Εσείς να τρέμετε για τον κορωνοϊό αλλά κοντόφθαλμοι κι επιπόλαιοι, κάτι άλλο κρύβεται από κάτω…

Σταϊκούρας: Αντέχουμε για 2-3 μήνες χωρίς μαξιλάρι και περικοπές μισθών

Την εκτίμηση ότι η οικονομία αντέχει άλλους 2-3 μήνες (μέχρι Μάιο – Ιούνιο) χωρίς να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» ή να εφαρμόσει άλλα «έκτακτα» μέτρα, όπως η περικοπή μισθών στο Δημόσιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

ΤοΒΗΜΑ Team

Την εκτίμηση ότι η οικονομία αντέχει άλλους 2-3 μήνες (μέχρι Μάιο – Ιούνιο) χωρίς να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» ή να εφαρμόσει άλλα «έκτακτα» μέτρα, [1] όπως η περικοπή μισθών στο Δημόσιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας, τονίζοντας ωστόσο με έμφαση ότι «έχουμε ένα μήνα για να αποφασίσουμε» και ότι μόνο αν κριθεί αναγκαίο θα γίνει.

Πόσο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες χωρίς την χρήση «μαξιλαριού» ασφαλείας.

Υπό ποιες συνθήκες θα εξεταστεί μείωση μισθών στο Δημόσιο

Σε ερώτηση εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως «σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στο απευκταίο σενάριο που η κρίση διαρκέσει πέντε ή έξι μήνες τότε οι συνθήκες αλλάζουν άρδην. Τότε θα μιλάμε με άλλους όρους συνολικά για την οικονομία, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. )  (Σ.γ.: Φυσικά δεν θα σας τα αποκαλύψει τώρα αλλά τότε...)

Σε ύφεση η οικονομία φέτος, αλλά…

Ερωτηθείς για τη διάρκεια και το βάθος της ύφεσης προέβλεψε θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Προστασία α΄ κατοικίας

Για το εάν θα παραταθεί η ισχύς του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Σ.γ.: Καθείστε εσείς  ήρεμοι εν νηφαλιότητι, μην αγχώνεστε και μην αγωνιάτε για το αν θα ξεσπιτωθείτε στις 30 Απριλίου ή όχι.

Τόνισε όμως ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».

ΠΗΓΗ:https://www.tovima.gr/2020/03/30/finance/staikouras-antexoume-gia-2-3-mines-xoris-maksilari-kai-perikopes-misthon/

[1]Ο οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης, εδώ κι 6  χρόνια υποστηρίζει πως οι μισθοί με τα μνημόνια και χωρίς τον κορωνοϊό για δικαιολογία, είναι προαποφασισμένο από την τρόϊκα να κατέβουν στα 120 ευρώ στο δημόσιο, αλλά και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, χώρια ότι βάσει των μνημονίων όλοι μας και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, οφείλουμε 25.000 ευρώ στους δανειστές μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.