Ακούει κανείς; Είναι δικαίωμα του πολίτη να ΜΗΝ έχει τραπεζικό λογαριασμό

Ακούς φίλε μου, να σε αναγκάζουν πάνω από 500 νευρώ να πληρώνεις μέσω τραπέζης.

Ακούς φίλε μου, να σε ρωτούν όταν αποσύρεις τα χρήματά σου να δηλώσεις γιατί τα παίρνεις;

Ακούς φίλε μου, να θεωρείσαι από το 2013 και δώθε επενδυτής και μέτοχος σώνει και καλά αν και είσαι αποκλειστικά καταθέτης.

Ακούς φίλε μου, όταν καταθέτεις σε βιβλιάριο που έχεις, ξένου συναλλάγματος (στην προκειμένη περίπτωση σε δολάρια USA) ένα ασήμαντο ποσό π.χ. 10 ευρώ για να διατηρείται ενήμερος ο λογαριασμός, η τράπεζα σου κρατάει για έξοδα και προμήθεια 5 ευρώ και 50 λεπτα κι έτσι στην ουσία είναι σαν να καταθέτεις 4,50 $ λαμβανομένης υπόψη και της διαφοράς δολαρίου/ευρώ (1.20$ προς 1 ευρώ) χάνεις και πάλι χάνεις. Έτσι αντί να κατατίθενται τουλάχιστον 8 ή 9 δολάρια από τα 12 με βάση την ισοτιμία, ο ομότιμος τραπεζίτης βάζει στην τσέπη του   7$ και 50 cents.

Ακούς φίλε μου, όταν καταθέτεις το χρήμα σου να είσαι ευχαριστημένος όχι για τον τόκο που θα λάβεις, αλλά που δεν πληρώνεις προς το παρόν(!)  φύλακτρα κι από πάνω!

Ακούς φίλε! Και σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία πάνε οι καταθέσεις σου υπέρ πίστεως και πατρίδας, αν αυτό που βιώνουμε τώρα λέγεται πατρίδα, γιατί την πίστη την έχουμε ξεχάσει μέσα μας, ούτε ελπίζουν πια οι Έλληνες σ’ αυτό το ιδανικό.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

05/02/18

Διαβάστηκε 23307 φορές

Κάρτες, κάρτες, κάρτες, γίναμε σκλαβάκια του πλαστικού χρήματος. Άντε και καλό σφράγισμα!

Του Νίκου Σταθόπουλου

Διαβάζω:«Πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες προκαλεί ο ποταμός ρευστότητας (31 δισ.€), που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος, δυσχεραίνοντας την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» (Σοφοκλέουςin, 29/01/2018).

Ο συντάκτης εννοεί ότι συνεχίζεται η επιβολή των «capital controls», ΕΠΕΙΔΗ οιπολίτες δεν τοποθετούν το ρευστό χρήμα τους  στις τράπεζες. Δηλαδήαντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα! Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη: οκόσμος δεν τοποθετεί τα χρήματά του στις τράπεζες ΕΠΕΙΔΗ συνεχίζεται η επιβολήτων capital controls!

Και εδώ που τα λέμε, γιατί κάποιος που έχει λίγη ρευστότητα, να την τοποθετήσει σε τράπεζα, αντί να την φυλάξει, σαν κόρη οφθαλμού, σε ένα δικό του ασφαλές μέρος;

Παλιά, ένας πολίτης είχε δυο σοβαρούς λόγους να καταθέσει τα χρήματά του σε τράπεζα.
Πρώτον, αυτό του έδινε ένα μικρό επιτόκιο, που μείωνε την «φθορά» του νομίσματος. Δεύτερον, η κατάθεση στην τράπεζα ήταν ασφαλής. Ο καθένας είχε την σιγουριά ότι το ποσό που κατέθετε, θα το έπαιρνε πίσω.

Σήμερα και οι δυο αυτοί λόγοι έχουν, όχι μόνο καταρρεύσει, αλλά πλήρως αντιστραφεί.
Ούτε κουβέντα βέβαια για επιτόκιο. Αλλά επιπλέον οι τραπεζίτες χρεώνουν την παραμικρή πράξη, ακόμα και όταν αυτή είναι εντελώς αυτοματοποιημένη, με μεμηδενικό κόστος για την τράπεζα. Ορισμένες φορές ο πολίτης πρέπει να πληρώσει, απλά και μόνο για… να ενημερωθεί! Η μόνη βεβαιότητα που του απομένει είναι ότι, όσο τα χρήματά του μένουν στην τράπεζα, τόσο θα μειώνονται.

Επιπλέον η τράπεζα είναι σήμερα το πιο αβέβαιο και ανασφαλές μέρος για να σιγουρέψει ένας πολίτης τα χρήματά του. Δεν κινδυνεύει βέβαια από ληστεία, αλλά κινδυνεύει να του τα αρπάξει το άλλο όρνιο, το Κράτος. Το «κούρεμα» είναι πλέον ένα αποδεκτό ενδεχόμενο, η νομιμότητα του οποίου δεν αμφισβητείται. Αλλά επιπλέον το Κράτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλειδώσει τον λογαριασμό οποιουδήποτε πολίτη, χωρίς να απαιτείται απόφαση καμίας Δικαστικής Αρχής. Όταν το κράτος χρωστάει στον πολίτη, το μόνο που αυτός μπορεί να κάνει είναι να… περιμένει. Ας θυμίσουμε ότι σήμερα το Κράτος χρωστάει 3,15 δισ. € στους πολίτες. Όταν όμως ο πολίτης χρωστάει στο Κράτος, το Κράτος μπορεί χωρίς προειδοποίηση να αδειάσει τον λογαριασμό του, ακόμα και αν το ίδιο το Κράτος χρωστάει στον συγκεκριμένο πολίτη το ίδιο ή και μεγαλύτερο ποσό! (Σ.γ.:Χώρια το πρόστιμο που θα πληρώσει γιατί δεν ήταν συνεπής εντός της ισχνής ημερομηνίας που αυτό ορίζει σύμφωνα με την παροιμία: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”).

Ας θυμίσουμε την εξωφρενική διάταξη του Ν. 4152/2013 (νόμος της ΝΔ, τον οποίο εφαρμόζει (σ.γ.:ο δίδυμος αδερφός του ο )ΣΥΡΙΖΑ): «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα, και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων, ή των εγγυητών».

Ζούμε μια εποχή όπου η σύμπραξη τραπεζών-κράτους μοιάζει με ένα κονσόρτσιουμ,που σκοπό έχει να κηδεμονεύει τα χρήματα τον πολιτών. Όταν οι τράπεζες χρεοκοπούν, το κράτος δανείζεται εν ονόματι των πολιτών και σώζει… τους υπόλογους τραπεζίτες (από το 2012, το Κράτος χρέωσε τους πολίτες πάνω από 40δισ. € για να τα δώσει στους τραπεζίτες. Σ.γ.:Συνολικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τραπεζίτες πήραν bonuses για τις καταθέσεις τους σε γερά ομόλογα του εξωτερικού, εις βάρος βέβαια των πληβείων Ελλήνων, 120 δις). Με απλά λόγια, οι τραπεζίτες κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα των πελατών τους και το Κράτος μας, αντί να τους κυρώσει βάσει της εξουσίας που διαθέτει, (σ.γ.:να βάλει ορκωτούς λογιστές και να τους τινάξει στον αέρα για τις υπερωκεάνειες αυθαιρεσίες τους, αντί να τις κλείσει) τιμωρεί τα θύματά τους, επιβάλλοντας στους πολίτες να δώσουν και άλλα χρήματα στους τραπεζίτες, οι οποίοι, δεν χρειάζεται πλέον να πηδήξουν από τα παράθυρα όπως στην μεγάλη χρεοκοπία του 1929. (Σ.γ.:Τώρα πηδούν μόνο οι Έλληνες πολίτες από τα παράθυρα και τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου). Οι ευγνώμονες τραπεζίτες, με την σειρά τους, θέτουν τους λογαριασμούς των πελατών τους στη διάθεση του Κράτους. (Σ.γ.: Δεν τους στοιχίζει και πολύ, το χρήμα πάλι σ’αυτούς επιστρέφει).

Το οποίο (κράτος) καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση των χρημάτων των πολιτών στους τραπεζίτες. Έτσι ο κύκλος κλείνει. Η ολοκλήρωση του συστήματος είναι η γενικευμένη επιβολή του λεγόμενου «πλαστικού χρήματος». Ο πολίτης χάνει πλέον κάθε επαφή με το χρήμα του, εφόσον κάθε συναλλαγή βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την αίρεση του συμπλέγματος κράτος-τράπεζα.

Η λογική εξέλιξη θα είναι η ποινικοποίηση της κατοχής ρευστού χρήματος. Μην μειδιάτε, έχει ήδη αρχίσει. Πρόσφατα ένας ηλικιωμένος φίλος μου πήγε σε μια τράπεζα για να χαλάσει ένα χαρτονόμισμα των 500 €. Ίσα που δεν φώναξαν την αστυνομία! Του ζήτησαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για να εξηγήσει που βρήκε το χαρτονόμισμα και μετά από χίλια ζόρια, του το χάλασαν… κρατώντας προμήθεια 2,40 €!  Φίλοι μου από το εξωτερικό, μου λένε ότι όταν πάει κάποιος να τραβήξει από την τράπεζά του ένα ποσό που ξεπερνάει 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ, πρέπει να κλείσει ραντεβού 15 μέρες νωρίτερα. Και κυρίως ο τραπεζίτης τον ρωτάει τι θέλει τα χρήματά του! (Σ.γ.:Αυτό γίνεται κι εδώ τώρα, αυτή τη στιγμή). Ναι, καλά διαβάσατε, ο τραπεζίτης ρωτάει τον άνθρωπο που του εμπιστεύτηκε δικά του χρήματά, τι θέλει να κάνει τα χρήματά του, για να δεχτεί να του δώσει πίσω τα χρήματά του!

Όποιος λοιπόν εκπλήσσεται, για την απροθυμία των πολιτών να καταθέσουν το ρευστό τους στις τράπεζες, (σ.γ.:και να ρισκάρουν να τους τα κλέψουν Έλληνες, Αλβανοί, Ουκρανοί, Γεωργιανοί και Αθίγγανοι) μάλλον είναι αφελής. Εκτός αν επιχειρεί να μας πείσει ότι με τον τρόπο αυτό θα τελειώσουν τα capital controls, οπότε έχει αναλάβει την προπαγάνδα αυτού του νέου μορφώματος, που μπορούμε να αποκαλέσουμε«κονσόρτσιουμ κράτος-τράπεζα».

Σκέφτομαι ότι ήρθε η ώρα, στην επόμενη αναθεώρηση τους Συντάγματος, να συζητηθεί και το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ΜΗΝ έχει τραπεζικό λογαριασμό.
Σ.γ.: Σιγά και μην το περιμένεις. “Σπίτι λένε χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει” και δω στην Ελλάδα ισχύει το σαρανταπέντε Γιάννηδες… τα υπόλοιπα τα ξέρετε!
* Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας και έχει σπουδάσει στον Καναδά.

πηγή: tvxs.gr αναρτήθηκε στις 5/2/18

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.