Τι είναι η ευτυχία; Πως μπορούμε να την κατακτήσουμε; Μέρος 3ο

Ποιες είναι οι απόψεις των ψυχολόγων: Ευτυχία είναι το Μυστικό για να Είσαι Ευτυχισμένος Ανεξάρτητα από τις Δυσκολίες της ζωής

[Ευτυχία] Το Μυστικό για να Είσαι Ευτυχισμένος Ανεξάρτητα από τις Δυσκολίες

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως!

Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία;

Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις;

Είσαι χαρούμενος;

Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Όμως η ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ότι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου.

Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτήν την υπέροχη αίσθηση της ευτυχίας ας πάμε να δούμε.. Τι είναι ευτυχία;

Ποια είναι η έννοια της ευτυχίας;

Αναζητώντας την έννοια της ευτυχίας στο διαδίκτυο βρίσκουμε τα ακόλουθα:

Ετυμολογία της λέξης:

ευτυχία < αρχαία ελληνική εὐτυχία < εὖ + τεύχω = καλώς+φτιάχνω” [Βικιλεξικό]

“Η Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.” [Wikipedia]

“Ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών.” [Νεοελληνικό Λεξικό]

“Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη” [Νεοελληνικό Λεξικό]

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρεις δεκάδες ερμηνείες της ευτυχίας καθώς επίσης και δεκάδες σχετικά αποφθέγματα. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν επιλεγεί και θα τα βρεις στην συνέχεια.

Υπάρχει πραγματικά ορισμός της ευτυχίας;

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και την ζωή των ανθρώπων.

Η ευτυχία διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές μορφές.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

Είμαι ευτυχισμένος όταν γράφω”

“Νιώθω ευτυχισμένος όταν ταξιδεύω”

Είμαι ευτυχισμένος στον γάμο μου

Νιώθω ευτυχισμένος όταν προσφέρω

“Είμαι ευτυχισμένος όταν κάνω δώρα”

“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω υγεία”

Είμαι ευτυχισμένος επειδή έχω λεφτά

Νιώθω ευτυχισμένος επειδή ζω, υπάρχω”

“Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω μια στέγη”

“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω δουλειά”

Είμαι ευτυχισμένος γιατί έγινα διάσημος

Νιώθω ευτυχισμένος όταν έχω την γιορτή μου

“Είμαι ευτυχισμένος  γιατί έχω την ελευθερία μου”

“Νιώθω ευτυχισμένος με τον ερχομό του παιδιού μου”

Είμαι ευτυχισμένος επειδή απέκτησα και οδηγώ ένα ακριβό αμάξι

Νιώθω ευτυχισμένος γιατί έχω νερό, φαγητό και ζεστασιά στο σπίτι μου

Νιώθω πλήρης κοιτώντας πίσω για όσα έκανα. Έκανα μια δουλειά που την διάλεξα και την αγαπούσα, απέκτησα παιδιά, εγγόνια και την συμπάθεια των περισσότερων ανθρώπων του περιβάλλοντός μου. Μπορώ να πεθάνω με την αίσθηση αυτής της πληρότητας.

Η ευτυχία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Πολλές φορές μάλιστα πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα ή που δεν προλαβαίνουμε να δούμε και τα προσπερνάμε με αδιαφορία, μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν κάποιον άλλον να αισθανθεί απόλυτα ευτυχισμένος.

Η απουσία της ευτυχίας

Δυστυχώς στην εποχή μας δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν νιώθουν ευτυχισμένοι αλλά αντίθετα νιώθουν απόλυτα δυστυχισμένοι. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Και υποφέρουν πραγματικά. Υπάρχει ένας πόνος, ένας φρικτός πόνος, ένας βαθύς πόνος που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά τους και δεν λέει να φύγει. Ένας πόνος βασανιστικός μέρα και νύχτα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ξέρουν τι τους λείπει ή το αποδίδουν σε κάτι και κολλούν σ’ αυτό ανί να το προσπεράσουν. Π.χ. μια γυναίκα που έχασε τον άνδρα της πέφτει σε κατάθλιψη και δεν βλέπει, ούτε σκέφτεται από τον θάνατο του συζ΄θυγου και τη χηρεία της. Δεν θέλει να δει ότι στήριξε όλη της τη ζωή πάνω στο δεκανίκι που λεγόταν σύζυγος. Έτσι αρνείται να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες και να βάλει νέους στόχους ζωής. Ούτε βλέπει ότι ουσιαστικά εξαρτόταν από τον σύντροφό της και η ασφάλεια που ένιωθε οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντες, όχι στην ίδια.

Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι πάντα παρούσα στις ζωές των ανθρώπων. Και τι συμβαίνει όταν η ευτυχία είναι απούσα; Αυτό που συμβαίνει είναι θυμός, θλίψη, ενοχή, φόβος, πόνος και πολλά άλλα.

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει, και για εξήγηση ας  δώσουμε κάποια δεδομένα:

Όπως ήδη ξέρεις το σκοτάδι δεν υπάρχει. Το σκοτάδι είναι η απουσία φωτός.

Επίσης το κρύο δεν υπάρχει, είναι η απουσία θερμότητας.

Το κακό δεν υπάρχει, είναι η απουσία του καλού, η απουσία του Θεού.

Η δυστυχία λοιπόν υπάρχει; Ή δυστυχία είναι η απουσία την ευτυχίας;

Η απουσία της ευτυχίας.. Όσο περισσότερο λείπει από την ζωή σας, όσο περισσότερο απουσιάζει, τόσο περισσότερο αγχώνεσαι, πονάς, λυπάσαι, θλίβεσαι, καταθλίβεσαι, υποφέρεις.

Αν νιώθεις ότι απουσιάζει από την ζωή σου συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω θα σου δώσω πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το ανατρέψεις, να φέρεις την ευτυχία στην ζωή σου και να μείνει!

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία

Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία; Ο εγκέφαλος είναι ένα “λογισμικό” αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη μετά την επιβίωση.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί πάνω σε πρότυπα και στερεότυπα, αw τα ονομάσουμε καλούπια matrixes, συμπεριφορές και αντίστοιχες ενέργειες. Πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά για την επιβίωση σου και την ασφάλεια σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, οι φιλοδοξίες σου, η κοινωνική, η πολιτική σου καριέρα, ή επαγγελματική σου επιτυχία, η λαγνεία και το κυνήγι της πολύμορφης ηδονής, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία σκεπτόμαστε, θέλουμε κι επιθυμούμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές. Για παράδειγμα ο οργασμός κατά τη διάρκεια της συνουσίας μαζί με το προστάδιο (foreplay) κρατάει τόσο λίγο… Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν πως η ευτυχία είναι ολιγόστιγμη.

Έτσι λοιπόν αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πως δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλος σου. Χρειάζεται να γνωρίζεις την λειτουργική δομή του. Ότι κατασκευάζει με τη δική σου αυτόβουλη απόφαση και αποδοχή, πρότυπα, καλούπια σκέψεις και συμπεριφοράς. Ό,τι σ’ αρέσει γίνεσαι. Π.χ. ο τσιγκούνης, ο λάγνος, ο ερωτύλος, ο φαγάς, είναι κατασκεύασμα του εαυτού του. Αφού ξέρεις την δομή μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και.. να αποκτήσεις πρόσβαση. Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση και έλεγχο στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς. Τελικά μήπως η δυστυχία και η αποτυχία να νιώθεις ευτυχής σημαίνει πως έχασες τον έλεγχο;

Προσωπική ευτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Και η ερώτηση μας, ευνόητη  είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς άρα και της ευτυχίας. Η χαρά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις την ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με χαρά την κάθε στιγμή. Εξίσωση της χαράς με την ευτυχία

Ευτυχία και καταναλωτισμός

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν ταυτίσει την χαρά και την ευτυχία με τον καταναλωτισμό. Νιώθουν ευτυχισμένοι όταν πηγαίνουν για ψώνια και αγοράζουν καινούργια πράγματα, ωραία πράγματα. Όμως… πράγματα. Αντί για αγκαλιά με τον αγαπημένο, συζήτηση, φιλοσοφική, πνευματική, μεταφυσική, επίσκεψη σε ένα ίδρυμα, συγγραφή ενός βιβλίου, ζωγραφίζοντας έναν πίνακα εξ ιδίων, γράφοντας ένα ποίημα που εμπνεύστηκες, παίζοντας ένα χαρούμενο κομμάτι στο πιάνο, κ.λπ., κ.λπ.

Αντίθετα αν επέβαλες στη δομή του εγκεφάλου σου και στη σκέψη σου, το καταναλωτικό πρότυπο, πόσο διαρκεί αυτή η χαρά; Αυτή η ευτυχία; Πολύ λίγο.

Και μετά οι καταναλωτικομανείς συνεχίζουν επιθυμούν και θέλουν και κάτι άλλο για να είναι ευτυχισμένοι και μετά πάλι κενό, πάλι τίποτα.

Έτσι τι συμβαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί τρέχουν σε έναν φαύλο κύκλο κυνηγώντας την ευτυχία και μοιάζουν με την γάτα που κυνηγάει την ουρά της και ποτέ δεν μπορεί να την πιάσει. Αυτό που δεν βλέπουν οι άνθρωποι όμως είναι ότι την ευτυχία δεν χρειάζεται ούτε να την ψάξεις, ούτε να την κυνηγήσεις, ούτε να την φτάσεις. Η ευτυχία είναι ήδη εκεί.. Μέσα σου! Υπό τον έλεγχό σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τη θελήσεις, να την αποδεχτείς και να την απολαύσεις. Να αισθανθείς της ευτυχία σου με όλο σου το είναι.

Ευτυχία μέσα από την σχέση

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι ορίζουν τη ευτυχία τους με βάση την σχέση τους και τον σύντροφο τους. Και είναι υπέροχο αυτό αν και όπως είπαμε η ευτυχία δεν πρέπει να βασίζεται σε κάτι έξω από εμάς. Η ευτυχία είναι μέσα μας.

Τι συμβαίνει όμως; Μέσα από μια σχέση, από την αλληλεπίδραση του ζευγαριού, τα συναισθήματα αγάπης, τον έρωτα, τον συνουσιακό οργασμό, τις αγκαλιές, τα φιλιά, τις στιγμές που μοιράζονται, τις βόλτες, την συμβίωση, την συνύπαρξη τους, οδηγούνται σε αισθήματα χαράς και ευτυχίας (όταν είναι μια όμορφη σχέση πάντα) και οι δυο καταγίνονται να την διανθίζουν, ποικίλλουν, να την ομορφαίνουν με κάτι ξεχωριστό που βρίσκει πότε ο ένας και πότε ο άλλος.

Οι σχέσεις όμως δεν είναι πάντα όμορφες. Για την ακρίβεια παρατηρείται συχνά το εξής παράδοξο: Ζευγάρια που αγαπιούνται πραγματικά, για κάποιον λόγο (μια πρόσκαιρη αρνητική αντίδραση του ενός) να πληγώνονται, νιώθοντας δυσαρέσκεια, απογοήτευση και θυμό ο ένας για τον άλλον. Νομίζουν πως δεν τους αγαπάει ο σύντροφός τους.. Νιώθουν παραγκωνισμένοι.. Μόνοι.. Δυστυχισμένοι.

Τι θέλουμε να πούμε.. Σίγουρα οι σχέσεις δουλεύονται, βελτιώνονται, μεταμορφώνονται, ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους. Όμως όπως είπα και πριν η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Η ευτυχία είναι προσωπική επιλογή. Βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, τη θέλησή μας. Ακόμα κι όταν την μοιράζεσαι.

Ευτυχία στην εργασία

Η πίεση στην εργασιακή καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Της εποχής του multitasking. Της εποχής του άγχους. Μέσα σε μια τέτοια καθημερινότητα πολλές φορές παραμελείται κάτι πολύ βασικό: Η εργασιακή ευτυχία. Πόσο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος νιώθεις στην εργασία σου; Η ευτυχία στην εργασία είναι πολύ σημαντική στην απόδοση και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και γεμάτοι με κίνητρα και διάθεση για επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία.

Ευτυχία και επιτυχία

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία θα φέρει την ευτυχία. Λάθος! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ευτυχία θα φέρει την επιτυχία. Εάν βρεις την εσωτερική σου γαλήνη, αταραξία και ηρεμία, αν βρεις την ευτυχία στην ζωή σου, τότε θα έχεις λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Και όχι μόνο αυτό. Οι ευκαιρίες για επιτυχία θα εμφανιστούν και εσύ θα είσαι συντονισμένος ώστε να τις δεις και να τις διεκδικήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις για να γεμίσεις τις στιγμές σου με ευτυχία;

 1. Γυμναστική και Διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικά για την ζωή μας αλλά και για την ευτυχία μας. Για την ακρίβεια οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθείς μια σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθημερινά η διάθεση σου βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά βοηθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την γυμναστική μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά την ημέρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Αν μάλιστα μπορείς να γυμνάζεσαι με το φως του ήλιου είναι ιδανικό. Γιατί; Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση). Μην περιμένεις λοιπόν.. Ξεκίνα σωστή διατροφή και γυμναστική άμεσα.. αν δεν το κάνεις ήδη!

 1. Περισσότερο ποιοτικός ύπνος

Όπως ήδη ξέρεις το ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Από αυτό και μόνο μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ζωή μας. Μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία μας. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα μέσα από έρευνες ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Με άλλα λόγια ένας καλός ύπνος μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο θετικά και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την ευτυχία μέσα σου.

 1. Άσε κάτω το κινητό

Πώς μπορεί να συνδέεται το κινητό με την ευτυχία; Κι όμως γίνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση του κινητού συνδέεται με χαμηλή αποδοτικότητα, περισσότερο άγχος και χαμηλά επίπεδα ευτυχίας. Άσε λοιπόν κάτω το κινητό σου και δες τα επίπεδα της ευτυχίας σου να απογειώνονται.

 1. Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα

Το ήξερες πως όσο περισσότερο συναναστρέφεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, με τους φίλους σου, τον σύντροφο σου, την οικογένεια σου, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να ανεβάσεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου αλλά και την ποιότητα της ζωής σου; Ναι είναι αλήθεια. Γι’ αυτό πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου, την οικογένεια σου, την σχέση σου, κανονίστε να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί. Να θυμάσαι ότι εκτός του ότι αυξάνεται η προσωπική σου ευτυχία, η ευτυχία όταν μοιράζεται.. διπλασιάζεται!

 1. Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη παράγραφο αναφερόμενοι στα οφέλη της γυμναστικής 20-30 λεπτά έξω στον ήλιο, κοντά στην φύση, ενισχύει την καλή διάθεση και την ευτυχία καθώς επίσης βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων, στην λήψη ορθών αποφάσεων και στην μνήμη. Το φως του ήλιου μπορεί να φέρει το φως στην καρδιά σου και να απλώσει ένα λαμπρό χαμόγελο στα χείλη σου. Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε έρευνες Πανεπιστημίων που έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στην φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους και γενικότερα εγκλωβισμένοι στο αστικό περιβάλλον.

 1. Βοήθησε άλλους ανθρώπους

Ίσως να σου προκαλέσει έκπληξη όμως ξοδεύοντας χρήματα για άλλους ανθρώπους, είτε κάνοντας κάποιο δώρο σε έναν φίλο, είτε κάποια δωρεά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, είτε εξυπηρετώντας κάποιον δικό σου άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, η ευτυχία είναι μεγαλύτερη από το να ξοδεύαμε αυτά τα χρήματα για τον εαυτό μας. Ναι, η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους μας δίνει χαρά, ευτυχία. Και ξέρεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσεις χρήματα. Μπορείς να βοηθήσεις μια ηλικιωμένη κυρία ή έναν ηλικιωμένο κύριο να περάσει τον δρόμο, να ανέβει στο λεωφορείο ή να μεταφέρει τις σακούλες με τα ψώνια στο σπίτι του. Μπορείς να βοηθήσεις με κάποια εθελοντική εργασία σε κάποιον οργανισμό ή σε κάποιο ίδρυμα. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους βοηθάει στην αίσθηση της ικανοποίησης από την ζωή και μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μέσα από την προσφορά.

 1. Διαλογίσου

Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού. Και είναι αλήθεια πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα χαλάρωσης, να έχεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, να έχεις καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, αυξημένη αισιοδοξία, ευχαρίστηση και ευτυχία, μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική διαύγεια και επίγνωση. Βιώνοντας την κατάσταση του διαλογισμού, κάθε μέρα, δημιουργείς θετικές αλλαγές στο μυαλό σου και κατά επέκταση στην ζωή σου. Λοιπόν τι περιμένεις; Ξεκίνα από σήμερα να διαλογίζεσαι και ζήσε μια ευτυχισμένη ζωή, ήρεμη χωρίς άγχος και ανησυχίες.

 1. Προσευχήσου.                                                                                                                                                                                                    Αν πιστεύεις, η επικοινωνία με τον Θεό αποτελεί μια ύψιστη απόλαυση, Όταν την επιδιώκεις και δίψας, δεν καταναγκάζεσαι, αλλά το θέλεις. Δεν το κάνεις σαν επιβολή, συνήθεια που άλλοι σου επέβαλαν αλλά γιατί το νιώθεις εσύ σαν ανάγκη. Το «Πάτερ ημών» και η νοερή προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού Ελέησον με» είναι από τις πιο ηρεμιστικές, ευχαριστιακές στιγμές που μπορεί να βιώσει κάποιος. Ταυτόχρονα έχεις την τάση μετά την προσευχή να είσαι ευγνώμων απέναντι στους ανθρώπους, ταπεινόφρων και να συγχωρείς. Δεν είσαι εσύ καλλίτερος από τον διπλανό σου. Αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τις ανοησίες που στο παρελθόν διέπραξες και είσαι πιο ανθρώπινος, πιο ρεαλιστής, πιο σοφός και αποκτάς όλο και περισσότερη ενσυναίσθηση, αυξάνει η συναισθηματική σου αφομοίωση και τότε σε διακατέχει μια υπέρτατη αίσθηση ευτυχίας.

9.Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι πολύ ουσιώδες και ουσιαστικό, ακόμα και αν αφορά απλά πράγματα στην ζωή μας. Μάλιστα η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι δημιουργεί μια εσωτερική ανάταση και μας βοηθάει να αγγίξουμε την ευτυχία. Η συγχώρεση είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και η καρδιά σου γίνεται πιο ελαφριά και μπορείς να πάρεις μια “ανάσα” ευτυχίας. Έτσι μην ξεχνάς να είσαι ευγνώμων για τα μικρά και τα μεγάλα.. Για όλα τα απλά και όλα τα ουσιαστικά που συμβαίνουν στην ζωή σου.. Και να συγχωρείς.

 1. Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα

Ένα είναι σίγουρο: Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αλλά αν θελήσεις να ξοδέψεις κάποια από τα χρήματα σου για να νιώσεις ευτυχία, καλύτερα να τα ξοδέψεις κάνοντας κάποια επένδυση ώστε να ζήσεις μία εμπειρία παρά σε κάτι υλικό. Για παράδειγμα να κάνεις bungee jumping, να κάνεις ταξίδια, να επισκεφθείς Μουσεία όπως το Ερμιτάζ, το ανάκτορο του Χόφμπουργκ στην Αυστρία το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, να πας σε μία συναυλία, να πετάξεις με ανεμοπλάνο κλπ. Η ευτυχία που θα σου προσφέρει μία από τις παραπάνω εμπειρίες μπορεί να νομίζεις ότι θα κρατήσει μόνο για λίγο αλλά κάνεις λάθος.

Η ανάμνηση αυτών των πνευματικών απολαύσεων κι εμπειριών θα φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά σου το συναίσθημα που το συνόδευε. Αν το συναίσθημα είναι η ευτυχία να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που θα κλείνεις τα μάτια και θα έρχεται στο μυαλό σου η ανάμνηση που σου το δημιούργησε θα είσαι ευτυχισμένος. Στον αντίποδα, τα υλικά αγαθά είναι αυτά που προσφέρουν πραγματικά μια στιγμιαία χαρά, μια προσωρινή ευτυχία.

 1. Να είσαι αυθεντικός

Να είσαι ο εαυτός σου. Μην κρύβεσαι, μην υποκρίνεσαι, μην γίνεις μια φτηνή απομίμηση κάποιου άλλου. Μπες στην διαδικασία να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι μοναδικό μέσα του κι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ψάξει τον εαυτό του, να τον βρει, να τον ανακαλύψει και να τον δείξει στους ανθρώπους γύρω του.

 1. Άκου μουσική

Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα του στρες, φέρνει ηρεμία και δημιουργεί ευτυχία. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μια μουσική που μας ενθουσιάζει αυξάνει την ντοπαμίνη και προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Βάλε την μουσική που σου αρέσει, που σε ηρεμεί ή σε ενθουσιάζει και απόλαυσε την.

 1. Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο

Στην σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπαίνουν σε μια αρνητικότητα και μια μιζέρια και να βλέπουν όλα τα κακά και τα άσχημα στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στον κόσμο όλο. Κι όμως το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού, απλά δεν το βλέπουμε όλοι.

Θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι, σαν άσκηση: Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς σκέψου τι καλό έγινε μέσα στην ημέρα σου. Κάτι που την έκανε να ξεχωρίσει. Κάτι που σε έκανε να γελάσεις μέσα στην μέρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο δύσκολο και να μην σου έρχεται κάτι στο μυαλό.

Τι γίνεται όμως; Σιγά σιγά θα δεις να αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί; Γιατί θα έχει μπει αυτή η άσκηση στην καθημερινότητα σου. Θα αλλάξεις σιγά-σιγά τη δομή και τα καλούπια (matrixes) του μυαλού σου προς το θετικότερο. Πλέον θα ανακαλύπτεις το καλό γιατί θα είσαι πιο εστιασμένος για να το δεις. Θα ανακαλύπτεις πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που θα σε γεμίζουν χαρά… Γιατί θα είσαι εστιασμένος στην χαρά και στην ευτυχία.

Ανακεφαλαίωση

Έτσι λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας, η ευτυχία έχει μια πολυδιάστατη έννοια, είναι ένας σύνθετος όρος. Η απουσία της δημιουργεί θυμό, θλίψη, φόβο, πόνο.. πολύ πόνο. Το πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία είναι ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσεις. Γιατί όταν αποκωδικοποιήσεις τον κώδικα του μυαλού σου θα μπορείς να πάρεις τα ηνία στα χέρια σου και να επιλέξεις την ευτυχία..

 • Προσωπική ευτυχία
 • Ευτυχία και και πνευματικός όχι υλικός καταναλωτισμός
 • Η Ευτυχία μέσα από την σχέση
 • Η Ευτυχία στην εργασία
 • Ευτυχία και επιτυχία

Τι μπορείς να κάνεις για ώστε να γεμίσεις τις στιγμές σου ευτυχία;

 1. Γυμναστική και Διατροφή
 2. Περισσότερο ποιοτικός ύπνος
 3. Άσε κάτω το κινητό
 4. Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα
 5. Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου
 6. Βοήθησε άλλους ανθρώπους
 7. Διαλογίσου
 8. Προσευχήσου
 9. Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς 
 10. Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα
 11. Να είσαι αυθεντικός
 12. Άκου μουσική
 13. Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο

Να θυμάσαι ότι η ευτυχία είναι επιλογή! Εξαρτάται από τη θέλησή σου! Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Ευαγγελάτος Γεώργιος πάνω σε μια αρχική ιδέα του ψυχολόγου Μανώλη Ισχάκη από την ιστοσελίδα https://www.manolisischakis.gr/coaching-eytyxia/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.