Αφιερωμένο στην βερικοκιά μου την αγαπημένη που μέσα σε ένα μήνα ξεράθηκε αφού πρώτα μου πρόσφερε τα πιο μελιστάλαχτα βερίκοκα!

Άγιος Παΐσιος: «Θα έρθη εποχή που θα ξεραθούν τα ποτάμια, όλοι θα διψάσουν, όλοι θα υποφέρουν.»

«Σήμερα είναι καιρός να ετοιμασθούν οι ψυχές, γιατί, αν συμβεί κάτι, δεν ξέρω τι θα γίνει» αναφέρεται στις διδαχές που μας άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη ο Γέροντας Παΐσιος.

Ο Άγιος Παΐσιος μιλώντας σε πιστούς αναφερόταν συχνά στις δυσκολίες της εποχής και στα προβλήματα . Έλεγε: Είθε να μην επιτρέψη ο Θεός να έρθουν δύσκολες μέρες, αλλά αν έρθουν, με έναν μικρό σεισμό, με ένα τράνταγμα, θα σωριάσουν ολόκληρες αδελφότητες, ολόκληρα μοναστήρια, γιατί ο καθένας θα πάη να σώση τον εαυτό του και θα τραβήξη την πορεία του.

Χρειάζεται πολλή προσοχή, για να μη μας εγκατάλειψη ο Θεός. Οι ψυχές να έχουν κάτι πνευματικό. Αυτό σας τιμάει. Θα γίνει μεγάλο τράνταγμα.

Τόσα σας λέω, τόσο σκληρά έχω μιλήσει! Εμένα κάτι να μου έλεγαν, θα προβληματιζόμουν, θα σκεφτόμουν γιατί μου το είπαν, τι ήθελαν. Γιά να μην πω βράδυα, ένα βράδυ δεν θα κοιμόμουν. Αν δεν έβλεπα τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, δεν θα ανησυχούσα τόσο. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι αργότερα θα δυσκολευθήτε πολύ. Δεν με καταλαβαίνετε. Τότε θα με καταλάβετε.

– Αν βρεθή, Γέροντα, μόνος του κανείς σε δύσκολα χρόνια, τι θα κάνει;

– Άρχισε τώρα να κάνεις πρώτα υπακοή, να απόκτησης διάκριση, και τότε θα δούμε. Γι’ αυτό είπαμε να κόψουμε τα κουσούρια πρώτα. Αν έχη κανείς κουσούρια, δεν θα τα βγάλη πέρα. Αν τώρα γκρινιάζη για όλα και νομίζη ότι αυτός είναι λεβεντόπαιδο και όλοι οι άλλοι είναι χάλια, τότε…; Κοιτάξτε να διορθωθήτε, για να δικαιούσθε την θεία βοήθεια.

Να στηριχθήτε ακόμη περισσότερο στον Θεό. Θα έχουμε πιο δύσκολα χρόνια. Ακόμη είναι άγουρα τα …; φρούτα· δεν ωρίμασαν. Όταν εσείς θα είστε ώριμες πνευματικά, ξέρετε τι θα είστε; Όχυρο. Όχι μόνο για εδώ, αλλά θα μπορήτε να βοηθάτε και πιο πέρα.

Γιατί, διαφορετικά, θα έχετε και εσείς ανάγκη από ανθρώπινη βοήθεια και προστασία. Καί ξέρετε τι κακό είναι ένα μοναστήρι, με ένα σωρό αδελφές, να έχη ανάγκη από λαικούς;

Σήμερα ο μοναχός πρέπει να ζήση πνευματικά, για να είναι έτοιμος να ξεπεράση μια δυσκολία. Να ετοιμασθή, για να μην τον στενοχωρήση η στέρηση, γιατί μετά μπορεί να φθάση στην άρνηση. Θα έρθη εποχή που θα ξεραθούν τα ποτάμια, όλοι θα διψάσουν, όλοι θα υποφέρουν.

Γιά μας τους μοναχούς δεν είναι τόσο φοβερό· εμείς και να διψάσουμε, πρέπει να διψάσουμε, γιατί εμείς ξεκινήσαμε για κακουχία. «Ο,τι δεν έκανα εκουσίως ως καλόγερος, θα πω, το κάνω τώρα ακουσίως, για να καταλάβω τι θα πη καλόγερος. Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου».

Αλλά ο καημένος ο κόσμος! Όταν φθάνουν οι άνθρωποι στο σημείο να εφευρίσκουν βόμβες που να σκοτώνωνται οι άνθρωποι και να μην καταστρέφωνται τα κτίρια, τι να πω; Όταν είπε ο Χριστός «μια ψυχή αξίζει όσο ο κόσμος όλος»[1], και αυτοί έχουν τα κτίρια πιο πολύ από όλο τον κόσμο, αυτό είναι φοβερό!

– Γέροντα, νιώθω αγωνία, φόβο, για ο,τι μας περιμένει.

– Αυτός ο φόβος μας βοηθάει να γαντζωθούμε στον Χριστό. Όχι ότι πρέπει να χαίρεται κανείς γι’ αυτήν την κατάσταση που περιμένουμε, άλλα να χαίρεται, γιατί θα αγωνισθή για τον Χριστό. Δηλαδή δεν θα περάσουμε μια κατοχή ενός Χίτλερ η ενός Μουσολίνι, άλλα θα δώσουμε εξετάσεις για τον Χριστό.

Δεν είναι ότι θα έχουμε εμείς πολυβόλα, ατομικές βόμβες ανώτερες, και θα νικήσουμε. Τώρα ο αγώνας θα είναι πνευματικός. Θα παλέψουμε με τον ίδιο τον διάβολο. Ο διάβολος όμως δεν έχει καμμιά εξουσία, αν δεν του δώσουμε εμείς εξουσία.

Τι να φοβηθούμε; Αν ήταν Χίτλερ η Μουσολίνι, ήταν άλλο. Να μην υπάρχη φόβος. Να χαιρώμαστε που η μάχη είναι πνευματική.

Εάν ζήτε μοναχικά, πατερικά, και προσέχετε, θα δικαιούσθε την θεία επέμβαση σε κάθε επίθεση του εχθρού. Αν υπάρχουν άνθρωποι προσευχής, ταπεινοί, που έχουν πόνο και αγάπη, είναι κεφάλαια πνευματικά, είναι «βάσεις» πνευματικές. Δυό-τρεις ψυχές να υπάρχουν σε ένα μοναστήρι που να σκέφτονται τον πόνο των άλλων και να προσεύχονται, είναι πνευματικό οχυρό.

Η είδηση της επαλήθευσης:

Η ξηρασία στην Ευρώπη πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι από ιστορικά κύματα καύσωνα που τροφοδότησαν τεράστιες πυρκαγιές.

Ο καιρός απέχει πολύ από το φυσιολογικό – και ακόμη και ένας απλός παρατηρητής δεν μπορεί παρά να δει ότι κάτι πάει λάθος. Ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι φλόγες καίνε τα αποξηραμένα τοπία σε πολλά σημεία της Ευρώπης, υπάρχει ένας ακόμη πιο διαδεδομένος και δυνητικά καταστροφικός κίνδυνος που τροφοδοτείται από το κλίμα και σπέρνει τον όλεθρο στην Γηραιά ήπειρο: η ακραία ξηρασία.

Μήνες λιγοστών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου έχουν οδηγήσει την περιοχή σε ξηρασία, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες χώρες. Ενισχύει τους καύσωνες και ενισχύει τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές, ενώ παράλληλα καταστρέφει τις καλλιέργειες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, σχεδόν η μισή Ευρώπη βρίσκεται υπό συνθήκες «προειδοποίησης», οι οποίες υποδηλώνουν σοβαρή ξηρασία και μεγάλο έλλειμμα εδαφικής υγρασίας. Ένα επιπλέον 17% της Ευρώπης έχει φτάσει στο όριο στο οποίο η βλάστηση υποφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεραίνεται ή αραιώνει. Σε μεγάλο βαθμό, οι αγρότες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ξηρές συνθήκες.

ezgif_com-gif-maker

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει εκτεταμένες εξαιρετικά ξηρές συνθήκες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες σκιάζονται με καφέ χρώμα. Τα χρώματα προέρχονται από δορυφόρους που έχουν ανιχνεύσει σημαντικά μικρότερη εξάτμιση στις περιοχές με καφέ σκίαση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστο υπόγειο νερό διαθέσιμο για να εξατμιστεί εξ αρχής. Ο Αντρέα Τορέτι, ανώτερος επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, δήλωσε στο Sky News ότι η ξηρασία είναι έτοιμη να γίνει η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών.

Ένα ξηρό φθινόπωρο και χειμώνας σήμαινε ότι τα υπόγεια ύδατα ενόψει της άνοιξης και του καλοκαιριού ήταν ήδη χαμηλά. Οι ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, συνέβαλαν στην ξήρανση αυτού του νερού.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, τα νότια τμήματα της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έλαβαν μόνο το 10 έως 20 τοις εκατό των μέσων βροχοπτώσεων, και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν καθόλου. Το Λονδίνο έλαβε μόλις ένα χιλιοστό βροχόπτωσης (0,04 ίντσες), σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 45 χιλιοστών (1,77 ίντσες).

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πάρκα στο Λονδίνο, πράσινα πριν από ένα χρόνο, τώρα καφέ.

august2021
august2022
Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι ήταν ο ξηρότερος Ιούλιος της νότιας Αγγλίας που έχει καταγραφεί ποτέ και ο ξηρότερος Ιούλιος σε ολόκληρη τη χώρα από το 1935.

Η σύγκριση των δορυφορικών εικόνων της επιφάνειας της γης πάνω από την Αγγλία και τη βόρεια Γαλλία μεταξύ φέτος και πέρυσι αποκαλύπτει μια έντονη αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2021, μεγάλο μέρος της περιοχής ήταν καταπράσινο και πλούσιο- το 2022, η περιοχή είναι καφέ και άγονη.

londonaugust2022
sept2021

Προβλήματα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία

Η ξηρασία στη Γαλλία είναι επίσης από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η Météo-France, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, εξέδωσε δελτίο στο οποίο αναφέρει ότι η χώρα βίωσε τον ξηρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με συνολική βροχόπτωση περίπου 85% κάτω από το μέσο όρο.

Εν μέσω της ξηρασίας, οι ελλείψεις νερού έχουν επικρατήσει στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Ορισμένα μεγάλα ποτάμια – όπως ο Ρήνος στη Γερμανία – έχουν γίνει επισφαλώς ρηχά. Το Reuters αναφέρει ότι το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων στον Ρήνο έχει υπερπενταπλασιαστεί και πολλά μεγαλύτερα πλοία έχουν περιοριστεί να μεταφέρουν μόνο το 30 έως 40 τοις εκατό της χωρητικότητάς τους. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να προσαράξουν.

Ο Ρήνος είναι η κύρια αρτηρία της Γερμανίας για τη ναυτιλία και τυχόν διαταραχές θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των ναυτιλιακών εμποδίων.

Ένα παρόμοιο υδρολογικό ζήτημα έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ιταλία, όπου ο ποταμός Πο αντιμετωπίζει αυτό που ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως “την πιο σοβαρή κρίση νερού των τελευταίων 70 ετών”. Στις αρχές Ιουλίου, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Ιταλίας, ζουν στη λεκάνη του ποταμού.

Περίπου το 41 τοις εκατό της λεκάνης του ποταμού Πό χρησιμοποιείται για τη γεωργία, η οποία συντηρεί 3,1 εκατομμύρια βοοειδή (το μισό απόθεμα της χώρας) και 6 εκατομμύρια χοίρους (σχεδόν τα δύο τρίτα του εθνικού αποθέματος), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ξηρασία έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 30% στην Ιταλία, μειώνοντας την ήδη πενιχρή συγκομιδή, καθώς οι αγρότες φύτεψαν λιγότερο λόγω της αύξησης του κόστους που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πυρκαγιές στη δυτική Ευρώπη

Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η καυτή ζέστη συμβάλλουν στην ενίσχυση του κινδύνου πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια νέα πυρκαγιά σχηματίστηκε κοντά στο Μπορντό της Γαλλίας το απόγευμα της Πέμπτης, αναγκάζοντας 10.000 κατοίκους να απομακρυνθούν. Το BBC ανέφερε ότι 1.000 πυροσβέστες συμμετείχαν ενεργά στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, η οποία είναι μία από τις πολλές που έχουν εμφανιστεί σε όλη τη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο από τις αρχές Ιουλίου.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επί του παρόντος αυξημένος σε μεγάλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας ενός ακόμη κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο, με προβλεπόμενες μέγιστες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Γαλλία.

 

Το Copernicus, μια υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσομοιώνει αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

protothema.gr

https://iliarihto.blogspot.com/2022/08/blog-post_20.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.