Προσοχή από τους “τοξικούς” ανθρώπους!

Η κοινωνία μας είναι γεμάτη “τοξικούς” ανθρώπους οι οποίοι έτσι κι αλλιώς, χωρίς να φταίμε, κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Τους συναντάμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνικής μας ζωή, στο εργασιακό περιβάλλον, στην προσωπική μας ζωή και αλίμονο μέσα στην ίδια την οικογένειά μας, δηλαδή ΠΑΝΤΟΥ!.

Προσοχή από τους τοξικούς!

Στην επαγγελματική μας διαδρομή έχουμε συναντήσει πλήθος τοξικών ατόμων.

Ένας πατέρας που προσπαθεί να επιβάλει καλά και σώνει την άποψή του στη γυναίκα και στα παιδιά του χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα της επιλογής ακόμη και το να κάνουν λάθος, είναι τοξικός για όλη την υπόλοιπη οικογένεια.

Μια μάνα που έχει ρίξει όλο το βάρος επάνω στα παιδιά της, και είτε αρρώστησε ο άντρας της και πέθανε, είτε χώρισε απ’ αυτόν  και προσπαθεί με κάθε τρόπο, συχνά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ενοχών «εγώ θυσιάστηκα για σας» γίνεται τοξική αν τα παιδιά της δεν εξελιχθούν όπως αυτή υπολόγιζε. Αν δεν της πάει το επάγγελμα που ο γιος ακολούθησε, αν η κόρη της δεν πήρε τον άνδρα που αυτή ήθελε, τότε μετατρέπεται σε φίδι που υποσκάπτει τα παιδιά, συχνά τις σχέσεις τους, “όλοι και όλες της βρωμάνε”, το επάγγελμά τους και γενικά γίνεται βάρος ασήκωτο για τα παιδιά της.

Οι “τοξικοί” άνθρωποι είναι ένα “δηλητήριο” στη ζωή μας. Πολλές ανθρώπινες σχέσεις σήμερα πάσχουν από μια τοξικότητα η οποία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής συναισθηματικής μεταβίβασης (negative transference) μεταξύ των ανθρώπων. Αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, εξ αιτίας μιας ομοιότητας με κάποιον που μας έχει ταλαιπωρήσει, πονέσει στο παρελθόν, τρέφουμε τα ίδια συναισθήματα και για κάποιον από τη δουλειά μας, τις κοινωνικές σχέσεις μας κ.λπ.

Μόνο κάποιος που έχει ψυχαναλυθεί και βρίσκεται σε μια πορεία αυτοσυνειδησίας μπορεί να καταλάβει πως αυτή π.χ. η φίλη της γυναίκας του τον κάνει έξαλλο ακόμη και με τη χροιά της φωνής της, γιατί του θυμίζει τη γυναίκα του αδερφού του η οποία είχε παίξει διαλυτικό ρόλο και καταστρέψει τη σχέση του με τον αδερφό του.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όσοι δεν γίνονται θύματα των δικών μας τραυματικών εμπειριών και αυτόματα τους βαφτίζουμε αρνητικούς λόγω αρνητικής συναισθηματικής μεταβίβασης, δεν φταίμε εμείς για την συμπεριφορά των “τοξικών” ανθρώπων και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους αλλάξουμε.

Για να αλλάξουν οι “γρουσούζηδες, οι γκρινιάρηδες, οι πεσιμιστές, οι ψυχροί υπολογιστές, οι τσιγκούνηδες, οι βλάσφημοι, οι πότες, οι ιδεολογικά κομματικά, πολιτικά ή θρησκευτικά βαμμένοι” χρειάζεται μακροχρόνια και επίμονη προσπάθεια από τους ίδιους για να αλλάξει η κακή συμπεριφορά τους. Να καταλάβουν μέσω μιας προσπάθειας συνειδητοποίησης ότι σπέρνουν δυστυχία στο περιβάλλον τους. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να παρουσιαστεί το προφίλ του “τοξικού” ανθρώπου.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι τα εξής: είναι χειριστικός, αρνητικός, επικριτικός, ελεγκτικός, συναισθηματικά ασταθής, ψυχικά απόμακρος, ναρκισσιστικά εγωκεντρικός, μεγαλομανής, σκληρός, απρόβλεπτος, ύπουλος, ενοχικός, δεν αναλαμβάνει ευθύνες, ούτε δέχεται να εξυπηρετήσει τρίτους, δεν ζητά συγγνώμη, και αισθάνεται συχνά ότι είναι το θύμα.

Όταν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς ανθρώπους νιώθουμε εξαρτημένοι, άσχημα για τον εαυτό μας, μη κυρίαρχοι στη ζωή μας, ότι δυσκολευόμαστε να πούμε ΟΧΙ χωρίς να εμπλακούμε σε φιλονικίες και τσακωμούς, αναγκασμένοι να τους “διασώζουμε”, και ότι δεν μετράει η επιθυμία και η γνώμη μας.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που γεννάται είναι με ποιο τρόπο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Οι “τοξικοί” άνθρωποι όπως όλοι οι νευρωσικοί, ρουφούν την ενέργεια μας, ρουφούν την αυτοπεποίθησή μας γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτούς. Βέβαια αυτό είναι κάτι δύσκολο ειδικά εάν βρίσκονται στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Απαιτείται πολυετή προσπάθεια και είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα διότι πολλές τοξικές σχέσεις μπορούν να μετατραπούν σε κακοποιητικές. Καλόν είναι να αποχωρούμε από τη σχέση αυτή, να απομακρυνόμαστε από αυτούς τους δηλητηριώδεις συγγενείς ή συνεργάτες ακόμη και να βάζουμε στην κατάψυξη μια τέτοια σχέση.

Λέμε ΟΧΙ σε όσα μας επιβάλλονται, διατηρούμε μια άκαμπτη στάση και συμπεριφορά απέναντί τους. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό που λέμε το πιστεύουμε, είναι πεποίθησή μας και το εφαρμόζουμε. Έτσι επιμένουμε ότι έχουμε βάλει όρια στη σχέση μας μαζί τους. Με λίγα λόγια λέμε ΟΧΙ στη τοξικότητα! OXI στη φθορά που οι ίδιοι προκαλούν  προς τρίτους. Κανείς έμπειρος στις ανθρώπινες σχέσεις δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του και τους αγαπημένους του τέτοια μαζοχιστική συμπεριφορά για πολύ.

Ευαγγελάτος Γεώργιος

Το άρθρο αυτό γράφτηκε εξ αιτίας μιας ανάρτησης του Γιώργου Τζοβαΐρη στις 4/1/2020 στο site:

https://tomorrownews.gr/ygeia/2713-oi-toksikoi-anthropoi-tou-giorgou-tzovairi?fbclid=IwAR2DELhpmw5szVHYtshZCdmnmLRWG6wZ8xbr0c07ycKYw3IRVNj6MqHgK9U

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.