Διαδικτυακός Εθισμός Μέρος 3ο

Για να βοηθήσουμε τους γονείς που διαπιστώνουν πρόβλημα πιθανού εθισμού στο έφηβο παιδί του βοηθάει τα μάλα το…

Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο της Dr. Kimberly Young

Μπορείε να συμπληρώσετε το ΤΕΣΤ της
Dr. Kimberly Υoung διαδικτυακά

Οδηγίες Χρήσης: Η παρούσα εφαρμογή σας επιτρέπει να διεξάγετε μόνοι σας ένα σύντομο Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο. Το Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο αποτελείται από 20 ερωτήσεις που απαντάτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα: 1=Σπάνια, 2=Περιστασιακά, 3=Συχνά, 4=Πολύ συχνά και 5=Πάντα. Από τις απαντήσεις σας προκύπτει μια βαθμολογία που κυμαίνεται από 20 έως 100 και δίνει μια εκτίμηση για το αν και πόσο είστε εθισμένος εσείς ή το παιδί σας στο Διαδίκτυο ή αν και κατά πόσο εμφανίζετε Συμπεριφορά Εξάρτησης από το Διαδίκτυο (ΣΕΔ). Η εκτίμηση που παρέχει το Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο είναι γενική και σας κατατάσσει σε μια από τις κατηγορίες του ήπιου, μέτριου ή σοβαρού εθισμού στο Διαδίκτυο.

Σημαντικό: Το Tεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την εξέταση από κάποιον ειδικό όπως έναν ψυχίατρο και παρέχει απλώς μια εκτίμηση και όχι διάγνωση. Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο πάσχει από εθισμό στο Διαδίκτυο ή εμφανίζει Συμπεριφορά Εξάρτησης από το Διαδίκτυο θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και ΌΧΙ ένα τεστ στο Διαδίκτυο. Αν θέλετε να διερευνήσετε περαιτέρω το θέμα του Εθισμού στο Διαδίκτυο μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) ή την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.).

Αποποίηση ευθυνών: Το παρόν Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο παρέχει απλώς μια εκτίμηση και δεν αποτελεί διάγνωση η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται από κάποιον ειδικό. Η εφαρμογή παρέχεται ως έχει και ο δημιουργός της δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Η εφαρμογή εκτελείται εξ ολοκλήρου τοπικά στον υπολογιστή σας. Καμία μεταφορά δεδομένων δεν συμβαίνει από και προς κανέναν εξυπηρετητή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης πέρα από την αρχική φόρτωση της σελίδας. Δεν πραγματοποιείται καμία συλλογή δεδομένων που να έρχεται σε αντίθεση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Άδεια Χρήσης: Το παρόν Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο αποτελεί μετάφραση στα ελληνικά του Internet Addiction Test της Dr. Kimberly Young (1998) και η κλίμακά του προέρχεται από την προσαρμογή των κριτηρίων για την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια του DSM-IV. Παρέχεται για προσωπική χρήση. Η εφαρμογή Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο παρέχεται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). Ανάπτυξη-Δημιουργία: Κατεβάογλου Στυλιανός – Τεχνικός ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Σάμου – http://dide.sam.sch.gr/keplinet. Μπορείτε να ανοίξετε το Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο σε νέο παράθυρο.

Τεστ Εθισμού στο Διαδίκτυο

Έχετε 5 επιλογές για κάθε μία από τις 20 ερωτήσεις:

ΣΠΑΝΙΑ      ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ      ΣΥΧΝΑ     ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ     ΠΑΝΤΑ

1.  Πόσο συχνά διαπιστώνετε ότι μένετε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο περισσότερο από όσο σκοπεύατε;

2. Πόσο συχνά παραμελείτε τις δουλειές του σπιτιού για να περάσετε περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο;

3.Πόσο συχνά προτιμάτε τον ενθουσιασμό του Διαδικτύου από την οικειότητα με τον σύντροφό σας;

4. Πόσο συχνά σχηματίζετε νέες σχέσεις με διαδικτυακούς χρήστες;

5. Πόσο συχνά οι κοντινοί σας άνθρωποι (συγγενείς, φίλοι) παραπονιούνται για    την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύετε στο Διαδίκτυο;

6. Πόσο συχνά οι βαθμοί/αξιολογήσεις σας στο σχολείο ή στη δουλειά είναι χαμηλοί/εξαιτίας της ποσότητας του χρόνου που ξοδεύετε στο Διαδίκτυο;

7. Πόσο συχνά ελέγχετε τα e-mail σας πριν από κάτι άλλο που πρέπει να κάνετε; 

8.  Πόσο συχνά η απόδοση στην εργασία σας ή η παραγωγικότητά σας είναι      χαμηλή εξαιτίας του Διαδικτύου;

9. Πόσο συχνά γίνεσαι αμυντικός ή μυστικοπαθής όταν κάποιος σας ρωτά τι      κάνετε στο Διαδίκτυο;

10.  Πόσο συχνά απομακρύνετε ενοχλητικές σκέψεις για τη ζωή σας με καθησυχαστικές σκέψεις του Διαδικτύου;

11. Πόσο συχνά βρίσκεται τον εαυτό σας να ανυπομονεί για το πότε θα ξαναμπείτε στο Διαδίκτυο;

12. Πόσο συχνά φοβάστε ότι η ζωή χωρίς το Διαδίκτυο θα είναι βαρετή, κενή και άχαρη;

13. Πόσο συχνά εκνευρίζεστε, φωνάζετε, ή ενοχλείστε όταν κάποιος σας απασχολεί ενώ είστε στο Διαδίκτυο;

14.  Πόσο συχνά χάνετε ώρες ύπνου εξαιτίας μεταμεσονύχτιας χρήσης του Διαδικτύου;

15. Πόσο συχνά νιώθετε απορροφημένοι με σκέψεις για το Διαδίκτυο όταν δεν είστε συνδεδεμένοι ή φαντασιωνόσαστε ότι είστε στο Διαδίκτυο;

16. Πόσο συχνά βρίσκετε τον εαυτό σαν να λέει ‘λίγα λεπτάκια ακόμη’ όταν είστε στο Διαδίκτυο;

17. Πόσο συχνά προσπαθείτε να περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε στο Διαδίκτυο και αποτυγχάνετε;

18. Πόσο συχνά προσπαθείτε να κρύψετε πόσο χρόνο ήσασταν στο Διαδίκτυο;

19. Πόσο συχνά επιλέγετε να περνάτε περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από το να βγείτε έξω;

20. Πόσο συχνά επιλέγετε να περνάτε περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από το να βγείτε έξω;

Η βαθμολογία σας προκύπτει προσθέτοντας τους αριθμούς που αντιστοιχούν στις απαντήσεις που έχετε επιλέξει για κάθε ερώτηση. Όσο υψηλότερη είναι βαθμολογία σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της εξάρτησής σας και τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση του Διαδικτύου στη ζωή σας. Ακολουθεί μια γενική κλίμακα για να βοηθηθείτε να εκτιμήσετε την κατάστασή σας.

20 – 49 βαθμοί: Είστε ένας συνηθισμένος διαδικτυακός χρήστης. Μπορεί να σερφάρετε λίγο παραπάνω μερικές φορές αλλά ελέγχετε τη χρήση που κάνετε.

50 -79 βαθμοί: Αντιμετωπίζετε περιστασιακά ή συχνά προβλήματα λόγω της χρήσης του Διαδικτύου. Θα πρέπει να εξετάσετε το σύνολο των επιπτώσεων της χρήσης του Διαδικτύου στη ζωή σας.

80 – 100 βαθμοί: Η Χρήση του Διαδικτύου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη ζωή σας. Θα πρέπει να αξιολογήσετε την επίδραση του Διαδικτύου στη ζωή σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκαλούνται άμεσα από τη χρήση του Διαδικτύου.

Αφού έχετε εντοπίσει την κατηγορία που ταιριάζει στη συνολική βαθμολογία σας, επανεξετάστε τα ερωτήματα για τα οποία είχατε σκορ 4 ή 5 (Πολύ συχνά ή Πάντα). Συνειδητοποιείτε ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για σας; Για παράδειγμα, αν απαντήσατε 4 (Πολύ συχνά) στην Ερώτηση #2 σχετικά με την παραμέληση των δουλειών του σπιτιού, γνωρίζατε πόσο συχνά τα άπλυτά σας δημιουργούν στοίβες ή πόσο άδειο είναι το ψυγείο σας;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε απαντήσει 5 (Πάντα) στην Ερώτηση #14 σχετικά με την απώλεια ωρών ύπνου λόγω μεταμεσονύχτιας χρήσης του Διαδικτύου. Έχετε ποτέ αφιερώσει λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πόσο δύσκολο έχει γίνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας κάθε πρωί; Αισθάνεστε εξαντλημένοι στη δουλειά; Αυτή η συνήθεια έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στο σώμα σας και τη γενική υγεία σας;

Σ.γ.:Απαντείστε στις 20 ερωτήσεις και βαθμολογείστε ανάλογα με τις συγκεκριμένες οδηγίες.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.