Από 40 κύματα πέρασε η Χριστιανική Δημοκρατία για να φτάσει στη εκλογική αναμέτρηση του 2019. Μέρος 2ο

Χρυσό στάχυ σε πράσινο φόντο το έμβλημα της Χ.Δ. σύμβολο αναγέννησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, από το 1953.

Συνέχεια της Διακήρυξης του Η΄ Συνεδρίου της Χειστιανικής Δημοκρατίας

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Βασική προτεραιότητα των παρεμβάσεων της ΧΔ θα είναι η κινηματική παρέμβαση, που σημαίνει οργανωμένες δράσεις στην κοινωνία για τη διακονία των αναγκών της. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν – σύμφωνα πάντα με τις αντικειμενικές δυνατότητές μας, και ανάλογα κάθε φορά με τις τρέχουσες συνθήκες, ανάγκες και απαιτήσεις –  στο ιδεολογικό, πολιτικό, πολιτισμικό, πνευματικό και εκκλησιαστικο-θεολογικό  πεδίο, στοχεύοντας να συμβάλλουμε όσο γίνεται πιο καθοριστικά στη διαμόρφωση του αντίστοιχου γίγνεσθαι.

Κυρίαρχος στόχος των κινηματικών μας δράσεων θα είναι σε πρώτο στάδιο ο εντοπισμός και η προσέγγιση του μεγάλου αριθμού προσώπων που αποδέχονται το πνεύμα των θέσεων της ΧΔ, αλλά είτε δεν έχουν έλθει σε επαφή μαζί της, είτε για οποιοδήποτε λόγο διστάζουν να την πλησιάσουν. Τούτο θα επιτευχθεί είτε 1)σε προσωπικό επίπεδο, είτε 2)με την προσέγγιση προσώπων

που κινούνται σε όμορους χώρους,  είτε 3)με τη δημιουργία ευρύτερων «Χώρων» με διευρυμένα ερείσματα στην κοινωνία και στον κόσμο της Εκκλησίας και οι οποίοι όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο συνειδητά, όλο και πιο οργανωμένα, θα προσλαμβάνουν, θα διαπνέονται, θα εμπνέονται και θα γονιμοποιούν το χριστιανο – κοινωνικο – σοσιαλιστικό  «Μήνυμα». Το ριζοσπαστικό  «Μήνυμα» που απορρέει από τον λόγο του Ευαγγελίου, την παράδοση της Εκκλησίας μας και τον πολιτισμό μας  στην ιστορική του διαδρομή, και που αφορά τα κοινωνικο – πολιτικά μας πράγματα.

Η πρόκληση για το κίνημα της ΧΔ, η οποία πρέπει να αναδειχθεί και κατά το 8ο Συνέδριο είναι:

  1. Να εκφράσει πολιτικά και να συσπειρώσει τους ευαισθητοποιημένους κοινωνικο – πολιτικά χριστιανούς, αλλά και να προβληματίσει ουσιαστικά τους υπόλοιπους, και ιδίως τη νέα γενιά.
  2. Να διαλεχθεί γόνιμα με τους αδιάφορους ως προς την πίστη μας αδελφούς, τους αλλόδοξους, τους αλλόπιστους, και τους άθεους και να συνεργαστεί μαζί τους όπου και όταν χρειάζεται.

Με άλλα λόγια να γίνει ο φορέας της επανάστασης της Αγάπης στο κοινωνικο – πολιτικό πρόβλημα.

Βασικά εργαλεία λόγου και διαλόγου που διαθέτει το κίνημα:

Η εφημερίδα «Χριστιανική»

Διαδικτυακοί τόποι

Εκδόσεις

Δημόσιες εκδηλώσεις

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΚΟΜΜΑ και τα 40 κύματα μέσα από τα οποία διήλθε και υπάρχει ζωντανή ως τα σήμερα ώστε να ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2019

Η άλλη όψη της ιστορίας της ΧΔ είναι η κομματική της ιστορία και η διαδρομή της στην προσπάθεια να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, στόχος ο οποίος δεν επιτεύχθηκε. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίτευξή του, προκλήθηκαν πληγές που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο Κίνημα. 

1974: Συνεργασία με την Ένωση Κέντρου. Αποτυχία εκλογής του Ν. Ψαρουδάκη. Εκλογή του αντιπροέδρου της Στ. Παπαθεμελή ως βουλευτή με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ.

1977: Κάθοδος με το σχήμα της ¨Συμμαχίας¨. Συνολική αποτυχία του σχήματος. Αυτονόμηση του Στ. Παπαθεμελή.

1981: Αυτόνομη κάθοδος. Μικρά αποτελέσματα.

Κάθοδος του Στ. Παπαθεμελή με το ΠΑΣΟΚ και πλήρης αυτονόμησή του.

1985: Σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρός Ν. Ψαρουδάκης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Έκτακτο Συνέδριο στα όρια της διάσπασης!

Η κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του προέδρου Ν. Ψαρουδάκη δεν δημιουργεί ώθηση. Το κόμμα συνεχίζει να είναι διχασμένο. Αυτό σε σχέση και με το πώς εξελίσσεται το ΠαΣοΚ λειτουργεί στην αποδιοργάνωση του Κινήματος.

1989 Α΄ Εκλογές: Αυτοτελής κάθοδος της ΧΔ.

1989 Β΄ Εκλογές: α) Αποχή της ΧΔ από τις εκλογές.

β) Συνεργασία του Ν. Ψαρουδάκη με την Νέα Δημοκρατία, μειοψηφώντας στα όργανα. Αποχώρηση του Ν. Ψαρουδάκη από την ΧΔ καθώς και τμήματος μελών που τον ακολουθούν. Συνθήκες διάσπασης και διαλυτικές καταστάσεις.

1991: Αποχή από τις εκλογές.

1993: Αποχή από τις εκλογές.

1996: Αποχή από τις εκλογές.

2000: Αποχή από τις εκλογές. Υποστήριξη της ΔΠΕ (Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση) του Μ.Χαραλαμπίδη.

2004: Αποχή από τις εκλογές.

Συνεργασία Στ. Παπαθεμελή με Νέα Δημοκρατία.

2007:Στήριξη και συνεργασία με Παπαθεμελή σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

2009: Αποχή

2012: Εγκατάλειψη της αποχής και αντικατάστασή της με κάλεσμα στα μέλη μας να ψηφίσουν με βάση πολιτικό πλαίσιο της Κ.Ε. το οποίο στηρίχθηκε στις αποφάσεις του Ζ’ Συνεδρίου του 2011 (αντιμνημονιακά-αντιναζιστικά)*.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η ΧΔ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αποδεσμεύοντας τον αδ. Μανώλη Τασόγλου, μέλος της Κ.Ε. και επιτρέποντάς του να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μετὰ τὸ 1990, ἡ ΧΔ ἐλάχιστα πορουσιάστηκε στὶς ἐκλογές, ἐπικεντρώνοντας στὴν ἔκδοση τῆς ἐφημερίδας καὶ στὴν παρέμβαση σὲ ἐπίπεδο ἐκδηλώσεων καὶ στὴν ἔκδοση σειρᾶς τόμων.

Στὸ διάστημα τῆς μὴ ἐκλογικῆς καθόδου ἡ Χ.Δ. διοργάνωσε πλῆθος ἐκδηλώσεων κοινωνικοῦ καὶ πολιτιστικοῦ-πολιτικοῦ  περιεχομένου, ποὺ αὔξησαν τὸ πολιτικό της κύρος. Γιατὶ πολιτικὴ παράγεται ὄχι μόνο στὴν κεντρικὴ σκηνὴ τῆς ἐξουσίας, ἀλλὰ πρῶτα στὶς ποικίλες ἐκδηλώσεις, ποὺ διαμορφώνουν πολιτικὲς στάσεις,ἰδέες καὶ δρἀσεις σὲ μικροκοινωνικὸ ἐπίπεδο. 

Πρώτη μας προτεραιότητα ἡ ἀνασυγκρότηση τοῦ Κινήματος

Ἡ διεξαγωγὴ τοῦ Η’ Συνεδρίου ἀποτελεῖ μία εὐκαιρία γιὰ ἀκριβέστερη καταγραφὴ τῶν μελῶν, ἀλλὰ καὶ τῶν φίλων ποὺ θέλουν νὰ βοηθήσουν περισσότερο καὶ νὰ γίνουν μέλη. 

Ἀνάλογες μὲ τὸν ἀριθμὸ τῶν μελῶν, εἶναι οἱ δυνατότητες τῆς ΧΔ γιὰ ἐνδεχόμενη παρέμβαση στὴν κεντρικὴ πολιτικὴ σκηνή, ἐφόσον τοῦτο κριθεῖ ἀπαραίτητο καὶ ἀποδοτικό.

Ἡ ΧΔ δὲν ἔχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα μακρόπνοη καὶ ὅσο ἔπρεπε συνεπῆ ἐκλογικὴ στρατηγική. Ἡ νέα στρατηγικὴ ποὺ θὰ διαμορφώσει πρέπει νὰ εἶναι σοβαρὰ μελετημένη, ὑπεύθυνη καὶ ἀποδεκτὴ ἀπὸ τὸ σύνολο τῶν μελῶν. 

Μπροστά σε επόμενες Εκλογές. Όποτε και αν γίνουν

Α.   Αυτοδύναμη Κάθοδος και οι Προϋποθέσεις της:

Προϋποθέσεις καθόδου στις εθνικές εκλογές:

6ΟΟ τουλάχιστον ενεργά μέλη με διασπορά σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

150 Υποψηφίους για όλες τις εκλογικές περιφέρειες που να αντιπροσωπεύσουν αξιόπιστα το Κίνημα, τις Ιδέες και τις Θέσεις του.

300.000 € διαθέσιμα για τον εκλογικό αγώνα.

Αξιόπιστη Εκτίμηση ότι είναι εφικτό το πιάσιμο του 3% που απαιτείται για αντιπροσώπευση στη Βουλή.

Εκλογικό αποτέλεσμα κάτω του 1,5% σημαίνει ότι το εγχείρημα απέτυχε.

Προϋποθέσεις καθόδου στις ευρωεκλογές του 2019:

300 τουλάχιστον ενεργά μέλη και φίλοι σε όλη τη χώρα που θα δεσμευθούν ότι θα συμβάλουν ενεργά οικονομικά και στην προώθηση του εκλογικού αγώνα

24 υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο που μπορούν να εκφράσουν αξιόπιστα το Κίνημα, τις ιδέες και τις θέσεις του.

50.000 ευρώ διαθέσιμα για τον εκλογικό αγώνα

Στόχος: τουλάχιστον το 1,5%.

Η πρόταση αυτή πρέπει να υιοθετηθεί εφόσον κριθεί ότι θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του Κινήματος, θα αποτελέσει αφορμή για συσπείρωση νέων μελών και φίλων και για ευρύτερη προβολή των θέσεων του Κινήματος. Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να επαναφέρει στους κόλπους του Κινήματος ανθρώπους που ελλείψει άλλης εναλλακτικής χριστιανικής πολιτικής λύσης έχουν εγκλωβισθεί σε άλλα σχήματα, ενώ δυνάμει εκφράζονται από τη ΧΔ.

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα. Η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή, που βάσει του αναθεωρημένου Καταστατικού αποφασίζει για την εκλογική παρουσία του Κινήματος, θα έχει τον τελικό λόγο και θα κρίνει στη δεδομένη συγκυρία, κατά πόσο είναι πρόσφορες οι συνθήκες για την αυτόνομη εκλογική κάθοδο του Κινήματος.

Από τώρα απαιτείται μακρόπνοος σχεδιασμός με εκλογικό στόχο τις ευρωεκλογές του 2019 με ιδέες, εκδηλώσεις, περιοδείες, συνεργασίες, μελέτες σε διάφορα επίπεδα με θέμα κατ’ ουσίαν (Ευρώπη, Ε.Ε., πολιτισμός, κοινωνία, εργασία, οικονομία, ανθρωπισμός, Εκκλησία, προοπτική της Ελλάδας με πνεύμα απεξάρτησης, ισοτιμίας και συνεργασίας).

Β. Εκλογικές συνεργασίες

Εκτιμούμε ότι με την παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη η εκλογική συνεργασία της ΧΔ με οποιαδήποτε δύναμη, είτε με τις εμφανιζόμενες ως όμορες κινήσεις (χριστιανικές και μη), είτε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση, θα βρεθεί ένα μέρος των μελών και φίλων του Κινήματος να έχει αντίρρηση και να αποστασιοποιείται. Για το λόγο αυτό και προς αποφυγή της φθοράς που προκαλείται, έχει μέχρι σήμερα προτιμηθεί επιλεγεί η τακτική της αποχής από τα εκλογικά πράγματα.

Όμως, σήμερα, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ενόψει της εντεινόμενης υποδούλωσης και της μεθοδευόμενης καταστροφής της χώρας από την πολιτική των Μνημονίων. Κατά συνέπεια, είναι καθήκον μας να παρέμβουμε και να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές συσπειρώσεις.

Προϋπόθεση για να έχει δημιουργικό αποτέλεσμα μια εκλογική συνεργασία οποιασδήποτε μορφής, είναι να έχει υπάρξει προεργασία με επαφές και κοινές εκδηλώσεις με τους πολιτικούς χώρους με τους οποίους μάς συνδέουν κοινές πολιτικές θέσεις σχετικές με την αντιμετώπιση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, ώστε η όποιας μορφής και επιπέδου σύμπραξη να είναι αποδεκτή από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος.

Ανεξάρτητα από τις εκλογικές συνεργασίες είναι καθήκον πολιτικής ευθύνης και συμβολής στην κοινωνική αφύπνιση και πατριωτική συνεργασία η επιδίωξη διαλόγου και κοινών εκδηλώσεων για τα μεγάλα κοινωνικά, πολιιτικά και πνευματικά προβλήματα αλλά και, ιδιαίτερα για την Ευρώπη (όχι μόνο την Ε.Ε.) του μέλλοντος και ειδικά τις Ευρωεκλογές του 2019.    

1.Συνεργασία με όμορες Χριστιανικές πολιτικές κινήσεις

Είναι γεγονός ότι οι υπάρχουσες χριστιανικές πολιτικές κινήσεις από πλευράς πολιτικής ιδεολογίας και επεξεργασμένων θέσεων δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να αναληφθεί τέτοιο εγχείρημα και ότι τυχόν εκλογική συνεργασία της ΧΔ μαζί τους θα επέφερε πλήγμα στην φυσιογνωμία και στην εικόνα του κινήματος, χωρίς να επέλθει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα διαθέτει τις πιο επεξεργασμένες θέσεις σε σχέση με αυτές για την κρίση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με  βάση συζήτησης τη Διακήρυξη και τις υπόλοιπες αναλύσεις της ΧΔ για την κρίση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να ενταθούν οι επαφές και να προωθηθούν συνεργασίες σε επίπεδο εκδηλώσεων.

2.Συνεργασία με όμορες πολιτικά μη χριστιανικές κινήσεις

Τα ίδια με τα ανωτέρω ισχύουν και για την προκειμένη περίπτωση. Οι επαφές μπορούν να επεκταθούν και με χώρους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «χριστιανικοί», πλην όμως σέβονται την Εκκλησία και την Παράδοση του λαού μας και συνδέονται μαζί μας με κοινές πολιτικές θέσεις, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές  και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των μελών τους.

Στις δύο προηγούμενες υπό (1) και (2) περιπτώσεις, είναι δυνατόν, ύστερα από την απαραίτητη προεργασία σε επίπεδο κοινών εκδηλώσεων και επεξεργασίας θέσεων να προκύψουν οι προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία και την εμφάνιση στις εκλογές ενός διευρυμένου μετωπικού σχήματος. Τούτο πρέπει να επιδιωχθεί, εφόσον εκτιμηθεί ότι θα επιτευχθεί η υπέρβαση του 3%.

Και στην προκειμένη περίπτωση οι ανωτέρω εκτιμήσεις έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα. Η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή, που βάσει του αναθεωρημένου Καταστατικού αποφασίζει για την εκλογική παρουσία του Κινήματος, θα έχει τον τελικό λόγο και θα κρίνει στη δεδομένη συγκυρία, κατά πόσο είναι πρόσφορες οι συνθήκες για την αυτόνομη εκλογική κάθοδο του Κινήματος.

3.Παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή

Μετά το 2012, η ΧΔ παρενέβη στην κεντρική πολιτική σκηνή, στηρίζοντας πολιτικά και καλώντας σε ψήφο υπέρ των κομμάτων του αντιμνημονιακού χώρου, με βάση σαφή σκεπτικά που διατύπωσαν η Κ.Ε. και το Π.Γ.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέλη και φίλοι της ΧΔ είχαν καλή παρουσία και στηρίχτηκαν μέσω της εφημερίδας.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτοτελούς εκλογικής καθόδου ή συνεργασίας με όμορες κινήσεις, επιβάλλεται η ΧΔ να μη μείνει έξω από τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει ενεργά στη διαμόρφωση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι και στην αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της χώρας.

Η παρέμβαση αυτή θα μπορέσει να φτάσει μέχρι την πολιτική στήριξη συγκεκριμένου πολιτικού φορέα ή ευρύτερου μετώπου που τυχόν θα συγκροτηθεί, εφόσον με τη στήριξη αυτή η ΧΔ θα επιτύχει την εκ μέρους του υιοθέτηση ενός ελαχίστου πλαισίου θέσεων επωφελών για τη χώρα και για την Εκκλησία.

Οι βασικοί άξονες – πλαίσιο για την επανεκκίνηση της χώρας είναι:

Ανασύνθεση του παραγωγικού ιστού της χώρας που θα βασίζεται σε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση και στήριξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (κήρυξη Α.Ο.Ζ., ορυκτός πλούτος, πετρέλαια, ήπιες μορφές ενέργειας όπως ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια κλπ). Αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με εθνικό όφελος υπό συνθήκες εθνικής υποτέλειας και εξαθλίωσης του λαού.

Αξιοποίηση της τεράστιας πνευματικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς μας (αρχαία, βυζαντινή, νεοελληνική) και συσχέτισή τους με το σύγχρονο πνευματικό και επιστημονικό γίγνεσθαι στον τόπο μας και παγκόσμια, αλλά και παράλληλα και με τις σύγχρονες ανάγκες για τουρισμό, λόγω των πολύπλευρων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στον τομέα αυτό.

Αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού του Ελληνισμού που βρίσκεται είτε εντός της χώρας, είτε διαπρέπει, όπως γνωρίζουμε στο εξωτερικό.

Να επενδύσουμε στην πιο αξιόλογη επένδυση για το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας, στην Παιδεία. Την παιδεία του πολιτισμού μας, της προκοπής, της εργασίας, της ανθρωπιάς.

Έμφαση στην κοινωνική οικονομία (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, επιχειρηματικότητα της Τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ). Η ΧΔ επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία δειγμάτων τέτοιας οργάνωσης.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας με ξεκάθαρους κανόνες και παράλληλα με αξιόπιστο κρατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Διασφάλιση του περιβάλλοντος και της μοναδικής ομορφιάς του τόπου μας.

Αποτελεσματική εξυγίανση και επανασχεδιασμός της κρατικής οργάνωσης:

Εμπνευσμένες ριζικές αλλαγές του τρόπου διοίκησης του δημόσιου τομέα.

Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλαγή της νοοτροπίας και κουλτούρας λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων και της διοίκησης.

Στήριξη και εξορθολογισμός του κοινωνικού κράτους (δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, ενίσχυση των αδυνάτων, ενίσχυση ειδικών κοινωνικών ομάδων κλπ).

Εξασφάλιση διεθνών στηριγμάτων, αλλά και στοχευμένη συμμετοχή στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και παραγωγής, ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να ορίσει τις τύχες της, χωρίς να υφίσταται εκβιασμούς.

Προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

4)Τοπικὲς πολιτικὲς παρεμβάσεις

Ἀκόμα καὶ ἂν δὲν πληροῦνται οἱ παραπάνω προϋποθέσεις, ἡ πολιτικὴ παρέμβαση σὲ τοπικὸ ἐπίπεδο, εἶναι ὄχι μόνον ἐφικτή, ἀλλὰ καὶ ἐπιβεβλημένη, διότι δημιουργεῖ τὶς προϋποθέσεις τὸ Κίνημα νὰ ἀξιοποιεῖ, νὰ ἀναδεικνύει καὶ νὰ ἐνισχύει τὶς δραστηριότητες τῶν μελῶν καὶ φίλων του σὲ τοπικὸ ἐπίπεδο, ἐφόσον θέλουν νὰ παρέμβουν στὶς ἐκλογές σὲ τοπικὸ ἐπίπεδο ὡς συνεργαζόμενοι μὲ ἄλλο κόμμα. Τοῦτο ἰσχύει ὄχι μόνο γιὰ τὶς αὐτοδιοικητικές, ἀλλὰ καὶ τὶς βουλετικὲς ἐκλογές, ὅπου μποροῦν νὰ ὑποστηρίζονται ἕνα ἢ περισσότερα πρόσωπα ἀνὰ ἐκλογικὴ περιφέρεια.

Τὴν ἀπόφαση αὐτὴ θὰ λαμβάνει ἡ κατὰ τὸ Καταστατικὸ ἁρμόδια διευρυμένη Κ.Ε., μὲ βάση ἑνιαῖο πολιτικὸ σκεπτικό, ἀνάλογο μὲ αὐτὸ τῶν ἐκλογῶν τοῦ διστήματος 2012-2015. Γιὰ παράδειγμα, θὰ μποροῦσε ἡ στήριξη τοῦ ἀδ. Τασόγλου νὰ μὴν ἦταν ἁπλῆ ἀποδέσμευση, ἀλλὰ ἀπόφαση ὅτι στὴν Α’ Θεσσαλονίκης ἡ ΧΔ στηρίζει τὴ συγκεκριμένη ὑποψηφιότητα. Ἡ πολιτικὴ συγκυρία αὐτῆς τῆς περιόδο ἐπέτρεπε τὸ ἴδιο νὰ γίνει σὲ ἄλλες περιφέρειες, ἀκόμα καὶ μὲ ὑποψηφίου σὲ ἄλλα ἀντιμνημονιακὰ κόμματα, στὰ πλαίσια τοῦ ἑνιαίου πολιτικοῦ σκεπτικοῦ, ποὺ ἤδη εἶχε ἐπεξεργαστεῖ ἀπὸ τὸ 2012 ἡ Κ.Ε. καὶ ἔχει γίνει ἀποδεκτὸ ἀπὸ τὴ συντριπτικὴ πλειοψηφία τῶν μελῶν καὶ φίλων μας.

Μιὰ τέτοια ἀπόφαση σημαίνει ἄμεση καὶ ἐνεργητικὴ συμπαράσταση, μὲ ὅλες τὶς δυνάμεις τοῦ Κινήματος.      

Μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ ἐπιτυγχάνουμε πολιτικὴ δρστηριότητα στὰ μέτρα τῶν σημερινῶν δυνατοτήτων τοῦ Κινήματος, χωρὶς τὴ φθορὰ ποὺ συνεπάγονται ἡ κεντρικὴ πολιτικὴ συνεργασία μὲ τὴν προσχώρηση σὲ πολιτικὰ προγράμματα ποὺ δὲν μᾶς ἐκφράζουν ἀπολύτως ἢ ἡ παρατεταμένη ἀποχή ἀπὸ τὰ πολιτικὰ δρώμενα.

Ἐξυπακούεται ὅτι μέλος τῆς ΧΔ ποὺ θὰ ἐμφανίζεται σὲ βουλευτικὲς ἢ εὐρωπαϊκὲς ἐκλογὲς σὲ συνδυασμὸ ἄλλου κόμματος χωρὶς τῆς ἄδεια τῆς Κ.Ε. θέτει αὐτομάτως ἑαυτὸν ἐκτὸς Κινήματος. 

*Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μέλος της Χ.Δ. Ευαγγελάτος Γεώργιος συμμετείχε στη συμμαχία του ΟΧΙ με το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ του Δημήτρη Καζάκη και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Στέλιου Παπαθεμελή. το 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.