Νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις στο διαβήτη Τύπου Α και Τύπου Β. Κλειδί η αυτοπειθαρχία

Συνοδεύεται από διαταραχές της διάθεσης κυρίως κατάθλιψη πλην όμως στα παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους μπορεί να υπάρχει διεγερτικού τύπου κατάθλιψη εκδηλούμενη με σπασίματα, φιλονικίες με τους γονείς, αιφνίδιες εκρήξεις θυμού και απειλές για αυτοκτονία “Δεν θα ξανακάνω ένεση. Θέλω να πεθάνω”. Η Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, η δημιουργία μιας θετικής, φιλικής σχέσης με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή εκτός φυσικά της οικογένειας, δυνατόν να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αποδοχή της νόσου και στην κατανόηση από το παιδί κυρίως από τον νέο διαβητικό, και στην κατανόηση πως υπάρχουν άπειρα πράγματα κι ευκαιρίες να χαίρεται κανείς τη ζωή έστω και με αυτό το σωματικό μειονέκτημα την εφόρου ζωής λήψη ινσουλίνης.

Ενέσεις εσσαεί η μεγάλη ευθύνη του εαυτού

Στο ενήλικα ο διαβήτης είναι επίσης μια σοκαριστική είδηση όταν το πρωτομαθαίνει. “Δηλαδή από δω και στο εξής θα τρυπιέμαι γιατρέ;” Σιγά-σιγά όμως απορροφάει το σοκ και αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αλλά να μπει σ’ έναν πειθαρχημένο τρόπο ζωής και διατροφής.

Εκείνο που πρέπει να προσέχει ο ασθενής, η οικογένεια και περισσότερο από όλους ο θεράπων ιατρός, είναι σε μεγάλη ηλικία άνω των 65 να εμφανιστεί οργανικό ψυχοσύνδρομο οφειλόμενο σε κρίσεις υπογλυκαιμίας ή διαβητικό κώμα ή εξ αιτίας της αθηροσκλήρωσης που προκαλεί ο διαβήτης με συμπτώματα στις γνωσιακές λειτουργίες, (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή, κατανόηση οδηγιών, εντολών, χάσιμο του προσανατολισμού κ.λπ.), ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με κατάληξη την αγγειακή άνοια

Η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου Β λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, παχυσαρκίας κ.λπ.

Σοβαρή, παρατεταμένη υπογλυκαιμία σε νεανικό διαβήτη τύπου Α οδηγεί επίσης σε γνωσιακά ελλείμματα και νευρολογικές διαταραχές •Ένας αριθμός ψυχιατρικών φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων όλων των αντιψυχωτικών συνδέονται με αυξημένη επίπτωση στον διαβήτη τύπου Β όπως η ολανζαπίνη.

Πρέπει ομοίως να έχει ο ιατρός αλλά και ο ασθενής και η οικογένεια το νου τους και να είναι προειδοποιημένοι για την εμφάνιση Μεταβολικής Εγκεφαλοπάθειας. Αποτελεί κοινή αιτία εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, κι εκδηλώνεται με:

Απότομες μεταβολές στη συμπεριφορά, τη σκέψη, τη συνείδηση, τον προσανατολισμό, με έκπτωση της πρόσφατης μνήμης

Ανησυχία, άγχος, υπερκινητικότητα, απόσυρση, αδράνεια.

Η συμπτωματολογία μπορεί να εξελιχθεί σε νοητική σύγχυση, ντελίριο, μειωμένη ανταπόκριση σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τελικά να οδηγήσει σε κώμα. Άλλη περίπτωση που χρειάζεται ο ιατρός, η οικογένεια και ο ασθενής να είναι ενημερωμένος και να έχει τις κεραίες του τεντωμένες είναι η Υπογλυκαιμική Εγκεφαλοπάθεια. Προέρχεται είτε από εσωτερική, υπερβολική έκκριση ενδογενούς ινσουλίνης ή υπερβολική δόση λόγω λάθους και κακής εκτίμησης, εξωγενούς, ενέσιμης ινσουλίνης.

Αυτή εκδηλώνεται με πρόδρομα συμπτώματα: ναυτία, εφίδρωση, ταχυκαρδία, υπερένταση και ανησυχία. Με τη παράταση της υπογλυκαιμίας επιπροστίθεται η έντονη διέγερση και επιθετικότητα άνευ λόγου κι αφορμής, ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση, οι ψευδαισθήσεις, οι σπασμοί, η εμβροντησία και τελικά το κώμα.

Τέλος λόγω παραμέλησης της αγωγής, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Α, λόω μη συμμόρφωσης, μπορεί να έχουμε εκδήλωση Διαβητικής Κετοξέωσης. Αύξηση των κετονικών σωμάτων στο αίμα.

Η διαβητική κετοξέωση (DKA) είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με τύπου Α διαβήτη, αλλά μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη τύπου Β, υπό ορισμένες συνθήκες.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Τα αίτια της εμφάνισης της διαβητικής κετοξέωσης είναι:

η χαμηλή τιμή ινσουλίνης στο αίμα, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το τραύμα, το άγχος, η χειρουργική επέμβαση, η απειθαρχία των εφήβων διαβητικών

Επιδημιολογικά στοιχεία

Διαβητική κετοξέωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας κάτω των 19, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα :

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (>240 mg/dL [> 13,3 mmol/L]).Κετόνες στα ούρα.Πολυδιψία και πολυουρία.Μειωμένη όρεξη Από πλευράς συμπτωμάτων έχουμε

Ταχύπνοια, ναυτία, εμετοί και / ή στομαχόπονος. Αλλαγές ή δυσκολία στην αναπνοή.Όξινη μυρωδιά ή μυρωδιά φρούτων στην αναπνοή. Εξάψεις, αφυδάτωση, λιποθυμία, κόπωση. Σε μεγαλύτερη ηλικία χρόνια άνοια και γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις  

Εξετάσεις αίματος.Εξέταση ούρων (για παρουσία κετονικών σωμάτων)

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οίδημα εγκεφάλου

Νεφρική ανεπάρκεια

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Ο στόχος της θεραπείας είναι να διορθώσει τις αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δίνοντας επιπλέον ινσουλίνη, και για την αντικατάσταση υγρών χάνονται μέσα από υπερβολική ούρηση και έμετο. Βασική αρχή είναι η πρόληψη της διαβητικής κετοξέωσης η πειθαρχημένη δίαιτα.

Πάνω από όλα προέχει η πειθαρχημένη δίαιτα

Η Εξαφάνιση των κετονικών σωμάτων από τον ορό και τα ούρα και η διόρθωση των παραγόντων που ευθύνονταν για την οξέωση

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Για να προλάβετε την εμφάνισή της πρέπει να :

Παίρνετε πάντα την ινσουλίνη σας, ακόμα και όταν δεν μπορείτε να φάτε.Ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας τουλάχιστον μία (1) φορά την ημέρα, κατά προτίμηση περισσότερες από μία (1) φορές. Καταγράφετε τις χρονικές στιγμές των μετρήσεων και τα επίπεδα γλυκόζης.Ελέγχετε τα ούρα σας για κετόνες όποτε το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλότερο από 240 mg dL (13,3 mmol/L) ή αισθάνεστε αδιάθετοι.Καλέστε το γιατρό σας όταν έχετε κετόνες και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να επέλθει ταχύτατα, αλλά είναι αναστρέψιμη. Στους γονείς των διαβητικών παιδιών όμως πέφτει ένα αρκετά μεγάλο βάρος και ευθύνη.

Ευαγγελάτος Γεώργιος Νευρολόγος Ψυχίατρος Ψυχαναλυτής

Υ/Γ: Μια ιδιαίτερη αφιέρωση στον Αντρέα και το Γιώργο

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.