Κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Wuhan, Κίνα

Οδηγίες για ιατρικούς συλλόγους και τα μέλη τους

Κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊούστην πόλη Wuhan, Κίνα – Οδηγίες για ιατρικούς συλλόγους και τα μέλη τους Αγαπητή/τε,Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εμφανίστηκε επιδημία πνευμονίας στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας), η οποία οφείλεται σε νέο στέλεχος κοροναϊού [2019-novel coronavirus (2019-nCoV)]. Τα περισσότερα κρούσματα στην πόλη Wuhan είχαν επιδημιολογική συσχέτιση με μία ψαραγορά της πόλης, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας.

Έως τις 23 Ιανουαρίου 2020 οι Κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 671 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού (14 σε επαγγελματίες υγείας), συμπεριλαμβανομένων 17 θανάτων σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, έχουν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα σε Ταϋλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βραζιλία.

Τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συστήνονται περιορισμοί στα ταξίδια προς και από την Κίνα.

Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2020 αναμένεται μεγάλος αριθμός ταξιδιών στην Κίνα λόγω του εορτασμού του Κινεζικού Νέου Έτους, που είναι η πιο σημαντική παραδοσιακή αργία στη χώρα αυτή.Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού αναπνευστικής λοίμωξης με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη Wuhan της Κίνας τις τελευταίες 14 ημέρες, συστήνονται τα παρακάτω:

Χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον  και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο εφαρμογή βασικών προφυλάξεων και προφυλάξεων επαφής από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-5212000)Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr.Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση,Δρ. Έλενα ΜαλτέζουΥπεύθυνη του Τμήματος Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών ΥγείαςΟ Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ

ΠΗΓΗ:https://eody.gov.gr/kroysmata-pneymonias-apo-neo-stelechos-koronaioy-stin-poli-wuhan-kina-odigies-gia-iatrikoys-syllogoys/?print=print1/2

Αναρτήθηκε την 29/1/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.