Πρωτοβουλία Πολιτών Πάτρας «ελλήνων ευθύνη». Ιδέες για συσπείρωση όλων των υγιών πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων

Πολιτική Πρόταση προς: Διοργανωτές συλλαλητηρίων, δημοκρατικά & πατριωτικά κινήματα, πρωτοβουλίες, ανήσυχες ομάδες πολιτών

 

Οι αγανακτησμένοι άνοιξαν το δρόμο

Η επανάσταση (για δημοκρατία) έχει ήδη ξεκινήσει. Θα την αφήσουμε στην μέση όπως το ’21 ;

Ζητήθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη να ονομάσει την «πρώτη μάστιγα» της νεοελληνικής ζωής. Η απάντησή του: Ἀπό τί πάσχουμε κυρίως; Θά σᾶς τό πῶ ἀμέσως: ἀπό μιά μόνιμο, πλήρη, καί κακοήθη ἀσυμφωνία μεταξύ τοῦ πνεύματος τῆς ἑκάστοτε ἡγεσίας μας καί τοῦ «ἤθους» πού χαρακτηρίζει τόν βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ στό σύνολο του! »1

Και στην ίδια συνέντευξη του έκανε την εξής δήλωση: «ὁ Ἑλληνισμός, γιά τήν ὥρα τουλάχιστον, ἐπέτυχε ὡς γένος, ἀλλ᾿ ἀπέτυχε ὡς κράτος

Δυστυχώς από το 1958 που είπε τα παραπάνω ο ποιητής μας, το μόνο που άλλαξε είναι ότι η ασυμφωνία αυτή έχει εξελιχθεί πλέον σε αντιπαλότητα, εχθρότητα. Η πολιτική ηγεσία λειτουργεί κατά κόρον κατά του ψυχικού πολιτισμού του ελληνικού λαού κάνοντας μάλιστα ό,τι μπορεί για να τον ξεριζώσει και να αφήσει τον πολίτη αποκομμένο, σε σύγχυση και έρμαιο των κτηνωδών ορέξεων της ελίτ εξουσίας της «Νέας Τάξης» και του προγράμματος που προωθεί. 

Πολίτης και κράτος βρίσκονται αντιμέτωποι

Είναι φανερό λοιπόν ότι πολίτης και κράτος λειτουργούν ο ένας εναντίον του άλλου. Το γεγονός αυτό θα ήταν οξύμωρο σε μία δημοκρατία αλλά δεν έχουμε Δημοκρατία εφόσον ο πολίτης δεν έχει κατ’ ουσία συμμετοχή ούτε στην νομοθετική, ούτε στην εκτελεστική ούτε και στην δικαστική εξουσία. Επιλέγει (υποτίθεται) αντιπροσώπους του αλλά και σε αυτήν την ανάπηρη μορφή δημοκρατίας αφενός δεν επιλέγει τους άριστους για κάθε θέση αλλά προεπιλεγμένα πρόσωπα από μία κομματική λίστα και αφετέρου απουσιάζει εντελώς η αρχή της ανακλητότητας. Τα παραπάνω οι γεννήτορες της δημοκρατίας δεν θα μπορούσαν να τα χαρακτηρίσουν παρά μόνο ως ύβριν!

Πολίτης και κινήματα

Μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός πολιτικό κίνημα που να κατέβει με κάποιες αξιώσεις στις επόμενες εκλογές το θεωρούμε, υπό τις παρούσες συνθήκες, μειωμένων πιθανοτήτων επιτυχίας και ατελέσφορο ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο ανορθώσεως της δημοκρατίας των Ελλήνων. Εάν μείνουμε στον σχεδιασμό εκλογικής αναμέτρησης πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο το πολιτικό κατεστημένο (εντόπιο και ξένο) να συσπειρωθεί και για να επιβιώσει να ανασύρει εφεδρείες αρχομανών, μωροφιλόδοξων ακόμα και από βασιλικούς θώκους πουλώντας αυτοκρατορικά όνειρα σε απελπισμένους υπηκόους.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν διάφορες προτάσεις συσπείρωσης πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων με στόχο την απελευθέρωση της χώρας μέσω ενός πολιτικού φορέα. Οι προσπάθειες αυτές όσο καλών προθέσεων και αν είναι, δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει την επιθυμητή συσπείρωση και ενότητα των πολιτών, είναι επιρρεπείς στις διασπαστικές επιθέσεις του κατεστημένου και συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Αντιθέτως το αίτημα για δ η μ ο κ ρ α τ ί α είναι ενωτικό, συνεκτικό, πηγή ομοψυχίας, δύναμη εθνικής ενότητας αφού δεν εξαρτάται από τα ηγετικά σχήματα αλλά προτάσσει ως πρώτιστο το καλό του πολίτη και της χώρας μέσω της δυνατότητας να επιλέξει ο ίδιος ο πολίτης ποιο είναι το καλό του για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η απελευθέρωση δηλαδή να έρθει ταυτόχρονα και μέσω της ίδρυσης της δημοκρατίας των Ελλήνων. Θεωρούμε ότι έτσι ο πατριωτικός χώρος θα αγωνιστεί απαλλαγμένος από τις παραδοσιακές ασθένειες του «ρωμαίικου» που άφησαν ημιτελή την επανάσταση του ’21 επιτρέποντας ακόμα και την εξολόθρευση του ηγέτη Καποδίστρια.

Ο ελληνισμός για να επιβιώσει χρειάζεται την επαναφορά της Δημοκρατίας

Εάν πρόκειται να επιβιώσει συλλογικά ο ελληνισμός (ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των βιολογικών φορέων του), θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθει η δημοκρατία και εφόσον βασική δομική της μονάδα είναι ο πολίτης τότε ο πολίτης θα πρέπει να ξαναγίνει ο πρωταγωνιστής της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης της χώρας μας και όχι ένα ακόμα αρχηγικό κόμμα.

Σε μία δημοκρατία όπως επινοήθηκε και ορίστηκε από τους Έλληνες, κόμματα δεν έχουν καμία θέση. Είναι ξένα σώματα και επινόηση .άλλων πολιτισμών, που δεν ταιριάζουν στον μακραίωνο χαρακτήρα κοινοτισμού των Ελλήνων. (και που μόνο σχετικά πρόσφατα, τον ξεχάσαμε …).

Τα κόμματα μας κομμάτιασαν και διάλυσαν κάθε πολιτικο ιδεώδες με τη χαμέρπειά τους

Το ζητούμενο παραμένει η κοινωνία / πολιτεία που θα πλάθει και θα φωτίζει Ανθρώπους με τον “ελληνικό” τρόπο ζωής, του ζην αληθινώς

Γιατί δεν καταφέραμε έως τώρα να έχουμε δημοκρατία;

Γιατί ο σύγχρονος Έλληνας στερήθηκε πολιτικής παιδείας και δη ελληνικής. Από την γέννηση ακόμα του ελληνικού κράτους και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη μεταπολίτευση δεν διδάχθηκε να σκέπτεται και να πράττει ως πολίτης, αντιθέτως εθίστηκε στην συγκεντρωτικά εξουσιαστική και ευνουχιστική αγκαλιά του Κράτους-μπαμπά. Αυτό οδήγησε σταδιακά σε μια συλλογική ψευδαίσθηση (matrix / σπήλαιο του Πλάτωνα) ότι πραγματικότητα είναι το ελληνικό κράτος ενώ πραγματικότητα είναι ο Ελληνισμός, το Πανελλήνιον, το Έθνος μας, η Κοινότητα2.

Γι’ αυτό και μόνιμη επωδός στα καφενεία και στις αυτοσχέδιες συζητήσεις στις στάσεις των λεωφορείων και στις ουρές της εφορίας είναι το «δεν υπάρχει κράτος». Δεν ακούσαμε ποτέ να λέγεται ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία». Στον μέσο νου έχει κυριαρχήσει ότι κράτος = δημοκρατία = εγγυητής. Και παρά το ότι διαχρονικά η διαχείριση του κράτους από τους κάθε λογής κομματανθρώπους έχει αποφέρει πλείστες βλάβες και στον πολίτη και στην χώρα, ο λαός κατάφερε έως πριν λίγο καιρό να λειτουργήσει απλώς ως ψηφοφόρος και κάθε τέσσερα χρόνια να επαναλαμβάνει μονότονα το μοτίβο της επιλογής «του λιγότερου κακού» ανάμεσα σε αποδεδειγμένα κακές επιλογές. Κάτι έχει αλλάξει όμως σε αυτόν τον λαό και θα το δούμε παρακάτω.  

Είναι πολιτικά επαρκής ο Έλληνας για να αυτοκυβερνηθεί;

Αυτό είναι βέβαια και το επιχείρημα των «ώριμων» ότι οι Έλληνες δεν έχουν την παιδεία και την γνώση για να αυτοκυβερνηθούν. Η απάντηση όμως είναι ότι ούτε οι Ελβετοί είχαν τέτοια παιδεία όταν ο Καποδίστριας έθεσε τα θεμέλια του Συντάγματός τους. Έμαθαν να λειτουργούν ως πολίτες στην πορεία και τίμησαν την ευθύνη της λαϊκής κυριαρχίας τους.

Μία δεύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ο λαός όσο απαίδευτος και αν είναι, δεν είναι τόσο ξεπεσμένος ηθικά που να παραδώσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας του σε ξένα μαφιόζικα χέρια όπως έκανε και κάνει σύμπασα η πολιτική ηγεσία για λίγα ή πολλά δολάρια. Αποκλείεται να αποφάσιζε να αυτοκτονήσει διώχνοντας τους νέους του, μηδενίζοντας τους δημογραφικούς δείκτες του και ανοίγοντας τα σύνορά του παραδίδοντας ελληνική ιθαγένεια σε όποιον τύχει να φέρουν στην πόρτα του τα διεθνή καρτέλ και οι ΜΚΟ μαζικής λαθρομετανάστευσης και λαθρεποικισμού.  

Και εν πάση περιπτώσει ο πολίτης είναι και ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον της χώρας και του έθνους του. 

H Δημοκρατία είναι η πεμπτουσία του ελληνικού τρόπου ζωής …

Και με το «ελληνικό» εννοούμε βαπτισμένη και εμφορούμενη από τα ελληνικά ιδεώδη και τις αξίες όπως μας παραδόθηκαν από τους σοφούς μας και όπως οφείλουμε να προσδιορίσουμε την σύγχρονη μορφή της πραγμάτωσης τους. Γιατί η ουσία τους δεν αλλάζει από την πρώτη φορά που διατυπώθηκαν. Μπορεί να εντάσσονται στην εποχή των «αρχαίων» αλλά αποτελούν αλήθειες και αληθινό είναι το αιώνιο που δεν υπόκειται στις μεταβολές του χρόνου. Ο τρόπος εφαρμογής τους αλλάζει σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα. Ρωτήστε τα ξένα πανεπιστήμια και θα σας το επιβεβαιώσουν.

Μπορούν να γίνουν αυτά στην σύγχρονη εποχή; Δεν είμαστε στην αρχαία Αθήνα.

Ασφαλώς άλλο η αρχαία Ελλάδα και άλλο η σημερινή. Τότε δεν υπήρχε αντιπροσώπευση, υπήρχε άμεση συμμετοχή των πολιτών Δεν είναι όμως ζητούμενο να επαναφέρουμε το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας όπως ήταν τότε αλλά να εμπνευστούμε από την ιδέα της για να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση του πολίτη με τον νόμο, την συλλογικότητα και την εξουσία3.

Το έχουν κάνει εξάλλου άλλες χώρες στην σύγχρονη εποχή πριν από εμάς όπως η προαναφερθείσα Ελβετία, το Λιχτενστάιν4 αλλά και πρόσφατα η Ισλανδία!

Το θέμα της δημόσιας συζήτησης οφείλει να είναι η επαναφορά της Δημοκρατίας.

Είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, το απαραίτητο ειρηνικό βήμα για την επιβίωση κατ’ αρχήν αλλά και πολύ σύντομα (και τρόποι υπάρχουν) της πρακτικής εφαρμογής της Πολιτείας που αξίζει στον έλληνα άνθρωπο και στους εξακόσιους χιλιάδες νέους που έχουν βρεθεί σε προηγμένες χώρες με ισχυρό «σύστημα» αλλά ασθενές συναίσθημα …

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδος στην δημοκρατία είναι η Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση

Με τον όρο Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση εννοούμε την θέσπιση νέου Συντάγματος με την άμεση συμμετοχή του λαού/πολίτη τόσο κατά την κατάρτιση του σχεδίου του όσο και κατά την τελική επικύρωση του. Ο στόχος του νέου Συντάγματος είναι η εγκαθίδρυση της πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας δηλαδή να υπάρχει η ενεργητική συμμετοχή του πολίτη κατά την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και θα εγγυάται την ορθή εφαρμογή τους όπως επίσης θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή τυχόν παρεκτροπές. Μερικά παραδείγματα είναι η δυνατότητα στους πολίτες να ακυρώσουν νόμο που θεωρούν ότι τους βλάπτει, να προτείνουν ένα νέο νόμο ή άρθρο του Συντάγματος και φυσικά να εγκρίνουν ή όχι με δημοψήφισμα οποιοδήποτε νόμο ή ενέργεια ειδικά εκείνον που άπτεται των εθνικών συμφερόντων.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να υποδείξουμε αναλυτικά τις αλλαγές των άρθρων του Συντάγματος. Έχουν κατατεθεί ήδη καλές ιδέες και προτάσεις και θα προστεθούν περισσότερες αρκεί να αποτελέσει το κύριο θέμα της δημόσιας συζήτησης. Η ουσία βρίσκεται στο να αποτελέσει επιθυμία και στόχο του πολίτη η επαναφορά της δημοκρατίας. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρούμε ιδανική στιγμή και πρώτο σε σπουδαιότητα το να απεμπλακεί η δημόσια συζήτηση η από τις επιδιώξεις των μεγάλων κομμάτων και τις ονειρώξεις των μικρών.

Η επανάσταση για δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει …

Αυτό απεδείχθη με απρόσμενα συγκλονιστικό τρόπο στην διάρκεια των δύο πρώτων συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό». Οι πεντακόσιες χιλιάδες συμμετέχοντες της Θεσσαλονίκης και το ένα εκατομμύριο των Αθηνών έδωσαν το ισχυρότερο έως σήμερα χτύπημα στο μάτριξ προκαλώντας του προς στιγμήν (και έως τώρα) βραχυκύκλωμα.

Οι εκατοντάδες των χιλιάδων συνελλήνων που συνέρευσαν στο προσκλητήριο, λειτούργησαν εκτός κράτους, εκτός κομμάτων ακόμα και εκτός δογμάτων. Πέταξαν την ταυτότητα του ψηφοφόρου, γύρισαν την πλάτη στις ξεθωριασμένες καρικατούρες της «πολιτικής ηγεσίας» και αντέδρασαν ενωμένοι, με πολιτικό ήθος και αρετή ειρηνικού πολεμιστή, Πολίτη – Οπλίτη.

Λειτούργησαν ενστικτωδώς ως μέλη του «Κοινού των Ελλήνων». Και το προκάλεσε από ανάγκη και πάλι η Μακεδονία … Ήταν ο κατάλληλος πυροκροτητής για να αναφλεχθεί η ψυχοσύνθεση του Έλληνα και να βεβαιώσει ότι είναι ακόμα ζωντανός αλλά και διαθέσιμος να αγωνιστεί εάν υπάρχει σαφής στόχος. Μόνο που αυτήν την φορά στόχος είναι να αποκρουστεί ο εχθρός με την αφύπνιση και κυρίως με την επαναφορά της δημοκρατίας.

Τι κάνουμε λοιπόν:

Σκεφτόμαστε και πράττουμε εκτός μάτριξ και της ψευδαίσθησης της παντοδυναμίας κράτους/κομμάτων. Λειτουργούμε ως ελεύθεροι πολίτες

  1. Στο επόμενο Συλλαλητήριο (ή σε ανοικτή εκδήλωση συνεργαζόμενων κινημάτων, φορέων, φωτεινών προσωπικοτήτων & Πολιτών) οι συντονιστές κηρύττουν δημοσίως και με παρρησία την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το εγχείρημα αλλαγής του Συντάγματος και επαναφοράς της δημοκρατίας από τους πολίτες.
  2. Τις επόμενες ημέρες συζητούμε για το ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν στο Σύνταγμα και ποια να προστεθούν. Την κεντρική ιδέα, τις βασικές αλλαγές, τις επί μέρους λεπτομέρειες θα τις καταρτίσουν οι ειδικοί.
  3. Συζητούμε οι πολίτες και προτείνουμε ποιους θεωρούμε άριστους για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος που θα βασίζεται στις προταθείσες αλλαγές
  4. Δημιουργούμε μία ψηφιακή πλατφόρμα (ιδανικά από ανεξάρτητη πανεπιστημιακή ομάδα) που θα αποτελέσει την ψηφιακή «Πνύκα» με πραγματική διαύγεια !
  5. Ορίζουμε προσωρινή ομάδα διαχειριστών / συντονιστών της ψηφιακής πλατφόρμας για να οργανώσουν την δημόσια διαβούλευση. Επιλέγουμε πρόσωπα κοινής αποδοχής και υπεράνω υποψίας
  6. Σχηματίζουμε εθελοντικές ομάδες για την δημοσιοποίηση και προώθηση της διαβούλευσης.
  7. Δημιουργούμε διαδικτυακή τηλεόραση, ραδιόφωνο, ψηφιακές εφημερίδες για ελεύθερη μετάδοση .
  8. Προσκαλούμε την ομογένεια του ελληνισμού να συμμετάσχει και να στηρίξει.
  9. Απευθύνουμε επιτακτική πρόσκληση σε συνδέσμους, φορείς & συλλογικότητες για να πάρουν θέση.
  10. Ενημερώνουμε τους λαούς (εντός και εκτός Ευρώπης) και ιδιαίτερα εκείνους των οποίων τα κράτη λειτουργούν ήδη με τους πιο δημοκρατικούς θεσμούς για την πρόθεση μας και ζητάμε την συμβολή τους στην ανάδειξη του ζητήματος ώστε να σπάσουν τα στεγανά της φίμωσης και της προπαγάνδας.
  11. Ενημερώνουμε τα σώματα ασφαλείας για τις ειρηνικές και ιερές προθέσεις μας και ζητάμε την δέσμευση τους να μας προστατεύσουν.
  12. Επιλέγουμε (οι πολίτες) δημοψηφισματικά από τους προτεινόμενους αρίστους την τελική ομάδα εκείνων που θα αναλάβουν να καταρτίσουν το νέο Σύνταγμα στην τελική του μορφή και πάντα σύμφωνα με την επιθυμία των πολιτών.5
  13. Αποφασίζουμε την οριστική αποκοπή με το ματριξ του καθεστώτος να είναι την ημέρα των κυοφορούμενων εκλογών όταν ο ελληνικός λαός με την εκκωφαντικά μεγάλη πλειοψηφία του θα απέχει από το τσίρκο του κομματι-α-σμού κατακλύζοντας τους δημόσιους χώρους, διατρανώνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις την αμετάκλητη και τελεσίδικη απόφαση του για επανίδρυση της Δημοκρατίας …

 

( Η συνέχεια σε μία τέτοια κοσμογονική ανατροπή δεν θα μπορούσε να είναι στατική και να περιγραφεί σε λίγες γραμμές. Είμαστε στην διάθεση των συμπολιτών για περισσότερες λεπτομέρειες )

Πρωτοβουλία Πολιτών Πάτρας «ελλήνων ευθύνη»

ellinoneuthini@gmail.com

Πάτρα 7/9/2018

 

Η επανάσταση για δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει και δεν θα κάνουμε (τα ίδια) λάθη που κάναμε το ‘21 …

 

1 Συνέντευξη του Οδ. Ελύτη στον Ρένο Αποστολίδη, στην Εφημερίδα «Ελευθερία» στις 15 Ιουνίου του 1958

2 Η Εθνική μας παράδοση και η σημασία της στη διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας, Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου Εκδότης: Πελασγός

  1. Η Αρχαία Δημοκρατία στο Σήμερα – Μια σπάνια συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη
  2. Συγκριτική έρευνα με αντικείμενο την ποιότητα της νομοθεσίας που διέπει του θεσμούς άμεσης δημοκρατίας στις χώρες της ΕΕ
  3. Πώς η “χώρα των πάγων” ανοίγει το δρόμο για συμμετοχική δημοκρατία

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Πάτρας «ελλήνων ευθύνη» ellinoneuthini@gmail.com

Σ.γ.:Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν ΄ΟΛΟΙ κι εμπρός, ας βάλουμε ένα τουβλάκι στην ανατροπή της άθλιας ζωής που ζούμε κι ένα χεράκι να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου για να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος, μια Νέα Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.