Πατριώτες Πολιτικοί της δεκάρας, άθεοι και μασονόκουκλες, γεμείστε τις πόλεις μας με Τζαμιά, αφού σε λίγα χρόνια θα μας αντικαταστήσουν δημογραφικά.

Έτσι κι αλλιώς σε λίγο θα είμαστε μειοψηφία!

Πάτρα: Προχωρημένες συζητήσεις για τζαμί στη Βενιζέλου-Ενόχληση στην τοπική εκκλησία

31.07.2022
ΤΖΑΜΙ

Σε χώρους που έχουν ενοικιάσει, κατά βάση στο Ζαβλάνι και δευτερευόντως στα Υψηλά Αλώνια προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι της Πάτρας, αφού δεν υπάρχει επίσημος χώρος. Πάρα ταύτα καθίσταται δύσκολη η αδειοδότησή του από το Υπουργείο Παιδείας, λόγω των αντιδράσεων που προκαλούνται από τις τοπικές κοινωνίες.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Αρνητικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί, ιδιαιτέρως στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας, μετά τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Νεολόγος» των Πατρών,  για τη δημιουργία τζαμιού, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ύψος της Ακρωτηρίου.

Επίσημη ανακοίνωση από τη Μητρόπολη δεν υπάρχει ακόμη, αλλά καταγράφεται διάθεση για λήψη απόφασης προκειμένου να υπάρξει δράση που θα μπορούσε να «παγώσει» την όποια διαδικασία αδειοδότησης λατρευτικού χώρου. Βέβαια, παρούσες είναι κι άλλες φωνές που ζητούν πιο δυναμικά μέτρα κατά της όποιας πρόθεσης. Ενήμερος είναι ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ Χρυσόστομος, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του στο άκουσμα της είδησης, επιφυλάχθηκε όμως για απαντήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και εκείνοι που συμφωνούν με τη δημιουργία ενός μεγάλου λατρευτικού χώρου στην Πάτρα, αφού δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν διαφορετική θρησκεία, αλλά στερούνται συγκεκριμένου γενικού χώρο προσευχής. «Στο πλαίσιο λοιπόν της ανεξιθρησκείας και της ελεύθερης έκφρασης όλων μπορούμε να ζήσουμε δίπλα σε τζαμί και με ανθρώπους που έχουν διαφορετικά πιστεύω και αντιλήψεις με εμάς», σχολίαζε κάτοικος της περιοχής στο «Νεολόγο» των Πατρών.

Τα σημεία προσευχής

Προκειμένου, δε, να έχουμε σφαιρική άποψη για τα σημεία προσευχής των μουσουλμάνων που μένουν στην Πάτρα, δεδομένης της απουσίας τζαμιού στην πόλη, ενημερωθήκαμε πως προσεύχονται σε χώρο που έχουν νοικιάσει στην περιοχή του Ζαβλανίου, αλλά και στα Υψηλά Αλώνια. Όπως μας ανέφεραν μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας «θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται σε οργανωμένο χώρο λατρείας στην Πάτρα, χωρίς να προκληθεί πολίτης που πιστεύει σε άλλη θρησκεία και δη στον χριστιανισμό». Είναι, ακόμη, γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει τζαμί, με την Πολιτεία να είναι αρκετά προσεκτική και επιφυλακτική σε τέτοιου είδους αδειοδοτήσεις.

Η Πολεοδομία

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», ήδη η Πολεοδομία της Πάτρας έχει ανάψει το «πράσινο φως» σχετικά με το αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ απαιτείται και άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Διαδικασία που θα κινηθεί σε δεύτερο επίπεδο, από τον ιδιοκτήτη του χώρου και με την κατάθεση του φακέλου του, ιδιαιτέρως όμως απαιτητική, χρονοβόρα και που δύσκολα επιτυγχάνεται ο στόχος λόγω των γενικότερων ζητημάτων που τίθενται από την Εκκλησία, τις τοπικές κοινωνίες και άλλους φορείς. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος ακόμη, όπως διαβεβαίωσαν συνεργάτες του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα.

Πως φτάσαμε ως εδώ; Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος» των Πατρών, ο ιδιοκτήτης του διπλού ακινήτου (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), συνολικού εμβαδού 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζεται σε 600 και 600, δεν μπορεί -όπως ισχυρίζεται- να το εκμεταλλευτεί, «χάνοντας τον μήνα χιλιάδες ευρώ». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο ανήκει στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπου δεν επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

Ο νόμος

Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 22 του σχετικού νόμου, που αναρτήθηκε το 2014, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις :

Κατοικία, κοινωνική πρόνοια, προσχολική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, αθλητικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και θρησκευτικοί χώροι. Επιπροσθέτως, επιτρέπονται, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, όπως π.χ. καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, χαρτοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα ψιλικών, γαλακτοπωλεία, πρατήρια γάλακτος, άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής. Επίσης,  αρτοποιεία, επαγγελματικά εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και τα οποία απαλλάσσονται από τις διαδικασίες άδειας εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας (καθαριστήρια κλπ), ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες, χώροι στάθμευσης (κτίρια-γήπεδα) οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και χώροι περίθαλψης (πρωτοβάθμια χωρίς νοσηλεία, όπως κέντρα υγείας, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης).

Κατά το πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα επί κεντρικών οδών της κάθε πολεοδομικής ενότητας δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές αμιγούς κατοικίας. Επιπροσθέτως, για τις περιπτώσεις εκτός σχεδίου, στις περιοχές επέκτασης τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιοχές αμιγούς κατοικίας.

Ρυμοτομική μελέτη

Σύμφωνα, τέλος, με τον ιδιοκτήτου οικήματος, η απάντηση της πολεοδομίας Πατρών στον σχετικό φάκελο που παρέδωσε ήταν θετική, ως προς τη δημιουργία χώρου λατρείας, ενώ είναι αρνητική στα συνεχή του διαβήματα για αλλαγή της χρήσης του χώρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο φάκελός του περιείχε και νέα ρυμοτομική μελέτη, από μηχανικό που μίσθωσε ο ίδιος, προκειμένου το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείει και το δικό του ακίνητο να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο και για άλλες χρήσεις. Όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης, η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στο συρτάρι της πολεοδομίας. Στελέχη πάντως της αρμόδιας υπηρεσίας, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν την έγκριση για χώρο λατρείας, σημείωναν στο «Νεολόγο» των Πατρών πως «δεν είναι εφικτό να αλλάξει η χρήση γης μέσω του νόμου για ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο και πως όλοι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την κείμενη νομοθεσία και να υλοποιούν τα όσα έχουν συμφωνήσει στην αρχική άδεια με τις υπηρεσίες και το κράτος».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

ΠΗΓΗ:https://dete.gr/patra-prochorimenes-syzitiseis-gia-tzami-sti-venizelou-enochlisi-stin-topiki-ekklisia/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.