chest pain Not done Resolved 2nd BNT162b2-mRNA 3
10 Kim et al. 1 1:0 24 Chest pain Not done Resolved 2nd BNT162b2-mRNA 1
11 Present study 1 1:0 22 Chest pain Autopsy Died 1st BNT162b2-mRNA 5
Fatigue

Sx = symptom, M = male, F = female.

aThe authors reported time to symptom onset as hours with mean (range); bOne patient underwent endomyocardial biopsy in each study, but myocardial inflammation was not found.

This is the first case in South Korea that the Korea Centers for Disease Control and Prevention acknowledged the causality of COVID-19 vaccination and myocarditis. This unique case provides an example of a serious adverse event following COVID-19 mRNA vaccination. It is unknown whether this case is related to the vaccine type or to a specific vaccine component. It is also unclear whether the location (atrium), type of inflammation (neutrophils and histiocytes), CBN, and single-cell necrosis without inflammation are specific characteristics of COVID-19 vaccine-associated myocarditis. Comprehensive clinical and pathological evaluation of additional cases is needed to clarify the relationship between COVID-19 vaccination and myocarditis.

Footnotes

Disclosure: The authors have no potential conflicts of interest to disclose.

 

Contributed by

Author Contributions:

  • Conceptualization: Lee S.

  • Data curation: Choi S, Jeon YH, Park JH, Lee JK, Yeo N, Kim MJ.

  • Investigation: Choi S, Jeon YH, Park JH, Lee JK, Yeo N, Kim MJ.

  • Visualization: Choi S, Seo JW.

  • Writing – original draft: Choi S.

  • Writing – review & editing: Choi S, Lee S, Seo JW.

  • Supervision: Lee S, Seo JW.

 

References

1. Oliver SE, Gargano JW, Marin M, Wallace M, Curran KG, Chamberland M, et al. The advisory committee on immunization practices’ interim recommendation for use of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine – United States, December 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69(50):1922–1924. [PMC free article] [PubMed] []
2. Oliver SE, Gargano JW, Marin M, Wallace M, Curran KG, Chamberland M, et al. The advisory committee on immunization practices’ interim recommendation for use of Moderna COVID-19 vaccine – United States, December 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2021;69(5152):1653–1656. [PubMed] []
3. Ammirati E, Cavalotti C, Milazzo A, Pedrotti P, Soriano F, Schroeder JW, et al. Temporal relation between second dose BNT162b2 mRNA Covid-19 vaccine and cardiac involvement in a patient with previous SARS-COV-2 infection. Int J Cardiol Heart Vasc. 2021 doi: 10.1016/j.ijcha.2021.100778. Forthcoming. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] []
4. Kim HW, Jenista ER, Wendell DC, Azevedo CF, Campbell MJ, Darty SN, et al. Patients with acute myocarditis following mRNA COVID-19 vaccination. JAMA Cardiol. 2021 doi: 10.1001/jamacardio.2021.2828. Forthcoming. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] []
5. Larson KF, Ammirati E, Adler ED, Cooper LT, Jr, Hong KN, Saponara G, et al. Myocarditis after BNT162b2 and mRNA-1273 vaccination. Circulation. 2021;144(6):506–508. [PMC free article] [PubMed] []
6. Mansour J, Short RG, Bhalla S, Woodard PK, Verma A, Robinson X, et al. Acute myocarditis after a second dose of the mRNA COVID-19 vaccine: a report of two cases. Clin Imaging. 2021;78:247–249. [PMC free article] [PubMed] []
7. Marshall M, Ferguson ID, Lewis P, Jaggi P, Gagliardo C, Collins JS, et al. Symptomatic acute myocarditis in seven adolescents following Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccination. Pediatrics. 2021;148(3):e2021052478. [PubMed] []
8. Montgomery J, Ryan M, Engler R, Hoffman D, McClenathan B, Collins L, et al. Myocarditis following immunization with mRNA COVID-19 vaccines in members of the US military. JAMA Cardiol. 2021 doi: 10.1001/jamacardio.2021.2833. Forthcoming. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] []
9. Rosner CM, Genovese L, Tehrani BN, Atkins M, Bakhshi H, Chaudhri S, et al. Myocarditis temporally associated with COVID-19 vaccination. Circulation. 2021;144(6):502–505. [PMC free article] [PubMed] []
10. Verma AK, Lavine KJ, Lin CY. Myocarditis after Covid-19 mRNA vaccination. N Engl J Med. 2021;385(14):1332–1334. [PMC free article] [PubMed] []
11. Snapiri O, Rosenberg Danziger C, Shirman N, Weissbach A, Lowenthal A, Ayalon I, et al. Transient cardiac injury in adolescents receiving the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine. Pediatr Infect Dis J. 2021;40(10):e360–e363. [PMC free article] [PubMed] []
12. Kim IC, Kim H, Lee HJ, Kim JY, Kim JY. Cardiac imaging of acute myocarditis following COVID-19 mRNA vaccination. J Korean Med Sci. 2021;36(2):e229. [PMC free article] [PubMed] []
13. Aretz HT, Billingham ME, Edwards WD, Factor SM, Fallon JT, Fenoglio JJ, Jr, et al. Myocarditis. A histopathologic definition and classification. Am J Cardiovasc Pathol. 1987;1(1):3–14. [PubMed] []
14. Leone O, Pieroni M, Rapezzi C, Olivotto I. The spectrum of myocarditis: from pathology to the clinics. Virchows Arch. 2019;475(3):279–301. [PubMed] []
15. Tse R, Garland J, Kesha K, Triggs Y, Modahl L, Milne D, et al. A rare case of isolated atrial myocarditis causing death with no post mortem computed tomography scan correlation. Am J Forensic Med Pathol. 2018;39(2):123–125. [PubMed] []
16. Duffy M, O’Connor K, Milne D, Ondruschka B, Tse R, Garland J. Isolated atrial neutrophilic myocarditis: a rare cause of death and potential “Blind Spot” for postmortem computed tomography and postmortem examination. Am J Forensic Med Pathol. 2021 doi: 10.1097/PAF.0000000000000684. Forthcoming. [CrossRef] []
17. Halushka MK, Vander Heide RS. Myocarditis is rare in COVID-19 autopsies: cardiovascular findings across 277 postmortem examinations. Cardiovasc Pathol. 2021;50:107300. [PMC free article] [PubMed] []
18. Jum’ah H, Loeffler A, Tomashefski JF., Jr Histopathological findings in the hearts of COVID-19 autopsies: a letter to cardiovascular pathology journal editor in response to Halushka et al. 2020. Cardiovasc Pathol. 2021;52:107333. [PMC free article] [PubMed] []
19. Fox SE, Akmatbekov A, Harbert JL, Li G, Quincy Brown J, Vander Heide RS. Pulmonary and cardiac pathology in African American patients with COVID-19: an autopsy series from New Orleans. Lancet Respir Med. 2020;8(7):681–686. [PMC free article] [PubMed] []
20. Baroldi G, Mittleman RE, Parolini M, Silver MD, Fineschi V. Myocardial contraction bands. Definition, quantification and significance in forensic pathology. Int J Legal Med. 2001;115(3):142–151. [PubMed] []

Articles from Journal of Korean Medical Science are provided here courtesy of Korean Academy of Medical Sciences

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.