Παρόμοια είναι τα ποσοστά όσων δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD, μεταξύ των ψηφοφόρων των μεγάλων κομμάτων.

Με βάση το τι ψήφισαν το 2019, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να έχουν τους περισσότερους εμβολιασθέντες, εάν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ κατέχουν ήδη την υψηλότερη θέση, χωρίς τα ραντεβού.

Στους λόγους άρνησης εμβολιασμού, περιλαμβάνονται παράμετροι όπως η θρησκεία, η ανησυχία για τις παρενέργειες και η άσκηση πίεσης.

Η χώρα μας φαίνεται πως έχει αγγίξει “ταβάνι” στους εμβολιασμούς, με τους μισούς από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να δηλώνουν πως δεν θα πράξουν ποτέ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρατίιθενται πιο κάτω, έγινε τηλεφωνικά, με πανελλαδική κάλυψη. Συμμετείχαν 2.018 ενήλικοι, με δικαίωμα ψήφου και το διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν 19 έως 21 Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι εκείνοι που δηλώνουν πως έχουν εμβολιαστεί, σε ποσοστό (78%), το οποίο ξεπερνά τους εμβολιασθέντες των άλλων κομμάτων.

Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (77%), του Κινήματος Αλλαγής (76%) και του ΣΥΡΙΖΑ (75%).

Με τα ραντεβού που εκκρεμούν, οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής φτάνουν στο 80% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 77%.

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εμβολιασθέντων καταγράφονται στην ομάδα των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν “αναποφάσιστοι” ή ψηφίζουν λευκό ή απέχουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, λιγότεροι από τους μισούς (49%) έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Το 35% δεν απαντούν για το εάν θα εμβολιαστούν ή όχι και το 16% ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν φτάσει ή αγγίζουν την οροφή τους στην Ελλάδα.

Το 53% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν πως δεν θα το κάνουν ποτέ και το 23% “αρκετά αργότερα”.

Το 13% απαντούν πως θα εμβολιαστούν μετά από 2 ή 3 μήνες και το 9% “το συντομότερο δυνατό”.

Το 40% όσων απάντησαν ότι δεν θα εμβολιαστούν ποτέ, δικαιολογούν την απόφασή τους με το επιχείρημα πως ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Το 19% αντιδρούν έτσι στην πίεση που δηλώνουν πως τούς ασκείται, το 16% εκτιμούν πως τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% δεν εμβολιάζεται για θρησκευτικούς λόγους, ενώ το 7% δεν ανησυχεί για τον κορωνοϊό.

Μόλις το 5% δηλώνουν πως δεν εμβολιάζονται για λόγους υγείας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες