Όπως στα ζώα εμβολιασμός ενός μικρού πληθυσμού ζώων απαλείφει τον όλο πληθυσμό το ίδιο κάμνουν στον ανθρώπινο

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ——ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΔΙΔΟΜΕΝΑ: Johns Hopkins Center for Health Security (σελίδα 47 του εγγράφου)

https://www.centerforhealthsecurity.org/our-work/pubs_archive/pubs-pdfs/2018/181009-gcbr-tech-report.pdf

Εμβόλια Αυτοδιάδοσης

Τι είναι η τεχνολογία; Τα αυτοδιαδιδόμενα εμβόλια -γνωστά και ως μεταδιδόμενα ή αυτο-πολλαπλασιαζόμενα εμβόλια- είναι γενετικά κατασκευασμένα για να μετακινούνται στους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο όπως οι μεταδοτικές ασθένειες, αλλά αντί να προκαλούν ασθένειες, παρέχουν προστασία.

Το όραμα είναι ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων στον πληθυσμό-στόχο θα μπορούσε να εμβολιαστεί και το στέλεχος του εμβολίου θα κυκλοφορούσε στη συνέχεια στον πληθυσμό σαν παθογόνος ιός. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά την κάλυψη εμβολίων σε πληθυσμούς ανθρώπων ή ζώων χωρίς να απαιτείται ο εμβολιασμός κάθε ατόμου. Αυτή η τεχνολογία αυτή τη στιγμή απευθύνεται κυρίως σε πληθυσμούς ζώων. Επειδή οι περισσότερες μολυσματικές ασθένειες είναι ζωονοσογόνες, ο έλεγχος της νόσου σε πληθυσμούς ζώων θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι αυτοδιαχεόμενων εμβολίων: τα εμβόλια ανασυνδυασμένου φορέα και τα εμβόλια ζωντανών ιών. Τα εμβόλια ανασυνδυασμένου φορέα συνδυάζουν τα στοιχεία ενός παθογόνου ιού που επάγουν ανοσία (αφαιρώντας το τμήμα που προκαλεί ασθένεια) με έναν μεταδοτικό ιικό φορέα. Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας υποψήφιος φορέας για ανασυνδυασμένα εμβόλια, επειδή είναι ιδιαίτερα ειδικός για τα είδη και μετρίως μεταδοτικός.

Τα εμβόλια ζωντανών ιών είναι εξασθενημένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιοί του εμβολίου είναι πολύ λιγότερο παθογόνοι από τους ιούς άγριου τύπου και θα είναι παρόμοιοι με το εμβόλιο πολιομυελίτιδας από του στόματος ή το εμβόλιο ζωντανής εξασθενημένης γρίπης (LAIV), καθώς αυτά τα εμβόλια μπορούν μερικές φορές να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.

Αν και υπάρχουν σημαντικές τεχνικές προκλήσεις στους ιούς γενετικής μηχανικής, τα εργαλεία συνθετικής βιολογίας όπως το CRISPR/Cas9 είναι πιθανό να βοηθήσουν τους ερευνητές να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια τα επόμενα χρόνια. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εμβόλια αυτοδιάδοσης για την προστασία των άγριων κουνελιών από μυξωμάτωση και για τον έλεγχο του ιού Sin Nombre σε πληθυσμούς τρωκτικών. Πρόσθετες εργασίες στοχεύουν τον ιό Έμπολα σε πιθήκους και νυχτερίδες, τον ιό Lassa στους αρουραίους και τη φυματίωση των βοοειδών στους ασβούς….

Σε περίπτωση σοβαρής δημόσια υγεία τα εμβόλια αυτοδιάδοσης ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό ανθρώπινων πληθυσμών . Όπως η προσέγγιση στα ζώα, μόνο ένας μικρός αριθμός εμβολιασμένων ατόμων είναι αρκετός προκειμένου να παρέχεται προστασία σε έναν μεγαλύτερο ευαίσθητο πληθυσμό , εξαλείφοντας την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού μέσω της αυτοδιάδοσης…».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.