Αίγυπτος: 6 χρόνια μετά την Επανάσταση. Που καταντήσανε οι παγκοσμιοποιητές πλανητάρχες έναν λαό που αντιστάθηκε με πολλά θύματα

Αν και το άρθρο γράφτηκε πέρισυ τέτοια εποχή, δεν χάνει την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους Γερμανοί, Γάλλοιανέβασαν στα πράγματα τον δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη θέση του ισλαμιστή Μόρσι που δεν τονν έλεγχαν, όπως κάνουν με την αιγυπτιακή χούντα.

Η πλατεία στις δόξες της

Πλατεία Ταχρίρ, 25 Ιανουαρίου 2011. Ο κόσμος είχε κατακλύσει το κεντρικότερο σημείο στο Κάιρο ζητώντας να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο ύστερα από 30 χρόνια ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Έκτοτε η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει την θέση της επετείου. Μόνον, που 5 χρόνια μετά η εικόνα είναι απογοητευτική. Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν και οι μόνοι, που είναι παρόντες είναι οι αστυνομικοί, όπως δηλαδή και πριν από μία πενταετία.

Το αποκαλούμενο «κίνημα της 6ης Απριλίου» έχει τεθεί εκτός νόμου, τα ηγετικά του στελέχη είναι στην φυλακή και λίγοι μπορούν να μιλούν για όλ’ αυτά.

«Δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε στο σημείο, που βρισκόμαστε σήμερα. Αν είχαμε 1% ελευθερίας, ή 1% οικονομικής ισχύος τότε, αυτή την στιγμή το έχουμε χάσει κι αυτό. Συμβαίνει λόγω του καθεστώτος κι όχι λόγω της επανάστασης», υποστηρίζει η Ντόλι Μπασιούνι, ακτιβίστρια για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναδείχθηκε ως ο νέος ισχυρός άνδρας μέσα από αυτήν την αναταραχή και την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, εκλεγμένου Προέδρου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Το καλοκαίρι του 2013 ξεκινά μία αιματηρή καταστολή ενάντια στην ισλαμιστική αντιπολίτευση, που στην συνέχεια θα διευρυνθεί και σε άλλους χώρους, κοσμικής και πολιτικής υπόστασης.

Με αφορμή την επέτειο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος απηύθυνε ένα σύντομο διάγγελμα.

«Η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι η Αίγυπτος του χθες. Μαζί οικοδομούμε ένα σύγχρονο ανεπτυγμένο και πολιτισμένο κράτος, που θα διέπεται από τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία πολλαπλασίασε τις επιδρομές και τις έρευνες σε σπίτια όλων, όσοι κρίνονταν ύποπτοι για να οργανώσουν διαδηλώσεις την 25η Ιανουαρίου.
Μία από τις «επισκέψεις» τους ήταν και στον εκδοτικό οίκο Merit.

«Θα συνεχίσουμε να παίζουμε τον ρόλο μας. Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε την ελευθερία όλου του κόσμου έναντι της καταπίεσης, της διάκρισης από τον θρησκευτικό και στρατιωτικό φασισμό. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε τα πιστεύω μας, όπως και ότι δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεις τον λαό και την ελευθερία του κάτω από οποιοδήποτε σύνθημα θρησκευτικό, εθνικιστικό ή πολιτικό», αναφέρει ο Μοχάμεντ Χασέμ, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Merit.

Ελπίδες κι όνειρα, που αποτυπώθηκαν στον περίφημο τοίχο με τα γκράφιτι έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Οι αρχές πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να τα σβήσουν μαζί με τα γκράφιτι, αλλά κάποιοι επέμειναν και τα ξαναζωγράφισαν.

Ο Χασνί Αμπιντί, Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης και Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο και τη Μεσόγειο στη Γενεύη, μιλά στο euronews για τις εξελίξεις στη χώρα του Νείλου.

euronews: Το 2011 η πλατεία Ταχρίρ ήταν κατάμεστη από κόσμο που απαιτούσε την πτώση του καθεστώτος. Σήμερα η Αίγυπτος γιορτάζει την επέτειο της εξέγερσης σιωπηλά. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Χασνί Αμπιντί: Είναι παράδοξο για την σημερινή Αίγυπτο. Η πλατεία Ταχρίρ ήταν το σύμβολο της αντίστασης. Υπήρξε ένα ιστορικό μνημείο αντίστασης κατά του ολοκληρωτισμού, όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά για όλο τον αραβικό κόσμο και θα έλεγα, για όλον τον πλανήτη. Η πλατεία Ταχρίρ κατάφερε να δώσει υπόσταση στο κίνημα των δρόμων της Αιγύπτου. Σήμερα όμως, μετά από πέντε χρόνια οι πολίτες έχουν μια μεγάλη απογοήτευση. Το παράδοξο σήμερα είναι πως η 25η Ιανουαρίου συνιστά ημέρα μνήμης για την εξέγερση, αλλά οι διαδηλώσεις απαγορεύονται. Πρόκειται για το αιγυπτιακό παράδοξο.

Η πλατεία Ταχίρ σήμερα. Δόξα στη χούντα και τους υποκινητές αγγλοσάξονες κλπ. ευρωπαίους βασιλεύει ειρήνη, ηρεμία, η άκρα ησυχία των δούλων.

euronews: Από το 2012 η 25 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Επανάστασης. Οι δρόμοι όμως, είναι άδειοι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σιωπούν. Πρόκειται για ένα σημάδι παραίτησης του λαού;

Χασνί Αμπιντί: Είναι αλήθεια πως η πλατεία Ταχρίρ είναι άδεια, αλλά δεν υπάρχει απόλυτη σιωπή. Ακόμα κι αν η εξουσία επιχειρεί να επιβάλει την σιωπή. Υπάρχει φόβος στους ανθρώπους, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι η αδιαφορία. Γιατί σήμερα δεν έχει νόημα για τους Αιγύπτιους το να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν, με εξαίρεση τη μεσαία τάξη.

euronews: Το 2011 οι Αιγύπτιοι ήταν περήφανοι για τη νίκη τους απέναντι στον φόβο του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο φόβος μοιάζει να επιστρέφει κι ίσως με μεγαλύτερη ένταση. Τι συνέβη στη διάρκεια της πενταετίας;

Χασνί Αμπιντί: Πρώτα από όλα πρόκειται για μια αποτυχία της δημοκρατικής μεταβάσης, που ήταν δύσκολη και επικίνδυνη. Ο προερχόμενος από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, Μοχάμεντ Μόρσι, λόγω έλλειψης χρόνου και εμπειρίας, απέτυχε να δημιουργήσει τις κατάλληλες γέφυρες με το σύνολο της κοινωνίας. Ήταν οργισμένος με το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος» στην Αίγυπτο. Η αποτυχία Μόρσι άνοιξε τον δρόμο για τον στρατό, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία. Θα έλεγα λοιπόν, πως αυτή η μετάβαση από το καθεστώς Μουμπάρακ στον στρατό είναι υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση στην Αίγυπτο.

euronews: Ο αιγυπτιακός λαός εξακολουθεί να ζητά ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Πως βλέπετε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην σημερινή Αίγυπτο;

Χασνί Αμπιντί: Σήμερα η κατάσταση δεν είναι καλή όχι μόνο στον τομέα των δημοσίων ελευθεριών αλλά και στον τομέα της οικονομίας. Σε αυτά τα δύο στοιχεία, το τρίτο και κυριότερο που προστίθεται, είναι πως ο πρόεδρος Σίσι δεν έχει αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι η εθνική συμφιλίωση. Η Αίγυπτος απέχει πολύ από αυτήν την πορεία κι αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, χωρίς να αποκλειστεί κανένα κομμάτι της αιγυπτιακής κοινωνίας από την πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση, θα είναι δύσκολο για τη χώρα να βρει το δρόμο της και να έχει ένα ήρεμο μέλλον.

http://gr.euronews.com/2016/01/25/lost-hopes-simmering-anger-egypt-five-years-after-failed-revolution

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.