Πότε οι Έλληνες θα βάλουμε μυαλό; Ποτέ, εκτός και φωτισθούμε από το τρίτο πρόσωπο του τριαδικού Θεού μας. Μέρος 3ο

Είναι αδύνατο να αλλάξουμε μυαλά όσο κοροϊδεύουμε την ύπαρξη μεταφυσικού κόσμου και  θεωρούμε τα περί πνευμάτων αναπόδεικτες εικοτολογίες, θεωρίες μεσαιωνικής  προέλευσης, φαντασιώσεις ελαφροϊσκιοτων και αμόρφωτων.

Φυσικά και μας βολεύει μια τέτοια άποψη, ιδίως όταν πιστεύουμε στο διπρόσωπο υλισμό, αριστερής ή δεξιάς προέλευσης και δεν έχουμε σχέση με καμιά θρησκεία και ιδιαίτερα τον χριστιανισμό. Πάνω από όλα όμως όταν μας λείπουν οι εμπειρίες και τα προσωπικά βιώματα, όπως τα έχουμε περιγράψει στο βιβλίο μας “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”[1], που αφορούν την επαφή με πνεύματα, και δαίμονισμένους.

Να μην ξεχνάμε, αν τους αγνοούμε τόσο πιο εύκολα πέφτουμε στην παγίδα τους. Η αορασία είναι η μεγαλύτερη παγίδα για να σέρνουν τους απίστους από τη μύτη. Ρίχνοντας χιλιάδες δολώματα που χρησιμοποιούν, ανάλογα με τις ευαίσθητες χορδές του καθενός, τις οποίες γνωρίζουν γιατί μας παρακολουθούν από τη γέννησή μας. Έτσι ξέρουν σε τι είναι ο καθένας ευάλωτος και πιο εύκολος να πέσει, να υποστεί ηθικοπνευματική συντριβή.

Μπορούν να πάρουν όποια μορφή θέλουν και θα ενοχλήσουν περισσότερο

Με ποιος τρόπους μας πολεμούν τα πονηρά πνεύματα;

Με ποιους τρόπους μας πολεμούν τα δαιμόνια; Συνεργάζονται μεταξύ τους, για να μας βυθίσουν σε όσο το δυνατό περισσότερα πάθη; Πώς μας πολεμούν τα δαιμόνια – πονηρά πνεύματα;

Πρώτα-πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι, στον δαιμονικό πόλεμο εναντίον των ανθρώπων, κάθε πονηρό πνεύμα έχει τον δικό του ρόλο.

Κάθε εκτροπή μας γίνεται με την παρακίνηση ή και τη συνεργεία ορισμένου δαιμονίου και κάθε πάθος υποστηρίζεται από ορισμένο δαιμόνιο. Έτσι, τα ηγετικά δαιμόνια είναι οχτώ, όσα και τα θανάσιμα πάθη: της γαστριμαργίας, της πορνείας, της φιλαργυρίας, της λύπης, της οργής, της ακηδίας, της κενοδοξίας, της υπερηφάνειας.

Κάθε πονηρό πνεύμα, πολεμώντας μας, ενεργεί με τους δικούς του τρόπους, ανάλογα με το πάθος που υποστηρίζει.

Όλα, πάντως, τα δαιμόνια συνεργάζονται μεταξύ τους, για να μας βυθίσουν σε όσο το δυνατό περισσότερα πάθη και να μας κάνουν δούλους της αμαρτίας, ώστε να μας χωρίσουν από το Θεό και να μας οδηγήσουν στον αιώνιο θάνατο.

Βέβαια, η δύναμη των δαιμόνων δεν είναι ανεξέλεγκτη και ή δραστηριότητα τους δεν είναι απεριόριστη.

Μας πολεμούν μόνο αν τους το επιτρέψει ο Θεός -και όσο τους το επιτρέψει, ποτέ πάντως πέρα από τα όρια της αντοχής μας (Α΄ Κορ. 10:13)- , για να δοκιμαστούν η προαίρεσή μας, η πίστη μας και η αγάπη μας σ’ Εκείνον, ή αν τους δώσουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα με την αμέλειά μας, τη ραθυμία μας, την απροσεξία μας και, προπάντων, την υπερηφάνειά μας.

Τα πονηρά πνεύματα μας πολεμούν με πολλούς τρόπους. Με ποιους;

Πρώτον, με τους εμπαθείς λογισμούς, με τους οποίους αιχμαλωτίζουν το νου, τον σκοτίζουν και τον πειθαναγκάζουν να συναινέσει στην αμαρτία.

Δεύτερον, με τα πάθη, που υπάρχουν μέσα μας, από τα οποία παίρνουν τις αφορμές για να υποκινήσουν τους εμπαθείς λογισμούς.

Τρίτον, με τις σωματικές αισθήσεις -την ακοή, την αφή, τη γεύση, την όσφρηση και, προπάντων, την όραση- μέσ’ από τις οποίες, σαν από πόρτες, περνούν στη ψυχή ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα, που ξεσηκώνουν τα πάθη μας και μας σπρώχνουν στην αμαρτία.

Τέταρτον, με άλλους ανθρώπους, τους οποίους βάζουν είτε να μας κατατρέχουν και να μας αδικούν είτε να μας παρασύρουν στην αμαρτία.

Πέμπτον, με θλίψεις, βάσανα και αρρώστιες.

Μας πολεμούν και με άλλους τρόπους τα πονηρά πνεύματα, αλλά οι κυριότεροι είναι αυτοί οι πέντε.

Όπως κι αν μας πολεμούν, πάντως, καθόλου δεν μπορούν να μας βλάψουν, εφόσον με τα θεία Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος έχουμε λάβει τη χάρη και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, εφόσον έχουμε βαθιά πίστη στο Θεό και εφόσον αγωνιζόμαστε για την τήρηση των εντολών Του με σταθερότητα και ανδρεία, με ταπεινοφροσύνη και υπομονή, με προσευχή και νηστεία, με τακτική Εξομολόγηση και συχνή θεία Κοινωνία.

[1]Ευαγγελάτου Γεωργίου: “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”, Εκδόσεις ΑΠΑΝΤΑ ΚΟΙΝΑ.

https://www.pronews.gr/thriskeia/798985_me-poios-tropoys-mas-polemoyn-ta-ponira-pneymata

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.