Με δεδομένα που βασίζονται σε οκτώ μόνο ποντίκια θα οποία χορηγηθούν τα δισθενή εμβόλια ως τρίτη δόση. Θα τα κάνετε;

Γιατί το Omicron Booster περιέχει το στέλεχος Wuhan; Όχι, δεν είναι για υψηλότερη προστασία

BY Xiaoxu Sean Lin and Health 1+1 TIME 17 Σεπτεμβρίου 2022

 

Στις 31 Αυγούστου 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τροποποίησε τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) του εμβολίου Moderna COVID-19 και του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 για να εγκρίνει τη χρήση δισθενών εμβολίων COVID-19 που κατασκευάζονται. και από τις δύο εταιρείες ως εφάπαξ αναμνηστική δόση.

Αυτά τα δισθενή εμβόλια περιέχουν τα συστατικά mRNA τόσο των γονιδίων ακίδας του προγονικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 όσο και των υποπαραλλαγών BA.4/5. Ωστόσο, το προγονικό στέλεχος έχει εξαφανιστεί από καιρό. Γιατί λοιπόν τα νέα ενισχυτικά εμβόλια εξακολουθούν να ενσωματώνουν το μισό mRNA του αρχικού στελέχους, όταν οι Omicron είναι επί του παρόντος οι πιο διαδεδομένες;

Τι είναι αυτοί οι ενημερωμένοι ενισχυτές;

Αυτά τα δισθενή εμβόλια ονομάζονται «ενημερωμένα ενισχυτικά» από τον FDA. Περιέχουν δύο συστατικά αγγελιαφόρου RNA (mRNA) του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι ο ένοχος της πανδημίας COVID-19. Ένα συστατικό είναι το προγονικό στέλεχος του SARS-CoV-2, το οποίο απομονώθηκε και αναλύθηκε η αλληλουχία του από τη Γουχάν της Κίνας. και το άλλο είναι το mRNA που μοιράζονται οι υπο-γραμμές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron.

Το mRNA σε αυτά τα εμβόλια είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι γενετικού υλικού που καθοδηγεί τα κύτταρα του σώματος να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που θα πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση στο εσωτερικό του σώματος.

Αυτά τα νέα δισθενή εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν κυρίως τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, καθώς είναι επί του παρόντος τα πιο διαδεδομένα στελέχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτές οι υποπαραλλαγές προβλέπεται επίσης να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2022. Τον Ιούνιο του 2022, η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων του FDA ψήφισε να συμπεριλάβει ένα συστατικό Omicron στα νέα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19.

Τα προηγούμενα εμβόλια mRNA του COVID-19 είναι « μονοσθενή », καθώς περιέχουν μόνο τη γενετική συνταγή για την πρωτεΐνη ακίδας του προγονικού στελέχους. Αυτά τα μονοσθενή εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αρχική σειρά εμβολιασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Epoch Times Photo

Το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τον COVID-19 έχει εγκριθεί για χρήση ως εφάπαξ αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Το δισθενές εμβόλιο Moderna έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, επίσης ως αναμνηστικό εμβόλιο.

Αν και θεωρητικά τα δισθενή εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρχική πορεία εμβολιασμού, θα χρειαστούν δύο δόσεις. Ωστόσο, επί του παρόντος, θεωρούνται μόνο αναμνηστικά, όχι για την αρχική σειρά εμβολιασμού. Για το εγγύς μέλλον, τα άτομα που ξεκινούν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19 θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τα μονοδύναμα εμβόλια για τον COVID-19 για τις αρχικές τους δόσεις εμβολιασμοί. Τα άτομα δικαιούνται να λάβουν δισθενή αναμνηστική για τον COVID-19 εάν ολοκλήρωσαν τη σειρά του κύριου εμβολιασμού τους ή έλαβαν τον πιο πρόσφατο μονοδύναμο αναμνηστικό για τον COVID-19 τουλάχιστον πριν από δύο μήνες.

Epoch Times Photo

Τα δισθενή εμβόλια έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα από τα μονοσθενή εμβόλια; Δεν είναι πιθανό

Τα νέα δισθενή εμβόλια (ενημερωμένα ενισχυτικά) περιέχουν ένα συστατικό mRNA του προγονικού στελέχους, το οποίο έχει ήδη εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί από πολλές παραλλαγές. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: γιατί αυτά τα νέα εμβόλια περιέχουν τη γενετική πληροφορία ενός στελέχους που δεν υπάρχει πλέον, ειδικά όταν σχεδιάστηκαν για την πρόληψη της μόλυνσης από την παραλλαγή Omicron; Υπάρχουν πιθανώς διάφοροι λόγοι.

Σύμφωνα με το CDC, το mRNA του αρχικού στελέχους περιλαμβάνεται προκειμένου να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση μεταξύ των ληπτών του εμβολίου για την προστασία τους από τη λοίμωξη COVID-19 γενικά.

Η Deepta Bhattacharya , καθηγήτρια ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πιστεύει ότι η πρωτότυπη συνταγή εμβολίου εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει νόημα να υπάρχει εμβόλιο μόνο με Omicron, ειδικά ως πρωτογενή σειρά, γιατί εκτός από το Omicron, υπάρχουν ακόμα οι άλλες (προηγουμένως κυρίαρχες) παραλλαγές.

Επιπλέον, οι επιστήμονες και οι ερευνητές προσπαθούσαν πάντα να προβλέψουν τις επόμενες παραλλαγές που θα εμφανιστούν. Έτσι, εάν οι επερχόμενες παραλλαγές σχετίζονται στενά με το αρχικό στέλεχος, τότε τα δισθενή εμβόλια θα είχαν νόημα. Ωστόσο, το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι οι επόμενες παραλλαγές.

Epoch Times Photo

Σύμφωνα με τη γενική τάση ανάπτυξης του ιού, ο ιός COVID-19 ξεπερνά συνεχώς τους περιορισμούς μετάδοσής του. Καθώς γίνεται ολοένα και πιο μεταδοτικός, η παθογένειά του μειώνεται επίσης. Ως εκ τούτου, ο ιός προσαρμόζεται τώρα περισσότερο σε μια μακροχρόνια παρουσία στις ανθρώπινες κοινωνίες. Έτσι, είναι απίθανο η ανάπτυξη του ιού να αντιστρέψει την τάση της για την επόμενη παραλλαγή να πλησιάσει περισσότερο το προγονικό στέλεχος από τα υπόλοιπα.

Η Hana El Sahly, εμπειρογνώμονας ανάπτυξης εμβολίων στο Baylor College of Medicine, έχει διαφορετική γνώμη από τον καθηγητή Bhattacharya. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχει βιολογικός λόγος να συμπεριληφθούν δύο εκδοχές πρωτεΐνης ακίδας από το προγονικό στέλεχος και η παραλλαγή Omicron, αφού το αρχικό στέλεχος έχει φύγει εδώ και καιρό.

Στην πραγματικότητα, τα μονοσθενή εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από διαφορετικά στελέχη COVID-19, αν και εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος. Για παράδειγμα, τα μονοσθενή εμβόλια BA.1 κατασκευάστηκαν στις αρχές του 2022 για να στοχεύσουν την υποκατηγορία BA.1. Στην πράξη, ωστόσο, αυτά τα εμβόλια μπορούν επίσης να στοχεύσουν το αρχικό στέλεχος σε κάποιο βαθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι στοχευμένες μεταλλάξεις του ιού βρίσκονται στους μεμονωμένους πρωτεϊνικούς τόπους, αλλά ο ίδιος ο ιός έχει πολλά αντιγονικά μέρη σε διαφορετικές πρωτεΐνες που μοιάζουν πολύ με το αρχικό στέλεχος. Επομένως, ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου μονοσθενούς μετάλλαξης, το σώμα θα εξακολουθεί να μπορεί να παράγει αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους. Ομοίως, τα μονοσθενή εμβόλια που εστιάζουν στο προγονικό στέλεχος μπορούν επίσης να παράγουν αντισώματα κατά διαφόρων μεταλλαγμένων στελεχών, σε κάποιο βαθμό.

Epoch Times Photo

Σύμφωνα με την Pfizer , σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες που έλαβαν αναμνηστική δόση 30 μg του δισθενούς εμβολίου Omicron BA.1 της εταιρείας, η αναμνηστική δόση παρήγαγε ανώτερη ανοσολογική απόκριση έναντι της υπομεταβλητής Omicron BA.1, σε σύγκριση με την αρχική COVID-19 της Pfizer. εμβόλιο που είναι μονοσθενές. Παρουσιάστηκε 9-πλάσια βελτίωση στους τίτλους εξουδετέρωσης. Επομένως, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα δισθενή εμβόλια είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά από τα μονοσθενή αντίστοιχά τους όσον αφορά τα αποτελέσματα εξουδετέρωσης των αντισωμάτων που διεγείρουν τα εμβόλια.

Epoch Times Photo

Ωστόσο, σύμφωνα με μια προεκτυπωτική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022 στον διακομιστή προεκτύπωσης medRxiv ( pdf ), δεν ανακαλύφθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ μονοσθενών και δισθενών εμβολίων. Σε αυτή τη μελέτη, αρκετοί ερευνητές από την Αυστραλία πραγματοποιούν μια μετα-ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τους τίτλους εξουδετέρωσης από κλινικές μελέτες που συγκρίνουν εμβόλια με βάση το αρχικό στέλεχος και τα τροποποιημένα εμβόλια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση ενός τροποποιημένου με παραλλαγή εμβολίου (π.χ. δισθενούς εμβολίου) αναμένεται να παρέχει μέτρια αύξηση της προστασίας, η οποία μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε περιπτώσεις όπου το ανοσογόνο του εμβολίου σχετίζεται περισσότερο αντιγονικά με την κυκλοφορούσα παραλλαγή ή εάν η ανοσία έχει εξασθενίσει, αλλά δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές κατά τη στρωματοποίηση των αποτελεσμάτων για μονοσθενή έναντι δισθενών εμβολίων.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα δισθενή εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της σοβαρής νόσου. Επιπλέον, ανάλογα με την κατεύθυνση της επόμενης μετάλλαξης του κορωνοϊού, το ποσοστό σοβαρής νόσου μπορεί να μην αυξηθεί άλλο.

Υπερβολικά αποθέματα και σπατάλη των αυθεντικών εμβολίων: ο πραγματικός λόγος πίσω από την ανάπτυξη δισθενών εμβολίων;

Κατά την παραγωγή των δισθενών εμβολίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια με βάση το αρχικό στέλεχος που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna.

Αμέσως μετά την εξουσιοδότηση της FDA για τη χρήση δισθενών εμβολίων, την 1η Σεπτεμβρίου 2022, η Health Canada ενέκρινε επίσης που περιέχει Omicron δισθενές εμβόλιο Moderna ως ενισχυτικό εμβόλιο για ενήλικες. Η Moderna και η καναδική κυβέρνηση συμφώνησαν πρόσφατα να μετατρέψουν 6 εκατομμύρια δόσεις των αρχικών εμβολίων COVID-19 της εταιρείας για να παράγουν 12 εκατομμύρια δόσεις των δισθενών εμβολίων που περιέχουν το mRNA της υποπαραλλαγής BA.1, παρά το γεγονός ότι τα BA.4 και BA. 5 υποπαραλλαγές αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 94 τοις εκατό του ιού που κυκλοφορεί στον Καναδά, ενώ η υποπαραλλαγή BA.1 αντιπροσωπεύει μόνο το 0,1 τοις εκατό.

Η μετατροπή των αρχικών εμβολίων COVID-19 στα νέα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το απόθεμα ή τη σπατάλη αυτών των εμβολίων. Ως εκ τούτου, έχει εμπορικό και οικονομικό νόημα, ειδικά για τους κατασκευαστές εμβολίων και ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις, που έχουν κάνει μαζικές αγορές τέτοιων εμβολίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, επί του παρόντος υπάρχει παγκόσμιο πλεόνασμα αυθεντικών εμβολίων για τον COVID . Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές εμβολίων σε πολλές χώρες σταματούν την παραγωγή ή αντιμετωπίζουν διακοπή λειτουργίας καθώς η ζήτηση για εμβόλια μειώνεται. Για παράδειγμα, η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να καταστρέψει τα εμβόλια που θα λήξουν και να κλείσει δαπανηρά προγράμματα μαζικού εμβολιασμού. Το Ινστιτούτο Ορών, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς εμβολίων της Ινδίας, σταμάτησε πρόσφατα την παραγωγή των εμβολίων του, καθώς διαθέτει πλέον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο απόθεμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να δωρίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αλλά μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί μόνο λιγότερες από τις μισές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, τα εμβόλια γίνονται πιο δύσκολο να τοποθετηθούν, λόγω των πλήρων αποθεμάτων άλλων χωρών. Προκειμένου να εκπληρώσει τη δέσμευσή της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει τώρα ορισμένες παιδιατρικές δόσεις, για τις οποίες η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, αντί για εμβόλια Pfizer για ενήλικες. Συνολικά, η ζήτηση από άλλες χώρες μειώνεται.

Παρόμοια κατάσταση συμβαίνει και στον Καναδά. Η αποστολή εμβολίων από τον Καναδά σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν αργή και πολύ κοντά στις ημερομηνίες λήξης τους , προκαλώντας ανησυχίες από ειδικούς σχετικά με την πιθανή σπατάλη εμβολίων. Η Ananya Tina Banerjee, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας, βιοστατιστικής και επαγγελματικής υγείας του Πανεπιστημίου McGill, πιστεύει ότι η καναδική κυβέρνηση πρόκειται να σπαταλήσει περισσότερα εμβόλια. Και σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, υπήρχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια εμβόλια mRNA αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της καναδικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Epoch Times Photo

Ως εκ τούτου, δεδομένης της μεγάλης ποσότητας αρχικών εμβολίων που πρόκειται να λήξουν σύντομα, η μετατροπή τους σε (δυνητικά) δισθενή εμβόλια σε ζήτηση μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τη σπατάλη.

Συνοπτικά, υπάρχουν σχετικά μεγάλα αποθέματα αχρησιμοποίητων μονοσθενών εμβολίων που αποθηκεύονται αυτήν τη στιγμή σε κρατικές αποθήκες ή η κυβέρνηση έχει ήδη πληρώσει και έχει κάνει παραγγελίες για περισσότερα τέτοια εμβόλια. Αυτά τα εμβόλια μπορεί να έχουν παραχθεί εν μέρει και βρίσκονται επί του παρόντος στις αποθήκες των εταιρειών εμβολίων. Τι θα γίνει με αυτά τα εμβόλια; Ορισμένα από τα εμβόλια που παρασκευάστηκαν πολύ νωρίς θα λήξουν επίσης.

Εφαρμόζουν τώρα οι κυβερνήσεις δισθενή εμβόλια για να βοηθήσουν τις εταιρείες εμβολίων ή τις ίδιες τις κυβερνήσεις να λύσουν το πρόβλημα των αποθεμάτων; Η παραγωγή αυτών των εμβολίων mRNA έχει χρησιμοποιήσει πολλούς πόρους και μπορεί να πιστεύουν ότι θα ήταν κρίμα να σπαταληθούν με αυτόν τον τρόπο. Επομένως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι αρχές να αγοράσουν δισθενή εμβόλια προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τη σπατάλη.

Επομένως, το τελικό ερώτημα εδώ είναι: Η απόφαση επιλογής δισθενούς εμβολίου έναντι μονοσθενούς εμβολίου βασίζεται σε εμπορικούς ή βιομηχανικούς λόγους ή σε επιστημονικά δεδομένα;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά δεδομένα για τα πρόσφατα εγκεκριμένα δισθενή εμβόλια

Αν και ο FDA έχει εγκρίνει τη χρήση των δισθενών ενισχυτών Pfizer και Moderna με στόχο το BA.4/5, αυτά τα εμβόλια δεν έχουν κλινικά δεδομένα. Και τα ανθρώπινα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο για τους δισθενείς ενισχυτές τους που στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1. Σύμφωνα με τις εταιρείες, οι κλινικές δοκιμές για τα δισθενή εμβόλια BA.4/5 θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για τους ενισχυτές BA.4/BA.5, και οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει μόνο δεδομένα ζώων στον FDA, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Είναι γνωστό μόνο ότι στη συνεδρίαση του FDA του Ιουνίου 2022, η Pfizer παρουσίασε τα προκαταρκτικά ευρήματά της σχετικά με το δισθενές εμβόλιο. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε μόνο οκτώ ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν τα εμβόλια ως τρίτη δόση. Σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε ως αναμνηστικό, οι ενημερωμένοι ενισχυτές έδωσαν στα ποντίκια αυξημένη ανταπόκριση σε όλες τις παραλλαγές του Omicron που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των BA.1, BA.4 και BA.5.

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: πώς μπορούν οι αρχές να εγκρίνουν εμβόλια χωρίς δεδομένα δοκιμών σε ανθρώπους; Πρώτον, αυτά τα δισθενή εμβόλια έχουν εγκριθεί μόνο για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Για να λάβετε την πλήρη έγκριση του FDA, τα κλινικά δεδομένα είναι απαραίτητα. Ένας άλλος τρόπος είναι η παραγωγή εμβολίων κατά του COVID-19 με την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης ενημερώνονται κάθε άνοιξη, με την πρόβλεψη του στελέχους που θα επικρατήσει το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τέτοια ενημερωμένα εμβόλια δεν χρειάζονται νέες κλινικές δοκιμές για να λάβουν έγκριση, εκτός εάν οι κατασκευαστές αλλάξουν σημαντικά τα σκευάσματα. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι όταν παράγονται ενημερωμένα εμβόλια COVID-19 που στοχεύουν μια συγκεκριμένη νέα παραλλαγή, οι αλλαγές στο mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια είναι μικρές, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για νέες κλινικές δοκιμές. Επομένως, η παραγωγή ενημερωμένων εμβολίων χωρίς δαπανηρές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Ωστόσο, η έγκριση της χρήσης εμβολίων χωρίς κλινικά δεδομένα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αποδοχή από το κοινό, καθώς οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες έως ότου λάβουν το εμβόλιο.

Επιπλέον, τα εμβόλια κατά του COVID-19 διαφέρουν από τα εμβόλια κατά της γρίπης, καθώς τα πρώτα ήταν πάντα πειραματικά και τα δεύτερα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, και το κοινό γνωρίζει καλά τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά της γρίπης. Δεδομένου ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι πολύ νέα, οι παρενέργειες/ανεπιθύμητες ενέργειες του, ιδιαίτερα οι μακροχρόνιες, εξακολουθούν να ανακαλύπτονται. Επομένως, δεν αποτελεί αξιολόγηση και απόφαση βασισμένη σε στοιχεία για τις αρχές ή τους κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν τα εμβόλια κατά του COVID-19 ως εμβόλια γρίπης.

Θα κυκλοφορήσουν τα εμβόλια στην εμπορική αγορά;

Στις 11 Αυγούστου 2022, το CDC αντέστρεψε τις οδηγίες του για τον COVID-19 . Το CDC συνιστά πλέον στους ανθρώπους να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη να επιλέξουν τις δικές τους συμπεριφορές πρόληψης, με βάση τον δικό τους κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και την ανοχή τους στον κίνδυνο. Επίσης, καθώς η πρωτοποριακή μόλυνση μπορεί να λάβει χώρα μετά τον εμβολιασμό, οι συστάσεις πρόληψης του COVID-19 δεν διαφοροποιούνται πλέον, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Για παράδειγμα, η καραντίνα των εκτεθειμένων ατόμων δεν συνιστάται πλέον, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους.

Τους προηγούμενους μήνες, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να μείνουν μακριά από ορισμένα μέρη όπως πανεπιστήμια και σχολεία, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι. Πολλοί άνθρωποι πήραν τα εμβόλια για τον COVID-19 για να πάνε στη δουλειά, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και να ταξιδέψουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις του CDC, η κατάσταση εμβολιασμού δεν πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη. Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί άνθρωποι πιθανότατα θα επιλέξουν να μην λάβουν τους ενισχυτές.

Λοιπόν, τι θα σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία εμβολίων, ειδικά τους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 που έχουν κάνει περιουσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.