Οι βλάκες είναι οι δυνάστες της ανθρωπότητος» – Ευάγγελος Λεμπέσης-Σταμάτης Κραουνάκης

Το  κείμενο «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» του Έλληνα διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή, έρχεται στις μέρες μας να υψώσει ισχυρή ασπίδα στη χυδαιότητα, την αναξιοκρατία και τα κοινωνικά συστήματα που ποδοπατούν την ανθρώπινη ζωή.

Χάρης Φλεούρας ο ιδανικός βλαξ στην παράσταση

Η βλακεία, ως αντίθετο της ευφυΐας, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ορισμένους τύπους και ομάδες ανθρώπων που βλέπουν την εξουσία σαν πηγή εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και πελατειακών διασυνδέσεων.

Έτσι οι «βλάκες», εν αντιθέσει προς τους ευφυείς, επιδιώκουν, συνήθως με ανέντιμα, αθέμιτα ή και παράνομα μέσα, να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα εις βάρος του κοινού αγαθού. Το πρόβλημα τους όμως είναι ότι δεν διαθέτουν την διανοητική ικανότητα να διακρίνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ενεργειών τους στην κοινωνία και στον ίδιο τους τον εαυτό. Ο κύριος στόχος του έργου, η οποία διατρέχεται από ένα πολύ ιδιάζον χιούμορ, είναι να αναδείξει ουσιώδεις διαστάσεις και όψεις της παθογένειας της νεοελληνικής κοινωνίας, οι οποίες φαίνεται να είναι διαχρονικές και οπωσδήποτε σύγχρονες.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι ένας άνθρωπος που αγαπά την τέχνη γενικώς. Μια πληθωρική προσωπικότητα που ζει και κινείται μέσα στην κοινωνία. Ο χαρακτηρισμός «ιδιαίτερο ταλέντο» νομίζω ότι δεν επαρκεί, καθώς έχει ένα θείο χάρισμα να δημιουργεί “έργα” που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Ένας δημόσιος καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος που αγαπά την τέχνη, το θέατρο και που με τον τρόπο του ανακατεύεται με τα κοινά, λέει την άποψή του, παίρνει θέση.

Με αφορμή την παράσταση που ανεβάζει στο Θέατρο Ιλίσια Βολονάκης «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» μίλησε για το έργο, την πολιτική και τη ζωή του στο Tvxs

Ο συγγραφέας σαν δικηγόρος του διαβόλου υπερασπίζεται τους βλάκες, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τους μηχανισμούς τους και σε δεύτερο επίπεδο αποκαλύπτει ότι αυτή η συνομοσπονδία βλακών ανά τους αιώνες είναι ο αιώνιος κοινωνικός δυνάστης. Και αναλύοντας το κείμενο καταλάβαμε πόσο εύκολο είναι να κατρακυλήσει κάποιος σε μια κατάσταση που δεν του ζορίζει το μυαλό. Όλη η ανθρωπότητα διοικείται από τέτοιους τύπους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα ανώτατα αξιώματα.

Στα ανώτατα αξιώματα

Τελικά ποιοι είναι οι βλάκες της κοινωνίας μας και πως μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτούς;

Όλοι μας! Κυρίως οι άνθρωποι που εύκολα κυνηγάνε το φόβο, το φθόνο και το μίσος. Και αυτοί που βασίζονται κυρίως στο ένστικτο και στη ζωική μας φύση. Η μία τάση είναι ο πιθηκάνθρωπος κι άλλη τάση είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος. Το κείμενο αναλύει γλαφυρά πως αυτοί συσπειρώνονται, αλληλοϋποστηρίζονται και πως εμποδίζουν έναν ευφυή να πάρει θέση στην κοινωνία ή ακόμα πως διακόπτουν την πορεία των αληθινά ικανών. Πάντα θα υπάρχουν οι βλάκες που θα πολεμάνε τους ικανούς. Στην ανάλυση του έργου πάντως βρήκαμε πολλά παραδείγματα από τη πολιτική και κοινωνική μας καθημερινότητα. Όλη η ανθρωπότητα διοικείται από τέτοιους τύπους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα ανώτατα αξιώματα.

Πως χαρακτηρίζετε την πολιτική κατάσταση σήμερα και τι βλέπετε για την κοινωνία;

Είναι αυτό ακριβώς που λέω και στα τραγούδια μου. «Αυτό το παλιοσύστημα που μας πάει στο διάολο». Νομίζω ότι αποχωρεί το παλιό αλλά το καινούριο δεν έχει ακόμα γεννηθεί και πάντα την ώρα που γίνεται αυτή η σύγκρουση οι ανθρώπινες ζωές μπαίνουν σε κίνδυνο. Για μένα τα κέντρα εξουσίας δεν είναι οι κυβερνήσεις. Τα κέντρα εξουσίας είναι αόρατα. Εκεί το μόνο που έχω να ρωτήσω ταπεινά και ειλικρινά είναι «πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι είναι αθάνατοι; Τι θέλουν να κατακτήσουν από αυτόν τον πλανήτη;» Είναι λάθος να προσπαθήσεις να επιμερίσεις τις λάθος τακτικές που ακολουθούνε οι πολιτικοί για τη μικρή ελληνική μας κοινωνία. Το πρόβλημα είναι πιο γενικό. 

https://tvxs.gr/news/moysiki/o-stamatis-kraoynakis-milaei-sto-tvxs-peri-blakokratias

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.