Διαδικτυακός Εθισμός Μέρος 1ο

Ζήτω κερδίσαμε κούφιο αέρα!

Γνωρίζετε ότι όταν δίνετε ένα έξυπνο κινητό στο παιδί σας, είναι σαν να το οπλίζετε με μια χειροβομβίδα; Επειδή το παιδί από 4 με 5 ετών μέχρι και 15-16 ετών έχει δυσκολίες και όσο είναι μικρότερο γίνεται πιο δύσκολο, να βάλει όριο στα παιχνίδια με τα οποία παίζει; Έτσι μπορεί να ασχολείται 1 στα 4 παιδιά με το youtube από ηλικίας 3 και 4 χρονών. Επίσης γνωρίζετε ότι ένα παιδί αντί να ασχολείται με παιχνίδια στι διαδίκτυο 1 με 2 ώρες μπορεί να φτάσει τις 6 με 8; Αποτέλεσμα η ακτινοβολία του κινητού να αυξάνει τη θερμοκρασία του ενδοκυτταρίου υγρού και του αίματος. Αποτέλεσμα πονοκέφαλοι, αποπροσανατολισμός, νοητική σύγχυση, ξηροφθαλμία, ανάπτυξη μυωπίας ακόμη και στειρότητας; Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το tablet.

Ως γνωστόν ο εγκέφαλός μας μπορεί να συγκεντρώνεται και να αποδίδει σ’ ένα πράγμα μόνον δεν δύναται να διαβάζει, ν’ ακούει τη μουσική της αρεσκείας του από το youtube και να παρακολουθεί τις ενημερώσεις από τις αναρτήσεις φίλων του/της στο facebook. Τούτο επαυξάνει τον εκνευρισμό και την υπερένταση που έτσι κι αλλιώς ενυπάρχει από την ακινησία και την εμμονή να κοιτάζει ο γιος ή η κόρη μας μια οθόνη με τις ώρες.

Έτσι φτάνουμε στον προβληματικό ύπνο, όπου εκκρίνεται κορτιζόλη στο αίμα, ο ενδογενής καφές θα λέγαμε, η οποία αναγκάζει το παιδί να μένει άγρυπνο τις μικρές ώρες με αδυναμία απόδοσης την επομένη ημέρα στο σχολείο. Το σωστό είναι να κοιμόμαστε ακολουθώντας την πορεία της μελατονίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται από την επίφυση, το όργανο χρονοδιακόπτης, το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόϊ η οποία στην αρχή της νύκτας αυξάνει με αποτέλεσμα τη νύστα και όσο πλησιάζουμε προς το πρωί μειώνεται ενώ η ντοπαμίνης μας τότε αυξάνει και ξυπνάμε φυσιολογικά από 6 έως 8 π.μ.

Η επίφυση ένας μικροσκοπικός ενδοκρινής αδένας (5mm) στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια είναι από τα ελάχιστα σημεία στο ανθρώπινο σώμα που διαθέτουν φωτοευαίσθητα κύτταρα, παράγει την μελατονίνη δημιουργώντας στον άνθρωπο το αίσθημα της νύστας. Η έκκρισή της μελατονίνης αυξάνει τις βραδυνές ώρες (όταν δεν υπάρχει φως). Ξεκινά δύο ώρες πριν την κατάκλιση, γύρω στις 9 το βράδυ με μέγιστη παραγωγή ως τις 2 το πρωί, όπου παρατηρείται συνάμα πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.

Άνθρωποι και φυσικά τα εθισμένα στο διαδίκτυο παιδιά, που απασχολούνται νύκτα ή σε εναλλασσόμενες βάρδιες διαταράσσουν τον φυσιολογικό κιρκάδιο ρυθμό άρα και την ομαλή έκκριση μελατονίνης αφού είναι ξύπνιοι τις ώρες που ο οργανισμός έχει ρυθμιστεί να κοιμάται. Τα φυσιολογικά επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα μειώνονται με την ηλικία όποτε είναι συχνό στα άτομα μεγάλης ηλικίας να έχουν μειωμένα επίπεδα έως και πλήρη έλλειψη άρα και μικρότερη διάρκεια ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λίγες ώρες δεν είναι επιβλαβείς δεδομένου ότι η ποιότητα του ύπνου είναι καλή (π.χ χωρίς διακοπές). Δέον όπως λάβουμε υπόψη μας ότι ο υπερχιασματικός πυρήνας του υποθαλάμου (SCN), ο ενδογενής ρυθμιστής (ρολόι) του κιρκάδιου ρυθμού στον άνθρωπο καθορίζει την ώρα του ύπνου και της αφύπνισης. Το φως συγχρονίζει τις ταλαντώσεις του  υπερχιασματικού πυρήνα μέσω ενός μηχανισμού από γαγγλιονικά κύτταρα που ξεκινούν από τον αμφιβληστροειδή και περιέχουν μελανοσίνη καταλήγουν απευθείας στον SCN όπου και δημιουργούν ταλαντώσεις. Μέσω μιας δεύτερης έμμεσης οδού, οι κιρκαδικές πληροφορίες φτάνουν στην επίφυση (ή κωνάριο) όπου παράγεται η ορμόνη μελατονίνη, η οποία επίσης μπορεί να ρυθμίσει τη φάση των ταλαντώσεων στον SCN στον ημερήσιο κύκλο φωτός-σκότους. Εννοείται ότι το επίμονο επί ώρες κοίταγμα μια λαμπερής οθόνης διεγείρει αυτά τα γαγγλιονικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και διαταράσσουν τον ύπνο του παιδιού καθώς η ενασχόληση με το laptop, το tablet και την οθόνη του PC, λαμβάνει χώρα στις νυκτερινές ώρες.

Τα παιδιά μας ζουν με τους ημερήσιους και νυκτερινούς εφιάλτες που τους δημιουργεί το διαδίκτυο

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι στον εθισμό στο Internet μπορεί να συντείνουν και άλλα ψυχολογικά και ενδοπροσωπικά αίτια που συμβάλλουν στην ψυχοπαθολογία του παιδιού λόγω συννοσηρότητας, όπως Διαταραχή Ελειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), άγχος, φοβίες, καταναγκαστικού τύπου συμπεριφορά, κατάθλιψη ακόμη και αρχές παιδικής ψυχωσικής διαταραχής ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος όπως το σύνδρομο asperger.

Ένας άλλος σοβαρότατος κίνδυνος από το διαδίκτυο είναι ότι ένα 61% των παιδιών πέφτουν σε ακατάλληλα sites παρακολουθούν πορνό ταινίες ενώ το παιδί της νηπιακής και σχολικής ηλικίας είναι εντελώς απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο. Ισχύει και εδώ κατά τη γνώμη μας η εντολή του Συμπαντικού Νόμου όπως αναφέρεται στο Ματθαίο:

«Όποιος σκανδαλίσει και παρασύρει στην αμαρτία έναν από αυτούς τους ταπεινούς και απλούς που πιστεύουν σε μένα τον συμφέρει να κρεμάσει μια μυλόπετρα  στο λαιμό του και να πνιγεί στο πέλαγο. Αλίμονο στον άνθρωπο που γίνεται αιτία πρόκλησης σκανδάλου και βάζει σε πειρασμό έναν ταπεινό, απλό και αθώο στην ψυχή… Μη καταφρονείτε τις μικρές κι αθώες αυτές υπάρξεις γιατί οι φύλακες άγγελοί τους (από την ώρα που βαπτίσθηκαν) έχουν πολλή παρρησία και βλέπουν κατά πρόσωπο τον Πατέρα μου εις τους ουρανούς».  (Ματθ. Κεφ.18, στ. 6, 7 και 10).

H εντολή αυτή συμπεριλαμβάνει και την έκθεση των παιδιών σε παιδόφιλο και απροκάλυπτα σεξουαλικό πορνό μέσα στο διαδίκτυο. Πως είναι δυνατόν οι λεγόμενες “χριστιανικές κοινωνίες”της Δύσης να καταστρατηγούν με τόσο βάρβαρο και ωμό τρόπο την εντολή του Ιησού: «Άφετε τα παιδιά να με πλησιάσουν γιατί η αγνή τους ψυχή είναι η πιο άξια για να εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών καθώς και όποιοι γίνουν σαν αυτά». (Ματθ. Κεφ.19, στ.14).

Τα στατιστικά στοιχεία όμως άλλα δείχνουν. Ένα 14% των κοριτσιών κυρίως στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους στο facebook παρασυρμένα από τον ναρκισσιστικό θρίαμβο να μαζέψουν θαυμαστές. Έτσι το έφηβο, χωρίς ιδανικά από την οικογένεια κορίτσι εκδίδεται διαδικτυακά, απαντά σε αγνώστους φίλους με ψευδώνυμο οι οποίοι παρουσιάζονται εντελώς διαφορετικοί από ό,τι είναι. Υπόψη ότι 41% των παιδιών δημιουργούν φιλίες με αγνώστους. Αντίστοιχα το αγόρι θα επιδείξει βίντεο με τρομοκρατικές, παράνομες συμπεριφορές όπως τραυματίζοντας τον εαυτό του ή κάποιο φίλο του με μαχαίρι, επιδεικνύοντας γυμνά του μέλη, π.χ. τα γεννητικά του όργανα (συνήθως κρύπτοντας το πρόσωπο) και άλλες χυδαίου τύπου διαχυτικότητες. Σ’αυτό το τελικό αποτέλεσμα καταλήγουν τα παιδιά δεδομένου ότι πολλοί γονείς είναι διαδικτυακά αναλφάβητοι ή αδιάφοροι. Έτσι στατιστικά το 83% μπαίνει στι ίντερνετ χωρίς τον έλεγχο των γονέων του.

Όλα τα πιο πάνω είναι συμβατά με την παγκοσμιοποίηση, την χαλάρωση των ηθών, την ανεκτικότητα των δυτικών κοινωνιών οι οποίες είναι απόλυτα διαβρωμένες από το κυνήγι του κέρδους υπεράνω όλων. Έτσι έμαθαν και τα παιδιά μας να μην αγωνίζονται αλλά να επιζητούν το εύκολο κέρδος, την αναγνώριση και την προσωπική επιτυχία πάντα με την μέθοδο της ελάσσονος προσπάθειας. Όσον αφορά τον Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 25 Μάη του 2018, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αυτός είναι προς το παρόν σαν να μην υπάρχει. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το πιο κάτω βίντεο όπου προσκεκλημένος από την ιερά Μητρόπολη Ωρωπού και Φυλής και τη Δημοτική Κοινότητα Φυλής ήταν ο Γιώργος Κορμάς ιατρός εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου: Το θέμα της ομιλίας ήταν «Συνάξεις Γονέων-Ενημερωτικές»: Διάλεξις ΣΤ´: Θέμα: «Ασφαλές διαδίκτυο, οφέλη και κίνδυνοι».

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.