Από τώρα ξέρουμε τι θα περάσουν με τα μπάνια του λαού, 89 αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Διαδηλώνεις; Συλλαμβάνεσαι!

Όπως τότε (1973) έτσι και τώρα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι πορείες σε τι προοδεύσαμε λαέ;

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έκανε πρόβα εφαρμογής της απαγόρευσης διαδηλώσεων πριν αυτή φτάσει στο στάδιο της ψήφισης: η ομάδα ΔΡΑΣΗ παρεμπόδισε βίαια τη μοτοπορία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου με θέμα τα εργατικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας και συνέλαβε 46 άτομα!

Πρόβα… γύψου πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, με ποινική δίωξη κατά 46 διαδηλωτών μοτοπορίας στον Κορυδαλλό. Το νομοσχέδιο, που επιβάλλει ώς και αντισυνταγματικούς περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και περνάει αύριο από τη Βουλή, δοκιμάστηκε στην πράξη σχεδόν ένα μήνα πριν από την ψήφισή του. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων εφαρμόστηκε κατά μοτοπορίας, που έγινε στις 11 Ιουνίου στον Κορυδαλλό με θέμα τα δικαιώματα των εργαζομένων επί κορονοϊού.

Στη μοτοπορία, που είχε σύνθημα «την πανδημία δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι-ες», καλούσαν συλλογικότητες της περιοχής όπως ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña και η ομάδα «Εργατική Πτέρυγα». Συμμετείχαν λίγες δεκάδες άτομα, μεταξύ άλλων μέλη του σωματείου ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου).

Η δημόσια ανακοινωμένη διαδήλωση απαγορεύτηκε, καθώς την μπλόκαραν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις λίγη ώρα αφότου είχε ξεκινήσει. Το σύνολο των διαδηλωτών -46 άτομα επιβαίνοντες σε 27 μοτοσικλέτες- προσήχθησαν, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για «απείθεια» και «ψευδή κατάθεση». Το αδίκημά τους είναι ότι ζήτησαν εξηγήσεις για τον λόγο της απαγόρευσης της πορείας από την αστυνομία.

Το εξωφρενικό είναι ότι η πορεία καθεαυτή, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, ήταν απόλυτα ειρηνική, παρ’ όλα αυτά τη σταμάτησαν χωρίς να έχει σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. Εκτός και αν θεωρούνται πλέον έκνομες πράξεις το μοίρασμα προκηρύξεων και φέιγ βολάν, η ανάρτηση πανό ή το να κρατάς σημαίες.

Η πορεία ξεκίνησε από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης στους μαχόμενους υγειονομικούς, και θα κατευθυνόταν σε μεγάλα καταστήματα και εργασιακούς χώρους σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα.

Πρόλαβε να κάνει τρεις στάσεις-παρεμβάσεις, σε μεγάλο πολυκατάστημα παιχνιδιών γνωστό για τα εξοντωτικά του ωράρια και τους μισθούς πείνας, σε 24ωρη αγορά, και σε ψητοπωλείο στη λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου πριν από 3 χρόνια 17χρονος διανομέας είχε χάσει τη ζωή του δουλεύοντας ανασφάλιστος. Μάλιστα, όπως είχε γραφτεί τότε, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε τρέξει να αφαιρέσει το κουτί με το σήμα του καταστήματος, για να μην καταγραφεί ο θάνατος του διανομέα ως εργατικό δυστύχημα.

Ακριβώς εκεί, στο ύψος του κόμβου της Μεγάλου Αλεξάνδρου, η διαδήλωση περικυκλώθηκε αιφνιδιαστικά από περιπολικά και δίκυκλα της αστυνομίας, πολλαπλάσια σε αριθμό από τους διαδηλωτές. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Στέκι Pasamontaña, «χωρίς καμία αφορμή, μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας Δράση μάς απαγόρεψαν να συνεχίσουμε ζητώντας προσχηματικά να ελεγχθούν όλοι οι συμμετέχοντες. Η διαδήλωση αρνήθηκε αυτό το πρωτοφανές κατασταλτικό σχέδιο και μετά από 2 ώρες οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Αττικής όπου οι προσαγωγές έγιναν συλλήψεις για απείθεια».

Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες και θεωρώντας παράνομη την απαγόρευση της διαδήλωσης αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και καταθέσεις, με αποτέλεσμα να προστεθεί η δεύτερη κατηγορία της «ψεύδους κατάθεσης».

«Είναι σαφές ότι η απαγόρευση αυτής της καθόλα νόμιμης, ειρηνικής μοτοπορίας συνδέεται άμεσα με τον υπό ψήφιση νόμο για τις πορείες και διαδηλώσεις και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Χρυσοχοΐδη να βάλουν σε “γύψο” τις εργατικές διαμαρτυρίες, ακόμα και τις πιο ειρηνικές.

Θέλουν να δείξουν ότι το κράτος είναι αυτοί και να θέσουν όλες τις εργατικές και κοινωνικές διαμαρτυρίες υπό αστυνομικό έλεγχο. Φοβούμενοι τις κοινωνικές αντιδράσεις και την ογκούμενη λαϊκή οργή από τη μαζική ανεργία, την εργασιακή ζούγκλα, τη φτώχεια και εξαθλίωση που γεννά η επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης, στην αλληλεπίδρασή της με την πανδημία, επιχειρούν να χτίσουν ένα αστυνομικό κράτος» σημειώνει σε κείμενο διαμαρτυρίας ο Θόδωρος Κουτσουμπός, μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων.

«Καμία δίωξη των 46 συλληφθέντων εργαζόμενων και αγωνιστών της 11/6 – Κανένας χώρος στον φόβο, τη μεμψιμοιρία, την πολυδιάσπαση» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι συλλογικότητες της περιοχής πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/politiki/251113_diadiloneis-syllambanesai

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.