Η νεοταξίτισα διορισμένη από την Ελίτ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν απειλεί και τη δημοκρατία της Ιταλίας αν δεν εκλεγεί η ευλογημένη από το WEF του Σβάμπ κυβέρνηση

Οργή κατά των Βρυξελλών στην Ιταλία: Οι απειλές Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν κατά της Τ.Μελόνι δυνάμωσαν την ιταλική Δεξιά

Προελαύνουν τα τρία κόμματα της ιταλικής Δεξιάς: Συγκεντρώνουν 45-52%

Οργή κατά των Βρυξελλών στην Ιταλία: Οι απειλές Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν κατά της Τ.Μελόνι δυνάμωσαν την ιταλική Δεξιά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κατηγορείται και δικαίως για παρέμβαση στις ιταλικές εκλογές αφού απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει «εργαλεία» εάν επιτευχθεί λάθος εκλογικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές της Ιταλίας, που θα διεξαχθούν αυτήν την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου

Όπως γράφει η Global Macro Monitor , η ευρωζώνη έχει πρόβλημα «με ένα κεφαλαίο Π».

Η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας στις σημερινές κάλπες. Τα πρώτα exit polls δείχνουν ποσοστά 45-52% για τα δεξιά κόμματα της Τ,Μελόνι, του Μ.Σαλβίνι και του Σ.Μπερλουσκόνι!

Η Ιταλία, φυσικά, παλεύει με τις συνέπειες της πιο σοβαρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιούνται ήδη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας».

«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση – και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία – έχουμε τα εργαλεία», συνέχισε.

Ο Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν έκανε το σχόλιο αφού δημοσιογράφος στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ είπε ότι υπάρχουν υποψήφιοι στις ιταλικές εκλογές «κοντά στον Putin» και τη ρώτησε πώς θα αντιδρούσε η ΕΕ εάν εκλεγούν.

Η προοπτική ενός χαρισματικού εθνικιστή ηγέτη που θα πάρει την εξουσία έχει αναστατώσει τις Βρυξέλλες: Η Ιταλία δεν είναι Αυστρία, ούτε Ουγγαρία, ούτε ακόμα Πολωνία.

Είναι μια μεγάλη οικονομία 60 εκατ. ανθρώπων. Η ανάληψη της εξουσίας από μια δύναμη αμφισβήτησης των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποτελέσει διαλυτικό συστατικό στο σημερινό κατεστημένο των Βρυξελλών.

Οργή στην Ιταλία

Η Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν έκανε σαφή αναφορά στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περικόψει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που θεωρεί ότι παραβιάζουν το «κράτος δικαίου», ένα ισχυρό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Βρυξέλλες για να τιμωρήσουν οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή πρότεινε περικοπή 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας να αποτελεί εδώ και καιρό αγκάθι στο μάτι της ΕΕ για την αντίθεσή της στη μαζική μετανάστευση και την υποστήριξη των παραδοσιακών αξιών.

Οι θέσεις της Μελόνι δεν διαφέρουν από αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπάν. «Δεν υπάρχει καμία πιθανή διαμεσολάβηση. Ναι στη φυσική οικογένεια. Όχι στα λόμπι των LGBT. Όχι στη βία του Ισλάμ, ναι στα ασφαλέστερα σύνορα, όχι στη μαζική μετανάστευση, ναι στη δουλειά για τον λαό μας και όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση», είπε η Μελόνι σε προεκλογική συγκέντρωση.

Απάντηση στηn Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Οι πολιτικές πεποιθήσεις της Μελόνι σημαίνουν ότι η ΕΕ κηρύσσει πόλεμο Ιταλίας αλλά δεν μπορεί τον κερδίσει.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.

Εάν η ΕΕ περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Ιταλία, αυτό μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις σε μια ήδη διχασμένη Ευρώπη και ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντιδράσεις στον ιταλικό πληθυσμό.

Οι Ιταλοί πολιτικοί απαντούν ήδη στην απειλή:

«Τι είναι αυτό, απειλή; Αυτή είναι επαίσχυντη αλαζονεία», έγραψε στο Twitter ο Matteo Salvini, ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Lega. Ζήτησε από τη Von Der Leyen να «σεβαστεί την ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη ψήφο του ιταλικού λαού».

Είπε επίσης στην ιταλική τηλεόραση ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες σκέφτεται να περικόψει τα κεφάλαια που ανήκουν στην Ιταλία, επειδή η Lega κερδίζει τις εκλογές, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτήν την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι θεσμικός εκφοβισμός».

Πώς γίνεται η Τζόρτζια Μελόνι να θεωρείται η επικρατέστερη για πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά το πέρας των σημερινών εκλογών;

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2020 και ο συνδυασμός απλής αναλογικής και πλειοψηφικής απονομής εδρών έχει προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και οδήγησε σε συμμαχίες.

Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας οδήγησε τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες και έτσι στις σημερινές εκλογές, μπορεί οι πολίτες να ψηφίζουν το κόμμα της προτίμησής τους, όμως τελικά ψηφίζουν την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερή συμμαχία που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Το δεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia» της Τζόρτζια Μελόνι, μπορεί να είχε συγκεντρώσει ποσοστό – μόλις 4% – στις εκλογές του 2018, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (όσες βγήκαν στη δημοσιότητα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου) οι δεξιοί συγκεντρώνουν ποσοστό 24,6 – 25,1% της πρόθεσης ψήφου, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα με 20,5% – 22,4%.

Αν το 25% ακούγεται λίγο, τότε έρχονται και τα ποσοστά των «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να… βάλουν το χεράκι τους και να εκτοξεύσουν το ποσοστό της Κεντροδεξιάς στο 48%, κατά 15% περισσότερο από τον αντίπαλο συνασπισμό της Κεντροαριστεράς.

Σημειώνεται, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2018, ότι λίγο περισσότερο από το 1/3 των βουλευτών στη Γερουσία και στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας εκλέγονται με βάση το πλειοψηφικό σύστημα, με τους υπόλοιπους να επιλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση μέσω κομματικών καταλόγων.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 61-62%) των εδρών κατανέμεται με απλή αναλογική, αρκεί ένα κόμμα να έχει ξεπεράσει το όριο του 3%. Το υπόλοιπο (περίπου 37%) αφορά μονοεδρικές περιφέρειες και το μικρότερο ποσοστό θα καθοριστεί από τις ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Όμως, φέτος, μειώθηκαν οι έδρες τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στη Γερουσία, από 630 σε 400 και από 315 σε 200 αντίστοιχα. Άρα, σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται 2/3 ως όριο πλειοψηφίας για σχηματισμό κυβέρνησης, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα.

Μπορεί τα μαθηματικά να μην… βγαίνουν, για αυτό και το ενδιαφέρον στρέφεται στις μονοεδρικές περιφέρειες από τις οποίες η νίκη μπορεί να έρθει ακόμα και για μία ψήφο, καθώς χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αυτό το μικτό σύστημα δίνει σημαντικό μπόνους στον συνασπισμό με το ισχυρότερο προβάδισμα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, από το 2021 και μετά, οι Ιταλοί πολίτες ψηφίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους και όχι από το 25ο, άλλαξε δραστικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Φαβορί η Τζόρτζια Μελόνι ακόμα και αν εκλεγεί δεύτερη (που δεν θα έρθει)

Το μοναδικό… απρόοπτο που μπορεί να συμβεί είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε να στηρίξει τους Δημοκρατικούς του Ενρίκο Λέτα. Αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί και κατά συνέπεια η Κεντροδεξιά αναμένεται να θριαμβεύσει.

Μερικοί πιστεύουν ότι η Κεντροδεξιά μπορεί να διασφαλίσει ως και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών, δηλαδή περίπου 130 έδρες στη Βουλή και 65 στη Γερουσία.

Άρα, ακόμα και αν οι Δημοκρατικοί κάνουν την ανατροπή και εκλεγούν πρώτοι, η Τζόρτζια Μελόνι θα μπορεί ακόμα να γίνει πρωθυπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναλυτικότερα, από την απλή αναλογική τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν αναμένεται ότι θα έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 100 έδρες στη Βουλή και 50 στη Γερουσία. Αν, μάλιστα, σε αυτές προστεθούν σε εκείνες των μονοεδρικών περιφερειών, τότε η πλειοψηφία «κλειδώνει» και στα δύο σώματα.

ΠΗΓΗ:https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/prothypourgos-tis-italias-i-tzortzia-meloni-akomi-kai-an-vgei-deyteri/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.