Η ιστορία του στολισμού των χριστουγεννιάτικων δένδρων με μπάλες

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανά τον κόσμο στολίζεται με μπάλες από διάφορα υλικά ενώ τη διακόσμησή του συμπληρώνουν καρποί, κουκουνάρια και άλλα παιχνίδια που προστέθηκαν στην πορεία του χρόνου. Πώς όμως φτάσαμε να βάζουμε μπάλες στο έλατο;

Χριστουγεννιάτικο δένδρο, αναμνήσεις του παρελθόντος σμίγουν με το παρόν…

Τον 16ο αιώνα οι Γάλλοι στόλιζαν τα δέντρα τους, στις γιορτές με καρπούς, καρύδια, μήλα, πορτοκάλια και λουλούδια.

Το 1858, όμως, ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε στη Γαλλία από μεγάλη ξηρασία με αποτέλεσμα να μείνουν τα έλατα χωρίς φρέσκους καρπούς αφού η παραγωγή είχε μειωθεί δραματικά.

Ωστόσο, για να μη μείνουν άδεια τα κλαδιά τους, ένας υαλουργός από το χωριό Goetzenbruck αποφάσισε να φτιάξει όλα τα στολίδια από γυαλί.

Αυτή ήταν και η αρχή του εθίμου που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και οι μπάλες άρχισαν να φτιάχνονται από διάφορα υλικά, ενώ στην πορεία ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου εμπλουτίστηκε περισσότερο.

https://www.pronews.gr/istoria/831725_giati-kremame-mpales-sto-hristoygenniatiko-dentro-pos-xekinise-ayto-ethimo
Σ.γ.: παλαιότερα οι χριστουγεννιάτικες μπάλες ήσαν όλες από γυαλί αλλά από την εποχή που το πλαστικό επικράτησε άρχισαν κι αυτές να γίνονται από αυτο το υλικό. Δεν έχουν όμως τη χάρη των γυάλινων, οι οποίες όμως είναι τόσο εύθραυστες! Χαρά σε αυτούς που τις διατηρούν ακόμη στα κουτιά τους ανάμεσα σε βαμβάκι. Αξέχαστη παιδική ηλικία όπου οι μανάδες στόλιζαν το δένδρο με τα παιδιά τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.