Το δόγμα Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι
Για δύο δεκαετίες, το Πεντάγωνο εφάρμοσε το «δόγμα Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι» στη «ευρύτερη Μέση Ανατολή». Μερικές φορές σκέφτηκε να το επεκτείνει στη λεκάνη της Καραϊβικής, αλλά το απέφυγε για να συγκεντρωθεί η δύναμή του στον πρώτο του στόχο. Το Πεντάγωνο λειτουργεί σαν ένα αυτόνομο κέντρο λήψης αποφάσεων που διαφεύγει ουσιαστικά εκτός εξουσίας του προέδρου. Είναι μια πολιτικο-στρατιωτική διοίκηση που επιβάλλει τους στόχους της στους άλλους στρατιωτικούς.
Στο βιβλίο μου Η Τρομακτική Απάτη (L’Effroyable imposture [1]), έγραφα, τον Μάρτιο 2002, ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ως στόχο να κάνουν τους Αμερικανούς να δεχτούν:
στο εσωτερικό, ένα σύστημα μαζικής παρακολούθησης (το Patriot Act), και, στο εξωτερικό, μια αναβίωση της αυτοκρατορικής πολιτικής, για την οποία δεν υπήρχε τότε κανένα έγγραφο.
Τα πράγματα δεν ξεκαθάρισαν παρά μόνο το 2005, όταν ο συνταγματάρχης Ralph Peters – τότε σχολιαστής στο Fox News – δημοσίευσε τον διάσημο χάρτη του Συμβουλίου των Αρχηγών των Επιτελείων, για την «αναμόρφωση» της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» [2]. Ήταν τότε ένα σοκ σε όλες τις καγκελαρίες: το Πεντάγωνο σχεδίαζε να επανασχεδιάσει τα σύνορα που κληρονομήθηκαν από τη γαλλο-βρετανική αποικιοκρατία (οι Συμφωνίες Sykes-Picot-Sazonov του 1916) χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα Κράτος, ακόμα κι αν ήταν σύμμαχος.
Από τότε, κάθε Κράτος στην περιοχή έκανε ό, τι μπορούσε για να αποτρέψει την καταιγίδα να πέσει στον λαό του. Αντί να ενώνονται με γειτονικές χώρες απέναντι στον κοινό εχθρό, ο καθένας προσπάθησε να εκτρέψει το χέρι του Πενταγώνου στους γείτονες του. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της Τουρκίας που άλλαξε τροπάρι μερικές φορές, δίνοντας τη μπερδεμένη εντύπωση ενός τρελού σκύλου.
Ωστόσο, ο χάρτης που αποκαλύφθηκε από τον συνταγματάρχη Πήτερς – ο οποίος μισούσε τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ – δεν επέτρεπε την κατανόηση του συνολικού σχεδίου. Ήδη, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στο περιοδικό του στρατού των ΗΠΑ, Parameters [3]. Αναφερόταν στον χάρτη που δεν δημοσίευσε παρά μόνο τέσσερα χρόνια αργότερα, και υπονόησε ότι το Συμβούλιο των Αρχηγών των Επιτελείων ετοιμαζόταν να το πραγματοποιήσει με τρομακτικά εγκλήματα που φερόταν ότι θα ανάθετε σε εξωτερικούς συνεργάτες έτσι ώστε να μη λερώσει τα χέρια του. Θα μπορούσε ο καθένας να νομίζει ότι αναφερόταν σε ιδιωτικούς στρατούς, αλλά η Ιστορία έδειξε ότι δεν μπορούσαν να εμπλακούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η τελευταία λέξη του σχεδίου ήταν στο «Γραφείο για τη μεταμόρφωση της Δύναμης» (Office of Force Transformation), που δημιουργήθηκε από τον Donald Rumsfeld στο Πεντάγωνο τις ημέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11/9. Ανατέθηκε στον ναύαρχο Arthur Cebrowski. Αυτός ο διάσημος στρατηγός ήταν ο σχεδιαστής της μηχανογράφησης των ενόπλων δυνάμεων [4]. Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι αυτό το Γραφείο ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης του έργου του. Αλλά κανένας δεν αμφισβητούσε πλέον αυτήν την αναδιοργάνωση. Όχι, ήταν εκεί για να μεταμορφώσει την αποστολή των στρατών των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από τις λίγες ηχογραφήσεις των διαλέξεων του σε στρατιωτικές ακαδημίες.
Ο Arthur Cebrowski πέρασε τρία χρόνια διδάσκοντας όλους τους ανώτερους αξιωματικούς των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, όλους τους σημερινούς στρατηγούς αξιωματικούς.
Αυτό που διδασκόταν ήταν αρκετά απλό. Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Για να παραμείνουν η κορυφαία δύναμη στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να προσαρμοστούν στον χρηματοοικονομικό καπιταλισμό. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να εγγυηθούν οι ανεπτυγμένες χώρες ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους των φτωχών χωρών χωρίς να αντιμετωπίσουν πολιτικά εμπόδια. Ως εκ τούτω διαίρεσε τον κόσμο στα δύο: αφενός, οι παγκοσμιοποιημένες οικονομίες (συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας) που θεωρούνται σταθερές αγορές και, αφετέρου, όλες οι άλλες που έπρεπε να στερηθούν κρατικών δομών και να παραδοθούν στο χάος. Έτσι ώστε οι διεθνικές εταιρίες να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον πλούτο τους χωρίς αντίσταση. Για να το επιτύχουν, πρέπει να διαιρούνται οι μη παγκοσμιοποιημένοι λαοί σύμφωνα με εθνοτικά κριτήρια και να ελέγχονται ιδεολογικά.
Η πρώτη σχετική περιοχή έπρεπε να ήταν η αραβομουσουλμανική ζώνη από το Μαρόκο στο Πακιστάν, με εξαίρεση το Ισραήλ και τα δύο γειτονικά μικρο-κράτη που έπρεπε να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Είναι αυτή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε την «ευρύτερη Μέση Ανατολή». Αυτή η περιοχή δεν καθορίστηκε με βάση τα αποθέματα πετρελαίου, αλλά με στοιχεία της κοινής κουλτούρας των κατοίκων της.
Ο πόλεμος που φανταζόταν ο ναύαρχος Σεμπρόσκι έπρεπε να καλύψει αρχικά ολόκληρη αυτή τη περιοχή. Δεν έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα χάσματα του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν πλέον εκεί ούτε φίλους ούτε εχθρούς. Ο εχθρός δεν οριζόταν πλέον από την ιδεολογία του (π.χ. τους Κομμουνιστές) ή τη θρησκεία του (η «σύγκρουση πολιτισμών»), αλλά μόνο από τη μη ένταξή του στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Τίποτα δεν μπορούσε πλέον να προστατεύσει εκείνους που είχαν την ατυχία να μην είναι ουραγοί, να είναι ανεξάρτητοι.
Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε να επιτρέπει μόνο στις ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, όπως στους προηγούμενους πολέμους, αλλά σε όλα τα παγκοσμιοποιημένα Κράτη να το πράξουν. Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονταν πλέον πραγματικά για τη δέσμευση πρώτων υλών, σκόπευαν κυρίως να διαιρέσουν την εργασία στην κλίμακα του πλανήτη και να βάλουν τους άλλους να δουλέψουν για εκείνους.
Όλα αυτά υπονοούσαν τακτικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, καθώς δεν ήταν πλέον ζήτημα νίκης, αλλά διεξαγωγής ενός «πολέμου χωρίς τέλος», σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου Τζορτζ Μπους. Πράγματι, όλοι οι πόλεμοι που άρχισαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται ακόμα σε πέντε διαφορετικά μέτωπα: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη.
Δεν έχει σημασία ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις ερμηνεύουν αυτούς τους πολέμους σύμφωνα με την επικοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών: δεν είναι εμφύλιοι πόλεμοι, αλλά στάδια ενός προσχεδιασμένου σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το Πεντάγωνο.
Το «δόγμα Σεμπρόφσκι» τάραξε τους αμερικανικούς στρατούς. Ο βοηθός του, Thomas Barnett, έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Esquire [5], στη συνέχεια δημοσίευσε ένα βιβλίο για να το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στο ευρύ κοινό: Ο Νέος χάρτης του Πενταγώνου [6].
Το γεγονός ότι, στο βιβλίο του, που δημοσιεύθηκε μετά το θάνατο του ναύαρχου Cebrowski, ο Barnett ισχυρίζεται ότι η πατρότητα του δόγματος του ανήκει δεν πρέπει να μας παραπλανήσει. Πρόκειται απλά για ένα κόλπο, έτσι ώστε το Πεντάγωνο να μείνει απ’ έξω. Το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί, για παράδειγμα, με την «σύγκρουση των πολιτισμών». Αρχικά ήταν το «Δόγμα Λιούις», ένα επιχείρημα επικοινωνίας που φαντάστηκε στο κόρφο του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας για να πουλήσει νέους πολέμους στην κοινή γνώμη. Εκτέθηκε στο ευρύ κοινό από τον βοηθό του Bernard Lewis, Samuel Huntington, ο οποίος το παρουσίασε ως ακαδημαϊκή περιγραφή μιας αναπόφευκτης πραγματικότητας.
Η εφαρμογή του δόγματος Rumsfeld/Cebrowski γνώρισε πολλά απρόβλεπτα γεγονότα. Ορισμένα προέρχονταν από το ίδιο το Πεντάγωνο, άλλα από τους λαούς που συντρίβονταν. Έτσι, η παραίτηση του διοικητή της Central Command, ναύαρχου William Fallon, οργανώθηκε επειδή είχε διαπραγματευτεί με δική του πρωτοβουλία μια λογική ειρήνη με το Ιράν του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Προκλήθηκε από… τον ίδιο τον Barnett ο οποίος δημοσίευσε ένα άρθρο που κατηγορούσε τον Fallon για ύβρεις εναντίον του προέδρου Μπους. Ή ακόμα, η αποτυχία της αποδιοργάνωσης της Συρίας οφείλεται στην αντίσταση του λαού της και στην είσοδο στο παιγνίδι του ρωσικού στρατού. Το Πεντάγωνο έφτασε στο σημείο να πυρπολήσει τους θερισμούς και να οργανώσει έναν αποκλεισμό της χώρας για να την λιμοκτονήσει, εκδικητικές ενέργειες που πιστοποιούν την αδυναμία τους να καταστρέψουν τις κρατικές δομές.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί ενάντια στον ατελείωτο πόλεμο και υπέρ της επιστροφής των GI’s στα σπίτια τους. Κατάφερε να μην ξεκινήσει νέα μέτωπα και να επαναπατρίσει μερικούς άντρες, αλλά απέτυχε να δαμάσει το Πεντάγωνο. Το τελευταίο ανέπτυξε τις Ειδικές Δυνάμεις του χωρίς «υπογραφή» και κατάφερε να καταστρέψει το λιβυνικό Κράτος χωρίς να προσφύγει σε στρατιώτες με ορατό τρόπο. Αυτή τη στρατηγική ξεκίνησε να εφαρμόζει στο ίδιο το Ισραήλ, οργανώνοντας αντι-αραβικά και αντι-εβραϊκά πογκρόμ με την ευκαιρία της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Το Πεντάγωνο έκανε ορισμένες προσπάθειες να επεκτείνει το δόγμα Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι στη λεκάνη της Καραϊβικής. Σχεδίασε την ανατροπή, όχι του καθεστώτος του Νικολά Μαδούρο, αλλά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Τελικά την ανέβαλε.
Πρόσφατα Σχόλια