Επιστήμονες διόρθωσαν κύτταρα αυτισμού στο Timothy Syndrome

Αμερικανοί νευρολόγοι ανακάλυψαν και διόρθωσαν μια πάθηση που σχετίζεται με τον αυτισμό χρησιμοποιώντας ένα εργαστηριακό μοντέλο που αποτελείται από κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου καλλιεργημένα σε εργαστήριο.

«Η (συγκεκριμένη) έρευνα προωθεί την τεχνολογία ταχείας καλλιέργειας παθήσεων σε εργαστηριακό τρυβλίο, στο οποίο οι καλλιεργημένοι νευρώνες που έχουν εξαχθεί από επιδερμικά κύτταρα άμεσης πρόσβασης ενός ατόμου συνδέονται το ένα με το άλλο για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα οργανίδια ή σφαιρίδια», είπε ο οργανισμός σε ανακοίνωση τύπου, αναφερόμενος σε καλλιέργεια κυττάρων μέσα σε ειδικά εργαστηριακά “πιάτα” ή τρβλία (Petri dishes).

Στα σφαιροειδή που δημιουργούνται από τα επιδερμικά κύτταρα ασθενών με το σύνδρομο Τίμοθι,{1] μια πάθηση που σχετίζεται με τον αυτισμό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ελάττωμα στη μετανάστευση των νευρώνων, και ανέστρεψαν το ελάττωμα πειραματικά με τη βοήθεια φαρμάκου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από το μέσο διάστημα έως το τέλος της κύησης, οι νευρώνες ενός εμβρύου μεταναστεύουν από βαθιές εσωτερικές δομές ώστε να δημιουργήσουν τον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου, σε μία σύνθετη διαδικασία που όταν διακοπεί από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες καταλήγει σε αυτισμό ή άλλες εγκεφαλικές παθήσεις.

«Η σημερινή ανασκόπηση ενός κύριου σταδίου της δημιουργίας του εγκεφαλικού φλοιού δείχνει την ελπιδοφόρα εφαρμογή της τεχνικής για διάγνωση, ακόμα και για τη δοκιμή πιθανών επεμβάσεων», είπε ο Τζόσουα Γκόρντον, διευθυντής του τμήματος Ψυχικής Υγείας του NIH.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας εκδόθηκαν στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Nature.

[1] ; Πρόκειται για ένα σύνδρομο χαρακτηριζόμενο από 1)δυνητικά μοιραίες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, 2)συγγενή ελλείμματα στην καρδιά, έλλειψη κολπικού διαφράγματος, εφίππευση της αορτής κ.ά. 3)συνδακτυλία, ένωση δια μεμβράνης των δακτύλων στα χέρια και πόδια, 4)εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, 5)γνωσιακά ελλείμματα, 6)αυτιστικού τύπου συμπεριφορά, 6)υπογλυκαιμικές κρίσεις.

ΠΗΓΗ: https://amerikanos.gr/neurology/%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%81%ce%b8%cf%89%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%cf%84%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.